Localhost Wordpress Kurulumu

5 Dakikada Localhost ile WordPress Kurulumu

Son Güncelleme Tarihi 1 Ekim 2018

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda yeterli bütçesi yada deneyimi olmayıp WordPress konusunda kendini geliştirmek isteyenler için localhost ile WordPress Kurulumu nasıl gerçekleştirilir konusunu detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Localhost Nedir?

Bilgisayarınızın lokal yani kısıtlı bir sunucu gibi çalıştırılmasına localhost diyoruz. Böylelikle sitenizi dijital dünyada yayına almadan önce kurulum ve tasarım işlemlerini gerçekleştirip test etmeniz mümkün olur. Fakat bilgisayarımızda localhost kurabilmemiz için bazı yardımcı programlar kurup kullanmamız gerekir.

Localhost Programları

Bilgisayarınıza localhost kurmak için birçok program kullanabilirsiniz. Bu programlardan en çok bilinenleri ise XAMPP, WAMP ve LAMP’dır. LAMP Mac kullanıcıları için localhost kurulumu yapmanızı sağlıyor. Ben ise bu yazımda sizlere XAMPP ile Localhost oluşturup ardından WordPress kurulumu gerçekleştireceğim.

Localhost Kullanma Sebepleri

  • Localhost kullanımı için herkesin farklı bir gerekçesi olabiliyor. Gelin bu gerekçelerin bazılarına bir bakalım.
  • WordPress kurmayı öğrenmek istiyorsunuz fakat domain ve hosting alacak bütçeniz yok ise localhost sizin için bu sıkıntıyı ortadan kaldırıyor. Localhost ile domain ve hosting almadan WordPress kurulumu ve tasarımını rahatlıkla yapıp kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz.
  • Profesyonel bir WordPress uzmanı iseniz domain ve hosting ücreti ödemeden önce gerekli tüm kurulum işlemlerini localhost üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle kurulum ve tasarım süresi boyunca domain ve hosting ücreti ödememiş olursunuz.
  • Yine bu konuda profesyonel manada hizmet veriyorsanız birçok WordPress temasını localhost üzerinden kurulumunu gerçekleştirerek elinizin altında hazır halde bulunmasını sağlayabilirsiniz.

XAMPP Kurulumu

XAMPP kurulumunu gerçekleştirebilmeniz resmi sayfasından ücretsiz bir şekilde indirmemiz gerekiyor. XAMPP programını burayı tıklayarak indirebilirsiniz. Bilgisayarımıza indirme işlemini tamamladıktan sonra programı bilgisayarımıza kuruyoruz.

XAMPP İndir

 

Kurulum işleminde tüm yönlendirmeleri uygulamanız yeterlidir. Ben kurulumumu bilgisayarımın (C:) sürücüsüne gerçekleştireceğim siz uygun olan başka bir sürücünüz varsa ona kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

XAMPP Kurulumu

 

XAMPP Localhost kurulumunu tamamladığınız zaman otomatik olarak aşağıdaki gibi bir kontrol paneli açılacaktır. Bu ekranı kapatıp tekrar açacağız.

XAMPP Localhost Kontrol Paneli

XAMPP kontrol panelini tekrar açabilmek için kurulumunu gerçekleştirdiğim (C:) sürücüsüne gidiyorum.

xampp c surucusu

(C:) sürücüsünün içerisinde bulunan XAMPP klasörünün içine giriyor ve en altta bulunan turuncu renkli xampp-control uygulamasını çift tıklıyoruz.

xampp control

Çift tıklamanın akabinde XAMPP Kontrol Paneli tekrar açılacaktır. Burada sol tarafta bulunan Apeche ve MySQL satırlarını aktif hale getirmek için START butonlarını tıklıyoruz. Bu işlem sonrası satırların üstünün yeşile dönmesi gerekiyor.

XAMPP Kontrol Paneli

 

Not: Son gerçekleştirdiğimiz üç işlemi XAMPP’ı her çalıştırmak istesiğimizde tekrarlamamız gerekiyor.

XAMPP Veritabanı Oluşturma

XAMPP kurulumumuzu tamamladık ve çıkış yaptıktan sonra tekrar nasıl giriş yapmamız gerektiğini öğrendik. Bu aşamadan sonra WordPress kurulum dosyalarını bilgisayarımıza indirip XAMPP aracılığı ile oluşturacağımız localhosta kurulumunu gerçekleştirmeye geldi. Bu yüzden kısa süreliğine XAMPP kontrol panelini aşağı alıyoruz.

Birçok web sayfasında WordPress kurulum paketini indirebiliyoruz fakat bunların içerisinde virüs vb korsan yazılımlar olabiliyor. Biz bu riski almamak için resmi WordPress Türkiye sayfasından WordPress Türkçe paketinin en son sürümünü ücretsiz olarak indireceğiz. WordPress Türkçe paketini burayı tıklayarak ücretsiz indirebilirsiniz.

wordpress indir

WordPress Türkiye sayfasından indirdiğimiz WordPress kurulum paketini Zip dosyasından çıkarıp bilgisayarımızın masaüstüne alıyoruz.

wordpress zip dosyasi

Şimdi tekrar XAMPP kontrol panelimize geri dönelim ve panelin sağ tarafında bulunan Explorer butonunu tıklayalım.

xampp kontrol paneli explorer

Açılan sayfada htdocs klasörünün içerisine giriyoruz.

xampp explorer htdocs

htdocs klasörünün içerisine çalışma yapacağımız proje klasörümüzü oluşturacağız. Ben oluşturacağım klasörün adını ertugrul1 olarak belirliyorum.

xampp explorer htdocs ertugrul1

 

Oluşturduğum ertugrul1 klasörünün içerisine zip dosyasından çıkardığımız WordPress kurulum paketini kopyalıyoruz.

xampp explorer htdocs ertugrul1 wordpress

Kopyalama işlemimizi tamamladıktan sonra XAMPP kontrol penlinde bulunan MySQL satırındaki Admin butonunu tıklıyoruz.

xampp kontrol paneli mysql admin

Bu işlemden sonra geçerli tarayıcımızın yeni sekmesinde XAMPP localhost panelimiz açılacak.

xampp localhost

Veritabanı oluşturabilmek için açılan panelin sol üst tarafında bulunan Yeni satırını tıklıyoruz. Sağ tarafta beliren veritabanı oluştur kısmına veri tabanı adımızı (ben ertugrul1 yazıyorum) yazıp oluştur diyoruz.

xampp veritabani olusturma

Gördüğünüz gibi sol tarafta ertugrul1 adlı veritabanımız oluştu.

xampp veritabani ertugrul1

Şimdi oluşturduğumuz ertugrul1 veritabanı için yetkili oluşturacağız. Bunun için üst menüde bulunan Yetkiler butonunu tıklıyoruz.

xampp veritabani yetkiler

Açılan ekranda yeni kullanıcı hesabı ekle diyoruz.

xampp veritabani yetkiler kullanici hesabi ekle

Yeni açılan sayfada kullanıcı adını yine ertugrul1 yapıyorum. Ana makine adını Yerel olarak değiştirip parolamızı belirliyoruz. Genel yetkiler kısmında Tümünü İşaretle kutucuğunu seçip sağ alt tarafta bulunan git butonuna basıyoruz.

xampp veritabani yetkiler kullanici hesabi ayarlari

Evet herşeyi doğru yaptıysak web tarayıcımızın adres çubuğuna http://localhost/ertugrul1 yazıp klavyemizin enter butonuna bastığımızda WordPress kurulumu sayfası açılacaktır.

localhost wordpress kurulumu

Localhost ile WordPress Kurulumu

Localhost üzerine WordPress kurulumuna artık başlayabiliriz. Bunun için ilk önce (Başlayalım) butonunu tıklıyoruz.

localhost wordpress kurulumu 1

Açılan sayfada daha önce belirlediğimiz veritabanı ismi, kullanıcı adı ve parolamızı girip gönder butonuna basıyoruz.

localhost wordpress kurulumu 2

Açılan ekranda kurulumu çalıştır diyoruz.

localhost wordpress kurulumu 3

Sonlara yaklaşıyoruz artık site başlığımızı, wordpress panelimize giriş yaparken kullanacağımız kullanıcı adı ile parolamızı ve son olarak e-posta adresimizi girerek wordpress’i kur butonuna basıyoruz.

localhost wordpress kurulumu 4

Sonunda localhost üzerinde WordPress kurulumumuzu tamamladık.

localhost wordpress kurulumu 5

Kurulumunu tamamlamış olduğumuz WordPress sitemizin admin paneline erişebilmek için giriş butonuna basıyoruz.

localhost wordpress kurulumu 6

WordPress için belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz. (http://localhost/ertugrul1/wp-admin/)

localhost wordpress kurulumu 7

WordPress admin panelimiz.

wordpress admin paneli

Localhost üzerine kurulmuş olan WordPress sitemiz (http://localhost/ertugrul1/)

Wordpress web sayfasi

Evet arkadaşlar, ham şekilde XAMPP programı kullanarak oluşturduğumuz localhost üzerine WordPress kurulumumuzu tamamladık. Bundan sonra projenize uygun tema seçimi yapıp tema kurulumları konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Hepinize başarılar diliyorum.

SEO uyumlu WordPress kurulumu hakkında bilgi almak isteyenler “SEO Uyumlu WordPress Kurulumu” başlıklı blog yazımı okuyabilir.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 135

5 Dakikada Localhost ile WordPress Kurulumu” üzerine 30 görüş

  1. hocam çok teşekkürler gösterdiğiniz adımları uygulayarak localhost üzerinde bir wordpress kurdum kendime. acaba aynı mantıkla deneme yapmak için ücretsiz cms’lerden drupal de yükleme yapabilir miyiz?
    bir de burada kurduğumuz wordpress’e google botları giremez değil mi 🙂

    teşekkürler

    1. Merhaba Semih bey,

      Daha önce drupal kurmadığım için bu konuda bilgi veremeyeceğim. Localhost’da kurduğumuz için google botları gelmeyecektir.

      Saygılarımla

  2. Bir anlatım ancak bu kadar iyi olabilir. Görsel dahi kullanmadan anlatanlar var. Elinize emeğinize sağlık yazınız sayesinde çok rahat WordPress kurulumu gerçekleştirdim.

  3. Merhaba,
    Bu işlere yeni atılmak isteyenlere uygun bir dil kullanmışsınız.
    Benim eklemek istediğim konu, anti-virüs veya zararlı yazılımlara karşı kurulan programlar bu yazıdaki kurulumları etkileyebiliyor. Kendimden örnek verecek olursam; IObit Malware Fighter uygulamasını kapatıp sonra kurulumda başarıya ulaştım.
    Emeğiniz için çok teşekkür ederim.

  4. Merhaba Ertuğrul bey. test.com/deneme/ dizinindeki kurulu hazr çalışan wordpress sitesini localhost’a taşıyıp çalışmalar yapıp düzenlemeler yapmak istiyorum kabinindede tekrar hosta taşımak. Bu sürecde hız kazanmak ve internet üzerinden çalışma sırasında gereksiz trafiği engelemek v.s sebeplerle bu yöntemle çalışmak için ne yapmam gerekir. Adımlar mevcut siteyi ve veri tabanını aldım xampp sorunsuz ve kusursuz çalışıyor kurulumu da hazır sonra taşıma işini ve alan adı farklılıklarını nasıl çözebilirim teşekkürler

  5. güzel ve anlaşılır bir anlatım olmuş Ertuğrul bey. Teşekkürler iyi çalışmalar

  6. Oldukça açıklayıcı bir yazıydı. Harfiyen uyguladım ve oldu çok teşekkürler. Ufak bir sorunla karşılaştım, bu sorunla karşılaşan arkadaşlar için çözümünü yazıyorum;
    En son kısımda wordpress kurulumunda veritabanı hatası alırsanız şu talimatları izleyin.
    wordpress kurulum ekranında bir kod çıkacak ve ekranda bu kodu otomatik tamir için wp-config dosyasına ekleyin diyecek. O kodu kurulum dizinindeki wp-config dosyasını not defteri ile açarak en alt satıra ekleyin. WordPress kurulum ekranında tamir seçeneklerine basın, otomatik tamir yapıldı diyecek ve kodu wp-config dosyasından silin. Ben bu şekilde çözdüm.

  7. Merhabalar, emeğinize sağlık. Siteyi tamamen hazır hale getirdiğimizde tekrar hostinge nasıl taşıyabiliriz bu konuda yazınız var mı?

  8. Hocam udemy deki kurslardan çok daha pratik ve güzel anlatmışsınız. keşke bir wordpress kursu açsanız. elinize sağlık.

  9. Öncelikle teşekkürler Ertuğrul hocam. Benim webmasterlık deneyimim yok hobi olarak mevcutta bir websitem var bazen yeni şeyler deniyorum ama tabii ki kullanıcıların da izlediği canlı bir ortamda deneme yapmış oluyorum haliyle. Ben sitemi localhosta taşısam, bir işlem hakkında denemeler yapıp kesin karar verdikten sonra tekrar yüklesem daha doğru olur. Bunun için ne yapmam lazım ftp ile webden localhosta oradan da tekrar webe mi taşıyacağım biraz ayrıntılı yol gösterebilir misiniz?

  10. gercekten elıne emegine saglik kardesim. cok ama cok faydali oldu. allah razi olsun.

  11. PEKİ HAZIRDA KURULU OLAN BİR SİTEYİ YİNE LOCAL HOSTA İNDİRİP BURADA ÇALIŞMA OLUR MU

  12. Öncelikle hocama teşekkür ediyorum. Para verilen sitelerde bile bu kadar pratik ve anlaşılır değildi. Çok rahat kurulum sağlandı. bilgi paylaşımından dolayı da teşekkür ediyorum.

  13. Kaliteli bir blogger olduğunuz nasıl hemen kendini belli ediyor.
    Örnek bir blog yazısı olmuş. Teşekkürler, emeğinize sağlık. Bu düzen ve akışa kayıtsız kalamadım.

  14. Çok işime yarayan bir rehber. Ne zaman takılsam hemer açar bakarım. Çok teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön