Son Güncelleme Tarihi 5 Aralık 2020
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda kişisel markalaşma yolunda olanlar için kılavuz niteliğinde olacak bir içerikle karşınızdayım. Bu yazımdan kendi kişisel markasını yaratmak isteyenler hemde kişisel markalaşma konusunda danışmanlık hizmeti veren pazarlama profesyonelleri yararlanabilir. Umarım benim yazarken aldığım keyfi siz de okurken alırsınız.
Marka Nedir?
Kişisel markalaşmaya girmeden önce kafamızda marka kavramını oturtmamızda fayda var. Fazla detaya girmeden ifade etmek gerekirse bir ürün yada hizmeti benzer ürün ve hizmetlerden farklılaştırmak için kullanılan her türlü ayırt edici sembol ve işarete marka diyoruz. Grafik tasarımcı arkadaşlarımız için bu tanım logonun tanımına çok yakın gelecektir.
Bu yazımızın konusu olmasa da markaların fonksiyonlarına göre ticari, hizmet, garanti ve ortak markalar olarak dörde ayrıldığını bilmemizde fayda var.
Kişisel Marka Nedir?
Kişisel marka, kişinin sahip olduğu bilgi, deneyim ve yetenek gibi öne çıkan özelliklerini kullanarak aktardığı mesajların diğer insanlar üzerinde yarattığı olumlu yada olumsuz etkidir.
Kişisel bir marka olmak istiyorsanız sahip olduğunuz tüm özellikleri bir ürün gibi düşünmeli ve bu ürünü geniş kitlelere pazarlamayı başarmalısınız.
Kişisel Markalaşmanın Amacı
Kişisel markalaşmanın kişiye maddi ve manevi olmak üzere birçok katkısı bulunuyor. Kişisel markalaşma sonucunda tanınıp fenomen olabilir, taktir edilen bir rol modele dönüşebilir yada şimdikinden çok daha iyi gelir elde edebilen tam bir profesyonel olabilirsiniz. Bunun yanında alacağınız manevi haz ve tatmin oldukça mutlu olabileceğiniz bir hayat sürmenize neden olabilir.
Markalaşma vizyonunuz doğrultusunda bunların hepsine sahip olabileceğiniz gibi sadece belirlediğiniz konularda da hedefinize ulaşabilirsiniz.
Kişisel Markalaşmanın Sağladığı 7 Önemli Fayda
Kişisel markalaşmanın bireye maddi ve manevi olmak üzere birçok faydası bulunduğu aşikar. Ben bu faydalardan önde gelen yedi tanesini sizlerle paylaşarak bu konudaki motivasyonunuzu arttırmak istiyorum.
Markalaşmayı başaran kişi;
- Ünlenir
- Talep edilen olur
- Kalıcı olur.
- Daha iyi gelir elde eder.
- Güven verir.
- Saygı görür.
- İnsanlar için Rol Model yada Fenomen olabilir.
Kişisel Farkındalık (Güçlü ve Zayıf Yönler)
Kişisel markalaşma sürecine girmeden önce kişinin öncelikle bireysel özelliklerinin güçlü ve zayıf yanlarını net bir şekilde tespit etmesi gerekir. Böylelikle belirlemiş olacağınız güçlü yönlerinizi markalaşma sürecinizde ön plana çıkarırken tespit etmiş olduğunuz zayıf yönlerinizi de geliştirme şansınız olacak.
Güçlü ve Zayıf Yönleriniz Neler Olabilir?
Hepimizin güçlü ve zayıf yönleri bulunuyor. Markalaşma çalışmalarınızı doğru bir zemine oturtabilmemiz için bu yönlerimizi samimiyetle kabul etmemiz gerekir. Bunu kabul ettiğimiz ölçüde markamızın konumlandırmasını sağlıklı yapabiliriz.
Size bir fikir vermesi açısından güçlü ve zayıf olabilecek yönlerinizi aşağıda paylaşıyorum. Siz benim paylaştıklarıma kendi yetenekleriniz doğrultusunda eklemeler yapabilirsiniz. Bunun yanında her özelliğiniz için 1 ila 10 arasında puanlama yapmanız güçlü ve zayıf yönlerinizi analiz etmenizi kolaylaştırabilir.
- Enerji / Motivasyon
- Planlama yeteneği
- Kültür
- Eğitim
- Deneyim
- İletişim becerileri
- Liderlik
- Diksiyon bilgisi
- Hitabet gücü
- Empati yeteneği
- Objektif bakış
- Araştırma
- Tutarlılık
- Öz güven
- İnisiyatif alabilme
Kişisel Marka Kimliği
Güçlü ve zayıf yönlerimizi tespit ettikten sonra marka kimliğimiz üzerine düşünmeye başlayabiliriz. Bunu yaparken de marka kimliğinin size yön, hedef ve anlam kazandıracak olan en önemli öğelerden bir tanesi olduğu aklınızın bir köşesine bulunsun.
Üzerinizde taşıdığınız kimliğinizde bulunan bilgiler sizi nasıl diğer insanlardan ayırıyorsa marka kimliğinizde sizi diğer rakiplerinizden ayıracak en önemli unsur olacaktır. Bu yüzden kendinizi çok iyi tanımanız gerekir.
Marka kimliğinizi oluşturmakta zorlanıyorsanız işinizi kolaylaştıracak aşağıdaki iki soruyu kendinize sormanız faydalı olabilir.
1- İsminizin geçtiği ortamlarda hangi konuda uzman olduğunuzdan bahsediliyor?
2- Hangi konularda bilgi deneyim ve uzmanlığınız var?
Bu iki soruya verdiğiniz cevaplar üzerine düşündükten sonra marka kimliği öğelerinizi oluşturmaya başlamanız çok daha iyi bir marka kimliği inşa etmenize yardımcı olacaktır.
Kişisel Marka Kimliği Öğeleri
Aşağıda marka kimliğinizi oluştururken belirlemeniz gereken öğeleri sizlerle paylaşıyorum.
Marka İsmi
Yapacağınız çalışmaların hepsini temsil edecek olan adınız.
Logo
Marka kimliğinizi tanımlayan en önemli unsurlardan bir tanesi, harf, işaret ve resim kullanarak oluşturabilirsiniz.
Ünvan
Deneyim ve uzmanlığınızın durumunu gösterir. (Yönetici, Danışman vb)
Yazı Karakteri
El yazınız nasıl karakterinizi yansıtıyorsa, oluşturacağınız yazılı dokümanlar da kullanacağınız yazı karakterinizde marka kimliğinizin bir parçası olacak.
Renkler
Renklerin insan üzerindeki etkisini bilmeyeniniz yoktur. Logonuzda ve görsellerinizde kullanacağınız renkleri belirlerken bunu göz ardı etmeyin.
Slogan
Kendinize has özgün bir slogan belirlemeniz etkileyici olacaktır. (Marka gibi düşün, marka gibi hareket et)
Müzik
Düzenlediğiniz eğitim ve seminerlerde kullanacağınız müziklerin marka kimliğinize olumlu yada olumsuz etki yaptığını bilmelisiniz. Bu yüzden gelişi güzel müzik belirlememenizi öneririm.
Kişisel Markalaşma ve Online İtibar
Yeni medya (internet/Sosyal Medya) ortamında hakkınızda üretilen tüm içerikler online itibarınızın bir parçasıdır. Hakkınızda üretilen içeriklerin bir bölümü kişisel markanıza olumlu yönde etki edebileceği gibi bir bölümü de olumsuz yönde etki edebilir.
Bu yüzden kişisel markalaşma çalışması yapan kişiler sadece kendi ürettiği içeriklerden sorumlu değildir diyebiliriz. Kişisel bir marka olmak isteyen kişi kendi kontrolü dışında üretilen içerikleride yakından takip etmeli ve markasına zarar verebilecek yanıltıcı içeriklere gerektiğinde müdehale edebilmelidir.
Şunu unutmamak gerekir ki herşeyi mükemmel yapmak ya da herkesi memnun etmek mümkün değildir. Fakat yaptığımız işlerde ekseriyetle hakkımızda iyi yorum yapılıyorsa cüzzi miktarda gelebilecek eleştirileri absorbe etmek mümkün olacaktır. Burada önemli olan hakkımızda üretilecek içeriklerin olumlu bir ağırlığa sahip olmasını sağlamaktır. Bunun da yolu sadece kariyerimizde değil, hayatımızın her alanında, marka gibi düşünüp marka gibi hareket etmekten geçmektedir.
Online itibar yönetimi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için “Online İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.
Kişisel Marka İmajı
İmaj, markanızın insanlar tarafından algılanma biçimidir. Bu yüzden imajınızı ürettiğiniz somut ve soyut değerlerin karması oluşturur. Bilgi ve deneyiminizin yanı sıra duruş ve giyim tarzınızdan hatta kullandığınız parfüm dahi marka imajınıza olumlu yada olumsuz katkı sağlayan unsurlardır. Bu yüzden bazı durumlarda marka imajınız deneyim ve uzmanlığınızın önüne geçebildiği gibi bazı durumlarda geriye de düşebilir.
Tüm bunların yanı sıra yarattığınız imaj yada algı sayesinde uzmanlık alanınız olmayan konularda dahi görüş ve düşüncenize başvurulabilir. Bu durum hoş olduğu kadar bazı riskleri de içerir. Kontrolsüzce yarattığınız imajınız sizden beklentileri arttıracağı gibi bu beklentileri karşılayamadığınız noktada hem yarattığınız imajınız hemde buna bağlı olarak da kişisel markanız telafisi zor alan yaralar alabilir.
Bu yüzden imaj ve algınızın sınırlarını iyi belirlemeniz yararlı olacaktır. Yönetebildiğiniz ölçüde marka imajınızın bilgi ve becerinizin nispeten önüne geçmesine izin verebilirsiniz. Fakat kesinlikle gerçekte olmadığınız biri gibi gözükerek imajınızın kontrolden çıkmasına izin vermeyin.
Kişisel Markalaşma Süreci
Size has yeteneklerinizin olması yada işinizi çok iyi yapıyor olmanız maalesef sizi tek başına bir marka haline getirmiyor. Marka olabilmeniz yada bir marka değeri yaratabilmeniz için sahip olduğunuz bilgi ve uzmanlığınızın diğer insanlar tarafından bilinip teyit edilmesini sağlamanız gerekir. Bunu sağlamak için harcayacağınız emek ve zamana da Kişisel Markalaşma Süreci diyoruz.
Unutmayın sonucu ne olursa olsun bu süreç de yaşadıklarınız sizin için harika bir deneyim olacak.
Kişisel Markalaşma Düşüncesi Nasıl Ortaya Çıkar?
Kişisel markalaşma düşüncesinin bireylerde nasıl ortaya çıktığını en iyi tarif eden batılı kaynak Maslow’un İhtiyaçlar Hiyararşisi diyebiliriz. Buna göre insan nefes alma, yeme içme, barınma ve kendini güvende hissetme gibi temel ihtiyaçlarını sağladığında başarı, itibar gibi markalaşma öğelerini içeren ihtiyaçlara yönelmektedir.
Kişisel markalaşma açısından bakabileceğimiz tasavvuf temelli bakış açısına ise İnsan-ı Kamil olmak diyebiliriz. İnsan-ı Kamil olmak ihtiyaçlar hiyerarşisinde kullanılan pramit yerine altı çıtalı (doğum, can, güç, ikrar, adalet, kemal, insan-ı kamil) bir uçurtma ile ifade ediliyor. Bu çıtalardan biri eksik ise uçurtma uçamaz yani insan kamil olamaz. İnsan-ı Kamil olan insan hırslarını, arzularını, kavgalarını bir kenara bırakabilmeyi ve insanlara adil, olgun ve erdemli davranabilmeyi ifade ediyor.
Bu iki görüşü değerlendirdiğimizde birnin insanın fiziki ve maddi ihtiyaçlarına odaklandığını diğerinin ise ahlak, erdem ve adalet temelinden yaklaşım sergilediğini görüyoruz. Biz her iki yaklaşımdan da faydalanarak markalaşma sürecimize katkı sağlayabiliriz.
Nasıl Kişisel Marka Olunur?
Güçlü ve zayıf olan kişisel özelliklerimiz ile öne çıkaracağımız bilgi deneyim ve uzmanlık alanlarımızı belirledik. Sonrasında marka kimliğimiz ile imajımız hakkında çalışarak amaç ve hedeflerimizi tespit ettik.
Artık markalaşma sürecindeyiz sahip olduğunuz bilgi, deneyim ve uzmanlığınızdan insanları haberdar etmelisiniz. Bunun içinde kendi tanıtımınızı yani pazarlamanızı yapmanız gerekiyor. Bu açıdan çok şanslı olduğunuzu söyleyebilirim elimizin altında geniş kitlelere ulaşabilmemizi sağlayacak birçok araç bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise internet ve internetin bizlere sağladığı iletişim olanaklarıdır.
Ben bu yazımda muhakkak kullanmanızı önerdiğim 5 kişisel markalaşma aracına yer vereceğim.
Olmazsa Olmaz 5 Kişisel Markalaşma Aracı
Hemen yukarıda bahsettiğim gibi günümüzde kendimizi tanıtabileceğimiz birçok araç ve mecra bulunuyor. Kişisel markalaşma sürecinde tüm bu pazarlama kanallarını birlikte ve uyum içerisinde kullanmamız çok önemli aksi taktirde ortaya çıkan müzik kulağa pek hoş gelmeyebilir.
Kişisel bir blog sayfanız olsun
Olmazsa olmazların en başında kişisel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz bir blog sayfası sahibi olmanız geliyor. Oluşturacağınız içerikler sayesinde google, yandex gibi arama motorlarında uzmanlık alanınızla ilgili konularda arama yapan kişilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Blog sayfanızın dışında ki web sayfalarında da köşe yazılarınızın bulunması yine markanıza büyük katkılar sağlayacaktır.
Günümüzde ücretsiz blog sayfası açabileceğiniz gibi tamamen kendinize ait bir blog sayfası da oluşturmanız mümkün. Benim size tavsiyem kendinize ait bir blog sayfasına sahip olmanız yönünde olacaktır. Bu sizi daha ciddi ve kurumsal gösterecektir.
Blog sayfaları hakkında daha detaylı bilgi için “Blog Nedir? Neden Blog Açmalısınız?“ başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.
Sosyal medyayı bilinçli ve aktif kullanın
Yanlış anlaşılmasın sosyal medyayı aktif kullanmaktan kastım tüm mecralarda olun anlamına gelmiyor. Tüm sosyal medya mecralarında hesap açıp aktif olmaya çalışırsanız muhtemelen başka hiçbir şeye vakit ayıramazsınız. Benim size önerim uzmanlık alanınıza en uygun 2 yada 3 mecrayı belirleyip bu mecralarda aktif olmanızdır. Burada da aktif olmanın sadece paylaşım yapmak olduğunu düşünmeyin. Burada ki başarınız takipçilerinizle etkileşime geçebilmenizden geçiyor.
Konferans, seminer ve workshoplar düzenleyin
Kişisel markalaşma sürecinizde size en büyük katkıyı konuşmacı yada eğitici olarak katılacağınız konferans, seminer ve workshoplar olacaktır. Bunların yanında online olarak gerçekleştirilen webinarlar da düzenleyebilirsiniz. Buralarda yapacağınız konuşmaların birçok mecrada paylaşılacağını unutmayın. Bunun yanında bu faaliyetleriniz blog ve sosyal medya paylaşımlarınızı çeşitlendirmenizi sağlayarak dikkatleri üzerinizde toplayacaktır.
Sivil toplum faaliyetlerine katılın
Size uygun ve gerçekten katkı sunmak istediğiniz bir alanda bulunan sivil toplum kuruluşuna üye olun ve bu stk’nın çalışmalarına samimiyetle katkı sağlayın. Yine burada yapacağınız çalışmaları sahibi olduğunuz mecralarda takipçilerinizle paylaşın. Bu size inanamayacağınız pozitif bir imaj katkısı sağlayacaktır.
Kartvizit
Sahip olduğunuz kartvizit bağlantı kurmanızı kolaylaştırırken size kurumsallık, ciddiyet ve güven kazandırmaktadır. Bu yüzden kartvizit tasarımınızın kurumsallığa uygun olarak güven ve ciddiyet vermesine özen göstermelisiniz.
Kişisel Marka Yönetimi
Markalaşma sürecinde gerçekleştireceğiniz tüm çalışmaları planlı bir şekilde yönetebilmenizin çok önemli olduğunu unutmayın. Kendinizi planlamaz ve bu konudaki çalışmalarınızı aksatırsanız hedefinize ulaşmanız oldukça zor olacaktır. Bu yüzden her zaman önem derecesine göre günlük, haftalık ve aylık olacak şekilde bir yapılacaklar listesi hazırlamanızı öneririm. Fakat bu liste yapamayacağınız kadar çok görevle doldurulmamalı, bu yüzden kendinize günlük ve haftalık sınır koymanızda yarar var. Markalaşma sürecinize günlük 2 yada 3 sabit ve değişken görevle başlamanız kişisel marka yönetiminizi kolaylaştıracaktır.
Kişisel Markanın Korunması
Kişisel markamızı belli bir seviyeye getirmemiz markamızın hep o seviyede kalacağı anlamına gelmiyor. markamızın konumunu korumak yada daha da ileri taşımak için eskisinden bile çok çalışmanız gerekebilir.
Özellikle kişisel markanızı koruyabilmek için değişim ve yeniliklere açık olup rakiplerinizi izlemelisiniz. Hatta modayı bile takip etmeniz gerekebilir. Ancak böylelikle kendinizi yenileyerek geliştirebilirsiniz. Unutmayın insanların istek ve talepleri sürekli olarak değişmektedir. Eğer bu değişime ayak uydurup kendinizi yenileyemezsiniz markanız her geçen gün eriyecektir.
Kişisel Marka Değeri
Kendinizi tanımladıktan sonra ortaya koyacağınız değerler ve bu değerler üzerinden diğer insanlara sağlayacağınız faydalar size olan talebi belirlerken de marka değerinizi oluşturacaktır.
Kendi belirlediğiniz çerçeve dahilinde istediğiniz ölçüde yada üzerinde tercih edilen bir kişi olduğunuz taktirde yarattığınız kişisel markanızın yüksek bir değere sahip olduğunu düşünebilirsiniz.
Kişisel Markalaşma Konulu Filmler
Kişisel markalaşma konusunda ilham alabileceğiniz filmleri sizler için bir araya getirdim. Umarım izlerken hem keyif hemde ilham alırsınız.
Para Avcısı – The Wolf Of Wall Street (IMDB 8,2)
Gandhi (IMDB 8)
Padman (IMDB 7,9)
Kör Nokta / The Blind Side (IMDB 7,7)
Şike / Quiz Show (IMDB 7,5)
Yeni Bir Başlangıç / Jerry McGuire (IMDB 7,3)
Asılsız Haber / Shattered Glass (IMDB 7,2)
Zirveye Giden Yol / The Ides of March (IMDB 7,1)
Başkanın Adamları / Wag The Dog (IMDB 7,1)
Hancock (IMDB 6,4)
Bizim Adımız Kriz / Our Brand is Crisis (IMDB 6,1)
Sonuç
Siz farkında olsanız da olmasanız da markalaşma süreciniz doğumunuzla başlar. Doğduğumuz andan itibaren ilk temasımızı gerçekleştirdiğimiz ailemiz vasıtasıyla elde ettiğimiz kazanımların bile kişisel markalaşma sürecimizin temellerini oluşturduğunu bilmeliyiz.
Büyüdüğümüz ortam, yaşadığımız şehir, okuduğumuz okullar, yaptığımız spor ve sahip olduğumuz hobiler kişisel markamızın temellerini oluşturmaktadır. Bu yüzden kişisel markalaşmanın önemini ne kadar erken kavrarsanız sizin için o kadar iyi olacaktır.
Kişisel Markalaşma Eğitimi
Kişisel markalaşma eğitimi hakında bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Teşekkürler
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Kişisel markalaşma hakkında bulduğum en kapsamlı içerik.. Teşekkürler
Hocam kişisel markalaşma ile ilgili yazınızı sunum olarak ayrıca sizden ayrıntılarıyla dinleme fırsati bulduğum için çok mutluyum. Empatinin ve kibarliğin da markalaşma da önemli unsurlardan biri oldugunu düşünüyorum. 9 yaşında bir oğlum var ve bu yazınızı okurken Z kuşağı olan oğlumu düşündüm, basketbol kursuna gitmesinin ne kadar doğru olduğunu düşündüm. Ben de kaligrafi ile ilgileniyorum, marka unsurlarından biri olan logo çalışmaları için aklımda güzel projeler var, benzersiz logo tasarımları beni heyecanlandiriyor. Tekrar teşekkür ederim.
Kisisel markalasma sürecinin tum evrelerine katılıyorum. Ozellikle bu sürecin doğdumuzda basladigi gercegi yadsinamaz. Evet, cografya kaderdir bir noktada. Bunu degistirmek ise, bireylerin elindedir. Dolayisi ile kisisel markalasma zemininin daha çocukluktan saglanamadigi, bilincli ve destekleyici ebeveynligin olmadigi bir dunyada; isin buyuk kismi bireylere dusuyor. Eger bireyin markalasmak gibi bir derdi var ise, mutlaka bu uğurda buyuk emekler vermeli. Bu metinde de yazan tum aşamaları yılmadan, bıkmadan adım adım gerçekleştirmeli.
Bu konuda benim gibi bilgi sahibi olmayanların dahi, kolaylıkla anlayıp uygulamaya geçebilcekeleri bir yazı olmuş.çok tşk.
Başta siyasetçilerin, doktorların vb meslek dallarında faaliyet gösterenlerin muhakkak okuması gereken bir yazı olmuş.. Kendi adıma birçok not aldığımı söyleyebilirim.
Bu güzel bilgiler için Teşekkürler…
Hocam yazınız için teşekkür ederim. MARKALAŞMA Uzun bir yol.
Kişisel markalaşma konusunda rehber niteliğinde. Teşekkürler.
Merhabalar ben Noyan.
“Kişisel markalaşma nedir, nasıl kişisel marka olunur?” adlı yazınızı okudum, çok beğendim ve bu yüzden sizinle iletişime geçiyorum.
Ben İzmir’de Elektronik&Haberleşme mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim, okulumuzun Girişim Topluluğunda başkanlık yaptım, yazılımla ilgileniyorum ve şu an ortağımla birlikte bir girişim kurmaya çalışıyoruz. İlerde profesyonel hayatımda girişimci ve yönetici olmak istiyorum, bunun için kişisel marka oluşturmanın önemini biliyorum ama nasıl uygulanacağım hakkında bir fikrim yok.
Sizce üniversite yıllarımızdan bu markayı oluşturmaya nasıl başlayabiliriz? Çünkü birçok aktivitede bulunmama rağmen çok fazla tanındığımı düşünmüyorum ve sosyal medyayı da çok fazla zaman harcadığı için kullanmıyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar..
Kişisel markalaşma adına faydalı bi yazi değişik bir bakış açısı kazandırıyor benimde bir Instagram sayfam var onu geliştirirken dikkat etmem gereken şeylerin bu kadar kapsamlı olduğunu düşünmemiştim ayrıca tasavvuf açısından konuya bakış ayri bi lezzet katmış teşekkürler
Merhaba
Bu konuda okuduğum endoyurucu içerik emeğinize sağlık yazılarınızı takipteyim.
Kişisel marka bence insanın kendisi ile olan dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile doğru orantılıdır. Her gün yeni olaylar yeni gelişmeler oluyor makalede bahsedildiği gibi yeniliğe açık ve yeniliği yakalayan olmalı kişisel markasını yukarı taşımak isteyenler. Dersten sonra burada okumak keyif vericiydi. Teşekkürler hoca .
Kişisel markalaşma gerçekten yükselen bir trend. Yazınızı çok beğendim elinize sağlık
Kişisel markalaşma konusunda danışmanlık veriyor musunuz?
Merhaba Ali bey,
Kişisel Markalaşma ve Kurumsal Markalaşma ile ilgili bireysel ve kurumsal danışmanlık vermekteyim.
Saygılarımla
Daha önce kişisel markalaşma seminerinize katılmıştım. Şimdide yazınıza denk geldim bu konuda açık ara teksiniz.
Kendisini dijital pazarlamada geliştirmek isteyen herkesin okuması gereken bir yazı olmuş,emeğinize çok teşekkür ederiz.
Kşisel markalaşma ile ilgili dğer yazılarınızı da okudum. İnsan-ı Kamil Olmak ilk defa duyduğum bir olgu. Halbuki bizim kültürümüze aitmiş okullarımızda Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinden bahsedilirken bu konunun atlanması ne kadar üzücü…
Kariyerinde ilelemek isteyenler için önümüzdeki yılların en önemli konusu kişisel markalaşma olacak gibi görünüyor. Kurumlar eğer gerçek bir marka olmak istiyorsa önce çalışanlarını birer marka haline getirebilmeli..
Biz teşekkür ederiz bu değerli bilgiler için.
Oldukça kapsamlı bir içerik olmuş emeğinize sağlık.
Hocam herşeyi düşünmüşsünüz kişisel markalaşma ile alakalı film listesi bile var yazınızda 🙂 Elinize emeğinize sağlık dolu dolu bir içerik okudum sayenizde..
Okuduğum en güzel ve kapsamlı yazılardan biri. Elinize sağlık. Tesekkürler
Yazınız harika olmuş herkese tavsiye ederim Ertuğrul bey’in kendisi kişisel markalaşma konusunda bir markadır. Muhakkak eğitimlerine katılmalısınız.
Film önerileri en çok sevdiğim kısım oldu. Katkılarınız için teşekkür ederiz.
Marka olmak isteyen firmaların önce çalışanlarını markalaştırması gerekiyor. Maalesef firmalarımız bu konuda oldukça zayıf.
Markalaşma konusunda okuduğum en iyi içeriklerden biri oldu. Teşekkür ederim
İyi gunler ben turşu, sos, pestil, erişte gibi doğal ürunler satabilmek için sosyal medya da kendi markamı oluşturmak istiyorum. Ama nasıl bir yol izleyecegimi bilmiyorum. Fikrinizi bekliyorum. Istagram dan küçük baslamak istiyorum.
Merhaba Selda Hnm,
Belirttiğiniz doğal ünlerin üretim maliyeti ile kargolama giderleri birbirine yakın olduğu için fiyatlandırma konusunda sıkıntı yaşayabileceğinizi düşünüyorum.
Bu yüzden ilk başta kendi lokasyonunuzda elden teslimat yapabileceğiniz bir strateji izlemeniz faydalı olabilir. Bunun içide sosyal medya için ürettiğiniz içeriklerde lokasyon bazlı küçük reklamlar çıkmanız faydalı olacaktır.
Bölgenizde katılacağınız kermes vb organizasyonlarda yine ürünlerinizin tanıtımını yapmanız mümkün olur.
Bence burada ilk amacınız satıştan çok bilirlik olmalı bunu sağlamaya başladığınızda siz satıyorum demesiniz bile sizden insanlar talep etmeye başlayacaktır.
Yapmanız gereken pes etmemek azmettiğiniz taktirde 1 sene içerisinde bölgenizde doğal ev ürünleri konusunda marka olabilirsiniz.
Saygılarımla
Kişisel markalaşma konusunda sizin üzerinize biri yok sanırım her yerde sizin içerikleriniz karşıma çıkıyor…
Merhabalar, makaleyi okuduktan sonra ve derslerden anladığım kadarıyla kişisel bir marka olmak istiyorsak girişken, yenilikçi, gündemi yakından takip edip iyi analiz yapabilen, çözüm odaklı, iyi bir itibar sergilememiz ve insanlara ne sunmak istiyorsak iyi bir şekilde pazarlamamız gerektiğini anladım. Bunun yanında hitap edeceğimiz kitleyi iyi tanımalı araştırmalı ve onların istekleri doğrultusun da hareket etmeli içeriklerimizi ona göre geliştirmeliyiz. Size çok teşekkür ederim, başarılarınızın devamını dilerim.
Üstadım bu işin kitabını yazmalısınız elinize sağlık çok güzel olmuş.
Teşekkürler
Bu salgın döneminde kişisel markalaşma ne kadar önemli olduğunu fark ettim. İşsiz kalmamak istiyorsak muhakkak kişisel markalaşmaya gitmemiz gerekiyor.
Ben şu işi yapacağım ama nasıl? Sorusunun ilk adım cevapları olmuş yazınız.. Yol gösterici.. Harekete geçmeden önce yapılması ve planlanması gereken ilk adımlar için klavuz niteliğinde..
Hocam emeğinize sağlık, kişisel marka oluşturmak adına paylaşımlarınız için teşekkürler.
Kendisini dijital pazarlamada geliştirmek isteyen herkesin okuması gereken bir yazı olmuş,emeğinize çok teşekkür ederiz.
Kişisel markalaşmanın iletişim ile başladığını varsayarsak çalışma alanımızda iletişimi güçlü tutmak kişisel markalaşma sürecimize ket vurmaz diye düşünüyorum. Aksi takdirde kendi deneyimlerinden yola çıkarak söyleyebilirim ki kendi uzmanlık alanından uzaklaşmak yarattığın marka değerinin azalmasa da sabitlenmesine sebep oluyor. Sen yerinde sabit dururken markalaşma çabasında olan rakiplerin seni geçebiliyor.
Çok verimli ve faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler 😊
Hocam emeğinize sağlık, çok verimli detaylı bir açıklama olmuş. Teşekkürler.
Hocam emeğinize sağlık. Harika yol gösterici klavuz olarak kabul edebileceğimiz bir makale
Hocam, makalenizde “Markalaşma yolculuğunu” okurken, bende Sivil Toplum kuruluşlarına üye olmak konusunda hemen harekete geçmem gerektiği farkındalığını da uyandırdığınız için ayrıca teşekkür ediyorum.
İyi ki eğitiminize katılma şansını yakalamışım, eğitim ve içerik kaliteniz ile değer kattığınız için eğitiminizdende çok keyif aldım.
İçi dolu dolu bir makale
Kişisel markalaşmada en önemli şey Güvendir. Eğer insanların güvenini bir kez kaybedersek bu bizim kişisel markalaşmamızı olumsuz yönde etkiler. O yüzden insanların güvenlerini kaybettirmemek gerekiyor ki kişisel markalaşma konusunda daha iyi olabilelim.
•Marka nedir ve kişisel markalaşma nedir kavramlarını bilmeli ve bu konudaki yol kılavuzlarını yol haritaları ile beraber bilmemiz gereklidir.
•Markalaşmayı neden istiyoruz bize faydası ne olacak. Ne istiyoruz bunları belirlemeliyiz.
•Marka kimliğimizi oluştururken zorlandığımızda kendimize iki soruyu mutlaka sormalıyız.
•Marka oluşturmaya karar verdiğimizde gerekli aşamalar vardır.
•Günümüz teknolojisi ile beraber online itibar kavramıda gündemdir. Eğer markamız konusunda bizim ile ilgisi olmayan gerçeği dışı şeyler var ise bunlara müdahele etmeliyiz. Bu nedenle üretilen içeriklerinin takibini sağmalıyız.
•Kişisel marka olabilmemiz için marka araçlarına hakim olmalı ve bunları uygulanamaya sokmalıyız.
•Son olarak kişisel markamızı belirli bir yere getirdikten sonra da orada bırakmamalı çalışmaya devam etmeli ve değişime ayak uydurup kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz.
Son derece verimli bilgilerin yer aldığı yazınızı keyifle okudum. Ben de Marka İletişimi üzerine eğitim almaya hazırlanıyorum.
Teşekkürler…
Kişisel markalaşma yolunda atılacak adımları ve yapılması gerekenleri mükel bir şekilde anlatmış çok yararlı bir yazı.söylenenlere tek tek uygularsak eminim bizi iyi bir seviyeye getirecektir.
Markalaşmanın çok da net anlatıldığı bir yazı olmuş. Tebrik ederim 👏🏻Özellikle film önerileri oldukça ilgimi çektiğini de belirtmek isterim.
Oldukça detaylı ama bir o kadar da akıcı bir makale olmuş Hocam ellerinize sağlık. Renk, yazı karakteri ve müziğin genelde daha nezih ve şık bir görüntü oluşturması için kullanıldığını düşünürdüm. Anlamlarını bilerek uygulamak daha faydalı olacaktır.
Kendini geliştirmek isteyen her birey için yol haritası niteliğinde bir makale. Emeğiniz için teşekkür ederiz.
‘Kişisel markalaşma sürecinde nelerle karşılaşırım? , Karşılaştığım sorunlara nasıl çözümler üretebilirim?’ gibi sorulara sürecin başından sonuna sırasıyla tek tek cevap bulunabilen, konuyu her anlamda ele alıp açıklayan kaynak niteliğinde bir makale olduğunu düşünüyorum.
Tam bir yol haritası süper bir yazı
Yazınızdan aklımda kalan ve kişisel markalaşmada en önemli başlangıç noktası sorduğunuz iki soru ile başlıyor diye düşünüyorum. Bu yolda kişisel olarak ilerlemek için esas olan doğru soru ve cevaplarla adım atıp ilerlemek sanırım. Emeğinize sağlık.
Kişisel markalaşma adına çok kapsamlı bir yazı olmuş emeğinize sağlık hocam 👍
Merhabalar hocam aslında egitimimin ilk gününde sosyal medyanın M sini bilmiyorum bişeyler ögrenebilirmiyim Bilmiyorum bi bakalım diye burdayım demiştim Dersin ilk haftasını bitirip önerdiginiz filmi izleyip makalelerinizi okudugumda daha şimdiden bana Bilgi azim ve morel olarak bişeyler kattıgını fark ettim ve size çok teşekkür ederim…
Kendi maharetletlerimizi güçlü ve zayıf yönlerimizı hitap edeceğimiz bizi marka yapacak çevremizi özellikleri kultur seviyesi ekonomik seviyesi bize sağlayacağı katkı marka oluşumuzun sürekliliği risk analizi ile birlikte yapmalıyız.
çok güzel ve yalın bir anlatım. olmuş. Teşekkürler eyupse
Kişisel markalaşma adına okuduğum en anlaşılır yazıydı teşekkür ederim hocam.
Merhaba Hocam ;
Kişisel markalaşmada derslerin yanı sıra makalenizden de öğrendiğim birçok şey oldu teşekkürler .
.
gayet açıklayıcı bir yazı olmuş, açıkçası kişisel markalaşma konusunda, yazıda da belirtilen hususlar dikkate alındığında en büyük örneği “Barış Özcan” olarak görüyorum, ve bu imajı teknolojik yenilikleri en önce gündemine alarak koruyor ve de sizin tabirinizle bu süreçte her geçen gün eriyip gitmiyor. elinize sağlık tekrardan, çok teşekkürler
Aslında herkes potansiyel bir marka, sadece biraz daha cesaretli olup içimizdeki potansiyeli dışarıya çıkarmamız gerekiyor. Kişisel markalaşma konusunda adım adım yapılacakların belirtilmesi içeriğin anlaşılır ve zengin olmasını sağlamış. Katkılarınız ve güzel yazınız için teşekkür ederim Hocam.
“kendini pazarlayabilmenin” önemi daha iyi anladım bu içerik ve işlediğimiz ders sayesinde.Ne iş yaparsak yapalım hayatın her alanında bir “marka” olmak kişiye daima pozitif anlamda bir şeyler katıyor. teşekkürler.
Çok güzel ve detaylı bir içerik emeğinize sağlık
Ertuğrul Hocam Selamlar ;
Öncelikle çok fazla makale okumadığımı sebebi ise bunu çok sıkıcı yazdıkları için olduğunu düşünüyordum
Sizin Makeleyi okurken sıkılmadım çok akıcı keyifli ve okurken kişilel markalaşmayla birlikte geliştiğimi söylemek istiyorum….
Burayada Kişisel Yorumlarımı Yazıyorum…
Benzer ürün ve hizmetleri ayırt edebilmek sadece Logo İle Değil Verdikleri Reklam Ve Hizmetin Nasıl Yaptığıyla Alakalı Yapılan Videoda Markayı Ayakta Tutabilir
Kişisel Markalaşma Biraz… Coğrafya Kaderdir Gibi
Bulunduğun Yerde Yapabildiklerini O Ortama Uyarlaya Bilmek Önemlidir. Bulunduğu Ortamı Eksikleriyle Eleştirip Soruna Çözüm Bulabilen İnsan Kişisel Markalaşma İçin Önemli Kişidir
Başarılı Şekilde Kişisel Markalaşma İçin Kemal’i İnsan Ve Swot Analizi De Önemlidir Kişisel Olarak
Yorumum Bu Şekildedir Teşekkürler 🙏
Ertuğrul bey, kendime bir site kurarak yavaş yavaş sektöre girmeyi düşünüyorum. xxxxreklamci.com şuanda bende. sizce bu domainle mi sitemi kurayım yoksa kendi ismim ve soyismimle mi kurmamı tavsiye edersiniz?
Merhaba Ersan bey,
Hedefiniz bu sektörde ileremekse iki yöntemi bir arada kullanmanızı öneririm. Birini tercih et derseniz adınıza yatırım yaparak kişisel markanızı ön plana çıkarmanızı tavsiye ediyorum.
Saygılarımla
Kişisel markalaşma ile ilgili çok faydalı bilgiler paylaşmısınız hocam tekrar tekrar okuyacağım yazınızı
Kendi bilgi birikim ve tecrübelerimi gerek bu yazınız gerekse eğitimde geçen konu ve konuşmalarla pekiştirerek fayda sağlayacağıma inanıyorum. Kişisel markalaşma sürecinde kılavuz olarak tekrar tekrar okunmalı ve mutlaka yararlanılmalıdır. Teşekkürler.
Kendimi geliştirmek adına,
verimli bilgilerin olduğu, keyifle okuduğum bir yazı olmuş. Emeklerinize sağlık hocam…
Merhaba
Kişisel markalaşma adına yol gösterici bir yazı olmuş.
Ürün yada hizmet konusunda markalaşmak isteyenler adım adım uygulayarak ve süreç içinde eksiklerini görerek başarıya doğru gidebilirler.
Bol bol okumalarını tavsiye ederim.
web sitesi işin amiral gemisidir.
Çok net ve sade dille oluşturulmuş bir yazı, gayet verimli olmuş.
Ben de birkaç şey eklemek isterim. Dün yani 11 Kasım’da Kemal Sunal ile ilgili bir yazı okudum. Yazıda “Çok yüksek meblağlarda para teklif edilmesine rağmen kötü adam rolü hiç oynamadı” diye belirtilmişti. Belki rolün hakkını çok iyi verirdi ama Türkiye’yi güldüren adam imajını düşünmüştü, belki de bu ilke ile kendine kötü adam rolünü bile yakıştıramadı.Tam tersi olup, ilgide çekebilirdi ama o tutarlı bir çizgide ilerlemeyi tercih edip, kısa süreli bir şaşırtma metoduna gerek duymamıştı. Bence kişisel markalaşmaya güzel bir örnek.
Bunun dışında ben de en eski usulle hazırlanmış tarımsal doğal ürünler satıyorum. Aynı zamanda Buğday Derneği üyeliği ile gönüllü tarım işçiliği yapıyorum. Benim de ilkem küçük ve yerli üreticiye ve tohuma destek, sağlıklı beslenme ve zehirsiz sofralar. Ve ben benimsediğim, hayatımla bütünleştirdiğim bu ideoloji üzerine başladım satışlarıma.
Örneğin: Ben bu doğal ürünlerin faydalarını sıralayıp, satışını yapıp bir yandan kendimin de sağlıksız beslenme ya da kötü alışkanlıklar içerisinde olmam ne kadar tutarlı olurdu. Bulunduğum, gittiğim, yediğim, içtiğim herşey ile çevreme örnek olmaya çalışıyorum. Yaptığım işle ters düşmüyorum. 1 yıl oldu sayfayı açalı. Takipçisi az ama organik takipçi ve sürekli müşterili bir sayfam var. Hatta bir ürünü birçok sayfaya sormuş ama ben size güvendim diye dönüş yapan ve alışverişinde süreklilik sağlayan çok kişi oldu. Ben de bazı kişisel marka araçlarını eksik kullanıyor ve geliştirme gereken zayıf yönlerim olsa da bir şekilde edindiğim ilke ile markamı istediğim yönde oluşturmaya başladığımı düşündüm eğitim ve yazınızla… Workshoplar, blog sayfası vb ağırlık vermem gereken konular. Tarım dergilerinde köşe yazısı yazıyorum ama bir blog sayfası açmayı akıl edememişim 🙂
Bu yazı ve eğitiminiz daha planlı, etkin ve eksiklerimi gidererek ilerlememi sağlayacak. Çok teşekkürler.
Kişisel markalaşma bu kadar net ifade edilebilir . Kişisel markalaşma kadar korunması ve marka değerinin önemini bir kez daha anladım. Teşekkürler hocam.
Kişisel markalaşmanın çok etkili olduğu şu dönemde tekrar tekrar okumak istediğim yol gösterici bir yazı için teşekkür ederiz hocam
Çok başarılı bir makale verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Çok detaylı bir içerik emeğinize sağlık
Kendini bu alanda geliştirmek isteyenler için çok faydalı ve farklı bakış açıları kazandıran bir yazı olmuş teşekkürler
Kişisel markamızı nasıl daha sağlam adımlar ile ilerletebileceğimize dair harika bir makale. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Sunum olarak dinledikten sonra ayrıca buradan üstünden geçmek bilgilerimi sağlamlaştırdı diyebilirim. Ekleyebileceğim herhangi birşey yok öğreneceğim çok şey olduğunu gösterdi çok teşekkür ederim.
Yazılanlardan hayat içinde aslında amatör olarak kullandıklarımız var bu eğitim sayesinde bunu profesyonel olarak planlayıp daha çok pazar ve müşteriye ulaşmayı düşünüyoruz.
Kişisel markalaşma doğumla başlar ve çevrenin bize bakış açısı buna göre şekillenir. Markalaşma devam ettikçe bizim çevremizdekilere verdiğimiz bir algı oluşur. Bu imajı değiştirmek de bizim elimizdedir. Markalaşmayı doğru bilmeli doğru yansıtmalıyız. Güçlü ve zayıf yönlerimizi belirleyip, kendimizi geliştirmeliyiz. İnsanların bize bakış açısını düzeltmek marka imajıyla olur.
Hancock filmi de buna güzel bir örnekti.
İnsanlara kötü yönlerinizi gösterir markanızı yanlış tanıtırsanız insanların size olan algısı da bu yönde olur. Doğru markalaşma ve pazarlama yöntemiyle bu algı değiştirilebilir.
Verdiğiniz bilgiler için Teşekkürler hocam.
Aslında işe başlamadan önce kişinin kendini tanıması gerektiğini, eksik ve tam yönlerini belirleyip ona göre bir yol izlemesi gerektiğini anlatan bir yazı olmuş. Herkes bir iş kurabilir ama ilerlemek için kendimizi tamamen tanıyıp ve geliştirip yola çıkmamız gerekir
Aslında işe başlamadan önce kişinin kendini tanıması gerektiğini, eksik ve tam yönlerini belirleyip ona göre bir yol izlemesi gerektiğini anlatan bir yazı olmuş. Herkes bir iş kurabilir ama ilerlemek için kendimizi tamamen tanıyıp ve geliştirip yola öyle çıkmamız gerekir
Günümüz iş alanlarının özelliği olan alandaki çeşitlilik ve rekabet konularında kişisel markalaşma adına bu bilgileri öğrenmek bana kendimi iş alanında doğru konumlandırmamda fayda sağlayacaktır. Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.
Öncelikle bu işi yapma kararı aldığımda yaşadığım korku ve tedirginlikleri kişisel markalaşma konusuyla ilgili vermiş olduğunuz bilgilerle aşabileceğimi hissettirdiniz ve detaylı ip uçları ile neleri başarabileceğimi canlandırmama yardımcı oldunuz. Emeğinize sağlık hocam.
Emeğinize sağlık derste öğrendiklerimizi pekiştirici ve faydalı bir yazı olmuş hocam 🙂
Her birimizin bir değeri var ve bir ortamda hakkımızda düşünülen/söylenilen şeyler de marka değerimizi anlamamıza yardımcı oluyor. Yorum/katkı yapmak istediğim bir nokta var; sosyal çevremizin de marka değerimizi etkilediğini düşünüyorum. Öyle ki girişimci&yazar azar Jim Rohn’un bilinen bir lafı vardır: “İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.”
Bizleri daha çok okumaya, araştırmaya, gelişime ve iyiliğe iten insanlarla beraber olduğumuzda şüphesiz bizler de bu durumdan olumlu etkileneceğiz. Keza “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” atasözümüzü de örnek verebilirim konuyla alakalı.
Sık vakit geçirdiğimiz, yakın olduğumuz kişiler bizim marka değerimiz hakkında dışarıya bir mesaj verebilir.
Kişisel farkındalığımızı sağladıktan sonra uygulayacağımız adımlar ile markalaşmada başarı da bizimle gelecektir diye düşünüyorum. Kendimizi ya da ticari bir marka yaratmışsak markamızın kimliğini açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymak güçlü bir imaj yaratarak kişilerin güven duygusunu kazanmamızı sağlayacaktır. Bu imajı yaratabilmek için günümüzde internet en büyük yardımcımız. Dijital platformları etkin ve doğru şekilde kullanmak daha fazla kişiye ulaşabilmemiz için de yardımcı olmaktadır. Ürün/hizmetlerimizin, kurumsal kimliğimizin, dijital ve geleneksel pazarlama faaliyetlerimizin tamamının birbirini desteklemesi ve bütünü yansıtması halinde markalaşmada da başarıya ulaşmışız demektir.
Hepimiz bir markayiz ve markamizin guclu-zayif yonlerini iyi bilmeli ve iyi pazarlamaliyiz. Markamizi (kendimizle ilgili birktigimiz izlenim ve algimiyi) iyi yonetmeliyiz.
Çok başarılı bir yazı olmuş. Kişisel markalaşma bu kadar iyi anlatılamazdı.Teşekkürler, başarılar.
herkesin başarılı olacağı bir alan varken ne yazık ki biz bazen balıkları ağaçlara tırmandırmayı deniyoruz
Mükemmel bir içerik. Kişisel markalaşma yada kişisel pazarlama günümüzün en önemli kariyer yatırımıdır. Elinize sağlık..
Ellerinize sağlık Ertuğrul bey. Kişisel Markalaşma yolunda çok güzel bir harita sunmuşsunuz ortaya. Bu haritada ortaya çıkan ve en önemli husus ”fark”. Kişisel bir marka olacaksanız ”farklı” olacaksınız. Bu fark, ister iyi ister kötü olsun ama bu sizi yukarıda sıraladığınız Ünlenme, Talep Edilen Olma, Kalıcı Olma, Daha İyi Gelir, Güven, Saygı, Rol Model unsurlarını beraberinde getirecektir. Dediğim gibi ama; bu unsuraların kişisel markalaşmada iyi olduğunuzda ya da kötü olduğunuzda değişeceği gerçeği de yadsınamaz.
Bir diğer önemli husus ise, ayak uydurma. İnsanların tercihleri değiştikçe kişisel markanızın ihtiyaçlara cevap vermesi gerektiği hususu asla ama asla su götüremez bir gerçek. Yoksa ”kalıcı olma” unsuru ortadan kaybolacaktır.
Saygılarımla.
Kişisel Markalaşma makalenizi okuduktan sonra; doğumdan itibaren başlayan bu kişisel marka sürecimdeki eksikleri ve geliştirmem gereken yönlerimi daha net gözlemleme fırsatını buldum. İnsanın kendisini bir ürün gibi düşünmesi, bu ürünü “kitlelere sunma amacı ve yöntemi farkındalığına erişmesi” markalaşma sürecinin ilk doğru adımını keşfetmekle başlıyor. Değerli makaleniz için teşekkür ederim.
Her insan bir markadır bunu topluma ve çoğunluğa yayabilenler bu hayatta başarıya ulaşırlar.
Hocam eğitimde dinledikten sonra makaleyi okumak ayrı bir güzel oldu.Her zaman kendimizi yenilemeye hazır olmalı,kendimize yeni bakış açıları kazandırmalıyız.Bilgileriniz ve emeğiniz için teşekkürler.
Markanın ve markalasmanin ne kadar onemli olduğu, kişiye sağladığı olumlu sonuçları ve eğer sosyal medya da işlerimizi icra etmek istiyorsak kendimizi çok iyi geliştirmemiz gerektiğini anlatıyor.
Kişisel markalaşma günümüz şartlarında çok önemli bir husustur. Markanız sayesinde diğer bireylere göre taninma oranınınizin artması muhtemeldir.
Kisisel markalasma ile ilgili detayli anlatiminiz faydali olmus. 6 ay ve 1 yillik periotlarda kendimize SWOT analizi yapip kisisel markamizi daha iyi konuma yukseltebiliriz.
Yazılarınız hepsi çok güzel olmuş. Bu konularda detaylara inmeniz çok güzel olmuş
Kişisel markalaşma sürecimizin sadece yetkinliklerimizle yeterli olmayacağı görüşünde size katılıyorum. Çağa ayak uydurmamız, gelişmeleri takip etmemiz ve ona göre kişisel markamızı şekillendirmemiz gerekiyor. Güçlü ve zayıf yönlerimizi iyi şekilde yönetip ve diğer insanlardan,rakiplerimizden sıyrılıp fark yaratabilirsek kişisel marka sürecimiz konusunda doğru adımlar atıyoruz demektir.
Merhaba
Vakfımız bünyesinde düzenlediğimiz kariyer günlerinde kişisel markalaşma ile ilgili bir oturum düzenlemek istiyoruz. Sizi konuşmacı olarak davet etmek istiyoruz. İlgilenir misiniz?
Merhaba,
Konu ile ilgili bana iletişim kısmında bulunan bilgiler üzerinden ulaşabilirsiniz.
Saygılarımla
Kişisel markalaşmaya oldukça detaylı bir bakış açısı sunan makale ve eğitim içerikleri için teşekkürler. Aslında birey olarak toplumda bir marka olabilmek ve bunu kariyer planlamamızda lehimize kullanabilmek çok önemli. Bunun içinde sistemli bir şekilde çalışmak gerekiyor. Kişisel olarak markalaşmayı düşünenlerin nereden başlaması gerektiği artık daha net. Güvenilir olmak, özgün olmak ve samimi olmak…
Markalaşma sürecinde bir çok nokta görülmeli ve teker teker odaklanarak merdiven çıkar gibi adım adım ilerlenmeli. İnsan-ı kamil döngüsündeki gibi sürekli gelişerek tekrar başladığın yere daha bilge bir şekilde dönülmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanın hiç bir zaman oldum dememesi, sürekli öğrenme yolunda gelişmesi önemli bir nokta.
Kişisel markalaşma süreçlerinde tecrübelerimizi insanlara emek ve zaman harcayarak kanıtlamamız gerektiğini ve herkesi mutlu etmektense çoğunluğa güzel bir kanı bırakma hedeflerini hatırlatmanız çok kıymetli. Kendime gözümüzde büyüttüğümüz bir bilgi kaynağı oluşturmayı, blog yazarak aynı zamanda bilgilerimizi de tazeleme fikrini çok faydalı buluyorum.
Teşekkür ederim
Kişisel markalaşma konusunda çok bilgilendirici bir makale
kişisel markalaşma sürecini sade, sıkmadan ve olması gereken bilgilerle bizlere sunulmuş. Bu bilgilerden markalaşma sürecinde ziyadesiyle işimize yarayacak ve kendimizi geliştirmemize de olanak sağlayacaktır. Bu nedenle emkleriniz ve çalışmalarınız için kendi adıma teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık derste öğrendiklerimizi pekiştirici ve faydalı bir yazı olmuş hocam 🙂
Her birimizin bir değeri var ve bir ortamda hakkımızda düşünülen/söylenilen şeyler de marka değerimizi anlamamıza yardımcı oluyor. Yorum/katkı yapmak istediğim bir nokta var; sosyal çevremizin de marka değerimizi etkilediğini düşünüyorum. Öyle ki girişimci&yazar Jim Rohn’un bilinen bir lafı vardır: “İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.”
Bizleri daha çok okumaya, araştırmaya, gelişime ve iyiliğe iten insanlarla beraber olduğumuzda şüphesiz bizler de bu durumdan olumlu etkileneceğiz. Keza “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” atasözümüzü de örnek verebilirim konuyla alakalı.
Sık vakit geçirdiğimiz, yakın olduğumuz kişiler bizim marka değerimiz hakkında dışarıya bir mesaj verebilir.
Merhaba Kübra, Katkın için teşekkür ederim. “İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” sözünü bende kullanmaya başlayacağım. 🙂
Merhabalar, öncelikle aldığımız dersten sonra bu okuduklarım tekrar niteliğinde oldu diyebilirim.Emeginize saglik hocam.Anlatım diliniz sade ve anlaşılır.Kişisel markalaşma süreciyle ilgili ;sizin söylediklerinize ek olarak yola çıktığımız insanlar da önemli diye düşünüyorum.Çünkü marka değeri olan birinin veya birşeyin Ilerleyen büyüme döneminde olumlu veya olumsuz etkisi büyük.Olumlu soylem 1 duyluyorsa ne Yazık ki olumsuz söylem 7 duyurabiliyor. Bu sebeple yola çıktığımız kişileri de doğru analiz etmemiz gerekiyor.
Çok teşekkür ederiz hocam emeğinize sağlık 🙋🏼♀️
İlk eğitimden sonra bu konuda okuduğum ilk makale. Eksik olarak düşündüğüm bir çok noktaya ışık tuttu. “Eğitim öncesi ve sonrası ben” diye kendimi kendimler kıyaslayacağım… Teşekkürler.
Ertuğrul hocam,
İlk hafta eğitimimizin ardından makalenizi okudum. Hem bir tekrar hem de bizlere yol gösterici oldunuz.
Anlatım diliniz net ve anlaşır olması insanı keyif veriyor.
Kişisel markalaşma yolunda ilerlemek başarıya ulaşmak için sabır, donanım ve planlı olarak ilerlemek gerekir.
Elbette bu yolculukta etrafımızda bizlerle yola çıkan bireylerinde bu donanım için sizinle aynı pencereden bakıyor olması gerekir.
Sizinle birikte emin adımlarla bu yolculuğumuzu tamamlarız…:)
Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler emeğinize sağlık..
Bu güzel ve faydalı bilgiler için çok teşekkürler hocam çok başarılı 👏👏👏👏
Markalaşma yolunda günümüz şartlarında kişisel markalaşmanın önemi yadırganamaz. Kendi sermayemiz için atacağımız en büyük adim kişisel markamızın daha fazla kitleye hitap ederek globalleşmesidir.
Bunun için de burda ki adımları dikkatle takip etmeli ve kurallarına uymalıyız.
Çok güzel özetlenmiş ve güzel bir kaynak olmuş, elinize sağlık.
Kişisel markalaşmanın öneminin belki de en çok görüldüğü zamanlardan geçiyoruz.
Nusret ve tuz dökme şekli
Farklı ve tabiri caizse garip hareketlerlr sunum yapan pilavcılar
Bir futbolcu ile özdeşleşen ve gündeme yaratan gol sevinci
vb. Uzatılabilir liste.
Markalaşma hem bir süreç hem bir sonuç buradan anladığım kadarıyla. Kişinin kendisini bir marka olarak ifade edebilmesinin olmazsa olmazları var tüm bunları anlatan güzel bir yazı olmuş
Markalaşmanın önemini çok güzel vurgulamışsınız , çok verim alabildigim bir makale olmuş emeğinize sağlık hocam.
Markalaşma dendiğinde aklıma ilk gelen iyi bir marka olarak bilinen bir ürün yaratmak oluyordu. Fakat yazıda ağırlıklı olarak markalaşmış kişi olmak gibi bir durum ön planda gibi hissettim. Belki de kişilerin sosyal medya üzerinden çok gündemde olması konuyu bu seyre getirdi diye düşünüyorum.
Emeğinize sağlık çok teşekkür ederim
Bu konu hakkında insanın kafasındaki soru işaretlerini giderebilecek acaba bu süreç nasıl oluyor dediğimiz noktada ayrıntılarıyla bize yol gösterecek bir makale olmuş.Emeğinize sağlık..
Güzel anlatımınız için teşekkür ederiz hocam 🙏
Kişisel markalaşma sürecinin temelini kavrama açısından öz ve açıklayıcı bir yazı olmuş.
Marka olma yolunda çok kapsamlı ve özet bir yazı. Teşekkürler.
Yüzeysellikten uzak, konuyu kapsamlı bir şekilde anlatan bir makaleydi. Teşekkürler.
Bana göre doğduğumuz günden beri bir markayiz çünkü o gün değil bence ilk olacağımız haberi alındığında da bir markayiz çünkü o gün insanlar o kim kim olacak sorularıyla bizi merak ediyor önce ailemiz bizi bir marka yapıyor benim görüşüm sonra kendimiz yaptığımız etkinlikler ve katıldığımız etkilendiğimiz yada etkilerimiz ile bir marka olarak gelişiyoruz ne kadar çok hayatta aktif olursak o kadar markamız büyür
Bana göre doğduğumuz günden beri bir markayiz çünkü o gün değil bence ilk olacağımız haberi alındığında da bir markayiz çünkü o gün insanlar o kim kim olacak sorularıyla bizi merak ediyor önce ailemiz bizi bir marka yapıyor benim görüşüm sonra kendimiz yaptığımız etkinlikler ve katıldığımız etkilendiğimiz yada etkilerimiz ile bir marka olarak gelişiyoruz ne kadar çok hayatta aktif olursak o kadar markamız büyür
Yazı çok detaylı ve çok açıklayıcı. Markalaşmanın önemi, nasıl olunacağı, nasıl olunması gerektiğine dair bir çok bilgi edindim. Maslowun yolumu yoksa insanı kamil olmak mı hangi yoldan gidilmesi gerektiğini düşündürdü. Emeğinize sağlık.
Hocam elinize sağlık. Kişisel markalaşma üzerine oldukça kapsamlı ve dolu dolu bir içerik.
Her bir bireyin bilinçli olarak kendi kişisel markasını oluşturması geliştirmesi ve korumasının önemini hatırlatan yazınız için teşekkür ederim.Her birey önce kendisinin en iyi versiyonunu hayal ederek kendisini geliştirmeli.Ticari hayattaki hayallerini gerçekleştirme sürecinde gücünü buradan alır …