Son Güncelleme Tarihi 2 Aralık 2018
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Blogger ve blogger adayları için SEO Uyumlu Makale yazımı ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi sizler ile paylaşıyorum. Bunu yaparkende makale yazımı ile ilgili bilmeniz gereken temel kavramlara da kısaca değinmenin tüm okuyucular için faydalı olacağını düşünüyorum.
Blog Nedir?
Blog kelimesi, web-log (Web Günlüğü) kelimesinin önce birleşerek Weblog halini alması ve zamanla sadeleşerek we hecesinin düşmesi sonucunda oluşmuştur.
İlk olarak (1997) log the web olarak tanımlanan blog kavramı günümüzde web günlüğü anlamına gelmektedir. Web günlüğü yani blog sayfaları herhangi bir konu hakkındaki bilgi, deneyim ve düşüncelerimizi metin haline getirerek internet ortamında herkesin ulaşabileceği şekilde paylaştığımız web sayfalarını ifade eder.
Blog sayfaları hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Blog Nedir? Neden Blog Açmalısınız?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.
Blogger Nedir?
Blogger, blog sayfası üzerinden bilgi, deneyim ve düşüncelerini geniş kitlelelere ulaştırmayı başararak etki yaratabilen blog yazarına verilen addır. Bloggerlar sahip oldukları etki düzeyine bağlı olarak fenomen yada kanaat önderi olarak da kabul edilebilmektedir.
Blog yazarı olabilmeniz için kendinize ait bir blog sayfanızın olması yeterlidir. Fakat blogger olabilmek için yazılarınızın geniş kitlelere ulaşmasını sağlayarak etki yaratmanız gerekir.
Yazılarınızın daha çok kişi tarafından okunabilmesini sağlamak için ise blog yazılarınızı arama motorlarının (google, yandex vb) belirlediği kriterlere (SEO) uygun olarak yazmanız gerekir. Bunun yanında yazılarınızın daha çok kişiye ulaştırmak tek başına yeterli olmayacaktır. Ulaştığımız kitleyi etkileyebilmek için yazılarınızın sade, anlaşılır ve net olması gerekir. Bu iki konuyu harmanlayabildiğiniz ölçüde blog yazarlığı konusunda başarılı olabiliriz.
Arama Motoru Nedir?
Arama motorları, 4+ milyar internet kullanıcısının, 1,5+ milyar web sitesinde bulunan 60+ trilyondan fazla web sayfası içeriğinde ihtiyaç duyduğu bilgi yada bilgileri anahtar kelime kullanarak bulmasına olanak sağlayan web sitelerine verilen addır.
Not: Türkiye’de en yaygın şekilde kullanılan arama motoru Google Arama Motoru olduğundan dolayı yazımız bu arama motorunun belirlediği kriterler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
Arama Motoru Nasıl Çalışır?
Arama motorlarının çalışma şeklini aşağıdaki gibi özetlememiz mümkün;
- Arama motoruna ait örümcek olarak tabir edilen web robotları internet sayfalarının içeriklerini arama motorunun veri tabanına ekler yani indeksler.
- Herhangi bir bilgi arayışında olan internet kullanıcısı tercih ettiği arama motoru sayfasının arama (search) bölümüne aramakta olduğu konu ile ilgili anahtar kelimeleri yazarak arama işlemini başlatır.
- Arama motoru, arama gerçekleştiren kullanıcısına kullandığı anahtar kelime ile ilgili veri tabanına kayıtlı en alakalı web sayfalarını, belirlediği SEO kriterlerini baz alarak en alakalı kabul ettiği içeriği başta konumlandıracak şekilde listeler.
- Arama motoru kullanıcısı listelenen sonuçlar içerisinden tercihini yaparak ilgili sayfaya yönlenir.
Arama Motorları Olmasaydı!
Arama motorları olmasaydı aradığımız içeriğin bulunduğu web sayfasının tam adresini bilmemiz gerekirdi.
Arama motorları ile ilgili daha detaylı bilgi için Arama Motoru Nedir? başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Nedir?
Yazacağınız metnin içerisinde yazının konusunu en net şekilde ifade edebilen bir veya birkaç kelimeye anahtar kelime diyoruz. İçeriğimiz ile uyumlu olacak şekilde belirleyeceğimiz anahtar kelime yada kelimeler sayesinde arama motorları bize hedeflediğimiz internet kullanıcılarının ulaşmasını sağlayacaktır.
Anahtar kelimeler ile ilgili daha detaylı bilgi için Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Bulunur? başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.
SEO Nedir? (Arama Motoru Optimizasyonu)
SEO (search engine optimization), arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Google, yandex gibi arama motorları kullanıcılarına daha iyi bir içerik sunmak için belirlemiş olduğu 200+ civarı kriter bulunmaktadır. Web siteleri arama motorlarının belirlediği bu kriterlere uygun olduğu ölçüde ön sayfa ve sıralarda yer alarak daha fazla internet kullanıcısına ulaşabilir. Web site sahiplerinin bu kapsamda yaptığı çalışmalara arama motoru optimizasyonu yani SEO demekteyiz.
SEO çalışmalarında en önemli kriterlerden biri içerik kalitesidir. Bizde bu yazımızda içeriğimizi nasıl SEO uyumlu ve kaliteli üretebileceğimizi ele alacağız.
SEO hakkında daha detaylı bilgi için SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.
SEO Uyumlu Makale Yazımı Ne Demek?
Arama motorları tarafından belirlenen 200+ üzerindeki SEO kriterinin bir kısmı özellikle içeriklerimiz ile ilgili kriterlerden oluşuyor. Blogger olmak isteyen blog yazarları bu kriterlere uygun okuyucu dostu içerik yani SEO Uyumlu Etkili Makale yazarak blogger olmayı başarabilir.
SEO Uyumlu Makale Yazmanın Yararları
SEO uyumlu etkili makale yazmanın blogger adayları için birçok faydası bulunuyor.
- Arama motorlarının ilk sıralarında yer alarak ulaşılabilir olursunuz.
- Ziyaretçi sayınız artar
- Anlaşılabilir olursunuz
- Markalaşırsınız
- İtibarınız artar
- Güven verirsiniz.
- Data sahibi olursunuz
- Sürekli güncel kalırsınız
- Reklam maliyetleriniz düşer
- Reklam vb gelirler elde edebilirsiniz.
SEO Uyumlu Makale Yazımı İçin Teknik Gereksinimler
SEO uyumlu makale yazımı için google arama motoru tarafından belirlenmiş olan bazı kalıplara içeriğimizin kalitesini negatif etkilemeyecek şekilde uymamız gerekiyor. Aslına bakarsanız bu kalıplara alıştığınızda gerçek manada okuyucu dostu içerik yazımına başladığınızı göreceksiniz.
- Başlıklarınızın hiyerarşik yapısını H1, H2, H3 vb şekilde olacak şekilde etiketlemelisiniz. Burada en çok dikkat edilmesi gereken H2 ve H3 etiketleri arasındaki farktır bu farkı iyi kavrayın.
- Yazınızın ilk cümlesi ile son paragrafında anahtar kelimeniz geçsin
- Makalenizin uzunluğu en az 300 kelimeden oluşmalıdır. Yalnız şunu unutmayın rekabet yaşanan anahtar kelimelerde 300 kelimeden oluşan bir makale ile başarılı olmanız pek mümkün değil. Benim size tavsiyem 800 ila 2000 kelime arasında içerikler oluşturmanız.
- Cümleleriniz 20 kelimeyi geçmemeli. Yirmi kelimeyi geçen cümleler genel itibari ile gereksiz uzatılmış cümlelerdir.
- Paragraflarınızın uzunluğu en fazla 150 kelime olmalı. Paragrafların 150 kelimeden az olmasının bir sakıncası yoktur. 150 kelimeyi geçmeyin yeter. Aynı zamanda 150 kelimelik bir paragrafın en fazla 20 kelimelik 7/8 cümleden oluşacağı aklınızın bir köşesinde dursun.
- Alt başlıklarınızın içeriği 300 kelimeyi geçmemeli. Yani her bir alt başlık için en fazla 150 kelime ve iki paragraftan oluşan içerik yazabiliyoruz. Bu 100 kelimelik üç paragrafta olabilir.
- Anahtar kelimenizi bold, italik ve alt çizgili hale getirerek işaretlemelisiniz. İkincil anahtar kelimemizi bold, italik üçüncül anahtar kelimelerimizide sadece bold yaparak hiyerarşik bir düzen oluşturun.
- Anahtar kelimeniz her 100 kelimede 1-2 kez geçmelidir. Toplamda yazınızın kelime sayısının %2,5’unu geçmemesine özen gesterin
İçeriğiniz ile ilgili yapacağınız tüm bu çalışmaların google arama motoru tarafından taranarak kontrol edileceğini unutmayın ve olabildiğince bu gereksinimleri sağlamaya çalışın. Fakat tüm bu gereksinimlere aynı anda sahip olabilmek adına içeriğinizin anlaşılmaz hale gelmemesine dikkat edin gerekiyorsa kriterlerden ödün verin.
Trafik Sağlayacak Anahtar Kelime Nasıl Belirlenir?
Aklımızda “SEO Dostu Makale Yazımı” ile ilgili bir makale yazma fikri olduğunu düşünelim. Buna bağlı olarakta ilk başta belirlediğimiz anahtar kelime “SEO Dostu Makale” olsun. Belirlediğimiz anahtar kelimenin ne kadar trafik sağlayabileceğine Google Anahtar Kelime Planlayıcı sayesinde bakabiliyoruz.
Anahtar Kelime Planlayıcı ile “SEO Dostu Makale” anahtar kelimesinin aylık ortalama aranma hacmine baktığımda bir veri olmadığını görünce benim gibi sizde büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Hal böyle olunca alternatif bir anahtar kelime arayışına girmemiz gerekiyor. Biraz düşününce aklıma “SEO Uyumlu Makale” kelimesi geldi ve hemen bu kelimenin aylık aranma hacmini kontrol ettim. Bu kelimede ise aylık ortalama trafiğin 480 olduğunu görüp ve daha iyi bir anahtar kelimede bulamayınca yazımın anahtar kelimesini “SEO Uyumlu Makale” kelimesi olarak belirlemiş oldum. İlk başta düşündüğüm başlığıda “SEO Uyumlu Makale Yazımı” olarak revize ettim.
Bu yöntemi makalemizde kullanacağımız içeriğimiz ile ilgili bir çok kelime için uygulayabiliriz. Böylelikle trafiği daha çok olan kelimelerden oluşan bir makale oluşturmanız mümkün olacaktır.
SEO Uyumlu Makale Başlığı Oluşturma
Yukarıda kısmen bu konudan bahsettik fakat biraz daha detaya girmemiz gerekiyor! Bazen aklınızda başlık yerine sadece bir anahtar kelime olabilir. Bu durumda anahtar kelimeye uygun bir başlık (title) oluşturmanız gerekecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus anahtar kelimenin başlıkta geçmesi ve mümkünse de en başta yer alması gerektiğidir. Yine belirleyeceğimiz başlığınız boşluklar dahil 66 karakteri geçmemeli ve en az 3, en fazla 7 kelimeden oluşmalıdır.
Tüm bunların dışında oluşturacağınız başlığın, içeriğinizin arama motorundaki pankartı yani reklamı olduğunu unutmayın. Arama motorunda görüntülenecek başlığınızın görevi okunduğunda tıklanarak makalenizin okunmasını sağlamaktır. Bu yüzden başlık konusunda ne kadar yaratıcı olursanız o derece tıklanma olasılığınız artar.
Son olarak teknik gereksinimlere boğularak aşağıda paylaştığım örnekteki gibi bir başlık oluşturmamaya özen gösterin.
SEO Uyumlu Alt Başlıkların Belirlenmesi
Alt başlıklarınızın en az ana başlığınız kadar önemli olduğunu unutmayın. Ancak etkili alt başlıklar sayesinde içeriklerinizin okunmasını sağlayarak ziyaretçilerinizin sitede kalma oranını arttırabilirsiniz.
Bu yüzden alt başlıklarınızı belirlerken gidişatınız giriş, gelişme ve sonuç metoduna uygun olmalıdır. Aksi takdirde en sonda vermeniz gereken bilgi başta, başta vermemiz gereken bilgi de içeriğin ortasında olur. Bu durum metninizin akışını negatif etkiler ve okuyucunun dikkatini dağıtıp sayfanızdan çıkmasına neden olur.
Alt başlıklarınızı oluştururken hedeflediğiniz kitleye mensup okuyucuların belirlediğiniz konu ile ilgili en çok merak ettiği sorulara yanıt veren dikkat çekici başlıklar oluşturmalısınız. Hedeflediğiniz okuyucuların en çok merak ettiği konuları ise konu ile ilgili en çok yapılan aramalardan çıkarmanız mümkün. İçeriğiniz ile ilgili bu aramaları bulabilmek için arama motorlarında yapılan aramaları paylaşan keywordtool.io gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar size anahtar kelimeniz ile ilgili neler arandığı hakkında oldukça fazla fikir verecektir.
Bunun yanında belirlediğiniz anahtar kelime ile google arama motorunda arama yaparak ilk sayfada çıkan sonuçların içeriklerini inceleyin ve kullandıkları alt başlıkları tespit edin. Kendi belirlediğiniz ve arama motoru sonuçlarından elde ettiğiniz veriler ışığında yazınızı diğerlerinden farklı kılacak alt başlıklar oluşturun.
Teknik Gereksinim
Teknik olarak ön bir bilgi vermek gerekirse, alt başlıklarınızı planlarken akılda tutmanız gereken ilk konu içeriğinizin en az bir alt başlığında belirlediğiniz anahtar kelimenin geçmesi gerektiğidir.
Alt Başlık Tüyosu
Çoğu metin yazarı uzun içerik yazmanın zorluğundan yakınıyor. Bu konudan muzdarip metin yazarlarına tavsiyem alt başlık sayılarını arttırmalarıdır. Alt başlık sayısını arttırdığınızda içeriğinizin kelime sayısının kendiliğinden arttığını göreceksiniz.
SEO Uyumlu Açıklama Satırı Nasıl Olmalı?
Ana ve alt başlıklarınızı belirledikten sonra içinde anahtar kelimemizin olduğu ve 160 karakteri geçmeyen bir açıklama metni (description) yazmaya. Açıklama metnimizin arama motorlarında başlığımızın hemen altında bulunan içerik olduğunu unutmayın. Buraya özel bir içerik üretmezseniz arama motorları yazınızın içeriğinden bir bölümü alacaktır. Bunun yerine başlığınız ile uyumlu ve birbirini tamamlayacak şekilde içeriğinizde nelerden bahsettiğinizin çok kısa bir özetini oluşturmanız yazınızın tıklanma olasılığını arttıracaktır.
SEO Uyumlu Alt Başlık İçeriği Nasıl Olmalı?
Ana ve alt başlıklar ile açıklama satırınızı oluşturduktan sonra alt başlıklarınızın içeriklerini oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunu yaparken sadece kendi bilginizin yeterli olduğunu düşünürseniz yanılırsınız. Arama motorlarında ilk sayfada ve hatta ilk sıralarda yer almak istiyorsanız mevcut durumda ilk sayfada yer alan içeriklerden çok daha iyisine sahip olmanız gerekir.
Bunu yapabilmek için öncelikle tarayıcınızı gizli pencereden açın ve google arama motorunu kullanarak belirlediğiniz alt başlık ile arama yapın ve ilk sayfada çıkan sonuçları açarak okuyun. Bu okumalardan elde ettiğiniz bilgiler ile kendi bilgi ve yorumunuzu harmanlayarak fark yaratan benzersiz bir alt başlık içeriği oluşturun.
Bu işlemi her alt başlığınız için yaptığınızda diğer tüm rakip içeriklerde olan bilgileri tek bir içerikte bir araya getirmekle kalmaz aynı zamanda kendi bilgi ve yorumunuzu katarak rakipsiz bir içerik ortaya çıkarmış olursunuz.
Dilde Tasarruf İlkesi
Dilde tasarruf ilkesi, içeriğimizi gereksiz yere kullandığımız kelimelerden kurtararak okuyucularımız için sade ve anlaşılır hale getirmemizi sağlar.
Örneğin: “Üniversite kayıtları bugün itibarıyla başladı” yerine “Üniversite kayıtları bugün başladı.”
Not: İçeriklerimizi bir çocuğun anlayabileceği netlikte yazabilmeyi başardığımızda hedeflerimize ulaşmamız mümkün olacaktır. Bildiğiniz üzere PISA sonuçlarında okuduğumuzu anlamakta zorlandığımız görülüyor. Belkide bunun nedeni Türk metin yazarlarının sade ve anlaşılır bir dil oluşturamamasıdır.
SEO Uyumlu Makale Görseli Nasıl Olmalı?
Yazınızın uzunluğuna göre bir yada birkaç görsel kullanmanız içerik kalitesi açısından oldukça önemli. Yalnız görsellerinizi seçerken birkaç önemli hususa dikkat etmelisiniz.
Kopya Görsel Kullanmayın!
Kopya içerik kullanmak ne kadar sakıncalı ise kopya görselde kullanmak o kadar sakıncalıdır. Bunun önüne geçmek için ücretsiz görsel sağlayabileceğiniz sitelerden telif hakkı sorunu olmayan görsel kullanmalısınız.
Görseliniz İçeriğiniz ile Uyumlu Olsun!
Unutmayın görselinizin içeriğinizi yansıtması oldukça önemli! Görselinizi seçerken yazınızda konumlandıracağınız yeri önceden belirleyin ve bu konuma en uygun olabilecek görseli seçin.
Görselinizi Benzersiz Hale Getirin!
Belirlediğiniz görseli benzersiz hale getirmek için photoshop gibi programlar kullanarak üzerinde ufak değişiklikler yapın ve görsel boyutlarını sayfanıza uygun olacak şekilde yeniden boyutlandırın. Böylelikle görseliniz benzersiz bir hal almış olacak. Kaydetme esnasında görselinizin dosya adını Türkçe karakterler kullanmadan anahtar kelimenizi içerecek şekilde düzenleyin. Son olarak görselinizin fazla yer kaplamaması için .jpeg formatında kaydetmeniz yeterli olacaktır.
Makalenize Video Ekleyin
Yazınıza içeriğiniz ile ilgili mümkün ise SEO kriterlerini karşılayan kendi oluşturduğunuz bir youtube videosu eklemeniz içeriğinizin kalitesini arttıracak önemli etkenlerden biridir. Böyle bir videoya sahip değilseniz içeriğiniz ile ilgili başkalarına ait videolar paylaşabilirsiniz. Fakat burada okuyucunuzu kaptırma riskini göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Makalenizin Güncel Kalmasını Sağlayın!
İçeriğiniz tamam, görsellerimiz ile videomuzu da belirledik, şimdi sıra içeriğimizi dinamik hale getirerek güncel tutmakta. Google ve diğer arama motoru siteleri kullanıcılarına en iyi ve güncel içerikleri ilk sıralarda yer vererek ziyaretçileri için faydalı olmaya çalışıyor. Bu yüzden bizde içeriğimiz ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktıkça makalemizi bu doğrultuda güncellemeliyiz.
Makalenize Yorum Yazılmasını Teşvik Edin!
Makalemizi dinamik ve güncel tutmanın bir diğer yolu da okuyucular tarafından yorum yapılmasını teşvik etmektir. Böylelikle içeriğiniz hem genişler hemde sürekli güncellenir hale gelir.
Yazılarınızın sonuna okuyucularınıza hitaben içeriğiniz ile ilgili yorum yapmalarını rica eden bir yazı yazmanız etkili yöntemlerden biridir.
Teşekkürler
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Kıymetli bilgiler için teşekkür ederim. Kılavuz olarak kullanılabilecek bir rehber oluşturmuşsunuz. İlgili konuda çalışacağım zaman muhtemelen dönüp dönüp bakacağım.
Blog’u çok basit tanımlarsak günlük tutma diyebiliriz. Blogger ise günlüğü tutan kimse. Yani duygu, düşüncelerini kullanıcılara ulaştıran kişi. Arama motorlarında bir bilgiye ulaşmanın kolay yolu anahtar kelimeyi bilmektir. O kelime ile arama yapmaktır. Arama yaptığımız zaman üst sıralarda çıkmanın yolu ise SEO çalışmaları yapmaktır. Tabi ki tek bunlar önemli değildir. Web sitesinin içeriği çok önemlidir. Bu da oluşturduğumuz makalenin içeriği demektir. Üst sıralarda olmak için de makalenin başlığına çok önem verilmelidir. Anahtar kelime başlıkta yer almalıdır. İyi bir makale içeriği için de makalenin güncelliği çok önemlidir. Makaleye mutlaka video eklenmeli ve bolca yorum yazılmasına teşvik edilmelidir. Tüm bilgiler için teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Merhabalar,
SEO uyumlu makale yazımını detaylı bir analizle ve dikkatle gerçekleştirmeliyiz. Tabi sizin de bahsettiğiniz gibi tüm kriterlere uyum sağlayalım derken içeriği özünden çıkarıp tuhaflaştırmayarak… Başlangıç için uzman biriyle birlikte yapmak çok daha iyi olacak gibi…
Net ve tüyolara da yer verdiğiniz güzel bir makale olmuş. Teşekkürler
Okurken yazım aşamasında bu kadar çok şeye dikkat edildiğini bilmeden okuyordum makalelerinizi. Blog makale kuralları, akademik makaleleri andırdı bana 🙂 doktora öğrencisi olarak akademik makalelerde olduğu gibi blog makalelerine de aynı titizlikle yaklaşacağım. Fakat Hocam, makale içeriğini hazırlarken kaynak olarak göstermek istediğimiz bilgiyi paragraf sonlarında mı yoksa makale sonunda mı vermek uygun olur? Teşekkürler.
Sanırım blog yazıları reklam metinleri gibi kısa, öz ve anlaşılır olmalı. Genele hitap etmeli. Özellikle başlığı reklam spotu gibi çarpıcı ve dikkat çekici olmalı. Yoruma teşvik etme etkileşimi arttırma açısından önemli. Aynı taktiği youtuberlar da sıkça kullanıyor: “yorumlarınızı aşağıda bekliyorum” 🙂
Blog günlüğe benzeyen wep siteleridir. Blog yazan insanlara Blogger denmektedir. Wep sitelerimizin Arama yapıldığı zaman üst sıralarda çıkması için SEO çalışmaları yapmalıyız. Doğru anahtar kelimeleri, linkleri kullanarak çalışmaları sürdürebiliriz. Wep sitemizin kullanışlı olması için sitemizin içeriğine özen göstererek yazılarımızı yazamalıyız.
Makalenizde verdiğiniz bilgiler yine çok faydalı oldu emeğinize sağlık hocam
Her şeyin başı iyi analiz yapılarak doğru tespit edilmiş anahtar kelime/kelimelerle başlıyor. Makalelerin sayısı, niteliği, özgünlüğü ve kullanıcı odaklı sağladığı fayda SEO için en etkili kriter olarak değerlendiriliyor.
Tşk.
sanırım dilde tasarruf ilkesine istese de sadık kalamayacak, başlıktan makale çıkaran haber sayfalarımız var, haberi okuyup gerçekten bilgi alabilene plaket takdim etmeliler, zira ortada haber yok iken editör, müdür baskılarıyla girilmiş saçma makaleler okumaktan gına geldi, azıcık sizin makalenizden feyz alsalar yeterlidir :))
O kadar çok detay ve önemli nokta var ki bu ipuclari için teşekkürler şuan kendim için olmasa da bir arkadaşıma yardımcı olmaya çalışacağım