Son Güncelleme Tarihi 18 Nisan 2020
Korona (covid-19) salgınının hızla yayılmaya devam ettiği şu günlerde google hükümetlerin aldığı izalasyon önlemlerinin ne ölçüde işe yaradığına ışık tutabilecek insan hareketliliği raporunu (COVID-19 Community Mobility Reports) kamuoyu ile paylaştı. Google bu verileri sunarken başlanıç noktası olarak ilgili ülkedeki ilk vakanın tespit edildiği tarihi baz almış. Aynı zamanda verilen rakamlar ortalama bir değeri ifade etmiyor. Şuan için 29 Mart tarihindeki durumu görebiliyoruz. Bu rakamlar geriden gelmekle beraber sürekli google tarafından güncellenecekmiş.
Rapora göre ülke ülke alınan önlemler kapsamında insan harektliliğinin park, avm, market, eczane, toplu taşıma, iş yerlerinde vs ne ölçüde azaldığını görebiliyoruz. Tabi bu veriler %100 doğru yansıyor demek mümkün değil bunu google da yaptığı açıklamada belirtmiş. Fakat ne olursa olsun bize bir fikir verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Türkiye’de Durum Nasıl?
Google’ın Türkiye ile ilgili verdiği insan hareketliliği raporuna göre (COVID-19 Community Mobility Reports) ülkemizde Restoran, AVM, Sinema, kafe, kütüphane gibi yerlerde insan hareketliliği %75 azamış durumda.
- Market, eczane gibi yerlerde ise insan hareketliliği %39 azalmış görünüyor.
- Park ve plajlarda ise %58 gibi bir azalma söz konusu.
- Metro, otobüs, metrobüs ve trenlerdeki yoğunluk %71 azalmış durumda.
- Ençok tartışma konusu olan iş yerlerindeki harektliliğin ise %45 azaldığı görülmekte.
- Konutlardaki hareketliliğin ise %17’lik bir artış gösterdiğini görüyoruz.
Diğer Ülkelerde Durum Nasıl?
Google şuan 132 ülke için ayrı ayrı bu verileri kamuoyu ile paylaşmakta. Yapılan açıklamaya göre ülke ve dil sayısını arttırmaya çalıtıklarını belirtiyorlar. Ben Türkiye, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, ABD ve Almanya’nın verilerinin bulunduğu tabloyu aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
Tabloda Türkiye ve Almanya rakamlarının birbirine yakın olduğunu görmekteyim. Aynı zamanda iş hayatının sanılanın aksine hiçbir ülkede sıfırlanmadığı görülüyor. Sokağa çıkma yasağı olan İtalya’da iş yerlerindeki insan hareketlililiği %63 azalırken, sokağa çıkma yasağı olmayan Türkiye’de iş yerlerindeki hareketlilik %45 azalmış durumda..
05 Nisan Google Korona Topluluk Hareketliliği Raporu
Google, 05 Nisan 2020’ye ait ikinci Korona Topluluk Hareketliliği raporunu 09 Nisan’da kamuoyu ile paylaştı.
Raporu incelediğimizde geçen 5 günlük sürede Avrupa’da hareketliliğin azaldığı iki ülke Türkiye ve İspanya olarak göze çarpıyor. İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa’da ise bir gevşeme olduğu görülmekte. Özellikle Almanya’da bir dalgalanma yaşandığını görüyoruz. Buda bize radikal bir şekilde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının devamlılığını sağlamanın oldukça zor olduğunu gösteriyor.
11 Nisan Google Korona Topluluk Hareketliliği Raporu
Google’ın 11 Nisan Cumartesi gününe ait korona (covid-19) korona topluluk hareketliliği raporunu 16 Nisan günü açıkladı.
Rapor tarihinin Türkiye’de 36 ilin sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cumartesi gününe ait olması nedeniyle Türkiye verilerinde büyük oranda olumlu artış olduğu görülmekte. Durumu daha sağlıklı değerlendirebilmek için haftaiçi hareketliliğini incelemek daha doğru olacaktır.
05 Nisan tarihli rapora göre Almanya’daki dalgalanmanın devam ettiğini görüyoruz. Almanya’da dalgalanmanın başladığı 05 Nisan tarihinden bu yana Almanya’da günlük ölüm rakamlarında ciddi artış olduğunu gözlemlemekteyiz.
İtalya karşılaştırması yaptığımızda gevşemenin devam ettiği görülüyor.
Peki Google Bu verileri Nasıl Elde Ediyor?
Günümüzde Türkiye’sinde internet bağlantısına sahip akıllı cihaz kullanıcısı olmayan kişi sayısı oldukça azdır. Aynı zamanda akıllı cihazı olupta herhangi bir Google uygulaması kullanmayan ise yok seviyesindedir diyebiliriz.
Google, kullandığımız akıllı (bilgisayar, cep telefonu, tablet, akıllı saat vb) cihaz ve uygulamalar vasıtası ile konum bilgilerimize erişip nerede olduğumuzu raporlayabilmekte.. Bu verileri bize günlük hayatta da sunduğunu unutmayalım. Bugün trafik yoğunluğu da aynı yöntemle bizlere sunulmakta.
Bu Teknoloji Beni Aynı Zamanda Endişelendiriyor!
Dünyayı yada herhangi bir bölgeyi etkileyen kriz dönemlerinde bu bilgilerin insanlık için kullanılması oldukça önemli. Fakat bu konum bilgilerinin savaş bölgelerinde kullanılıp kullanılmadığı yada toplumsal sinir uçlarını harekete geçirmekte kullanılmadığı konusunda tereddütlerim bulunuyor. Özellikle ABD seçimlerinde yaşanan skandalı göz önünde bulundurduğumuzda endişelerimin artmakta olduğunu söyleyebilirim.
Google’ın kamuoyu ile paylaştığı insan hareketliliği raporunu (COVID-19 Community Mobility Reports) buradan takip edebilirsiniz.
Google Koronavirüs Haritası
Google topluluk hareketlerini takip ederken aynı zamanda güncel korona haritası sayesinde tüm dünyadaki resmi koronavirüs verilerini (onaylanan hasta sayısı, 1 milyon kişi başına vaka sayısı, iyileşen hasta sayısı, ölü sayısı) anlık olarak dünya haritası üzerinden takip edebiliyoruz.
Google’ın korona haritası sayesinde hem dünyadaki genel durumu hemde yereldeki durumu ülke ülke, şehir şehir takip edebilmeniz mümkün.
Koronavirüs (COVID-19) haritasına buradan ulaşabilirsiniz.
Teşekkürler
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Adamlar aslında her hareketimizi, konuşmamızı, sosyal medya paylaşımlarımıza varana kadar kaydediyor. Bu verileride yeri ve zamanı geldikçe kullanıyor bu paylaştıkları insan hareketliliği ve konum bilgiside bunlardan birtanesi. Dediğin gibi bu boyutu insanları korkutmaya yetiyor..
Bir de Google kendi verilerini paylaşsa mesela insanların nelerini kayıt altına alıp kimleri nasıl takip ediyorlar Acaba? Hangi ülkelerden hangi verileri alıp işliyorlar mesela? 🧐
Ertuğrul bey, tespitlerinizle beraber endişenize de katılıyorum. Çok verimli bir makale olmuş. Özellikle veri güvenliğiyle ilgili soru işaretleri beni de kaygılandırmakta. Teknolojinin bir taraftan kolaylaştırırken diğer taraftan endişelenen tarafı var, iş datalara gelince.
Artık verilen yalnızca ticaret alanında olmadığı ve özel hayattaki davranışları infografikler haline dökmesi üzerinde çok düşünülmesi gereken bir konu bencede. Makaleniz için teşekkürler.