E-Posta Nedir? Nasıl Yönetilir?

E-Posta Nedir? Nasıl Yönetilir?

Son Güncelleme Tarihi 2 Aralık 2018

Merhaba arkadaşlar bu yazımda paylaştığım bilgiler sayesinde e-posta (e-mail) hakkında aklınızdaki tüm soru işaretlerini kaldırmayı hedefledim. Umarım bu amacımda başarılı olurum.

E-Posta Nedir?

E-Posta, geleneksel posta (mektup) alışverişinin dijital ortamdaki versiyonudur. E-Posta’nın (e-mail) Türkçeleştirilmiş açılımı elektronik postadır. Günümüzde e-posta alışverişi internet ağına erişebilen bilgisayar, telefon, tablet vb akıllı cihazlar vasıtası ile yapılmaktadır.

Geleneksel postanın aksine elektronik posta ile resim, video, yazı gibi birçok içerik saniyeler içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesindeki alıcıya gönderilebilmektedir. Bu yüzden artık bu tür gönderimler için geleneksel posta tercih edilmemektedir.

İlk E-Posta Ne Zaman Gönderildi?

İlk E-Posta, mucidi olan Raymond Samuel Tomlinson tarafından 1971’de gönderilmiştir. Elektrik Mühendisliği mezunu bir yazılımcı olan Ray Tomlinson aynı zamanda @ (at:et) işaretini icad eden kişi. Doğal da olarak ilk e-posta adresi olan “tomlinson@bbn-tenexa” yine Ray Tomlinson’a ait. İlk E-Posta’da ne yazdığını ise kendi bile tam olarak hatırlamıyor çünkü “QWERTYYUIOP” klavye ile gelişi güzel birşeyler yazmış.

E-Posta Nasıl Geliştirildi?

ABD savunma bakanlığı için geliştirilen ARPANET (gelecekteki İnternet) projesinde çalışırken geliştirdiği SNDMSG uygulaması ile aynı bilgisayar kullanıcıları arasında bilgi alışverişi sağlamayı başaran Ray Tomlinson. Bu başarıdan sonra SNDMSG üzerinde uyguladığı CYPNET aktarım protokolü sayesinde ise farklı bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini daha internet yokken mümkün hale getirerek e-postayı yani elektronik postayı icad etmiştir.

Raymond Samuel Tomlinson Kimdir?

Yahudi asıllı bir ABD vatandaşı olan Raymond Samuel Tomlinson (kısa adı Ray Tomlinson) 1941 yılında ABD’nin New York eyaletinde dünyaya gelmiş ve eğitimini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile Rensselaer Politeknik Enstitüsünde tamamlamıştır. Bir bilgisayar yazılımcısı olan Tomlinson 2016 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiğinde 74 yaşındaydı.

Ray Tomlinson, George R. Stibitz Bilgisayar Öncü Ödülü, Webby Ödülü, İnovasyon Ödülü, IEEE İnternet Ödülü, Asturias Bilimsel ve Teknik Araştırma Ödülü gibi birçok önemli ödülün sahibidir.

Raymond Samuel Tomlinson E-Posta

E-Posta Ne Amaçla Kullanılır?

Yukarıda “E-Posta Nedir?” sorusuna cevap verirken, elektronik posta için geleneksel postanın elektronik versiyonu olduğunu söylemiştik. Biliyorsunuz geleneksel posta uzun bir süre uzakta yakınları bulunan insanların birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan en önemli iletişim araçlarından biriydi. Fakat e-postayı tanımlamak için bu karşılaştırma oldukça yetersiz kalıyor. E-Postanın bundan çok daha fazlası olduğunu hepimiz biliyoruz.

Evet, elektronik posta geleneksel postanın yapabildiği herşeyi çok daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde yapabilmenin yanında yazı, video, görsel, dosya vb bilgilerimizin yolda kaybolma yada zarar görme riskini de en aza indiriyor. Bunun yanında elektronik posta vasıtası ile aldığımız yada gönderdiğimiz postalar biz silmediğimiz yada hesabımızı kapatmadığımız sürece arşivimizde depolanabiliyor. Aynı zamanda tüm gelen yada giden postalarımıza internet erişimi olan cep telefonu, bilgisayar ve tablet gibi akıllı cihazlar vasıtası ile bulunduğumuz herhangi bir konumdan erişmemiz mümkün.

Kişiler arası yazışmanın yanı sıra özellikle şirket içi ve kurumlar arası yazışmaların büyük bölümü de günümüzde elektronik posta kullanılarak yapılıyor. Hatta e-posta sayesinde faks kullanım oranlarının bile dibe vurduğunu söyleyebiliriz.

Gördüğünüz gibi farkında olmasak bile elektronik posta günümüzün en kullanışlı iletişim araçlarından biri olarak hayatımızın bir parçası olmuş durumda.

E-Posta Adresi Nedir?

Dünya üzerindeki milyarlarca internet kullanıcısının e-posta hesaplarının birbirinden ayırt edilebilmesi için e-mail adresleri kullanılmaktadır. Elektronik posta adresleri @ (at:et) simgesi ile ayrılmış iki kısımdan oluşur. İlk kısımda genelde kullanıcıyı tanımlayan ad/soyad, ünvan, kurum, departman vb tanımlamalar kullanılırken ikinci kısımda, kullanılan e-posta servisinin gmail, yandex, yahoo vb adresi olur.

Elektronik posta hesaplarının sizin belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreleri bulunur, e-posta hesabınıza bu bilgileri kullanarak giriş yaparsınız.

E-Posta Adresi Nasıl Belirlenir?

E-Posta adresinizi belirlemeden önce elektronik posta adresinizi ne için kullanacağınızı tam olarak belirlemelisiniz. G-Mail, Yahoo gibi ücretsiz e-posta servislerini kullanarak bireysel bir e-mail adresi oluşturmayı düşünüyorsanız e-posta adresinizin ilk kısmını ad ve soyadınızdan belirleyebilirsiniz. Eğer uzun bir ad ve soyad sahibi iseniz adınızın yada soyadınızın ilk harfini kullanarak (örn: e.muyesseroglu) bir mail adresi belirlemeniz daha uygun olabilir.

Kişisel markalaşmaya önem veren biri iseniz sizi daha profesyonel göstermesi için soyadınızın alan adı (domain) adresini alarak bir e-posta adresi oluşturmanız çok daha şık olacaktır. Böylelikle benim gibi “ertugrul@muyesseroglu.net e-mail adresi oluşturmanız mümkün.

Kurumsal bir firma çalışanı için oluşturulacak elektronik posta adresleri ikiye ayrılmaktadır. Kurumsal elektronik posta adresleri hem çalışanları için hemde departmanlar için ayrı ayrı e-mail adresleri oluşturabilir. Çalışanlar için daha çok e-mail adresinin ilk kısmında çalışan adı kullanılır, ikinci kısmında ise işletme adı olur. Departmanlar için ise ilk kısımlarda ik, muhasebe, pazarlama, satış, destek, info, iletişim, reklam vb tanımlamalar kullanılır ve ikinci kısımda yine işletmenin adı ve alan adı uzantısı bulunur.

E-Posta Nasıl Yazılır?

E-Posta yazarken en önemli kural her konuda olduğu gibi muhatabınıza olan saygınızdır. Bu yüzden yazım diliniz hiçbir zaman lakayt olmamalıdır. Aksi taktirde karşı tarafta negatif bir algı oluşturabilirsiniz. İçeriğinizde Merhaba, Sayın, Hanım, Bey, İyi Günler, İyi Çalışmalar, Saygılarımla vb kelimeleri kullanmaktan imtina etmemelisiniz.

İçeriğinizdeki uslubunuz kadar anlatmak istediğinizde de kısa ve öz olmanız gönderdiğiniz e-postaların okunma oranını arttıracaktır. Kendiniz için bir yazı tipi ve uygun boyutlarda bir punto belirleyebilirsiniz. Bunun yanında vurgulamak istediğiniz kelimeleri bold yapmanız faydalı olacaktır.

İçeriğinizin okunabilmesi için konu başlığınız net, açıklayıcı ve harekete geçirici olmalı böylelikle gönderdiğiniz e-postaların daha kısa sürede cevaplanmasını sağlayabilirsiniz. Kesinlikle konu başlığı olmayan yada günaydın, oku beni, naber? gibi uygunsuz konu başlıkları kullanarak e-posta göndermeyin.

E-Posta İmzası Nasıl Olmalı?

Bildiğiniz üzere e-posta imzaları e-mail içeriğinizin sonuna daha önceden belirlediğiniz kişisel bilgilerinizin otomatik olarak eklenmesidir. Hiç kuşkusuz e-mail içeriğinizin en önemli detaylarından biri e-posta imzanızdır.

E-posta imzası olmayan bir e-mail hoş olmayacağı gibi gelişi güzel hazırlanmış bir imza bulunan e-mailde yine hakkınızda olumsuz bir izlenim oluşmasına neden olabilir. Bu alanda diğer alanlarda  olduğu gibi net bilgiler vermeniz yararlı olacaktır. Aksi taktirde imzanıza ekleyeceğiniz gereksiz bilgiler yarardan çok zarar verici olacaktır.

E-Posta İmzasında Neler Olabilir?

Aşağıda belirteceğim listede bulunan bilgilerin hepsini e-posta imzanıza eklemeniz fazla kalabalık bir imza oluşturmanıza neden olacaktır. Bu yüzden paylaşacağınız bilgileri sınırlamanız faydalı olabilir. Bunun yanında imzanızın daha dikkat çekici olabilmesi için öncelik derecesine göre puntoları büyütebilir ve farklı renkler kullanabilirsiniz.

  • Ad – Soyad
  • Ünvan / Slogan
  • Logo
  • Şirket Adı
  • Şirket / Ofis Adresi
  • E-Posta Adresi
  • Web Adresi
  • Telefon Numarası
  • Sosyal Medya Hesapları
  • Toplumsal Mesaj

Örnek E-Posta İmzası

Aşağıda kendi elektronik posta imzamı örnek olarak sizlerle paylaşıyorum.

E-Posta İmza Örneği

E-Posta Gönderirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-Posta gönderirken en çok dikkat edilmesi gereken konu üç farklı seçenek bulunan alıcı kısımıdır. Burada yapılan hataların birçok karışıklığa sebep olduğuna bizzat tanıklık ettim diyebilirim. Bu yüzden bu alanı aşağıda paylaştığım bilgiler ışığında kullanmanızda fayda var.

Alıcı / To: E-Mail göndereceğiniz öncelikli kişi yada kişilerin e-posta adreslerinin yazıldığı alan.

Bilgi / Cc: Öncelikli kişi yada kişilerden sonra bu e-mail hakkında bilgi sahibi olmasını istediğiniz kişilerin elektronik posta adreslerinin yazıldığı alan.

Gizli / Bcc: Bu alana yazdığınız e-mail adresleri diğer alıcılar tarafından görülemez. Genellikle yazışmadan haberi olmasını istediğiniz 3. taraf kişilerin elektronik posta adresleri yazılır.

Özellikle kurumsal yazışmalarda bilgi kısımları yöneticileri bilgilendirmek için kullanılmaktadır. Bu yüzden bu kısımdaki e-mail adreslerini hiyerarşik düzenle eklemeniz gerekir. Yani Genel Müdür, Genel Müdür Yrd. Pazarlama Müdürü gibi sıralama yapmalısınız aksi taktirde bu yüzden uyarı bile alabilirsiniz.

Etkin E-Posta Yönetimi

E-Posta kutunuz sizin bir aynanızdır. Eğer düzenli ve titiz biri iseniz muhtemelen elektronik posta kutunuzda düzenli ve tertipli bir durumdadır. Dağınık bir yapınız varsa büyük ihtimalle posta kutunuzda karma karışıktır. Tabiki kişisel ve kurumsal hayatta başarıyı hedefliyorsak hayatımızın her alanında olabildiğince düzenli olmamız faydalı olacaktır.

Elektronik posta kutunuza dönecek olursak burayı kolaylıkla bir arşiv yada kütüphane gibi düzenli kullanmanız sanılanın aksine oldukça kolaydır. Hemen hemen her elektronik posta servisinde olan özellikler sayesinde gelen e-postalarınızı belirlediğiniz etiketler vasıtası ile oluşturacağınız klasörlere yönlendirebilmeniz mümkün. Böylelikle aile bireylerinizden gelenleri bir klasöre yönlendirirken iş ile ilgili gelen postaları farklı bir klasöre yönlendirebilirsiniz. Bunun yanında gelen e-postalarınıza yıldız vererek önemli olduklarını belirtmeniz bile mümkün.

Elektronik posta gönderimlerinizi ileriye dönük olarak zamanlayabilirsiniz böylelikle yaş günü, yıl başı, bayram vb tebriklerinizi önceden hazırlamanız mümkün olur. Bunun yanında tatilde yada iş seyahatinde e-postalarınıza cevap vermeyecekseniz otomatik e-posta yanıtlayıcısını kullanabilirsiniz. Bu sayede size e-mail gönderenler otomatik olarak gelen cevap sayesinde seyahatte yada tatilde olduğunuzu bilir.

Elektronik posta bildirimlerinizi önem düzeyine göre ayrıştırabilmeniz mümkün böylelikle istemediğiniz bildirimler almaktan kurtulacağınız gibi gelebilecek önemli postalarınızı hızla cevaplayabilirsiniz.

Elektronik posta kutunuzu düzenli olarak kontrol etmeli ve en son gelen postadan başlayarak cevaplanması gerekenleri yanıtlamalısınız. Bunu yapmadığınız taktirde muhataplarınız karşısındaki imajınız zedelenebilir.

E-Posta Güvenliği Nedir?

E-Posta kutularımız kişisel ve kurumsal birçok önemli bilgiyi içinde barındırıyor. Fakat bu bilgiler maalesef posta kutumuzda sandığımız kadar güvende değil! Eğer yeterli güvenlik tedbirlerini almaz isek bilgilerimiz kötü niyetli insanların eline geçebilir.

Bu tip durumların önüne geçebilmek için ilk önce bilinçli bir internet kullanıcısı olmanız gerekiyor. Emin olmadığınız paylaşım ve linkleri tıklamamalı, güvenilir olmayan program ve uygulamaları cihazlarınıza indirmemelisiniz.

E-Posta Güvenliği Security

Bunun dışında elektronik posta adreslerimizin şifrelerini yüksek güvenlik sağlayacak şekilde belirlemeliyiz. Bunun yanında gerekli olduğunu düşünüyorsanız telefon doğrulaması özelliği bulunan elektronik posta servislerini tercih edebilirsiniz. Böylelikle hesabınıza her girmek istediğinizde telefonunuza SMS ile gelecek doğrulama kodu olmadan giriş yapılamayacaktır.

Tüm bunların yanında daha profesyonel bir şekilde e-mail güvenliği sağlamak için elektronik imza kullanabileceğiniz yada elektronik posta şifrelemesi yapabilabilen “E-Posta Güvenlik Sertifikaları” satın alıp kullanabilirsiniz.

En Çok Kullanılan 4 E-Posta Servisi

Birçoğumuzun çeşitli amaçlar doğrultusunda birden fazla e-mail hesabı kullandığı günümüzde, elektronik posta hesabı olmayan internet kullanıcısı bulmak samanlıkta iğne aramakla eş değer durumdadır. Eğer sizde yeni bir e-mail hesabına ihtiyaç duyuyorsanız aşağıda paylaşacağım en çok kullanılan e-posta servislerinden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.

1- Gmail – Google

2- Yandex.Mail – Yandex

3- Outlook.com – Microsoft

4- Yahoo Mail – Yahoo

E-Posta Reklamcılığı (E-Mail Advertising)

G-Mail ve Yandex gibi ücretsiz elektronik posta servislerinin e-posta kutularında reklam vermek isteyenler için reklam alanları da bulunmaktadır. Bu reklam alanlarında reklam verebilmek için kendi e-mail datalarınızı kullanabildiğiniz gibi ilgi alanı, yaş, cinsiyet, konum vb hedeflemeleri de yapabilmeniz mümkün. Bunun yanında yeniden pazarlama araçlarını kullanarak web sayfanızı ziyaret etmiş kişilerin e-posta kutularında reklamlarınızı gösterebilirsiniz.

E-Posta Pazarlaması (E-Mail Marketing)

E-Posta pazarlaması toplu e-mail göndermeyi kapsadığı gibi kişisel yada kurumsal elektronik posta alışverişini de kapsamaktadır. Elektronik posta alışverişlerinizde ki uslub, zamanlama ve e-posta imzası gibi unsurlar dahi bir pazarlama aracıdır. Bu yüzden e-posta pazarlamasının öncelikle bireysel yazışmalara başladığını bilmelisiniz.

E-posta pazarlaması reklamlar gibi dönemsel değildir aksine süreklilik ister. Yapacağınız e-mail gönderimleri öncelikle okuyucunun herhangi bir ihtiyacına cevap verecek nitelikte olmalıdır. Bunu sağladıktan sonra ilgili içerikle uyumlu olacak şekilde vermek istediğiniz mesajı içeriğinize viral olarak eklemeniz çok daha başarılı bir e-posta pazarlaması (e-mail marketing) yapmanıza imkan verir.

Toplu e-mail gönderimi için abonelik vasıtası ile izinli elde ettiğiniz e-mail datalarınıza ücretli/ücretsiz toplu e-posta gönderimi hizmeti veren firmalar aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Burada en önemli unsur başta da belirttiğim gibi datanın izinli olmasıdır. Aksi taktirde gönderdiğiniz elektronik postalar yüzünden şikayet edilebilir ve spama atılabilirsiniz. E-Postalarınız belli bir oranın üstünde spama gönderilirse kara listeye düşerek posta gönderemez hale dahi gelebilirsiniz. Bu yüzden sizle alakası ve ilgisi olmayan kişilere gönderim yapmamanız yararlı olacaktır.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 135

E-Posta Nedir? Nasıl Yönetilir?” üzerine 5 görüş

  1. Gerçekten çok faydalı ve etkili konulara deyinmişiniz. Doğrucu bir kanıda ve etkileyici yazınıza bayıldım. Böyle güzel tespitlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

  2. e posta yönetimi hala istenilen seviyede değilken böyle bir yazı ile bu alanda aydınlatıcı olmak güzel olmuş. çünkü genel olarak yazılan yazılar bilgiden çok herkesin kendi yorumu şeklinde.

    teşekkürler.

  3. Yazınızı okurken hayatım bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Çok akıcı ve anlaşılır bir içerik olmuş.

  4. Bilişim Teknolojileri dersinde vermiş olduğunuz bilgileri öğrencilerimle paylaşacağım elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön