Youtube Kanalı Kişisel Markalaşma

Kişisel Markalaşma için Youtube Kanalı Nasıl Olmalı?

Son Güncelleme Tarihi 8 Nisan 2019

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda kişisel markalaşma çalışmaları kapsamında “Başarılı bir youtube kanalı nasıl olmalı? sorusunu sizler için yanıtlıyorum.

Konumuza girmeden önce kişisel markalaşma nedir? sorusunu da kısaca cevaplamak istiyorum.

Kişisel Markalaşma Nedir?

Arkadaşlar kişisel markalaşma bir süreçtir. Bu süreç kişinin marka olma yolunda kendini tanıtmak için harcadığı emek, zaman ve kullandığı araçları kapsar. Youtube’da kişisel markalaşma için zaman ve emek harcanması gereken bir araçtır.

Kişisel Markalaşma hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Kişisel Markalaşma Nedir? Nasıl Marka Olunur?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Kişisel Markalaşma için Youtube Kanalı Açmak Neden Önemli?

Günümüzde birçok bağımsız araştırma kurumu; gazete, radyo ve tv gibi geleneksel medya araçlarının her geçen gün etkisinin azaldığını gösteren verilerini kamuoyu ile paylaşıyor. Bu araştırmalara göre, geleneksel medya araçları etkisini yitirirken, yeni medya ortamının (sosyal medya, internet) etkisinin ise hızla arttığı görülüyor.

Yeni medya ortamının en çok etkileşim sağlayan mecraları ise yüksek etkileşim olanağı sunan youtube, facebook, instagram vb sosyal medya mecraları.. Bundan 3-4 sene öncesine kadar text (yazı) içeriği ağırlıklı olan facebook ve twitter gibi sosyal medya mecraları internet kullanıcıları tarafından daha çok tercih edilirken günümüzde instagram ve youtube gibi görsel ve video içeriklerin ağırlıkta olduğu sosyal medya mecralarına doğru bir eğilimin olduğu gözlemleniyor. Öyleki Youtube aktif kullanıcı sayısı bakımından facebook’u instagram ise twitter’ı geçmiş durumda..

Youtube’un sahip olduğu aktif kullanıcı sayısının yanı sıra birçok etkileşim modelini de bünyesinde barındırıyor olması, youtube’u kişisel markalaşma çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi gereken en gözde sosyal medya mecrası haline getiriyor.

Anlaşılacağı üzere youtube ile kişisel markalaşma çalışması yürütmek isteyen kişilerin bir youtube kanalı sahibi olması gerekmekte..

Youtube Kanalı Nedir?

Youtube da sadece izleyici olmak yerine içerik yani video üreten, canlı yayın yapan yayıncı olmak istiyorsanız bir youtube kanalı sahibi olmanız gerekiyor. Youtube’da kanal oluşturabilmek için ise bir gmail e-posta hesabınızın olması yeterli. Gmail e-posta hesabınızla youtube’a giriş yaparak kolaylıkla kanal oluşturma adımlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Youtube Kanalı Nasıl Olmalı?

Youtube kanalı sadece video yüklemek için prosedür icabı kurulmamalıdır. Kanal kurma işlemini gereksiz bir prosedür olarak gördüğünüzde birçok önemli detayı gözden kaçırır ya da atlarsınız. Bu durum kanalınızın ve ona bağlı olarak da videolarınızın performansını olması gerekenin çok daha altında kalmasına neden olacaktır.

Youtube Kanalı Açılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Youtube kanalınızın abone sayısını artırıp daha fazla kişi tarafından videolarınızın izlemesini sağlamak için kanalınızı kurarken dahi dikkat etmeniz gereken oldukça gelişmiş ayarlar bulunmaktadır. Bu ayarlar aynı zamanda youtube kanalınızın SEO çalışmasını da içinde barındırır. Yani bu makalede anlatacağımız ayarların büyük bölümü aynı zamanda youtube seo olarak adlandırılabilir.

Youtube Kanal Adı ve Hakkında Kısmı Nasıl Olmalı?

Konumuzun kişisel markalaşma olması nedeniyle kanalımızın adı doğal olarak ilgili kişinin adı olması gerekir. Hakkında kısmında ise kısaca profesyonel özgeçmişinize yer verebilirsiniz. Hakkında kısmındaki bilginin başka bir yerden kopyala yapıştır olmaması gerektiğini unutmayın.

Kanalınız ne kadar özgün olursa o derece arama sonuçlarında öne çıkacağınızı bilmelisiniz. Bu sayede youtube ya da google arama motoru üzerinden sizinle ilgili arama gerçekleştiren internet kullanıcılarının kanalınıza ulaşması kolaylaşacaktır.

Youtube Kanalı Açma

Youtube Kanal Kapağı ve Profil Resmi Nasıl Olmalı?

Tasarlayacağınız kanal kapağınızın, kanalınızı ziyaret eden internet kullanıcısına, sizi ve kanalınızın konusunu yansıtabilmelidir. Kanal kapağınız göz yormayan sade bir tasarıma sahip olurken youtube kanal kapağı ölçülerine (2560×1440 px) uygun olmalıdır.

Bireysel bir youtube kanalının profil resmi kişinin kendi fotoğrafı olmalıdır. Youtube kanalının profil fotoğrafı ölçüsü ise 800×800 px dir.

Youtube Kanalı Açmak

Youtube Kanal Bağlantılarını Eklemeyi Atlamayın!

Youtube kanalınızın kapak bölümüne blog siteniz ile sosyal medya hesaplarınızın bağlantılarını ekleyerek youtube kanalınızı ziyaret eden internet kullanıcılarını diğer hesaplarınıza yönlendirmeniz mümkündür. Burada önemli olan aktif olarak kullandığınız hesaplarınıza yönlendirme yapmanızdır. Aksi takdirde kullanılmayan hesaplara yapacağınız yönlendirmelerin size katkısı olmayacaktır.

Kanalınız için Marka Bilinci Oluşturun!

Videolarınıza marka filigranı olarak adlandırılan ve sadece youtube videolarınızın sağ alt tarafında gözüken 150×150 px ölçülerinde görsel koyabilmektesiniz. Marka bilinci oluşturmak için ekleyeceğiniz bu görselin üzerine izleyici tarafından gelindiğinde kanalınıza abone olunmasına dair yönlendirici bir buton çıkmaktadır. Bu buton sayesinde abone sayınızı daha hızlı bir şekilde arttırmanız mümkün olur. Bu yüzden izleyicilerin abone olmasını teşvik edecek bir marka filigranı görseli tercih etmenizi öneririm.

Ayrıca marka filigranınızın videonuzun sonunda mı, tümünde mi ya da sizin belirleyeceğiniz bir zamanda mı gözükmesini kendiniz ayarlayabilmektesiniz.

Youtube Kanalı Ertuğrul Müyesseroğlu

Kanalınız için Anahtar Kelimeler Belirleyin!

Google arama motoru ve youtube içerisinde arama gerçekleştiren internet kullanıcılarının kanalınızı bulmasını kolaylaştırmak için sizi ve profesyonel olduğunuz konuları ifade eden anahtar kelimeler belirleyebilirsiniz. Anahtar kelimeleriniz kendi adınız, işiniz, uzmanlık alanlarınız vs olabilir.

Anahtar kelimeler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Bulunur?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Bulunduğunuz Ülkeyi Belirleyin!

Youtube kanalınızın hedefi belirli bir ülke ise ülke belirlemeniz youtube arama sonuçlarında öne çıkmanıza katkı sağlayabilir. Küçük bir ayrıntı gibi gözüken bu ayrıntıyıda atlamamakta fayda var.

Video Yükleme Varsayılanlarınızı Belirleyin!

Videolarınızı her yüklediğinizde videolarınız ile ilgili bazı standart bilgileri önceden yükleme varsayılanı olarak belirleyebilmektesiniz. Böylelikle standart olarak videolarınıza ekleyeceğiniz bilgileri unutma ya da vakit bulamama nedeniyle atlamanız mümkün olmaz.

Video yükleme varsayılanı olarak videonuzun açıklama kısmını, videonuza ait etiketleri, kategorisini, dilini, yoruma açık olup olmadığını önceden belirleyebilirsiniz.

Topluluk Ayarlarınızı Belirleyin!

Videolarınıza yapılacak yorumların içerisinde geçmesini istemediğiniz kelimeleri belirleyerek içerisinde hakaret, küfür vb bulunan yorumları engellemeniz mümkün. Yine topluluk ayarlarını kullanarak spam olarak içinde bağlantı (link) bulunan yorumları “bağlantıları engelle” seçeneğini aktif ederek önleyebilmektesiniz.

Kanalınızı Web Siteniz ile İlişkilendirin!

Youtube kanal ayarlarını kullanarak youtube iş ortağı olup blog sitenizi youtube kanalınız ile ilişkilendirebilirsiniz. Böylelikle videolarınıza ekleyeceğiniz kartlar vasıtası ile web sitenizdeki içeriklere rahatlıkla yönlendirme yapabilir ve sitenizin trafiğini arttırabilirsiniz. Bu özellik aynı zamanda youtube ve google’ın sizi daha iyi tanımasını sağlayacaktır.

Blog siteleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Blog Nedir? Neden Blog Açmalısınız?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Kanalınız için Özel URL Oluşturun!

Youtube kanalınız için kendinize özel URL oluşturarak kanalınızın marka imajını daha da arttırabilirsiniz. Kişisel Markalaşmayı hedefleyen bireysel bir kanal için ise URL’nin kendi adınız olması uygun olacaktır. Böylelikle kanal url adresiniz youtube.com/özeladınız şeklinde olur.

Kanalınıza özel URL oluşturabilmeniz için ise kanalınızın bazı yeterliliklere sahip olması gerekiyor. Öncelikle kanalınızın 100 aboneye sahip olması ve en az 30 gün önce kurulmuş olması gerekir. Bunların dışında kanal simgesi ve görseli de yüklemiş olmanız gerekiyor. Bu koşulları kısa sürede yerine getirerek youtube kanalınızın özel bir URL adresine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Youtube Kanalı Açmak Kişisel Markalaşma

Kanalınızı Tanıttığınız Videonuzu Öne Çıkarın!

Youtube kanalınızın ana sayfasında kanalınızı ziyaret eden internet kullanıcılarınıza yüklemiş olduğunuz videolarınızdan birini öne çıkan içerik olarak ekleyebilmektesiniz. Bu alana kanalınızı tanıttığınız bir videoyu eklemeniz faydalı olacaktır.

Youtube Kanalı Açma Kişisel Markalaşma

Youtube Kanalına Video Yüklerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elinizde tüm ayarları yapılmış bir youtube kanalı ve kanalınıza yükleyebileceğiniz harika bir video var. Fakat bilmelisiniz ki kanalınızın ve videonuzun harika olması videolarınızın binlerce kişi tarafından izleneceği anlamına gelmiyor.

Kanalınıza ekleyeceğiniz videolarınızın internet kullanıcıları tarafından daha çok görüntülenebilmesi için yapmanız gereken bazı ayar ve SEO düzenlemeleri bulunuyor. Bu düzenlemeler ile videonuzun hem internet kullanıcıları tarafından hemde google ve youtube  için anlaşılabilir olmasını sağlamalısınız. Gelin şimdi bu ayrıntıları yakından inceleyelim.

Dikkat Çekici Youtube Video Başlığı Oluşturun!

Görüntülenme sayısını arttıran en kilit nokta videonuz için ekleyeceğiniz başlıktır. Başlığınızın asli görevi videonuzun tıklanarak izlenmesini sağlamak. Bu yüzden başlığınız hem dikkat çekici olmalı hemde videonuzun içeriğini net bir şekilde ifade edebilmelidir. Başlığınızda video içeriğinizin kilit noktası olarak belirleyeceğiniz anahtar kelime muhakkak bulunmalıdır. Ayrıca tüm bu kriterleri 60 karaktere aşmayacak şekilde yerine getirmeniz gerekiyor.

Kolay ve Anlaşılır Youtube Video Açıklaması Oluşturun!

Başlıktan sonraki en önemli unsur ise videonuzun açıklama kısmıdır. Bu kısımda video içeriğiniz de neleri anlattığınızı yazabilirsiniz. Yine açıklama kısmında içeriğinizle alakalı diğer içeriklerinize yönelendirmeler yapmanız faydalı olacaktır. Buradaki içeriğiniz de de video içeriğinizin kilit noktalarını ifade eden anahtar kelimeleri kullanmanız oldukça önemli.

Youtube Videonuza Etiketler Ekleyin!

Video etiketlerini videonuzu en iyi şekilde ifade eden anahtar kelimeler olarak düşünebilirsiniz. Video başlığınız da ve açıklama kısmında kullandığınız anahtar kelimeleri ve türevlerini etiket olarak eklemeniz google ve youtube’un videonuzun içeriğini anlamasına yardımcı olacaktır. Unutmayın burada kullanacağınız alakasız anahtar kelime (etiket) tercihleri videonuza fayda yerine zarar verir.

Video Kategorisini ve Dilini Seçin!

Video içeriğinizin ne ile alakalı (eğitim, kişiler ve bloglar vb) olduğunu, hangi dilde hazırlandığını belirtmeniz yine google ve youtube’un videonuzun içeriğini anlamasına yardımcı olacaktır.

Videonuz için Kapak Resmi Ekleyin!

Kanalınıza bir video yüklediğinizde youtube, videonuzun içerisinden seçtiği 3 sahneden birini video kapağı olarak belirlemenize olanak sağlar. Bunun dışında video kapağı olarak kendi tasarladığınız görselinizi 1280×720 px ölçülerinde küçük resim (kapak) olarak ekleyebilmektesiniz. Böylelikle videolarınızı hem daha dikkat çekici hemde daha anlaşılır hale getirmeniz mümkün olur.

Youtube Kanalı Oluşturma

Videonuz için Yönlendirici Kartlar Ekleyin!

Youtube videolarınıza ekleyeceğiniz kartlar sayesinde videonuzun belirli anlarında izleyicilerinizi kanalınız da bulunan başka bir video ya da oynatma listesine, farklı bir youtube kanalına veya blog sitenizdeki bir içeriğe yönlendirebilirsiniz. Ayrıca oluşturacağınız anket kartları ile izleyicilerinize kanalınız ve videonuz hakkında sorular sormanız mümkün.

Youtube Kanalı Oynatma Listesi

Videonuza Bitiş Ekranı Ekleyin!

Videolarınızın son 20 saniyesinden başlayarak son 5 saniyesine kadar bitiş ekranı ekleyebilmektesiniz. Böylelikle kartlarda olduğu gibi izleyicilerinizi kanalınız da bulunan başka bir video ya da oynatma listesine, farklı bir youtube kanalına ve blog sayfanızdaki alakalı bir içeriğe yönlendirmeniz mümkün olur.

Yotobe Videosu Bitiş Ekranı

Videolarınız için Oynatma Listeleri Oluşturun!

Videolarınızın içeriklerine göre oynatma listeleri oluşturarak benzer ya da birbirinin devamı olan videolarınızın bulunduğu listeler (Kategori) oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz oynatma listenizin başlığı ve açıklaması yine eklenecek olan videolar ile uyumlu olmalıdır. Böylelikle kanalınızı ziyaret eden internet kullanıcılarının sayısını artırır ve videolarınızı daha çok görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

Videonuza Alt Yazı Ekleyin!

Youtube videolarına altyazı eklemek herkes tarafından kullanılmayan, kullananlar için ise zahmetli bir işlemdir. Bu yüzden videolarınıza altyazı eklemeniz sizi birçok video yükleyicisinden farklılaştırıp pozitif yönde ayrıştırır. Bu açıdan baktığımızda da altyazı eklemenin videolarınıza büyük avantaj sağlayacağını söyleyebilirim.

Youtube videonuza altyazı eklemeniz youtube’un videonuzu anlamasını kolaylaştıran diğer bir etkendir. Bununla beraber altyazı eklemeniz işitme engelli izleyicileri de kanalınıza çekmenizi sağlayacaktır. Altyazı eklemenin diğer bir avantajı da youtube’un google çeviri hizmetini kullanarak alt yazılarınızı farklı dillere çevirebilmesidir. Böylelikle farklı dilleri konuşan birçok izleyiciye de sahip olabilirsiniz.

Youtube Video Altyazı Ekleme

Yüksek Performans için Anlaşılabilir Olun!

Buraya kadar youtube kanalınız ile ilgili teknik olarak yapmanız gerekenlerden bahsettim. Fakat youtube kanalınızı teknik gereksinimlerini yerine getirirken robotlaşmamanız gerektiğini de belirtmek istiyorum. Birçok kanal yöneticisi teknik gereksinimlere %100 uymayı bir saplantı haline getirebiliyor. Bu saplantıda videolarınıza eklediğiniz başlık ve açıklamaları anlaşılması zor metinlere dönüştürebilmekte.. Bu yüzden önceliğiniz herkesin rahatlıkla anlayabileceği içerikler oluşturmak olmalı. Teknik gereksinimlerden taviz verin fakat anlaşılabilirlikten vermeyin.

Unutmayın anlaşılabilir içeriklerin etkileşimi çok daha yüksek olacaktır. Etkileşimi yüksek içeriklerinizin de youtube ve google aramalarında önceliklendiği aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.



Yazı oluşturuldu 135

Kişisel Markalaşma için Youtube Kanalı Nasıl Olmalı?” üzerine 11 görüş

  1. Youtube kanalı hakkında okuduğum en uzun ve detaylı bir makale diyebilirim. Bu makalenin video olarak anlatılmasıda harika olurdu. Malum okuyan millet değiliz. 😊

  2. Merhaba

    Youtube kanalımdan adsense reklamları ile gelir elde etmek istiyorm. Fakat yaptığım başvuru “hesap: şu anda para kazanmak için uygun değil” uyarısı ile reddedildi. Ne yapmam gerekiyor?

    1. Merhaba Mücahit bey,

      Öncelikle youtube adsense başvurunuz reddedildikten sonra yeni bir başvuru için 30 gün beklemeniz gerekiyor.

      Bunun dışında youtube kanalınıza telif hakkı başkasında olan videolar yüklediyesniz bunları kaldırmalısınız. Telif hakkı kapsamında değerlendirilen videolar; TV programları, filmler, ses kaydı, müzik, tiyatro oyunu, bilgisayar yazılımları vs.

      Kanalınızdan gelir elde etmek istiyorsanız tamamen özgün, kendinize ait içeriklere sahip olmanız bu tarz sorunlar yaşamanızın önüne geçecektir.

      Saygılarımla

  3. Merhaba hazır adsense gelirli sitem var. Aynı zamanda youtube kanalıma da videolar atıp bişeyler yapmak istiyorum. Sitemin bağlı olduğu adsense hesabını bağlayabilir miyim?

    1. Merhaba Mert bey,

      Evet kullanmakta olduğunuz adsense hesabınızı youtube kanalınıza bağlayabilirsiniz.

      Saygılarımla

  4. Merhaba, Google AdWords üzerinden Youtube’da video içinde yayınlanan reklamlar vermekteyiz. Ortalama izlenim başına maliyetimiz 0.03 tl. Ancak izlenimden sonra kaç kişinin kanalımıza abone olduğunu göremiyoruz. Bunu görebilmenin bir imkanı var mı?

    1. Merhaba Tuncay Bey,

      Google AdWords üzerinde reklamlar sayesinde elde ettiğiniz abonelerinizi görebilmektesiniz. Bunun için AdWords panelinizde bulunan sütunlar sekmesine gelerek sütununuza youtube kazanılan işlemler başlığı altında bulunan kazanılan aboneler sütununu eklemeniz yeterli olacaktır.

      Saygılarımla

  5. Ertuğrul Bey Merhaba Nasılsınız?

    Sizin üsküdarda ki eğitiminize katılmıştım. Tekrar teşekkürler tüm faydalı bilgiler için. orada çok önemli birşey öğrendim. Notlarım arasında var. uygulamaya geçiyorum ama ufak bir yere takıldım.

    Youtube videolarına çeviri özelliğiinden bahsetmiştik hatırlıyorsanız. Buradaki çeviri video üzerine altyazı eklemek mi yoksa, alttaki açıklama bölümünün google translate tarafından çevirilmesi miydi?

    Çok teşekkürler.

    1. Merhaba Elif Hnm,

      Youtube’a eklediğimiz videolara sistem üzerinden alt yazı eklememiz durumunda Youtube eklediğimiz alt yazıları farklı dillere çevirebiliyor.

      Saygılarımla

    1. Merhaba Raşi bey,

      İnternet bağlantınızın upload hızı ve video büyüklüğü yükleme işleminin performansını etkilemektedir. Düşük boyutlu videolar çekerek ya da mevcut çekilmiş videolarınızın boyutunu küçültecek araçlar kullanarak yükleme süresini kısaltabilirsiniz.

      Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön