Son Güncelleme Tarihi 30 Kasım 2018
Bildiğiniz üzere blog sayfamda deneyimlediğim ve faydalı bulduğum startup projeleri ile ilgili görüşlerimi vakit buldukça yazıya dökerek sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazımda da saha ve ofis personellerini zamandan tasarruf ederek verimli bir şekilde yönetmek isteyen firmalar için geliştirilen web tabanlı bir alt yapıya sahip olan ve Türk yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen Teleskop.co personel yönetimi programından bahsedeceğim. Teleskop.co’nun yaptığı işi anlayabilmek için öncelikle günümüzde personel yönetiminin nasıl gerçekleştirildiğine bir bakalım.
Günümüzde Personel Yönetimi
Günümüzde etkin personel yönetimi ile işletmeler verimliliklerini arttırırken maliyetlerini de büyük oranda azaltabiliyor. Fakat yaptığım gözlemlerde birçok firmamızda etkin bir personel yönetimi için gerekli alt yapının olmadığını gördüğümü söyleyebilirim. İşletmelerimizin büyük bölümü mail trafiği ile çalışanları ile iş akışlarını yönetmeye çalışıyor diyebiliriz. Bunun yanında firmalarımızın bir kısmı odak noktası personel yönetimi olmayan uygulamalar kullanarak bu ihtiyacı gidermeye çalışıyor. Personelin üzerine kaç iş atandığı personelin bu işleri ne kadar sürede tamamladığı gibi bilgileri tutmayan sistemler ile mevcut durumda işletmelerin performans değerlendirmesi yaparak verimliliği arttıracak çözümler geliştirmesi ne yazık ki mümkün değil. Gördüğünüz gibi işletmeler için mevcut mevcut şartlarda personel yönetimi yapılabildiğini söylemek oldukça güç gibi.
En Çok Kullanılan Personel Yönetimi Programları
İşlerini daha iyi organize edebilmenin yollarını arayan işletmelerimizin büyük bölümü ise Google Takvim ve Evernote gibi araçlar kullanmaktadır. Fakat bu iki aracında ana amacının personel yönetimi olmadığını tekrar belirtmek isterim. Bu iki araç kişisel kullanımlarda oldukça işimize yarayan uygulamalar fakat kısıtlı kabiliyetleri nedeniyle ekip çalışmalarında yetersiz kalmaktadırlar. Özellikle saha ve ofis personeli olan işletmelerin saha ayağına hemen hemen hiç faydaları bulunmuyor.
Henüz kullanmayanlar için Google Takvim
Web tabanlı olan google takvim günlük yaşamınızı düzene sokmanızı sağlayan oldukça kullanışlı bir araçtır. Bu uygulama ile işlerinizi, randevularınızı ve sizin için önemli olan günleri tarih ve saate göre ekleyip kendinize e-posta ve sms hatırlatmaları oluşturabilirsiniz. Bunun yanında iş ve kişisel yaşamınız için ayrı takvimler oluşturabilir bu takvimlerden istediklerinizi çevrenizdekiler ile paylaşabilmektesiniz.
Gördüğünüz gibi google takvim daha çok bireysel anlamda kendinizi düzene sokmaya yarayan bir araç olma özelliği taşıyor.
Henüz kullanmayanlar için Evernote
Evernote adından da anlaşıldığı gibi bir not alma uygulaması diyebiliriz. Evernote ile görsel yazılı ve sesli notlar oluşturabilirsiniz. Evernote ayrıca bilgisayarınız, akıllı telefonunuz ve tabletiniz ile senkronize olabilme özelliği sayesinde size büyük kolaylık sağlıyor.
Gördüğünüz gibi evernote da çalışanların performansına yönelik bir özellik barındırmıyor.
Personel Yönetimi Programının Sahip Olması Gereken 4 Temel Özellik
Gerçek bir personel yönetimi gerçekleştirerek işletmenizde bulunan çalışanlarınızın performansını arttırırken personel giderlerini azaltmak istiyorsanız kullanacağınız sistemin olmazsa olmaz bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Birazda ihtiyacınız olacak bu özelliklere bakalım.
Web Tabanlı
Günümüz teknolojisinin nimetlerinden biri de web tabanlı sistemlerdir. Web tabanlı sistemler sayesinde işlerinizi herhangi bir internet bağlantısı bulunan akıllı cihaz sayesinde mekandan bağımsız olarak yani yolda, işte ya da tatilde takip edebilirsiniz. Bunun yanında bulut teknolojisi sayesinde akıllı cihazınız kaybolsa ofiste Allah korusun yangın çıksa dahi bilgileriniz kaybolmaz. O yüzden sahip olmanız gereken sistemin web tabanlı olması gerektiğini söyleyebiliriz.
Konum Takibi
Konum takibi özelliğinin ofis dışında çalışan personeli bulunan firmalar için mutlaka olması gereken bir özellik olduğunu söyleyebilirim. Çalışanlarınız randevularına zamanında gidiyor mu? Ya da gün içerisinde randevularına ne kadar zaman harcıyor? Trafikte ne kadar vakit kaybediyor? Gibi bilgileri bilmek istemez misiniz? Bu bilgiler ışında gerçekleştireceğiniz personel yönetimi ile çalışanınızın performansı ile iş kalitesini ne kadar arttırabileceğinizi bir düşünün?
Ofis ve Saha Yönetimi
Firmalarımızın çalışan yönetimi ile ilgili ihtiyaçlarını birçok farklı araç kullanarak gidermeye çalıştığından daha öncede bahsetmiştim. Piyasada bulunan ve %99’u yabancı kaynaklı olan bu sistemlerin büyük bir bölümü çalışan yönetiminin ya saha kısmı için ya da ofis kısmı için hizmet vermektedir. Saha ve ofis çalışanı bulunan firmalar için birbirinden farklı iki ayrı program kullanmak işletmeler için maliyeti arttırırken yöneticiler için zaman kaybı yaratmaktadır. Bunun yanında iki farklı programdan alınan dataları birleştirip tek bir rapor haline getirmek kullanıcı için pratik bir işlem olmayacaktır. Bu yüzden işletmelerin ofis ve saha çalışanlarını aynı sistem üzerinden yönetebilecekleri bir sistem kullanması gerektiğini söyleyebiliriz.
Rota Optimizasyonu
Özellikle sahada ekibi bulunan firmalar için olmazsa olmaz özelliklerden biride rota optimizasyonu diyebiliriz. Rota optimizasyonu ile oluşturduğunuz işleri zamana ya da konuma bağlı olarak çalışanlarınıza atayabilirsiniz. Böylelikle sistem çalışanınıza en ideal güzergahı sunarak gereksiz güzergahların kullanılmasının önüne geçerek zaman ve yakıt tasarrufu sağlar. Bu yüzden sahip olacağımız sistemde bulunması gereken olmazsa olmazlarımızdan biri rota optimizasyonudur.
Şimdi bu özellikleri bünyesinde barındıran Teleskop.co çalışan yönetimi sistemini yakından tanıyalım.
Teleskop.co Personel Yönetimi Programı
Karaja Bilişim tarafından bir startup projesi olarak Türk yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen www.teleskop.co Personel Yönetimi Sistemi yukarıda sizlerle paylaştığım özelliklerin çok daha fazlasını bünyesinde bünyesinde barındırarak yabancı benzer sistemlerden farklılaşarak kullanıcılarına büyük avantajlar sağlıyor. Sistem müşteri geri bildirimlerini dikkate alarak her ay gerçekleştirdiği güncellemelerle kendini geliştiren bir yapıya sahip olup yabancı muadillerine göre oldukça avantajlı bir fiyat politikasına sahip diyebilirim. Tüm bunların yanında Türkçe arayüzü ve desteği sayesinde firma temsilcileri ile çok rahat bir şekilde iletişime geçebiliyorsunuz.
Eğer sistemi denemek isterseniz Web sayfası üzerinden dolduracağınız form ile 14 günlük deneme sürümünü hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Böylelikle sistemin ihtiyaçlarınıza yönelik nasıl bir fayda sağlayacağı konusunda sisteme abone olmadan dahi fikir sahibi olabilmektesiniz.
Son söz olarak ülkemizde böyle faydalı girişimlerin olduğunu bilmek gelecek adına beni oldukça umutlandırmakta umarım sizlerde benle aynı duyguları paylaşıyorsunuzdur.