Etkili Reklam Metni Yazımı

Etkili Google Ads Reklam Metni Yazımı

Son Güncelleme Tarihi 17 Aralık 2020

Merhaba arkadaşlar bu yazımda Google Ads (AdWords) arama ağı reklamlarında potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekebilmenizi sağlayacak etkili reklam metni yazmanıza yardımcı olmaya çalışacağım. Bunu yaparken de dünyaca ünlü metin yazarı Eugene Schwartz’ın reklam metni yazımındaki tavsiyelerinden ilham aldığımı özellikle belirtmek isterim.

Not: Google, Adwords hizmetinin adını 24 Temmuz 2018 itibari ile Google Ads olarak değiştirmiştir.

Dünyaca ünlü metin yazarı Eugene Schwartz‘a göre reklamların amacı bir istek uyandırmak değil, var olan isteği, ihtiyacı, umudu, hayali ya da korkuyu bir ürüne yönlendirmektir. Olmayan bir istek yada ihtiyaca yönelik reklam oluşturmak ise felakete götüren bir yanlıştır.

Yine Schwartz’a göre reklamlarda bireyler hedeflenmelidir. Toplum içerisinde hedeflediğiniz bireylerden yeteri kadar olduğu taktirde reklamlarınız başarılı olabilir. Bizde bu minvalden yola çıkarak Google Ads arama ağı için reklam metinlerini nasıl oluşturabileceğimizi değerlendireceğiz.

Neden Google Ads Reklam Metni Yazımı?

Dünyanın en çok ziyaret edilen web sayfası olan google arama motoru günümüzde potansiyel müşterilerimize ulaşabileceğimiz en önemli mecralardan birisidir. Milyarlarca ziyaretçisi ve bir milyondan fazla reklam verenin olduğu bu mecrada yayınlanacak olan reklam metinlerinin kalitesi sizi rakiplerinizden pozitif yönde farklılaştırabileceği gibi, rakiplerinizden geriye de düşürülebilir. Bu yüzden böylesine önemli bir mecrada yayınlanacak olan reklam metinlerinin titizlikle hazırlanması gerekiyor

Google Ads Arama Ağı Reklam Metni Nedir?

Google arama motorunu kullanan internet kullanıcılarının yaptıkları aramalarda çıkan sonuç sayfasında toplamda 17 arama sonucu gözükmektedir. Bu sonuçların ilk dört sırası ile son üç sırasını Google Ads / AdWords arama ağı reklamları oluşturur. Bu reklamları reklam verenler için ise Google AdWords Uzmanı oluşturmaktadır. Google Ads/AdWords uzmanları ise bu reklamları oluştururken bazı teknik gereksinimlerine riayet edip Google Ads reklam politikalarına uymak zorundadır.

Arama Ağı Reklam Metinleri Nasıl Tetiklenir?

Google Ads Arama Ağı reklam metinlerinin tetikleyici unsurları anahtar kelimelerdir. Belirlediğimiz anahtar kelimeler arama motoruna yazıldığında reklam metinlerimiz tetiklenir ve arama yapan kişiye yani hedef kitlenize hazırlamış olduğumuz reklamınız gözükür.

Belirlediğimiz anahtar kelime aynı zamanda hedef kitlemizin ürünümüz ile ilgili bilinç düzeyini de bize göstermektedir. Bu yüzden reklam metnimizin anahtar kelimemizle uyumlu olması ve hedef kitlemizin bilinç düzeyine hitap etmesi gerekir. Bu kısmı da aklımızın bir köşesine not edelim yazımızın devamında gerekli olacak.

Arama Ağı Reklam Metni Özellikleri / Gereksinimleri

Etkili Google Ads AdWords Reklam Metni YazımıGoogle Ads Arama Ağı için oluşturacağımız reklam metni statik ve dinamik olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci yani reklamımızın statik kısmının teknik özellikleri;

  • Başlık 1: 30 Karakter
  • Başlık 2: 30 Karakter
  • Yol: 15+15 Toplam 30 Karakter
  • Açıklama Metni 80 Karakter.

Gördüğünüz gibi reklamımızın statik yani değişken olmayan kısmında toplamda 170 karakterlik bir reklam metni oluşturabiliyoruz. Bu kısmın en değerli alanı olan başlık bölümünde ise toplamda 60 karakterlik bir kullanım alanı bulunuyor.

Reklam metnimizin dinamik yani değişken kısmı olarak değerlendirdiğim bölümü ise reklam uzantıları kısmıdır. Oluşturduğunuz reklam uzantıları statik kısma ek olarak reklamlarınızı zenginleştirebildiğiniz kısımdır. Reklam metinlerinizi zenginleştirebileceğiniz reklam uzantıları;

Bu uzantıların hepsinden birden fazla oluşturabileceğiniz gibi  reklam uzantısı kullanmamayı da tercih edebilirsiniz.

Google Ads Arama Ağı Reklam Metni Nasıl Yazılmalı?

Öncelikle Google Ads panelimizin reklam metni yazımı konusunda bize verdiği ip uçlarını aklımızın bir köşesine not edelim.

  • Hedef kitlenizi harekete geçirecek bir mesaja yer verin.
  • Ürün ve hizmetinizi diğer ürün ve hizmetlerden ayıran benzersiz özelliklerinizi vurgulayın.
  • Reklam metninizde fiyat, promosyon ve özel tekliflere yer verin.

Google’ın bize vermiş olduğu imkan ve tavsiyeler bu kadarla sınırlı bu aşamadan sonra artık kendi yetenek ve deneyiminizi kullanarak bu sınırlı alanı olabildiğince yaratıcı kullanmanız gerekiyor.

Google Ads Reklam Metni Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bu kısımda belirttiğimiz her başlığı Google Ads’in bize verdiği kısıtlı alanı (170 karakter) düşünerek aklımızın bir köşesine not etmeye devam edelim.

  • Reklam metnini yazacağınız ürün yada hizmeti tanıyın ve imkanınız varsa deneyimleyin
  • Ürününüz ile ilgili zihinleri doğrudan hedef alan bir başlık yazın
  • Farklı olmak için içerik yaratmaya/icad etmeye çalışmayın
  • Aynı anda 2 farklı proje hakkında reklam metni yazmaya çalışmayın
  • 8 yaşındaki bir çocuğun dahi anlayabileceği sadelikte bir reklam metni yazın
  • Reklam metninizde ürünün fiziksel ve duygusal faydaları hakkında bilgi verin

Reklam Metni Başlığı

Hedef pazarımızdan ürünümüz arasındaki bağı reklam metnimiz kurmaktadır. Dolayısı ile reklamımız her zaman hedef kitlemize odaklanmalı ve hedef kitlemizi ürünümüze yönlendirmelidir. Reklam metninizin en can alıcı noktası olan başlığımızın aynı zamanda manşetimiz olduğunu unutmayın. Bu yüzden her zaman manşetinizi hedef kitleniz ile ilişkilendirmelisiniz. Manşetiniz ürünümüzden yada ürünümüzün özelliklerinden hiç bahsetmeyebilir fakat aşağıdaki üç soruya cevap vermelidir.

  1. Hedef kitleyi tanımlayan arzu nedir?
  2. Hedef kitleniz ürününüzün ihtiyacını karşıladığından ne kadar farkında?
  3. Hedef kitlenize sunulmuş aynı fonksiyonlara sahip kaç ürün var?

Reklam Metni Başlığının Görevi

Başlık yani manşet düşündüğünüz gibi satış işlemini tek başına gerçekleştiremeyebilir. Bu durumda başlığın ikinci en önemli görevi reklam metninin ikinci cümlesinin (açıklama) okunmasını sağlamaktır. İkinci cümlenin görevi ise üçüncü cümlenin okunmasını sağlamaktır. Arama Ağı reklam metninin yapması gereken ise sonuç olarak kendisinin tıklanmasını sağlamaktır. Tek başına başlığın yada tek bir cümlenin satışı sağlamasını beklemek bir yanılgıdır. Reklam başlığınız tek başına çok bilinen bir markanız yada almaya hazır müşteriye sunduğunuz indirim vb avantaj sunmanız neticesinde sizi satışa götürebilir.

Arama Ağı Reklam Metni Başlığı Oluşturma

Yazımızın bu bölümünde hedef kitlemizin arzusu ile ürünümüzün bu arzuya karşılık gelen özelliğini reklam metni başlığımızda nasıl buluşturacağımızı değerlendireceğiz. Bunu yaparken de reklam metnimizde kullanabileceğimiz başlık alanının 60 karakterle sınırlı olduğunu aklımızdan çıkarmayacağız.

Öncelikle reklam metninizde ürün ile bağlantı kuracak olan kuvvetli isteği (aciliyet, açlık vb) belirlemeliyiz. Hedef kitlenizin ürününüz ile ilgili birbirinden farklı birkaç arzusu olabileceğini unutmayın. Reklamınızın başlığında bu arzulardan en fazla etkiyi sağlayabileceğini düşündüğünüzü kullanmalısınız. Reklam başlığınız, kitlenizin farkındalığı ile ürününüz arasındaki boşluğu dolduracak şekilde olmalıdır.

Eğer kitleniz ürün yada markanızı tanıyor ve isteğini karşılayacağını biliyorsa reklam başlığınız ürün yada markanızla başlamalıdır. Aynı zamanda anahtar kelimemizde ürünümüzün adı olmalıdır. (Just English) Yabancı Dil Kursu

Ürününüz yada markanız tanınmıyor ve kitleniz sadece ihtiyacını biliyorsa, reklam başlığınız kitlenizin ihtiyacı yani isteği olmalıdır. Aynı zamanda anahtar kelimeniz bu istek olmalıdır. (İngilizce Kursu) İngilizce Konuşmak İster Misin? – Just English İngilizce Kursu

Kitleniz ihtiyacının da farkında değil, sadece bir probleminin olduğunun farkındaysa, başlığınız problemle başlamalı ve problemi belirgin hale getirip bunu bir ihtiyaca bağlamalıdır.  İngilizce Konuşamıyor Musun? – Just English İngilizce Kursu

Reklam başlığınızda ürün yada hizmetinizin sağladığı fayda yada yerine getirdiği fonksiyona yer vermelisiniz. Yani ürününüz nedir ne yapar? bu soruları cevaplayıp ürününüzün sağladığı faydaları listeleyin en değerli yani kitlenizin en çok arzuladığı fonksiyonu tespit edin ve başlığınızda onu kullanın. Ürününüzle ilgili fiziksel özelliklere ise reklam metninizin alt içeriklerde yer verebilirsiniz.

Hedef Kitlenizin Farkındalık Düzeyi Reklam Metninizi Nasıl Etkiler?

Her hedef kitle belli farkındalık aşamalarından geçmektedir. Hedef kitlenizin farkındalığı arttıkça satış işlemi mekanik bir hal alır. Kitlenizin farkındalık düzeyine göre başlıklarınızla beraber anahtar kelimelerinizi nasıl şekillendirmeniz gerektiğine bakalım.

Yüksek Farkındalık Senaryosu

Hedef kitleniz ürün ve hizmetinizden haberdar olup ürününüzün ne işe yaradığını bilerek talep ediyor. Bu durumda reklam başlığınız ile reklam metninizde ürününüzün adı ve

fiyatı olmalıdır. Bu durumda reklamda vermemiz gereken bilgi fiyat veya indirimdir.

Anahtar kelimeleriniz bu senaryoda üç ve daha fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşabilir. Unutmayın ürün adı ile birlikte fiyat araştırması yapan kişiler satın almaya en yakın olan potansiyel müşterilerinizdir.

Örnek anahtar kelimeler:  marka + ürünün adı + fiyatı + ücreti + ne kadar + kaç para + ucuz + uygun + indirim vb.

Reklam Başlığı: Samsung Note 7 Sadece 2.999 TL

Anahtar Kelime: +Note +7 +Fiyatı

Yaygın Farkındalık Senaryosu

Hedef kitleniz markanızı biliyor fakat ürününüzün özelliklerinden tam olarak haberdar değil, belirtilen özelliklere ürününüzün sahip olduğu konusunda henüz ikna olmamış yada geçmişe göre daha iyi olduğunu bilmiyordur. Bu senaryo en çok rastlanan durumdur. Bu yüzden başlığınız ile metninizin aşağıdaki görevleri yerine getirmesi gerekir.

  • Hedef kitlenizin ürününüze olan isteğini hatırlatmak/canlandırmak.
  • Ürününüzün isteği nasıl karşıladığını daha görünür kılmak
  • Ürün yada hizmetinizin isteği ne zaman ve nerede karşıladığı imajını kuvvetlendirmek
  • Ürün yada hizmetinizin hedef kitlenizin ihtiyacını ne kadar iyi karşıladığı ile ilgili görsel, video veya doküman gösterme
  • Ürün yada hizmetinizin eskiye nazaran daha iyi karşıladığı ile ilgili yeni bir fonksiyonu lanse etme
  • Ürün yada hizmetiniz ihtiyacı karşılarken eski kısıtlı bir özelliğinin arttırıldığı lanse etme
  • Ürün yada hizmetiniz isteği karşılamaya devam ederken, imaj ve mekanizmasını tamamen değiştirerek rakiplerden farklılaşmak.
  • Tüm bu görevlerde reklam başlığınızda ürününüzün adını ve üstünlüğünü belirtmelisiniz. Ürününüzün reklam metninde ise üstünlüklerinize daha ayrıntılı bir şekilde yer verebilirsiniz.

Anahtar kelimeleriniz bu senaryoda en fazla iki yada üç kelimenin bir araya gelmesinden oluşur.

Örnek anahtar kelimeler: marka + ürününüzün adı + işlevi + fonksiyonu + özellikleri vb

Reklam Başlığı: Samsung Galaxy Note 7 – 64 GB Hafıza Kapasitesi

Anahtar Kelime: +Note +7 +Hafıza

Düşük Farkındalık Düzeyi Senaryosu

Bu senaryoda pazara yeni bir ürün sunuyoruz. Hedef kitleniz ürün ve hizmetinizin yerine getirdiği işleve ihtiyacı olduğunu biliyor fakat bu işlevi yerine getiren bir ürün olduğunu yani sizin ürününüzün var olduğunu bilmiyordur.

Burada çözüme kavuşturulması gereken iki husus bulunmaktadır. Birincisi varlığı bilinen fakat henüz netleşmemiş yani farkındalığı oluşmamış ihtiyacı tam olarak tespit etmek. İkincisi ise bu ihtiyaç ve çözümünü öyle bir tanımlamalıyız ki her gören hemen farkına varabilmelidir. Bu durumda ihtiyacı ve çözümünü tanımlayarak bu çözümün sizin ürününüzde var olduğunu reklam başlığınızda belirtmeniz gerekir.

Böyle bir durumda reklam yazarının hedef pazarı iyi tanıması gerekir.

Yazar bunun için;

Ürüne olan ihtiyacı bu ihtiyacı ortaya çıkaran duygusal durum ile farkındalık kapsamını analiz etmelidir.

Hedef kitlenin olgunlaştığını ve yönlendirilebilecek seviyeye geldiği zamanı görebilmelidir.

Henüz tanımlanmamış olan istek, ümit veya korkuya bir isim verebilecek sözlü yaratıcılığa sahip olması gerekir.

Bu yetkinliğe sahip olduktan sonra hedef kitlenize mesajınızı verebilmek için bazen sadece belirtmeniz, bazen de isteğin taze bir bakış açısıyla kuvvetlendirilmesi yada mesajınızda gizem, şaşkınlık yada hayret yaratmanız gerekir.

Reklam Başlığı: Bugüne Kadarki En Akıllı Samsung – Galaxy Note 7

Anahtar Kelime: +Akıllı +Telefon

Sıfır Farkındalık Düzeyi Senaryosu

Bu senaryoda hedef kitleniz istek ve ihtiyaçlarından haberdar değildir. Yada kendilerine böyle bir ihtiyaçlarının olduğunu itiraf edemiyorlardır. Konu tek bir başlığa sığmayacak kadar geniş dağınık ve muallaktır.

Bu kitle size karşı mesafelidir ve bu durumu aşmanız gerekir. Bu senaryoda ürününüz ve fonksiyonu hakkında bilgi vermeye gerek yoktur. Çünkü hedef kitleniz henüz ürününüze karşı arzu ve isteği oluşmamıştır. Bu durumda amacınız reklam başlığınızın gelecekteki potansiyel müşterileriniz tarafından okunmasını sağlamak olmalıdır.

Reklam Başlığı: İTaksi ile Çağır Gelsin Dönemi

Anahtar Kelime: +Taksi +Durağı

Sonuç

Google Ads arama ağı reklamları için reklam metni yazımı ne kadar önemli ise gerçekleşecek olan tıklama neticesinde açılacak olan sayfanın işlevselliği, call center iletişiminiz, müşteri yorumları, teslimat süreleri, iade süreçleri gibi birçok faktör satış başarınızı etkilemektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi doğru anahtar kelime, reklam başlığı ve reklam metni kurgusu satış işleminin gerçekleşmesi için tek başına yeterli olmamaktadır.

Reklam ve tüm pazarlama çalışmalarınızın başarısı ürün ve hizmetiniz ile alakalı müşteri deneyimi haritası oluşturmanızdan geçmektedir. Müşteri deneyimi haritası sayesinde tespit edeceğiniz aksaklıkları gidererek hizmet ve ürün kalitenizi sürekli arttırarak satışlarınızı yükseltebilirsiniz. Buda maalesef tek başına bir Google Ads Uzmanı yada Reklam Metni Yazarı tarafından gerçekleştirilemez. Böyle bir çalışma için kurumsal bir vizyon ve istek olması gerekir.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 135

Etkili Google Ads Reklam Metni Yazımı” üzerine 9 görüş

  1. Reklam metni yazımı ile ilgili okuduğum en kaliteli içeriklerden bir tanesi oldu. Tebrik ve teşekkür ediyorum.

  2. hepsini not olarak aldım ayrıntılı ve örnekleyerek anlatmışsınız çok teşekkürler emeğinize sağlık

  3. Hedef kitlemizin geniş olduğu ya da farklı beklentileri olan arayanların olduğu durumlarda da aynı reklamı farklı başlıklarla yayımlayabiliyoruz diye hatırlıyorum.

  4. Günümüzde en çok kullanılan arama motoru Google’dır. O nedenle rakiplerimizden sıyrılmak ve ziyaretçi kazanmak istiyorsak Google Ads Reklam metinlerimizi titizlikle hazırlamamız gerekmektedir. Arama ağı için ise metinlerdeki anahtar kelimelerdir. Hedef kitlemiz için doğru anahtar kelimeler seçmeliyiz. Ayrıca reklam metni ve anahtar kelime kadar reklam başlığı da önemlidir. Bilgiler için çok teşekkürler, emeğinize sağlık hocam.

  5. Sizin tüm bütünleşik pazarlama çalışmalarınız tam olacak, müşterinizin herşeyini kavramış olacaksınız ki çok iyi bir adwords işi çıkarabilesiniz.

  6. reklam metni yazarken, potansiyel müşterinin farkındalık seviyeleri, gün içerisinde çoğunluğun zihnen uyuduğunu bize tekrar hatırlatıyor, düşük farkındalık düzeyi senaryosunda gizem ve şaşkınlık yaratarak klişelerden sıyrılıyorlar, fakat artık bu da klişe olmaya başladı, tıpkı otobüs duraklarında ki billboard pazarlaması teknikleri gibi… pazarlamacılar tüm insanlığın uyuduğunu düşünüyor galiba 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön