Son Güncelleme Tarihi 2 Aralık 2018
Merhaba arkadaşlar sizler için bu yazımda temel seviye SEO Uyumlu bir WordPress sitesini nasıl kurabileceğinizi tüm detayları ile anlatıyorum.
SEO Nedir?
SEO, (search engine optimization) yani arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. Arama motoru optimizasyonunun amacı web sitemizi arama motoru kriterlerine uygun hale getirmektir. Ancak böylelikle web sitemizin arama motoru sonuçlarında ilk sayfalarda yer almasını sağlayabiliriz.
Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan arama motoru Google olduğu için web sitelerimizde de google arama motorunun önemsediği SEO kriterlerini uygulamaktayız. Bu yüzden bu yazımın içeriğini oluştururken Google arama motorunun SEO kriterlerini baz aldığımı bilmenizi isterim.
Arama motorları ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Arama Motoru Nedir? başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.
SEO ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için SEO Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.
WordPress Nedir?
Bir web sitesi kurmaya karar verdiğinizde bu konu ile ilgili en çok karşınıza çıkan kelime WordPress oluyor. Üstüne bu konu ile ilgili çok da bir bilginiz yoksa; Nedir bu WordPress? diye sormaya başlarsınız. Kısaca cevap vermek gerekirse WordPress PHP tabanlı bir içerik yönetim sistemidir diyebiliriz.
WordPress içerik yönetim sistemi sayesinde düşük maliyetlerle çok kısa sürede kendimize ait bir blog sayfası yada kurumsal bir web sitesi kurmamız mümkün olabiliyor.
Blog sayfaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Blog Nedir? Neden Blog Açmalısınız? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Neden WordPress?
Yukarıda da bahsettiğim gibi WordPress düşük maliyet ve hızlı kurulum avantajına sahip olmakla birlikte aynı zamanda Dünya’da en yaygın kullanılan web sitesi alt yapısıdır. Hemen hemen Dünya üzerinde ki her 4 siteden 2 tanesi WordPress alt yapısını kullandığını bilmenizde fayda var.
Günümüzde kendinize özel bir web sayfası yaptırmak istediğinizde oldukça yüksek maliyetlere katlanmanız gerekir. Yüksek maliyetlere katlandığınız bu web sayfası zamanla günün şartlarını karşılamamaya (1-2 yıl) başlayacaktır. Web sitenizi günün şartlarına göre güncellemek istediğinizde ise bu sizin karşınıza ek maliyetler olarak çıkar. WordPress alt yapısı ise günün şartlarına göre sürekli kendini güncellemektedir. Bu durum hem maliyet hem zaman hemde SEO açısından site sahibine bulunmaz bir imkan sağlamaktadır.
Ücretli ve ücretsiz yüz binlerce site temasına sahip olan WordPress alt yapısı aynı zamanda sahip olduğu esnek yapı sayesinde özelleştirilmiş tema oluşturabilmenize de olanak sağlamaktadır.
SEO Uyumlu Domain Seçimi
Kısaca WordPress’den biraz bahsettik fakat WordPress kurulumuna geçmeden önce web sitenizin SEO performansını etkileyecek olan domain seçimi hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Web sitenizin konusunu veren ve buna bağlı olarak belirleyeceğiniz odak anahtar kelime yada kelimeleri içeren bir domain adresi belirlemeniz SEO açısından sizi bir adım öne geçirecektir.
Bunun yanında belirleyeceğiniz domain adresinin akılda kalıcı ve mümkünse 2 en fazla 3 kelimeyi geçmemesine özen göstermeniz yine SEO açısından oldukça faydalıdır.
Örnek vermek istediğimizde ise benim gibi dijital pazarlama işi yapıyorsanız dijitalpazarlama.com yada dijitalpazarlamauzmani.com domain yani alan adını tercih etmeniz uygun olacaktır.
Bu konudaki bir diğer SEO unsuru domain yaşı ve tescil sürenizdir. Genellikle ilk kez bir web sitesi kuracak olanlar bir senelik tescil süresine sahip domain almaktadır. Bunun temel mantığı ise maliyeti düşürmektir. Nede olsa bir sene sonra yenileyebiliyoruz. Halbuki 3 yada 5 senelik alınacak domain adresi sitenin geleceği, güvenilirlik ve kalıcılık bakımından SEO’ya pozitif katkı sağlamaktadır. Bu yüzden domain alırken uzun süreli almanız yine sizin için faydalı olacaktır.
Yine buna bağlı olarak domain yaşınız ne kadar uzun ise bu sizin için o kadar avantaj sağlamaktadır. Yani 5. senenin sonunda bir 5 senelik yenileme yaptığınızda 5 yaşında bir domain sahibi olduğunuzu ve gelecek 5 yılda bu domain adresininin aktif kalacağını beyan etmiş olursunuz. Bu durum yine SEO açısından oldukça faydalı olmaktadır.
Domainler hakkında daha detaylı bilgi almak için Alan Adı (domain) Nedir? Nasıl Belirlenir? başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.
Anahtar kelimeler hakkında daha detaylı bilgi almak için Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Bulunur? başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.
SEO Uyumlu Hosting Seçimi
Madem SEO uyumlu ve WordPress tabanlı bir site kuruyoruz temeli en başından sağlam atmakta fayda var.
Hosting bildiğiniz üzere web sitemizin kurulumunu gerçekleştireceğimiz barındırma alanımız olacak. Hosting alımında dikkat edeceğimiz unsur ise sitemize özel bir IP adresi olmasıdır. Aksi taktirde alacağımız paylaşımlı bir hosting paketinin içerisinde aynı IP adresini kullanan birçok web sitesi olması sıkıntılı durumlar yaşamanıza neden olabilir. Biraz daha detaya girecek olursak aynı IP adresini kullanan sitelerden birinin yaptığı spam yada aldığı saldırı sizi de negatif yönde etkileyebilmektedir.
Bu durumların yaşanmaması için baştada belirttiğim gibi sitenize özel IP tanımlanabilen bir hosting paketi tercih etmeniz SEO açısından oldukça faydalı olacaktır.
SSL Güvenlik Sertifikası Seçimi
Domain adresimizi belirledik, hosting seçimimizi tamamladık sıra geldi SSL güvenlik sertifikamızı almaya, hepinizin malumu Google arama motoru son yaptığı değişiklikler ile SSL sertifikası olmayan web sitelerini arama sonuçlarında aşağı çekeceğini duyurdu. Bu yüzden bizimde SEO uyumlu Wordpres sitesi kurabilmemiz için bir SSL sertifikası almamız şart oldu diyebiliriz.
SEO kriteri haline gelen SSL güvenlik sertifikası için birçok seçenek bulunuyor. Bu seçenekler arasında tercih yaparken alacağınız SSL sertifikasının 256 Bit ve üzeri olması size daha fazla avantaj sağlayacaktır.
Bir dipnot daha ekleyeyim domain, hosting ve SSL sertifikanızı aynı firmadan almanız kurulum kolaylığı ve alacağınız destek manasında size kolaylık sağlayacaktır. Bu yüzden eğer mümkünse bu üçünü aynı firmadan alın.
SEO Uyumlu WordPress Kurulumu
Domain, hosting ve SSL sertifikamızı aldık sıra geldi WordPress alt yapısını hostingimize kurmaya, burada birçok hosting firmasının bu işlemi hızlıca gerçekleştirmenizi sağlayacağınız bir paneli bulunduğunu söyleyebilirim. Gerekirse de hosting firmanızdan yine kurulum konusunda destek talep edebilirsiniz.
WordPress kurulum işlemlerini kendiniz gerçekleştirecekseniz dikkat etmeniz gereken en önemli unsur yükleyeceğiniz WordPress sürümünün en güncel olanı olmasıdır. Bunu da WordPress’in resmi web sayfasından ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.
WordPress Kurulumu hakkında bilgi almak istiyorsanız “5 Dakikada Localhost ile WordPress Kurulumu” başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.
SEO Uyumlu WordPress Tema Seçimi
WordPress kurulumumuzu gerçekleştirdiğimizde standart olarak sade bir temada otomatik olarak kurulmuş olur fakat bu tema içeriği olmadığı için işlevsizdir. Burada WordPress’in tema galerisinden amacımıza uygun olan ücretsiz bir tema kurabileceğimiz gibi gelişmiş fonksiyon ve eklentilere sahip ücretli temalarda kolayca kurabilmekteyiz.
Fakat ücretli yada ücretsiz olsun kuracağımız WordPress temasının SEO açısından bazı kriterlere uygun olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.
Seçeceğiniz Tema Hızlı Olmalı
Seçeceğimiz temanın hızlı açılır olması en önemli SEO kriterlerinden biridir. Unutmayın internet sayfalarının açılış sürelerindeki her 1 saniyelik gecikme hemen çıkma oranını %30 arttırmaktadır. Bunun önüne geçmek için şatafatlı görsel yoğun temalar yerine sade, hızlı ve işlevsel temalar tercih etmelisiniz.
Yine unutmayın ki artık web sitelerinin trafiği daha çok mobil cihazlardan geliyor. Masaüstünde ki görselliği odaklanarak tema seçmeniz bu açıdan da çok doğru olmayacaktır.
Responsive Yani Mobil Uyumlu Tema Seçin
Yukarıdaki başlıkta da belirttiğim gibi web site trafiğinin büyük bir bölümü artık mobil cihaz kaynaklı ayrıca mobil uyumluluk en önemli SEO kriterlerinden biri bu yüzden seçeceğimiz WordPress temasının da responsive yani farklı ekran çözünürlüklerine uyum sağlayabilen mobil cihaz dostu olması bizim için çok önemli.
Günümüzde WordPress temalarının birçoğu mobil uyumlu olmasına rağmen arada eski ve güncelleme almamış uyumsuz temalarda bulunmaktadır. Tema seçiminde bu yüzden dikkatli olmalıyız.
Bir ayrıntı olarak da seçeceğiniz temaların indirilme yada satın alınma sayılarına ve son güncellenme tarihlerine bakarak temanın kalitesi hakkında bir fikir sahibi olabileceğinizi belirtmek istiyorum.
Kırık Temalardan Uzak Durun
İnternet ortamında ücretli birçok temanın kırık versiyonlarını görebiliyoruz. Benim size tavsiyem bu tür temalardan uzak durmanızdır. Temayı kıran tarafından içerisine yerleştirilebilecek casus yazılım ve kodlar sayesinde yapacağınız SEO çalışmaları heba olabilir.
Unutmayın yeterli bütçeniz olmasa bile binlerce ücretsiz tema içerisinde muhakkak sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir tema bulunuyor. Ayrıca envato gibi WordPress teması satışı yapan güvenilir platformlar üyelerine aylık olarak bir ücretsiz tema indirme olanağı tanıyabiliyor.
WordPress Genel Ayarları
WordPress sitemizi kurduktan sonra bazı basit ayarları hızlıca yapmamız faydalı olacaktır.
Sitenizi Arama Motorlarına Kapatın!
Öncelikle henüz sitemiz hazır olmadığı için bu şekilde arama motorları tarafından indekslenmesini istemeyiz. Bunu engellemek içinde admin panelimizin sol tarafında bulunan ayarlar menüsündeki okuma kısmına giriyoruz. Burada bulunan arama motoru görünürlüğü kısmını işaretleyerek arama motorları tarafından sitemizin indeks almasını engelliyoruz. Unutmayın sitemizin kurulumunu tamamlayıp ilk içeriklerimizi girdikten sonra bu tiki kaldırıp sitemizin indeks almasını sağlamamız gerekiyor.
Saat ve Tarih Biçiminizi Belirleyin!
Bu sefer ayarlar menüsündeki genel başlığına geliyoruz. Burada Sitemizin başlığı ve sloganını girip zaman dilimi, site lisanı, saat ve tarih biçimini belirleyelim.
Kalıcı Bağlantı Düzeninizi Belirleyin!
Ayarlar menüsünde bulunan Kalıcı Bağlantılar sekmesinde domain yapınızın nasıl görüneceğini belirlemeliyiz. Burada benim size tavsiyem yazı ismi seçeneği olacaktır.
Ayrıca yine bu alandaki isteğe bağlı kısımda kategori ve etiket temelinizi belirleyebilmektesiniz.
WordPress Eklentileri
WordPress alt yapısı web sitemize işlevsellik katabilmemiz için çeşitli fonksiyonlara sahip birçok eklenti seçeneği sunar. Tema seçimine benzer şekilde bu eklentiler ücretli, ücretsiz ve kısmen ücretsiz olarak 3’e ayrılıyor.
Aşağıda size SEO uyumlu bir WordPress sitesi için kurabileceğiniz eklentilerden bahsedeceğim fakat burada uyarmam gereken bir konu bulunuyor. Web sayfanıza gereksiz, kullanmayacağınız eklentiler kurmak sitenizin hızının düşmesine veya çakışma yaparak bazı fonksiyonlarının kullanılamamasına yol açarak SEO kalitenizin düşmesine yol açabilir.
Bu yüzden eklentilerin çekim gücüne kapılarak sitenizi gereksiz eklentiler çöplüğüne dönüştürmemenizi öneriyorum. Eklenti yüklemelerini ise WordPress admin panelinizin sol tarafında bulunan eklentiler menüsünü kullanarak yapabilirsiniz.
SEO Dostu WordPress Eklentileri
Evet, sitemizi kurduk ilk ayarlarımızı yaptık şimdi sıra geldi WordPress tabanlı web sayfamızın SEO performansını arttırmamızı sağlayacak eklentileri kurmaya..
Yoast SEO WordPress Eklentisi
En yaygın kullanılan eklentilerden biri olan Yoast SEO bizimde en çok kullanacağımız eklentilerin başında geliyor. Ücretli ve ücretsiz versiyonu bulunan Yoast SEO’nun ücretsiz versiyonu bile bizim için oldukça yeterlidir. Ayrıca birkaç eklentinin yapabildiği birçok SEO ayarını tek başına Yoast SEO eklentisi sayesinde yapabiliyoruz. Buda bizi fazla eklenti yüklemekten kurtaran bir durum.
Yoast SEO Ayarları
Yoast SEO eklentisini yüklediğinizde birçok standart ayarı kurulu şekilde etkinleştirmiş olursunuz. Fakat siteniz için yazımızın devamında belirteceğim bazı ayarları yapmanız faydalı olacaktır.
Firma & Kişi Ayarı
Yoast SEO ile web sitemizin kişisel yada kurumsal bir firma kategorisinde olup olmadığını belirlemeliyiz. Bunun için Yoast SEO menüsünde bulunan gösterge paneli (dashboard) ekranındaki your info sekmesine gelip gerekli tercihimizi yapıyoruz.
Site Başlığı ve Açıklama Satırı
Google arama motoru için önemli olan ve arama sonuçlarında gözükecek sitemizin ana sayfa başlığını (Title) ve yine sitemizin ana sayfa açıklamasını (description) girmeliyiz. Bu bilgileri ise Yoast SEO menüsündeki başlıklar&metalar ekranında bulunan Ana Sayfa sekmesinde gerçekleştirebiliyoruz. Başlık kısmının boşluklar dahil 60-70 karakteri, açıklama kısmının ise 300 karakteri geçmemesi gerekiyor.
Unutmayın bu bilgilerin sitemizin konu ve içeriği ile alakalı olması SEO açısından oldukça önemlidir.
(Meta Robots) İndeks Alma Ayarları
Yoast SEO ile aynı zamanda google tarafından indekslenmesini istediğiniz site içerik ve kategorilerinizi belirleyebilmektesiniz. Burada başlangıç olarak ziyaretçilerin az vakit geçirerek hemen çıkma oranını arttıran arşiv, kategori ve etiket sayfalarınız ile ortam dosyalarınız yani resimleriniz için oluşan ve SEO’ya negatif etki eden gereksiz sayfalarınızın indeks almasını (noindex) önlemeniz yararlı olacaktır.
Bu ayarları yapabilmek için Yoast SEO menüsündeki başlıklar&metalar ekranında bulunan yazı tipleri sekmesine gelmeniz gerekiyor.
Sosyal Medya Ayarları
Önemli konulardan bir tanesi de sitenizle ilişkili sosyal medya hesaplarınızın durumudur. Normalde paylaşım ve yönlendirmeler yapmamızın yeterli olduğunu düşünürüz ve böyle bir ayardan haberimiz yoktur. Halbuki sosyal medya hesaplarımızı web sitemizle ilişkilendirmemiz gerekir. Bunun için Yoast SEO menüsünde bulunan sosyal ekranına gelerek sitemizle ilişkili sosyal medya hesaplarını özel olarak tanımlamamız gerekiyor.
XML Site Haritası
XML site haritaları olmazsa olmaz SEO gereksinimlerinden bir tanesidir. Bu alanın muhakkak etkin olması gerekiyor. Ayrıca XML site haritamızda ortam, etiketler, biçim ve kategorilerimizi çıkarmamız SEO açısından faydalı olacaktır.
Yine bu ayarları gerçekleştirebilmek için Yoast SEO menüsünde bulunan XML site haritaları ekranına gelerek yazı tipleri ve kategoriler sekmelerine erişmemiz gerekiyor.
Gelişmiş Yoast SEO Ayarları
Yoast SEO menüsünde bulunan gelişmiş ekranında sitemizin yol haritası ayarlarını etkinleştirmeniz yine SEO performansınız açısından faydalı olacaktır.
Yoast SEO ile İçerik Yönetimi
Yoast SEO ile ilgili şimdiye kadar verdiğim bilgiler sitenizin kurulum aşamasında bir defaya mahsus yapacağınız düzenlemeleri kapsıyordu. Bu düzenlemeler sonrasında ise Yoast SEO’yu içerik alanlarımızda sıklıkla kullanmaya devam edeceğiz.
Yazı yada sayfa oluştururken yazı alanın alt kısmında Yoast SEO eklentisine ait bir alan göreceksiniz. Bu alan ilgili sayfaya gireceğiniz metin içeriğinin SEO uyumlu olup olmadığını görmemizi sağlayan çok faydalı bir alandır. Bu alanda bulunan ilgili kısımlara yazımızın anahtar kelimesini, başlığını, açıklama satırını özellikle girmeliyiz.
Aynı zamanda bu alan sayesinde metnimizin SEO kriterlerini ne kadar karşıladığını kontrol edebiliyoruz. Yazınızda tespit ettiğiniz eksik alanları ise düzelterek yazımızın SEO uyumluğunu arttırıyoruz. Tüm bu kontrol ve düzenlemeleri yaptıktan sonra gönül rahatlığıyla yeni yazınızı kayıt edebilirsiniz.
WordPress AMP Eklentisi
AMP (Accelerated Mobile Pages) yani hızlandırılmış mobil sayfalar artık Google arama motorunun önemli bir SEO kriteri, yazımızın başında tema seçerken responsive yani mobil uyumluluğuna dikkat etmemiz gerektiğini belirtmiştim. Google, mobil uyumluluk konusunu AMP ile iki tık öteye taşıdı diyebiliriz.
Web sitemizin SEO uyumlu mobil sayfalara sahip olabilmesi için hızlandırılmış mobil sayfalara (AMP) geçiş yamamız gerekiyor. Bunun için sitemize WordPress AMP eklentisi kurmamız yeterli olacak. Hemen belirteyim WordPress AMP eklentisi AMP konusundaki en yaygın ve güvenilir eklentilerden biri.
Eklenti kolay bir kuruluma sahip ve birçok özelleştirilebilir alanı bulunuyor. Mobil temanızın rengini logo alanlarını vs belirliye biliyorsunuz. Ayrıca adsense reklamları içinde yine özelleştirilebilir alanları mevcut.
Bir dipnot olarak menü, sayfa, ileri, en çok okunanlar gibi alanlar ingilizce bu alanları yine eklenti ayarlarından Türkçeleştirebiliyoruz.
WP Fastest Cache Eklentisi
WP Fastest Cache eklentisi web sitemizi ön belleğe alarak daha hızlı açılmasını sağlayan bir araçtır. Ayrıca web sitemizdeki stil ve javascript kaynaklarını küçültür. WP Fastest Cache eklentisinin bir diğer önemli özelliği Türkçe dil desteğine sahip olması ve geliştiricisinin de bir Türk olmasıdır. SEO açısında sitenizin performansını arttırmak istiyorsanız mutlaka kurmanız gereken bir eklenti olduğunu söyleyebilirim.
WP Smush Eklentisi
Hepimizin malumu içeriklerimizde görsel bulunması önemli bir SEO kriteri fakat web sitemizi yavaşlatan en büyük etkenlerden biri de bu görsellerimizin boyutu, çoğu web site sahibi içeriklerine görsel eklerken boyutunu önemsemiyor. Zamanla biriken yüksek boyutlu görseller ise sitemizin hızını düşürerek hemen çıkma oranını arttırmakta. İşte bu noktada WP Smush eklentisi imdadımıza yetişiyor. WP Smush yüklediğiniz görselleri sizi zahmete sokmadan sıkıştırıp küçülterek SEO uyumlu hale getiren önemli bir eklentimiz.
Shield Security WordPress Eklentisi
Shield Security eklentisi, web sitenizi spam giriş saldırılarına, spam olarak yapılan yorumlara vb saldırılara karşı koruyan güvenilir bir eklentidir. Saldırılara karşı yaptığı bu koruma sayesinde sitenizin çökmesine yada yavaşlamasına engel olur. Sitenizin hata vermesi yada yavaşlamasının SEO açısından negatif bir etkisi olduğunu düşündüğümüzde Shield Security WordPress eklentisinin ne kadar önemli olduğunu söylememe gerek yok.
Web Sitesi Analiz Araçları
Artık yavaş yavaş SEO Uyumlu WordPress Kurulumu başlıklı yazımızın sonuna geliyoruz. Son olarak sizlere web sitenizin performansını ölçerek reaksiyon alabilmenizi sağlayacak iki önemli web analiz aracını önerip yazımı tamamlayacağım.
Google Analytics
En popüler web analiz araçlarının başında hiç şüphesiz Google Analytics geliyor. Google Analytics sayesinde sitenizi ziyaret eden kişi sayısını, ziyaret ettiği sayfaları, hangi cihazı kullandıkları ve hangi mecralardan geldiklerine dair birçok bilgiyi edinebilmeniz mümkün. Bu yüzden web sitenize Google Analytics entegrasyonu yapmanız SEO çalışmalarınıza yön vermek açısından faydalı olacaktır.
Google Analytics entegrasyonu için sitenize bir eklenti kurabilir yada kod bilginiz varsa Analytics hesabınızın erişim kodunu sitenize ekleyebilirsiniz.
Search Console
Bilinen eski adıyla Web Master Tools, şimdiki adıyla Search Console, SEO açısından olmazsa olmaz bir analiz aracıdır. Bu yüzden mutlaka sitemize entegrasyonunu gerçekleştirmeliyiz.
Search Console ile Google arama motorundan gelen ziyaretçilerinizin hangi sorguları yaparak sitenizi ziyarete geldiklerini, sitenizde gerçekleşen hataları vs görebiliyoruz. Bunun yanında yeni eklediğiniz yazıların hızlıca Google arama motoru tarafından indeks alması için yine Search Console aracını kullanıyoruz.
Web sitenize Search Console entegrasyonu yapmak için Yoast SEO eklentisi menüsünde bulunan dashboard ekranına gelip Webmaster Tools sekmesinde bulunan alanda gerekli doğrulamayı yapmanız yeterlidir.
Bir not olarak belirteyim, her iki web analizi aracı için öncelikle hesap oluşturmanız gerekiyor. Aynı zamanda Google Analytics ile Search Console’u da birbirine entegre ederek kullanabileceğinizi unutmayın.
SON
SEO uyumlu bir WordPress sitesi kurulumu için temel seviyede bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaştığımı düşünüyorum. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur
Teşekkürler
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar, WordPress Vusial Composer’da bir Row’un dekstopta değil mobilde görünmesini nasıl sağlıyorduk?
Merhaba Muhsin bey,
Bunun için Row düzenlene kısmına girince en altta bir seçenek mevcut olması gerekiyor.
Saygılarımla
Merhaba
WordPress’te daha önce yüklemiş olduğumuz Yoast SEO eklentisi, şu an görünmüyor ve tekrar yüklemek istediğimizde bu eklentinin zaten yüklü olduğuna dair hata veriyor. Konuyla ilgili ne yapmamızı önerirsiniz?
Merhaba Mine Hnm,
Sunucunuzdan eklentilere girip yoast seo eklentinizi bulun, silin ve tekrar yüklemeyi deneyin.
Saygılarımla
Merhaba, wordpress site çevirilerinde nasıl bir yol izliyorsunuz? Bir web sitemiz var ve içerisinde çok sayıda png tablo yer alıyor. Burada farklı dil desteği için eklenti bir işe yaramıyor. Bunun yerine subdomain ile ayrıca bir site mi kurmak mantıklı olan? Siz ne yapıyorsunuz?
Merhaba Okan Bey,
Görsellerin çok olduğu WordPress siteleri için subdomain veya yeni bir dizin kullanabilirsiniz. siteismi.com/en şeklinde olabilir. Yapmanız gereken siteyi olduğu gibi kopyalayıp yabancı dile çevirmek ya da çoklu dil pluginlerinden birini kullanarak /en şeklinde url oluşturmaktır. Yalnız unutmayın siteyi kopyaladığınızda her görselden iki tane olmuş olacak buda sitenizin hızını olumsuz yönde etkileyecektir.
Saygılarımla
Merhaba WordPress sitemin arama kısmında sadece 10 adet sorgu sonucu gözüküyor. Bu sayıyı nasıl arttırabilirim?
Merhaba Onur bey,
WordPress sitenizin admin panelinin sol tarafında bulunan menülerden AYARLAR menüsüne gelip altındaki OKUMA satırını tıklıyoruz. Gelen sayfada “en fazla gösterilecek blog sayfası adedi” kısmındaki kutucuğa kaç adet sorgu sonucu görmek istediğiniz değeri yazarak kaydetmeniz yeterli olacaktır.
Saygılarımla
Merhabalar, hedef kitlesi amerika olan bir wordpress sitesi için abd’de sunucuları olan bir hosting firması önerebilir misiniz?
Merhaba Rıfat Bey,
Godaddy’den hosting alabilirsiniz.
Saygılarımla
Merhaba.
Aslında çok uzun zamandan bu yana, amatör olarak da olsa WordPress kurulumu yapıyorum; ama artık sonuç alamaz oldum yaptığım sitelerden. Dolayısı ile sizin paylaşımınıza uygun bir kurulum ile yeni bir projeye başlamak için ilk adımı atmış oldum an itibari ile.
Yalnız, Yoast SEO eklentisinde sanırım yeni sürümle alakalı, sitemap XML bulunmuyor. Onun araştırmasını biraz daha yapacağım. All İn Seo kullanıyordum, dolayısı ile bu eklenti bana çok yabancı.
Teşekkür ediyorum paylaşımınız için. Başarılarınızın devamını dilerim.
Merhaba
WordPress için slider eklentisi önerebilir misiniz?
Merhaba Onur bey,
Kolay ve pratik bir çözüm için : meta slider eklentisini kullanabilirsiniz
Daha detaylı ve fonksiyonu çok slayt için : smart slider eklentisini kullanabilirsiniz
Tam profesyonel ve ücretli için : revolution slider eklentisini kullanabilirsiniz
Saygılarımla
Merhaba
Google chrome da vs. üstten çıkan abone ol pop-up ı nasıl yapabilirim wordpress de
Merhaba Kadir bey,
Bu isteğinizi OneSignal – Web Push Notifications eklentisini kullanarak hayata geçirebilirsiniz
Saygılarımla
merhaba wordpress panelimde bulunan ortam kütüphanesini görüntüleyemiyorum yardımcı olabilirmisiniz wp dosyasını tekrar yükledım ama olmadı.
Yüksek ihtimal üçüncü parti bir plugin desteklemiyor olabililir.
1. Chrome Console’dan Javascript hatası var mı ona bakın
2. Tek tek pluginleri deaktif edip bakın
3. WordPress downgrade edip bir alt sürüme geçip tekrar bakın
4. PHP sürümü yükseltip veya düşürüp tekrar bakın
5. Eski pluginler yüzünden çalışmıyorsa onun güncel sürümü var mı ona bakıp, update edip öyle deneyin
WordPress kurulumu ile ilgili tam bir rehber olmuş elinize sağlık