SEO Uyumlu Ders Kitabı Yazımı

Ders Kitapları SEO Uyumlu Yazılmalı!

Son Güncelleme Tarihi 15 Temmuz 2019

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda ders kitaplarımızın SEO uyumlu yazılması halinde öğrencilerimizin okuduğunu anlama zorluğu çekmeyeceğini iddia ediyorum.

Öğrencilerin Okuduğunu Anlamadığını Nereden Biliyoruz?

Yerli ve uluslararası birçok kurum ve kuruluş, ülkemizdeki eğitim durumu ile ilgili araştırmalar yapıp bu araştırmaları kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bu yazımda yurtdışı kaynaklı bir kuruluş olan OECD tarafından gerçekleştirilen PISA ve ülkemizde MEB tarafından gerçekleştirilen ABİDE araştırmasının bu konudaki sonuçlarını öncelikle sizlerle paylaşmak istiyorum

MEB Tarafından Yapılan ABİDE Araştırması Sonuçları

Milli Eğitim Bakanlığımız (MEB) tarafından 81 ilimizdeki 1.230 okulda okuyan dördüncü ve sekizinci sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırmasına göre öğrencilerimizin %66’sının okuduğunu anlama durumunun orta ve altında olduğu tespit edilmiş durumda.

ABİDE hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

OECD Tarafından Yapılan PISA Araştırması Sonuçları

Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) kapsamında 3 yıllık periyotlar dahilinde 15 yaşındaki öğrencilerin fen okuryazarlığı, matematik okuryazarlığı ve okuma becerilerini değerlendiriliyor.

Okuma becerileri kapsamında öğrencilerin yazılı metinleri anlama, düşünme ve kullanma becerisi değerlendirilmekte. Son olarak 2015 yılında gerçekleştirilen PISA araştırmasına göre ülkemiz okuma becerisi sıralamasında 72 ülke arasından maalesef 50. sırada bulunuyor.

PISA araştırması sonuçlarına ulaşmak için tıklayınız.

OECD PISA Türkiye Sonuçları 2015

ÖSYM Tarafından Yapılan YKS Sınavı Sonuçları

Farklı bir değerlendirmeyi de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını baz alarak yapabiliriz. 

2018 yılında yapılan YKS sınavına giren 2 milyon 260 bin 273 öğrencinin doğru cevap ortalaması aşağıdaki gibidir.

  • Türkçe: 40 soruda, 16,1 doğru
  • Sosyal Bilimler: 20 soruda, 6 doğru
  • Temel Matematik: 40 soruda, 5,6 doğru
  • Fen Bilimleri: 20 soruda, 2,8 doğru

Görüldüğü gibi burada da durum pek açıcı gözükmüyor.

Öğrencilerin Evdeki Durumu Farklı Mı?

Biraz gözlemlediğinizde öğrencilerin ev ödevleri konusunda anne ve babalarından sık sık destek aldığını görebilirsiniz. Hatta bu durumu kendi öğrencilik hayatınızdan bile örneklendirebilmeniz mümkün. Fakat anne babalar dahi ders kitaplarında yazan konuları anlamakta zorlanmakta ve işin içinden çıkamayarak çocuklarına imkanları dahilinde kurs, özel ders vs aldırmakta..

Kısaca, öğrencilerimizin ders kitaplarında anlatılanları anlamaları için kitapları onlara tercüme edecek kişilere ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden de onlara takviye eğitimler aldırıyoruz.

Fakat, okuma yazmayı bilen ve günlük hayatta söylenenleri anlayan bir çocuğun neden ders kitaplarında okuduğunu anlamadığını net bir şekilde tespit edebilmiş olduğumuzu düşünmüyorum.

SEO uyumlu Anlaşılabilir Ders Kitabı

Peki, SEO Nedir?

SEO, internet yayıncılarının kullandığı teknik bir terim olup, arama motoru (google, yandex) optimizasyonu anlamına gelmektedir. Bu çalışmayı google gibi arama motorlarında, web sitemiz ön sıralarda yer alması için yapıyoruz. Arama motoru optimizasyonunun ise temelde iki ayağı bulunuyor. 

Bunlardan biri web sitesinin alt yapısı ile ilgili yapılan teknik çalışmalar, bu çalışmalar sayesinde web sitesinin hız vb performans değerleri artmakta..

Diğeri ise içerikle ilgili yapılan çalışmaları kapsamakta. Bu kısım aynı zamanda gelmek istediğim SEO Uyumlu Ders Kitabı ile ilgili konu. Bunu daha iyi anlamak için SEO Uyumlu İçerik Nedir? sorusuna cevap vermemiz gerekiyor.

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

Google vb arama motorlarının web sitelerinden beklediği 200’ü aşkın kriter bulunmaktadır. Bu kriterleri en iyi yerine getiren web siteleri arama sonuçlarında ön sıralarda yer alır. Bu kriterlerden bir bölümü de web sitesindeki içerikler ile ilgilidir.

Google’ın internet kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen arama motoru olmasının sebebi de kullanıcılarına aradıkları konu ile ilgili web sitesi içeriklerini en iyiden kötüye doğru sıralayabilmesidir diyebiliriz.

Peki google arama motorunun içerikle ilgili SEO kriterleri arasında neler yer alıyor?

Güncellik Olma Kriteri

Google’da içeriğin ön sıralarda yer alabilmesi için güncel bilgilere sahip olması gerekir. Bu yüzden içerik yazarları yazdıkları içerikler ile ilgili güncel bilgileri takip etmelidir.

Dinamik Olma Kriteri

İçerikler her ne kadar güncel bilgiler kullanılarak yazılmış olsada zamanla bu bilgilerde güncelliğini yitirecektir. Bu yüzden internet için içerik üreten yazarlar yazılarını en yeni bilgileri kullanarak periyodik olarak güncellemektedir. Aksi takdirde arama sonuçlarında sıra kaybedeceklerini bilirler. Bunu kitabın 1. ve 2. baskısı gibi düşünebilirsiniz. Tek fark basılan kitap tükendiği için değil, bilgi güncellendiği için yapılmasıdır.

Okuyucu Dostu Olma Kriteri

İnternet için yazılan içeriklerin arama motorlarında yükselebilmesi için okuyucu dostu yani anlaşılabilir olması gerekmektedir. İnternet ortamında içeriğinize her yaş grubundan insan erişebilir durumdadır. Bu yüzden 12 yaşında bir çocuğun anlayabileceği sadelikte içerikler oluşturulması önemlidir.

Bu nedenle geniş kitleler tarafından kullanılmayan kelimelere içeriklerde olabildiğince az yer verilir. İçeriklerde her kesimden insanın anlayabileceği ortak kelimeler kullanılmalıdır. Unutmamak gerekir ki kendimiz için değil, okuyucu için yazıyoruz.

Burada kompozisyon mantığında olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç yöntemi izlenir. Bunun yanında konu ile ilgili ne?, neden?, nasıl? ne zaman? nerede? ve kim? (5N1K) sorularına cevap verilmeye çalışılır.

Okunabilirlik Kriteri

İnternet içerikleri okuyucuyu okumaya teşvik edici görünüme sahip olmalıdır. Aksi takdirde arama motoru sıralamalarında içeriğin yükselmesi mümkün olmayacaktır. 

Peki okunabilirlik den kastımız nedir?

Buna içerik görselliği diyebiliriz. Örnek vermemiz gerekirse tek bir başlık ve tek bir paragraftan oluşan içerikler okuyucu daha yazıyı okumadan korkutmakta ve içeriği okumamasına sebep olmaktadır.

İnternet içeriklerinde bu yüzden ders kitaplarına göre alt başlık ve paragraf sayısının çok daha fazla olduğunu görürsünüz. Alt başlıklar aynı zamanda okuyucunun makale içinde en çok ilgi göstereceği konuyu kolaylıkla bulmasına yardımcı olmaktadır.

Yine içeriklerin alakalı görseller ile zenginleştirilmesi okunabilirliğe büyük katkı sağlar.

Yazım Kriterleri

Bahsedeceğim yazım kriterlerinin içeriğin anlaşılabilirliği ile okunabilirliğine oldukça büyük katkısı bulunmaktadır.

Başlıklarınız 6-7 kelimeyi geçmesin ve mümkünse konu ile ilgili anahtar kelimeniz başlıkta bulunsun.

Anahtar kelime ile ilgili detaylı bilgi edinmek için “Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Bulunur?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Cümlelerinizin uzunluğu 20 kelimeyi geçmesin, bu üst sınırdır altında da olabilir. Dikkat edin 20 kelimeyi geçen cümleler aslında kendini tekrar edip anlaşılabilirlikten den uzaklaşmaktadır.

Paragraflarınız 150 kelimeyi geçmesin, bu da üst sınırdır. 150 kelimeden daha az paragraflar oluşturabilirsiniz.

İki başlık arasında en fazla 300 kelime olsun, bu da diğerlerinde olduğu gibi üst sınırdır. 300 Kelimenin altında da başlık kullanabilirsiniz.

İçeriğinizde bulunan anahtar kelimeleri bold, italik ve altı çizgili olarak kullanmanız okuyucunun dikkatini arttıran bir unsur olmasının yanında bir yazım kriteridir.

Bu kriterleri uygulamak bir yazar için ilk başta zorlayıcı olabilir. Fakat zamanla göreceksiniz ki bu kriterler içeriklerinizin çok daha okunabilir olmasını sağlayacak.

Yaşlı Ders Kitabı Yazarı

Ders Kitapları Neden SEO Uyumlu Yazılmalı?

Dünyanın en büyük firmaları artık bilişim sektöründe faaliyet gösteren internet firmaları, Google ise bu firmalar arasında başı çekenlerden bir tanesi.. Google gelirlerinin büyük bölümünü ise google arama motoru üzerinden elde etmekte. Temel olarak bize sunduğu hizmet ise aradığımız konu ile ilgili en kaliteli içerikleri bizlere sıralamak.

Yani google arama motorunu internet kullanıcıları olarak kaliteli içerik sunduğu için tercih ediyoruz. Google bu kapsamda kaliteli içeriğin nasıl olması gerektiğini içerik sağlayıcıları ile paylaşıyor. İçeriğiniz anlaşılabilir, güncel, okunabilir vs ise sıralamalarda yükselerek sitenize daha çok ziyaretçi çekiyorsunuz.

Her ne kadar ders kitapları bir internet içeriği olmasada aslında benzer kriterlere sahip olmalı, bu konu yazarın kendi inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli.. Çünkü çocuklarımızın geleceğini etkiliyor.
Ben şahsen çocuklarımızın okuduğunu anlamadığını düşünmüyorum. Tam tersine ders kitabı yazarlarının anlaşılabilirlik kriterlerinden uzak içerikler üretiğini düşünüyorum. Bu yüzden ders kitabı yazarlarının muhakkak SEO uyumlu metin yazarlığı eğitimi almasının öğrencilerimizin okuduğunu anlamasını kolaylaştıracağını iddia etmekteyim.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 135

Ders Kitapları SEO Uyumlu Yazılmalı!” üzerine 9 görüş

  1. Çok Güzel Ve Detaylı Yazı Olmuş. Okuduğum Her Şeyi Anladığma Emin Olabilirisniz 😀 Üstüne Değindiğniz Her Konu Sadece Biz Öğrenciler İçin Dünyanın Her Yerindeki İnsanlar İçin Önemli Bir Deyiş Olmuş…

  2. Maalesef eğitim sistemimizi dünya ile kıyasladığımızda ne kadar kötü durumda olduğumuzu görüyoruz. Çocuklarımızı bir yarış atı gibi birbirlerine kırdırırcasına rekabet içerisinde, tamamen ezbere dayalı bir sistemin içerisinde sözde eğitim – öğretim adı altında yaptığımız bu zulme ne kadar daha devam edeceğiz bilemiyorum. Benim fikrim ilk 2 yıl yavrularımıza kültür, örf ve ahlak dersleri verilmeli diğer öğretiler bunların üzerine bina edilmeli ve ezberci değil pratikte uygulamalı eğitime acilen dönülmelidir.

  3. Seo teriminin ve uygulamasının dijital ortamlarda daha verimli olacağını düşünmekteyim. Ben ce MEB öncelikle yayınlanan kitapları gözden geçirmeli yani bu kitap bu sınıftaki çocuğa uygun mu gibisinden. Yinede seo uyumlu kitaplarda fazla bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Lakin anahtar kelime backlink olayına girerlerse iş kötü…

  4. Tabiki birçok kriter mevcut seoda ancak birçoğu kriter daha iyi okunabilirlik için önemli. Bu nedenle ders kitaplarında yeni bir devrim yapılmalı 🙂

  5. SEO uyumlu makale yazımını çok farklı bir yere taşımışsın hocam. Kalemine sağlık.

  6. SEO Uyumlu Ders Kitabı fikri sıradışı bir yaklaşım olmuş. Aklıma ilk gelen “aynı yöntemleri kullanarak farklı sonuçlar elde etmeyi bekleyemezsiniz” sözü oldu. Yazılarınızdaki farklı bakış açılarınızı ilgiyle takip ediyorum.

  7. Mevzuyu hiç böyle düşünmemiştim. Değişik farklı ve bir o kadar da mantıklı.. Seo uyumlu makale yazımı ne kadar faydalı ise kitap yazımı da o kadar faydalı olacaktır.

  8. Hocam selamunaleyküm. Seo uyumlu ders kitabı yazma projesini ben yapacağım galiba. 🙂 Bu eğitimin akademik anlamda bir kıvılcım yaktığını sizinle paylaşmak istedim. Yaz sürecindeki eğitimin faydasını az önce yüksek lisans dersinde gördüm. Tekrar teşekkür ederim. Büyüyünce kesin bir şey olacağım. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön