Google Ads AdWords Reklam Bütçesi

Google Ads Reklam Bütçesi Nasıl Belirlenir?

Son Güncelleme Tarihi 2 Aralık 2018

Google Ads Reklam Bütçesi reklam verenler ve reklam yöneticisi olan Google AdWords Uzmanı tarafından doğru analiz ve değerlendirmeler yapılarak tüm tarafların onayıyla belirlenmesi gereken önemli bir konudur.

Belirlenecek olan Google Ads (AdWords) reklam bütçesinin hedeflediğiniz geri dönüşü sağlayabilecek yere basan nitelikte olması gerekir. Gerçek verilere dayalı analizler neticesinde belirlenmemiş reklam bütçesinden beklenecek olan geri dönüşler gerçekçi olmayacak olup sonuç itibari ile hayal kırıklığı yaratacak sonuçlar doğurur.

Reklamlarınızı ve Google Ads (AdWords) bütçenizi etkileyen en önemli husus belirleyeceğiniz anahtar kelimeler olacaktır. Belirleyeceğiniz anahtar kelimelerin sayısı ve aranma hacimleri reklam bütçenizi belirlerken baz almanız gereken önemli bir konudur. Google Ads panelimiz tüm bu değerlendirmeleri yapabilmemizi sağlayacak Anahtar Kelime Planlayıcı aracını içerisinde barındırmaktadır. Bu aracın yanında yine Google Ads panelinde bulunan raporlama araçlarından faydalanabilirsiniz.

Not: Google, Adwords hizmetinin adını 24 Temmuz 2018 itibari ile Google Ads olarak değiştirmiştir.

Anahtar Kelime ve Google Ads Reklam Bütçesi İlişkisi

Google Ads (AdWords) bütçenizin, belirleyeceğiniz anahtar kelime sayısı, anahtar kelime aranma hacmi ve anhatar kelimelerinizin tıklama başına maliyetleri ile doğrusal bir ilişkisi bulunmaktadır. Özellikle kısıtlı bütçeye sahip reklam verenler için bu hususlar çok daha önem kazanır.

Kısıtlı bütçeye sahip bir Google Ads (AdWords) kampanyasına ekleyeceğiniz gereğinden fazla anahtar kelime reklam bütçenizin bu anahtar kelimeler arasında paylaşılmasına sebep olacaktır. Bu nedenle yeterli sayıda gösterim ve tıklama alamayacak olan anahtar kelimeleriniz hedeflediğiniz geri dönüşü size sağlayamayacağı gibi bütçenizin de hızlı bir şekilde tükenmesine yol açar.

Yine benzer bir şekilde yüksek arama hacmine sahip ve sizin için nispeten diğerlerine göre daha az değerde olan anahtar kelimeler fazla gösterim ve tıklama alarak gereksiz bir şekilde bütçenizin hızla tükenmesine neden olabilir.

Bunun yanında çok faydalı olsa bile rekabeti ve TBM’si yani tıklama başına maliyeti yüksek anahtar kelimeler kısıtlı bütçe nedeniyle yeterli sayıda gösterim ve tıklama alamadan bütçenizin hızla tükenmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden AdWords reklam bütçesi belirlerken tüm bu hususların iyi bir şekilde analiz edilip değerlendirilmesi gerekir.

Anahtar Kelime Planlayıcı ve Google Ads Reklam Bütçesi

İşletmenizin hizmet ve ürünlerini en iyi şekilde ifade eden anahtar kelimelerimizi belirledikten sonra bu anahtar kelimelerin google arama motorunda ki aranma hacimlerini, rekabet düzeyleri ile tahmini TBM maliyetlerini bizlere sunan anahtar kelime planlayıcı aracını kullanarak oluşturmamız gereken bütçeyi yada belirlediğimiz bütçeyi en efektif şekilde kullanmamızı sağlayacak anahtar kelimelerimizi tespit edebiliriz.

Arama Ağı Gösterim Payı ve Google Ads Reklam Bütçesi

Analiz ve değerlendirmelerinizi yapıp bütçeniz için uygun olan anahtar kelimeleri tespit ederek reklamlarınızı yayınlamaya başladınız. Yaptığınız değerlendirmelerin mevcut gerçekleşmeler ile ne kadar uyumlu olduğunu görmek için anahtar kelimelerinizin arama ağı gösterim payına bakabilirsiniz. Yani her 100 aramanın kaçında reklamlarınız gösterilmiş bunu görmeniz yine Google Ads paneliniz sayesinde mümkün.

AdWords Google Ads Reklam Bütçesi

Reklam Konumu Hedefleme ve Google Ads Reklam Bütçesi

Google Ads (AdWords) panelinin sağladığı imkanlardan bir tanesi de reklamlarınızın konumu hedefleyebilmenizi sağlayabilmesidir. Bildiğiniz üzere google arama motoru vasıtası ile gerçekleşen arama sonuçlarının ilk dört tanesi ile son üç tanesini Google Ads arama ağı reklamları oluşturuyor. Bu sıralama reklamlarımızın bulunduğu konumda TBM maliyetlerimizi arttırıp azaltmaktadır. Birinci sırada bulunan reklamların yüksek TBM maliyeti alt sıralara indikçe azalır.

Google Ads panelimiz sayesinde kampanya ayarlarında yapacağımız düzenlemeler ile arama sonuçlarının üst ve alt tarafını otomatik hedefleyebileceğiniz gibi anahtar kelimelerinizin ortalama konumunu izleyebilir ve manuel olarak da reklamlarınızın konumunu, TBM’lerini değiştirerek hedefleyebilirsiniz. Böylelikle Bütçenizi arttırmadan  nispeten daha düşük maliyetli konumları hedefleyerek daha fazla tıklama elde etmeniz yada bunu dikkate alarak Google Ads reklam bütçesi oluşturabilmeniz mümkündür.

Negatif Anahtar Kelime ve Google Ads Reklam Bütçesi

Mevcut reklam bütçemizi daha verimli kullanmanın bir diğer yöntemi de hiç kuşkusuz ki tespit edeceğimiz negatif anahtar kelimelerdir. Anahtar kelime eşleme seçeneklerimize bağlı olarak reklamlarımızın alakasız aramalarda gözükmesine neden olan arama terimlerini Google Ads panelimiz sayesinde negatif anahtar kelime olarak belirleyebiliyoruz. Böylelikle tekrar gerçekleşmesi muhtemel alakasız aramalarda reklamlarımızın gösterilmesinin önüne geçerek alabileceğimiz gereksiz tıklamaların önüne geçmekteyiz.

Sizin için negatif olabilecek anahtar kelimeleri Google Ads (Adwords) panelinizde bulunan arama terimleri ekranını kullanarak tespit edebileceğiniz gibi reklamlarınızı yayınlamaya başlamadan önce de çeşitli araçlar kullanarak da negatif anahtar kelimelerinizi tespit edebilirsiniz. Tespit edeceğiniz negatif anahtar kelimeler sayesinde gereksiz tıklamaların önüne geçerek bütçenizi arttırmadan daha fazla alakalı tıklama almanız mümkün olacaktır.

Zaman Planlaması ve Google Ads Reklam Bütçesi

Google Ads reklam bütçenizi daha verimli kullanmanın bir diğer yöntemi de reklamlarınızın gösterileceği saatleri zaman planlaması yaparak kısıtlamaktır. Reklamlarınız için belirlediğiniz anahtar kelimelerde organik trafiğinizin yada dönüşümlerinizin arttığı saatleri tespit ederek reklamlarınızın bu saatlerde gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında reklam verenlerin azaldığı saatleri tespit ederek rekabetin daha az olduğu saatlerde reklamlarınızı yayınlamanız TBM maliyetlerinizin daha düşük olmasını sağlayarak mevcut bütçenizi daha verimli kullanmanızı sağlar.

Kalite Puanı ve Google Ads Reklam Bütçesi

Google Ads (AdWords) bütçenizin verimliliğini arttıran bir diğer unsur ise anahtar kelime kalite puanınızdır. Belirlediğiniz anahtar kelimelerin hacmi, reklam metni ile ilişkisi, tıklama sonrasında yönlendirdiğiniz açılış sayfanızın hızı, içeriği, mobil uyumluluğu vb parametreler anahtar kelimelerinizin kalite puanını yükseltirken TBM maliyetlerinizi düşürmektedir. Sahip olacağınız yüksek kalite puanına sahip anahtar kelimeler sayesinde düşecek olan tıklama başına maliyetleriniz bütçenizi daha verimli olarak kullanmanızı sağlayacak diğer bir imkandır.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 135

Google Ads Reklam Bütçesi Nasıl Belirlenir?” üzerine 7 görüş

  1. Hocam şu kısmı anlayamadım; verdiğimiz reklamdan tıklanma sayesinde para kazanabiliyoruz.
    Seçilen negatif anahtar kelime sayesinde hedef kitlemizde olmayan müşterilere reklam göstermeyerek bütçemizdeki gideri azaltabiliyoruz. O halde tıklanma başına olan kazancımız, negatif anahtar kelime seçmediğimizde gereksiz verilmiş olan reklam için bütçemizdeki gider daha mı az oluyor?
    Teşekkürler

  2. TBM verdiğimiz reklamlar tıklandığı zaman bütçemizden düşen miktarı göstermektedir. Bu nedenle gereksiz anahtar kelimeler kullanmamız hedef kitlemiz haricindeki arayanların da reklamımıza tıklamasına ve bütçemizin tükenmesine neden olacağı gibi asıl hedeflediğimiz kitleye ulaşmamızı güçleştirecektir.

  3. Negatif anahtar kelimeler sayesinde hedef kitleye daha rahat ulaşabiliriz. Böylelikle ilgisi olmayan müşterilerin karşısına reklamlarımız düşmeyecek ve tıklamayacaklardır. Bu da bütçemizdeki gider artışına neden olmayacaktır. Bilgiler için çok teşekkürler hocam.

  4. Bu yazıyı okurken birbirleriyle doğru orantılı ve ters orantılı tanımları içeren bir grafik yapmayı düşündüm. Yapicam da, çok teşekkürler hocam

  5. Reklam vermeden önce bu yazınızı bir kez daha okuyacağım teşekkürler hocam

  6. Reklam vermeyi öğrenmem acısından faydalı bir makale oldu reklam vermek istersem bu bilgilerinizden yararlanıcağım emekleriniz için teşekkür ediyorum hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön