Kişisel Markalaşma ile Dijital Seçim Kampanyası

Son Güncelleme Tarihi 14 Şubat 2019

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda siyasetçilerin kişisel markalaşma ile dijital seçim kampanyası çalışmalarını neden birlikte yürütmesi gerektiğini anlatıyorum.

Detaylara girmeden önce kişisel markalaşma ve dijital seçim kampanyası kavramlarına açıklık getirmek ve bazı temel bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Marka Nedir?

Ürün ve hizmeti diğer ürün ve hizmetlerden farklı kılan ve farklı algılatan her türlü ayırt edici özellik ve sembole marka diyoruz.

Kişisel Marka Nedir?

Kişiyi diğer insanlardan farklı kılan bilgi, deneyim, düşünce, karizma vb özelliklerin diğer insanlar üzerinde yarattığı olumlu yada olumsuz etkiye kişisel marka diyoruz.

Kişisel Markalaşma Nedir?

Kişisel markalaşma bir süreç olup kişinin marka olma yolculuğudur diyebiliriz. Bu yolculuk kişi için bilinçli yada bilinçsiz olarak doğumla başlar ve hayat boyu devam eder. Etkileri ise hayat sona erdikten sonra dahi devam edebilir.

Seçim Kampanyası Nedir?

Siyasi parti ve adaylarının gerçekleşecek seçim öncesinde kendilerini, projelerini ve vaatlerini her türlü iletişim aracını kullanarak anlattıkları belirli süreli tanıtım faaliyetlerine seçim kampanyası diyoruz.

Dijital Seçim Kampanyası Nedir?

Siyasi parti ve adaylarının seçim öncesi dönemde yeni medya (internet) ortamında gerçekleştirdikleri tanıtım çalışmalarına dijital seçim kampanyası diyoruz. Günümüzde iletişim teknolojilerinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte seçmene ulaşmanın en kolay ve etkin yolu dijital kanalları değerlendirmekten geçmektedir.

Türkiye’de Seçmen Kimi Seçiyor?

Tüm siyasi seçim kampanyaları partiler ve adayları üzerinden yürütülmektedir. Ülkemizdeki seçim sistemi ise referandumları saymazsak genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri olarak üçe ayrılıyor. Bunun yanında ülkemizde genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı anda yapıldığını belirtmeliyim.

Kısaca özetlemek gerekirse seçmenler genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı ve Milletvekilleri için oy kullanırken, yerel seçimlerde il ve ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ile mahalle muhtarlarını seçmek için oy kullanıyor.

Türkiye’de Adaylar Nasıl Belirleniyor?

Çok fazla detaya girmeden kısaca özetleyecek olursak, siyasi partiler için aday belirleme işlemi iki kısma ayrılıyor diyebiliriz. Birinci kısım parti yönetiminin parti içinde ve dışında teklif götürdüğü kişiler, ikinci kısım ise yine parti içinden ve dışından olmak suretiyle siyasi partilere aday adaylığı için başvuranlar. Burada siyasi partiler aday adaylığı için başvuran yüzlerce belki de binlerce kişi arasından partilerine daha fazla oy kazandıracak, tanınan, sevilen ve donanımlı kişileri belirleyerek kendi adayları olarak seçmene takdim etmekte..

Kişisel markalaşmanın önemi ise tamda bu aşamada ortaya çıkan bir kavram diyebiliriz.

Kişisel Markalaşmanın Siyasetçiye Katkısı Nedir?

Siyasetçiler için gerçek anlamda seçim kampanyasının başlangıcı bir önceki seçimin bittiği gün başlıyor diyebiliriz. Burada siyasetçi ya da siyasetçi adayının unutmaması gereken en önemli nokta, siyasetçinin ister Cumhurbaşkanı ister Milletvekili ister belediye başkanı olsun, parti yönetimleri tarafından adayları olarak açıklamadıkları taktirde siyasetçinin seçilmek için bağımsız aday olmak dışında farklı bir seçeneğinin bulunmadığının farkında olması gerektiğidir.

Bu noktada siyasetçi kendine şu soruları sorarak bir yol haritası çizmeye başlayabilir.

  • “Bağımsız aday olarak seçimleri kazanabilir miyim?”

Bu soruya cevabınız hayır ise aşağıdaki soruları kendinize sormaya devam edin.

  • “Beni neden adayları olarak seçsinler?”
  • “Diğer siyasetçi adaylarından farkım ne?”

Bu iki soruya cevap verdikten sonra aşağıdaki soruyu da soralım.

  • “Sahip olduğum özelliklerin partiye neler kazandırabileceğinin farkındalar mı?”

Bu soruya da cevabınız hayır ise aşağıdaki soruyla devam edelim?

  • “Aday gösterilmek için ne yapmam gerekir?”

Bu sorunun cevabını ben vermek istiyorum “KİŞİSEL MARKALAŞMA

Kişisel Markalaşmanın Dijital Seçim Kampanyasına Katkısı Nedir?

Tekrar hatırlatmak istiyorum bir siyasetçinin dijital seçim kampanyası yürütebilmesi için öncelikle aday olmayı başarabilmesi gerekir.

Yani bir siyasetçinin sanılanın aksine daha aday adayı olmadan önce hitap edeceği seçmen ve parti yöneticileri tarafından tanınır hale gelmesi gerekiyor. Bunu sağlamanın en etkili yolu ise kişisel markalaşmaya gitmektir.

Kişisel markalaşma ile birlikte kişi aday adayı olmadan çok daha önce seçmeni ve partisi tarafından güvenilir ve tanınır hale gelerek, aday olma olasılığını yükseltecektir.

Dijital Dünya’da Kişisel Markalaşma

Dijital markalaşma çalışmaları kapsamında tüm dijital kanallarda aynı anda var olmak, büyük zaman ve emek isteyen kontrol edilmesi zor bir durumdur. Bu yüzden dijital markalaşma çalışmalarına başlamadan önce hangi dijital mecraları aktif bir şekilde kullanacağımızı belirlemeniz gerekir.

Hangi dijital mecralarda olabileceğinizi etkileyecek en önemli unsur bu çalışmalara ayırabileceğiniz bütçe, zaman ve ekip ile doğru orantılıdır. Kısıtlı zaman ve bütçeniz olduğunu düşünüyorsanız. Mecra tercihinizi dijital dünya da en aktif kullandığınız, etkileşim yaratabildiğiniz ya da yaratabileceğinizi düşündüğünüz mecraları belirleyerek yapmalısınız.

Bunun yanında aktif olarak kullanmıyor olsanız bile dijital mecranıza muhakkak eklemenizi önerdiğim dijital mecra kişisel blog sayfasıdır. En kısa sürede bir kişisel blog sayfası sahibi olmalı ve bu mecrayı aktif şekilde kullanmayı öğrenmelisiniz.

Kişisel blog sayfanız tüm dijital markalaşma çalışmalarınızın merkez noktası olacaktır. Diğer tüm dijital mecralar gerçekte kişisel blog sayfanızı besleyecek olan kanallardır. Kişisel blog sayfanızda düşüncelerinizi, tespitlerinizi, projelerinizi, çözüm önerilerinizi ve makalelerinizi yayınlayıp diğer mecralarda reklamlı/reklamsız paylaşarak düşüncelerinizin yayılmasını sağlamayı başarmalısınız.

Kişisel Markalaşma hakkında daha detaylı bilgi almak için “Kişisel Markalaşma Nedir? Nasıl Marka olunur?” başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.

Örnek Dijital Mecra Seçimi

Aşağıda paylaştığım sosyal medya mecraları Türkiye’de kullanıcı sayısı, geçirilen süre vb kriterler baz alındığında en çok tercih edilen mecralardır. Yukarıda da belirttiğim gibi mecra tercihlerimizi en aktif olarak kullanabileceklerimizi dikkate alarak yapmalıyız. Bunun yanında hedef kitlemizin ağırlıkta olduğu mecraları da dikkate almamız gerekiyor.

Kişisel Markalaşma için Dijital Mecralar;

  • Kişisel Blog Sayfası (Olmazsa Olmaz)
  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Linkedin

Kişisel blog sayfaları hakkında daha detaylı bilgi için “Blog Nedir? Neden Blog Açmalısınız?” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Dijital Mecralar Bunlardan Mı İbaret?

Tabiki kullanabileceğimiz dijital mecralar facebook, youtube vb sosyal medya mecralarından ibaret değil! Seçim kampanyasından önce markalaşmanıza katkı sağlayacak birçok  farklı dijital mecra bulunuyor. Örneğin haber siteleri, başkalarına ait blog sayfaları gibi.. Haber sitelerine bültenler oluşturup gönderebilirsiniz. Böylelikle binlerce kişiye ulaşacak hakkınızda haber yayınlanmasını sağlayabilirsiniz ya da haber sitelerine röportaj vererek yine hakkınızda içerik oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Bu tarz çalışmalarda en az kendi kullandığınız mecralar kadar size fayda sağlayacaktır.

Dijital Mecralarda Ne Kadar Özgürüz?

Mecralarımızı belirledik ve dijital dünya’da kişisel markalaşma çalışmalarına başladık. Fakat dikkat çekebilmek adına bir siyasetçinin her düşüncesini dile getirmesi ne kadar doğru? Dikkat edin! seçim zamanlarında sadece kendi kemik seçmenlerinin duymak istediği ucu açık, yanlış anlaşılabilir sivri söylemlerde bulunarak gaf yapan siyasetçiler, aklı karışık ya da tercihini değiştirmek üzere olan seçmenin tepkisini çekiyor. Bu şekilde kendisinin sevilmesini ve seçilmesini sağlayacak seçmeni daha kazanamadan kaybeden birçok siyasetçinin söylem ve demeçleri internet ortamında dolaşıyor.

Bu yüzden ister seçim öncesi çalışmalarınız da olsun ister seçim dönemi kapsamındaki çalışmalarınızda olsun, çizginizin dışına çıkmadan olabildiğince farklı seçmen kitlelerinin ortak noktada kesiştiği söylem, demeç ve projeler üretmelisiniz.

Online İtibar, Kişisel Markalaşma ve Dijital Seçim Kampanyası

Kişisel markalaşma ve dijital seçim kampanyası çalışmalarımızın en önemli  ayaklarından biride online itibarınızdır. Online itibar, kendimiz ya da bir başkası tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak bizim hakkımızda oluşturulan iyi ya da kötü tüm içerikleri kapsar. Bu içerik hakkımızdaki bir sosyal medya paylaşımı olabileceği gibi bir haber sitesinde bizimle alakalı çıkan bir haberin altına yapılan yorum da olabilir.

Kasıtlı ya da yanlış anlaşılmalardan ötürü online itibarınızı olumsuz yönde etkileyecek paylaşımların yapılıp yapılmadığını düzenli bir şekilde kontrol etmeniz gerekir. Hakkınızda kasıtlı yapıldığını düşündüğünüz paylaşımları kaldırtırken yanlış anlaşılmadan ötürü yapılan olumsuz paylaşımları doğru iletişimle pozitife çevirebilirsiniz. Gün sonunda hakkınızda yapılan paylaşımların büyük bölümünün olumlu olması hem kişisel markalaşma çalışmanızı hemde dijital seçim kampanyası çalışmalarınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Özetle Dijital Seçim Kampanyası

Gördüğünüz gibi başarılı bir dijital seçim kampanyası yürütebilmenin alt yapısı çok daha önce oluşturulmalı. Bu kapsamda yapacağımız çalışmalar ile insan biriktirebilmeyi başarmalısınız. Böylelikle aday gösterilme olasılığınız artar ve bir dijital seçim kampanyası yürütme şansınız olur. Aynı zamanda bu çalışmalar sayesinde dijital mecrada tecrübe sahibi olarak kampanya döneminde rakiplerinizin önüne geçmenizde mümkün olacaktır.

Dijital Seçim Kampanyası hakkında daha detaylı bilgi için “Dijital Seçim Kampanyası Yönetimi” başlıklı blog yazımı okuyabilirsiniz.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

Kişisel Markalaşma ile Dijital Seçim Kampanyası” üzerine 11 görüş

  1. Markalaşma modern dünyanın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu seçim çalışmaları gösteriyor

  2. Siyasi kampanyaların bangır bangır gezen otobüsten, sosyal medyadaki ‘troll’ savaşına dönmesi ve televizyonlardaki eski ‘arena’ ların twit savaşına dönmesi bu konunun önemini gösteriyor.
    Bu alandaki algı oyunlarına milyonlarca dolar yatırılıyor muhtemelen.
    Sade ve net anlatım için tekrar teşekkürler, elinize sağlık.

  3. Bu yazinizi Türkiye siyasetinde varolma cabasinda olan yetkililerle de paylassaniz keske.. Belki biraz vizyon sahibi olurlar. Asıl konuya gelirsek eger, kisisel markalasma surecinde bu asamalarin her birinin tamamlanmasinin ben de cok muhim oldugunu dusunenlerdenim. Elinize saglik

  4. Bu dijital ortamda seçim kampanyaları için şehir şehir dolaşmaya gerek kalmayabilir, oyu bile online kullanacak zamanlar gelecek.Ellerinize saglık.

  5. Günümüzde dijital mecrada yer almadan ve online markalaşma olmadan seçim düşünülemez bunu yalin bir şekilde özetlemişsiniz.

  6. Konuyu detaylı anlatarak gerekli yönlendirmelerde bulunan, bilgilendirici ve harekete geçirici bir makaleydi. Teşekkürler.

  7. Yavaş yavaş dünyamız sanal ortama giriyor girdi de denilebilir her türlü şey sanaldan ilerliyor gibi gözüküyor bu olayda aynı bir anket yada farklı bir şeyi yapılacağı zaman önce internetten yapılıyor çünkü insanlar yada topluluklar internette sosyal mecralarda bulunuyor ve bu da anket, seçim vb sonuçları etkiliyor marka nin gelişmesi için de benzer içeriklerin yapılması markayı pozitif yönde etkiler.

  8. Olaya seçimden ziyade geniş açıyla baktığımızda kişisel markalaşmanın önceki yazılarda da belirttiğiniz gibi doğmadan başlamasıdır. Bir seçim için aday oluyorken aday olduktan sonrası değil öncesinin de kişisel markalaşma ve itibar açısından ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X