Son Güncelleme Tarihi 5 Aralık 2018
Öncelikle internet sayfamızın hızını neden periyodik olarak PageSpeed Insights ile takip etmemiz gerektiğini açıklayarak konuya girmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Açtığımız tüm web sayfalarının ortak amacı olabildiğince çok kişinin bu sayfaları ziyaret ederek bilgi, hizmet ya da ürün almasını sağlamaktır. Bir blog sayfası kurmamızdaki birincil amacımız internet kullanıcılarının paylaştığımız yazıları okumasını sağlamaktır. Bu yüzden de aslında tüm web sayfaları gelir elde etseler de etmeseler de kendi kategorilerinde birbirleriyle rekabet halindedir.
Bu rekabetin en belirleyici unsurlarından biride ulaşılabilirliktir. Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar bekletilmekten hoşlanmıyor ve açılmakta ağır davranan siteleri hızlıca terk ediyorlar, sadece bu da değil yeterince hızlı olmayan sayfalar arama motoru sıralamasında da geriye düşerek trafik kaybetmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse web sayfanızın hem kullanıcı deneyimini hem de organik aramalardaki SEO performansını arttırmak istiyorsanız web sayfanızın hızını sürekli belli bir seviyenin üstünde tutmanızda fayda var. Google’ın ideal olarak belirttiği süre bu konuda 3 saniyedir. Açılış sürenizin 3 saniyeyi geçmemesine özen göstermelisiniz. Ayrıca yapılan bir başka araştırmaya göre de açılış süresinde ki her 1 saniyelik gecikme dönüşüm oranınızı %50 oranında düşürüp hemen çıkma oranını arttırmaktadır.
PageSpeed Insights ile Hız Testi Nasıl Yapılır?
Google’ın web sayfaların hızını ölçen aracı PageSpeed Insights ile web sayfanızın hem mobil deki açılış hızını hem de masaüstü bilgisayarlardaki açılış hızlarını öğrenebiliyorsunuz. Bu işlemi google’ın PageSpeed sayfasında bulunan analiz kısmına hızını ölçmek istediğiniz sayfanın sayfa URL’sini yapıştırıp analiz et butonuna basarak gerçekleştiriyoruz. PageSpeed kısa süren bir beklemeden sonra hem masaüstü hızınızı hem de mobil hızınızı 100 üzerinden bir değer vererek sizin için puanlıyor ve durumunuzu öğreniyorsunuz.
İşin bir diğer güzel yanı ise PageSpeed’in bu analiz sonrasında yaptığı değerlendirme sonucunda sayfanızın hızını nasıl arttırabileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunarak blog sayfanızın güçlü ve zayıf yanlarını sizinle paylaşması diyebiliriz. Burada kaçırmamız gereken bir ayrıntıda PageSpeed ile web sitenizin her sayfasını ayrı ayrı analiz edebiliyor olmanız. Yani ana sayfa puanı ile iletişim sayfanızın puanı aynı olmuyor. Bu ayrıntı sayesinde hangi sayfa da ne gibi değişiklik yapmanız gerektiğini bilebiliyorsunuz.
Web sayfası üzerinden özellikle de ürün satışı gerçekleştiren ve bunun için reklam çalışması yapan kullanıcılara tavsiyem ürün sayfalarınızın hızlarını en az haftada 1 kez olmak üzere kontrol etmeleri olacaktır. Şayet yaptığınız yatırımın karşılığını site hızınızın yavaş olması sebebi ile tam olarak alamayabilirsiniz.
Son olarak google dahi mobil de 100 puan alamıyor o yüzden web sayfanıza da gereğinden fazla haksızlık etmeyin.