Son Güncelleme Tarihi 2 Aralık 2018
Merhaba Arkadaşlar, bu yazımda kendimin de sık sık kullandığı en güvenilir e-posta pazarlaması (mail marketing) servislerden biri olan MailChimp ile ilgili en çok sorulan MailChimp nedir? Nasıl kullanılır? gibi sorulara sizler için cevap vermeye çalıştım.
MailChimp Nedir?
Kurucusu Ben Chestnut tarafından Rocket Science Group’un bir ürünü olarak 2001 yılında faaliyetlerine başlayan MailChimp, ücretli ve ücretsiz iki farklı abonelik olanağı sunan bir e-posta pazarlama otomasyonu servisidir. Şirket merkezi ABD’nin Georgia eyaletine bağlı Atlanta BeltLine’deki Ponce şehrinde bulunmaktadır.
En iyi e-posta servislerinden biri olan Mail Chimp, kuruluşundan 2009 senesine kadar sadece ücretli olarak hizmet vermekteyken 2009 yılında aldığı bir kararla ücretli paketinin yanına temel özelliklerin sunulduğu ücretsiz bir paket eklemiştir. Alınan bu karar sonrasında kullanıcı sayısını 1 yıl içinde 5 kat arttırmayı başaran şirket dünya genelinde hızla yayılarak en çok kullanılan e-posta servislerinden biri haline gelmiştir.
Günümüzde (2017) CEO Ben Chestnut tarafından yönetilen Mail Chimp, 15 milyon abonesi, 400 milyon $’lık cirosu, 700’ün üzerinde çalışanı ve günde 1 milyon adetten fazla e-posta gönderimiyle Forbes Cloud 100 listesinde 9. sırada yer almaktadır.
MailChimp Kurucusu Kimdir?
MailChimp’in kurucusu ve internet girişimcisi Ben Chestnut’ın doğum yeri ABD’nin Georgia eyaletine bağlı Augusta şehridir. Babası asker annesi dadı olan Chestnut, çocukluğunu Atlanta yakınlarındaki Hephzibah kasabasında geçirmiş.
Annesi Vietnamlı, olan Ben Chestnut’un annesi ve babası Vietnam savaşı esnasında Vietnam’da tanışmış. Ben Chestnut, New York Times’a verdiği röportajda babasının askerlik anılarını dinleyerek büyüdüğünü anlatmaktadır.
Ben Chestnut, Georgia Üniversitesinde Fizik bölümünü, Georgia Teknoloji Enstitüsünde de Endüstriyel Tasarım bölümünü bitirmiş. Ben Chestnut, profesyonel kariyerine ise banner reklam tasarımı kursu alarak başlamış. Not: Toplamda 2000 reklam bannerı tasarlamış.
Kimler MailChimp Kullanmalı?
Bir blog sayfasına dahi sahip olmamızın en temel nedeni bilgi ve deneyimlerimizi diğer internet kullanıcıları ile paylaşmak istememizden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden paylaşımlarımızın daha fazla kişiye ulaşabilmesini sağlamak için e-posta gibi çeşitli yardımcı araçlar kullanırız. Blog sayfası sahipleri dahi içeriklerinin daha çok kişiye erişmesini istiyorken diğer web sayfası türlerinin de amacının bu olduğunu söylememiz yanlış olmaz.
Tüm web sitesi yöneticileri site içeriklerinin tanıtımını yaparak daha çok internet kullanıcısına düşük maliyet ve en iyi imkanı sunan servisleri kullanarak ulaşmak ister. Bu açıdan baktığımızda kısaca Mail Chimp’in en az maliyetle maksimum fayda sağlayabileceğiniz bir e-posta pazarlama servisi olduğunu söyleyebilirim.
Bu yüzden MailChimp’i blog sahipleri, web site yöneticileri, dijital pazarlama uzmanları gibi dijital sektörde faaliyet gösteren herkes kullanabilir.
MailChimp Ücretsiz Limiti Nedir?
MailChimp’in ücretli ve ücretsiz olarak hizmet veren bir e-posta servisi olduğunu yukarıda belirtmiştim. Eğer mail marketing yapmak için yeterli bütçeniz bulunmuyorsa ücretsiz sunulan özelliklerinin sizi oldukça heyecanlandıracağını söyleyebilirim.
Mail Chimp aboneleri ister tek bir listede ister farklı farklı listelerde olmak kaydı ile toplamda 2 bin e-posta adresine, aylık 12 bin maili ücretsiz olarak gönderebilmektedir. Bu rakamların yeni başlayan ve mail marketing yapmak isteyen bir web sayfası için oldukça tatmin edici olduğunu söylemeliyim.
MailChimp Hazır E-Posta Şablonları
MailChimp, kullanıcıları hiçbir HTML ve tasarım bilgisine sahip olmadan 7 farklı kategorideki onlarca şablon arasından kendileri için en uygun ücretsiz temayı kullanarak rahatlıkla e-posta gönderimi gerçekleştirebilir.
Oldukça iyi tasarlanmış bu temalar arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız. Öne çıkan yani en çok kullanılan temalar arasından seçim yapmanız mümkün.
Temanızı seçtikten sonra temanız üzerinde değişiklikler yapıp istediğiniz gibi temayı modifiye edebiliyorsunuz. Hazır temalar üzerinde yapacağınız değişikliklerle kendi temanızı nasıl yapabileceğinizi hızla kavrayacaksınız.
Şablon (Tema) Kategorileri
- E-Ticaret
- Etkinlik
- Tatil
- Haber Bülteni
- Bilgilendirme
- Fotoğrafçılık
- Mektup
MailChimp E-Posta Şablon Oluşturucu
MailChimp’i biraz anlamaya başladığınızda boş şablonları kullanarak sıfırdan kendi temanızı rahatlıkla oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sürükle bırak mantığı ile çalışan şablon oluşturucu oldukça basit yapısıyla kullanıcıları neredeyse hiç zorlamıyor.
Şablon oluşturucunun sahip olduğu özellikler sayesinde oluşturacağınız temalara resim, video, yazı, buton ve sosyal medya ikonları eklemeniz mümkün. Bunun yanında temanızın renklerini ve arka planını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
4 Adımda MailChimp İle Toplu E-Posta Gönderimi
Sıra temel seviyede MailChimp ile toplu e-posta gönderimini nasıl yapabileceğinizi anlatmaya geldi. Bu kısmı daha iyi anlayabilmeniz için 4 adımda özetlemeye çalışacağım. Sonrasında da daha fazla ayrıntıya gireceğiz.
1- Hesap Oluşturma
Mail Chimp kullanabilmemiz için öncelikle bir hesap oluşturmamız gerekiyor. Oluşturduğunuz hesapta istenilen bilgileri ne kadar çok doldurursanız sizin için o kadar iyi olur.
2- E-Posta Listesi Oluşturma
Hesabımızı oluşturduktan sonra işe e-posta adreslerimizi ekleyeceğimiz bir e-posta listesi oluşturmakla devam ediyoruz. Oluşturduğumuz bu listeye en fazla iki bin e-posta adresi ekleyebileceğinizi unutmayın.
3- Tema Seçimi
MailChimp bünyesine bulunan ücretsiz hazır tema şablonlarından bir tanesini seçerek üzerinde gerekli olan değişiklikleri yapıyoruz.
4- E-Posta Kampanyası Oluşturma
Son olarak belirlediğimiz temayı ve gönderim yapacağımız e-posta listesini seçerek bir e-posta kampanyası oluşturuyor ve gönderimimizi gerçekleştiriyoruz.
MailChimp Raporlama
En çok hoşuma giden kısımlardan bir tanesi oluşturduğunuz kampanyalarınızın performansını izleyebildiğiniz raporlar kısmı. Raporlama kısmında e-posta kampanyalarınızın nasıl bir performans gösterdiğini oldukça detaylı bir şekilde görmeniz mümkün.
Gönderdiğiniz maillerden kaçının adrese ulaştığı, adrese ulaşanlardan kaçının hangi e-posta sahipleri tarafından açıldığı ve açılan e-posta’nın içinde bulunan hangi linklerin tıkladığını görebiliyorsunuz. Ayrıca kampanyanızın saatlik olarak performansını izleyebileceğiniz bir tabloda da bulunuyor.
Tüm bunların yanında e-postanızla etkileşime geçen kullanıcıların lokasyonları ile e-postanızın sosyal medya’da paylaşılıp paylaşılmadığını da raporlar ekranında görebiliyorsunuz.
MailChimp’in En Çok Kullanılan 4 Özelliği
Mail Chimp’in birçok özelliği içerisinden en çok kullanılan 4 özelliğini sizlerle maddeler halinde paylaşıyorum. Sizde bir Mail Chimp kullanıcısı olduğunuzda eminim bu özelliklerden faydalanmak isteyeceksiniz.
1- MailChimp Otomatik E-Posta Gönderimi
MailChimp’in çok kullanılan bir diğer özelliği ise e-posta gönderimlerinizi otomatiğe alabiliyor olmanız. Böylelikle web sayfanızı ziyaret edip e-bülteninize abone olan kullanıcılarınıza bir hoşgeldiniz maili gönderebilirsiniz. Bunun dışında sitenizden alış veriş yapanlara yada bayram gibi özel günlerde de otomatik e-postalar göndermeniz mümkün.
2- MailChimp ile Zamanlanmış E-Posta Gönderimi
Bir e-posta bülteni oluşturdunuz fakat bu e-posta’nın mail adreslerine ertesi gün saat 09:30’da gitmesini istiyorsunuz. Ertesi gün o saatte de bu işlemi yapmanız mümkün değil. MailChimp bu ve buna benzer durumlar için e-posta gönderimlerinizi zamanlayabilme olanağını size sağlıyor.
3- MailChimp Segmentasyon
MailChimp üzerinde oluşturduğunuz e-posta listelerini segmente edebilirsiniz. Böylelikle listenizde bulunan kişileri çeşitli kriterlere göre sınıflandırmanız mümkün olur.
4- MailChimp A/B Testi
MailChimp’in saymakla bitmeyen özelliklerinden bir tanesi de A/B Testi özelliğidir. Bu özellik sayesinde oluşturacağınız farklı tema dizayn ve içeriklerinin kullanıcılar üzerindeki performansını görebilirsiniz.
En Çok Kullanılan MailChimp Entegrasyonları
Mail Chimp’in birçok entegrasyon seçeneği bulunuyor. Ben aşağıda sizler için en çok kullanılan 4 tanesine yer vereceğim. Yer verdiklerimin dışında da birçok entegrasyon seçeneği olduğunu unutmayın.
1- MailChimp E-Ticaret Entegrasyonu
Mail Chimp, E-Ticaret (e-commerce) web uygulamaları olan Megento, WooCommerce, Shopify, PrestaShop ve BigCommerce ile entegre olabilmektedir. Yapacağınız e-ticaret entegrasyonu sayesinde müşteri sadakatini arttırıcı çalışmalar yapabilirsiniz.
2- MailChimp Sosyal Medya Entegrasyonu
Mail Chimp, Facebook ve Instagram ile entegre çalışabilme olanağını kullanıcılarına sağlıyor. Böylelikle facebook ve instagram üzerinde Mail Chimp’de bulunan e-posta datanızla eşleşen yada benzer kitlelerde olan sosyal medya kullanıcılarına reklam kampanyaları oluşturarak ulaşmanız mümkün.
3- MailChimp Google Analytics Entegrasyonu
MailChimp’in ücretsiz faydalanabileceğiniz entegrasyonlarından bir tanesi de Google Analytics entegrasyonu. Bu entegrasyon sayesinde Mail Chimp üzerinden yaptığınız e-posta gönderimlerinin web sayfanızda yaptığı etkiyi izlemeniz mümkün oluyor.
4- MailChimp Eventbrite Entegrasyonu
Bildiğiniz üzere Eventbrite en çok tercih edilen etkinlik duyuru sitelerinden bir tanesi. Mail Chimp’i Eventbrite ile entegre ettiğimizde oluşturduğunuz etkinliklere kayıt yaptıranları istediğiniz e-posta listeniz ile senkronize edebildiğiniz gibi kayıt gerçekleştirenlere yine otomatik olarak bir e-posta gönderebilmektesiniz.
MailChimp Mobil Uygulaması
Google Play ve App Store’dan Mail Chimp uygulamasını ücretsiz olarak indirerek Android ve IOS işletim sistemine sahip tablet ve telefon gibi akıllı cihazlarınızdan e-posta kampanyalarınızı yönetebiliyorsunuz.
MailChimp Android uygulamasını 1 milyon civarında kullanıcısı bulunuyor. Android işletim sistemine sahip cihazı olanların MailChimp kullanabilmesi için en az Android 4.4 sürümüne sahip olması gerekiyor.
MailChimp’in IOS uygulamasını kullanabilmeniz için ise cihazınızın en az IOS 10.0 sürümüne sahip olması gerekir. Aksi taktirde MailChimp uygulamasını maalesef kullanamazsınız.
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
IOS uygulamasını indirmek için tıklayınız.
Teşekkürler
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Çok güzel aradığım sistem tamda böyle bişeydi. Böyle ücretsiz bir imkan varken neden para verelim?
Güzel makale olmuş ancak ben haber paylaşımı yapılınca direk olarak mail gitmesini istiyorum. Bunun kaynağını bulamadım nasıl yapabilirim?
Merhaba, oldukça bilgilendirici olmuş fakat ben Mailchimp hesabımla Monday hesabımı entegre etmeyi başaramıyorum. Yardımcı olma şansınız var mıdır?
MailChimp nedir ve nasıl kullanılır başlığı, merak konusu olmaktan çıktı sayenizde.. Ancak ben müşteri kısmında olduğumda bazı mailleri çok tacizkar buluyorum. Sürekli sık ve aynı içerikle gönderilmemeli..
Durağan hayatlarımıza internet diye bir kavram girdi ve sonrasında her şey değişti. Yepyeni iş alanları doğdu ve her zaman olduğu gibi erken kalkan yol aldı. google, youtube, twitter, facebook… mailchimp de 21.yüz yıl başarı hikayelerinden biri. ihtiyacı belirle ve çözüm üret.
Spam a düşmemesi iyimiş çünkü daha hiç spam maili açmadım:)
Bugüne kadar hiç kullanmadım ancak e-posta pazarlama yaparken gönderilerin raporlarını yorumlamak ve sonuçlara göre stratejiyi belirlemek çok çok önemli. Ayrıca sunduğu diğer pratik hizmetlerle sağladığı faydayı düşününce…
İlk fırsatta mailchimp hesabı edinip deneyimleyeceğim.
Tşk.
MailChimp bir e-posta pazarlaması servisidir. Hem ücretli hem de ücretsiz aboneliği vardır. Web sitesi yöneticileri ve blog sahiplerinin site içerikleriyle ilgili paylaşımlarını düşük maliyetler ile kişilere ulaştırmaya yaramaktadır. E-postaları ister o an ister zamanlanmış bir şekilde istenilen saatte gönderme özelliği vardır. Ayrıca MailChimp’in mobil uygulaması mevcuttur. Mobil uygulama üzerinden kampanyalar da yönetilmektedir. Tüm bilgiler için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.
Ücretsiz hizmet kısmı gerçekten çok iyi fikir. Bahsedilen terimlere ait makalelerinizi ayrı bir başlıkta incelemek maksadıyla linkle yönlendiriyorsunuz fakat yine de özet olarak bahsediyorsunuz.
Bu makalede A/B TESTİ için yine farklı bir başlık açmışsınız fakat bu makalede de bir cümleden fazla bir özetle bahsetmiş olmanızı isterdim. Emeklerinize sağlık hocam
html bilgisi olmayan insanlar için çok avantajlı, ayrıca spam’a düşmemesi de çok büyük güzellik, konuyla bağımsız ama bu işin de bu kadar gelirli olduğunu daha önce hiç duymamıştım, tüm zenginler dijital dünyadan 😀