Mentor

Mentor Nedir? Nasıl Mentor Olunur?

Son Güncelleme Tarihi 21 Aralık 2019

Merhaba arkadaşlar bu yazımda girişimci adaylarının sıklıkla faydalandığı mentor hizmeti ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için kaleme aldım.

Mentor Nedir?

Bilgi, deneyim ve tecrübe sahibi olduğu konuda kişi kurum ve kuruluşlara kılavuzluk yani danışmalık yapan kişilere Mentor diyoruz. Yol gösterici pozisyonunda olan mentor bir karar verici değildir. Mentor’un verdiği tavsiyeleri uygulayıp uygulamamak tamamen danışmanlık alan kişi yada kurumun vereceği bir karardır.

Mitolojide Mentor

Mentor kavramının çıkışı mitolojiye dayanmaktadır. Mentor, iyon denzinde bulunan İthaka adasının kralı Odysseus’un yakın dostudur. İthaka kralı Odysseus, Truva savaşına giderken oğlu Telemakhos’un eğitmenliğini “ona bildiğin herşeyi öğret” diyerek Mentor’a verir. Mentor, verdiği eğitim esnasında Telemakhos’a ne yapması gerektiğini hiç bir zaman söylemez fakat bilmesi gereken herşeyi öğreterek ona yol gösterici bir kılavuz olur.

Türkçe’de Mentor

Türkçe’de mentor kelimesini kullanmak yerine akıl hocası, yol gösterici, danışman, kılavuz, rehber ve öğretici gibi kelimeler kullanılabilmektedir. Bunun yanında Türk Dil Kurumu (TDK) Mentor kelimesinin Türkçe karşılığı olarak “Yönder” kelimesinin kullanılmasını önermektedir.

Türk Tarihinde Mentor

Türk tarihinde de Sultanları/Padişahları yetiştiren onlara yol gösteren (Mentor) eğitmen ve danışmanlar bulunmaktaydı. Bu statüye sahip kişilere Selçuklu döneminde “Atabey” Osmanlı döneminde ise “Lala” denmekteydi. Osmanlı devletinde şehzadelerin yetişmesine büyük katkı sağlayan “Lala”lık Orhan Gazi zamanında başlamış ve Osmanlı Devleti’nin son dönemine kadar devam etmiştir.

Selçuklu ve Osmanlı Döneminin Önemli Mentorları (Atabey, Lala)

Türk tarihine damga vurmuş birçok Mentor bulunmaktadır. Öyleki bazı Mentorlar Sadrazamlığa kadar yükselme başarısı göstermiştir.

Nizâmülmülk (Selçuklu)
Tuğtigin (Selçuklu)
İmâdeddin Zengi (Selçuklu)
Gümüş Tigin Candar (Selçuklu)
Molla Gürani (Osmanlı)
Akşemsettin (Osmanlı)
Zembilli Ali Cemali Efendi (Osmanlı)
Halim Çelebi (Osmanlı)
Dadaylı Hayreddin Efendi (Osmanlı)
Lala Şahin Paşa (Osmanlı)
Lala Mustafa Paşa (Osmanlı)
Lala Mehmed Paşa (Osmanlı)

Mentor mu Mentör mü?

Kelime anlamı akıl hocası olan mentor kelimesinin dilimize Fransızcadan geçmesi nedeniyle yazımı konusunda mentor mu mentör mü şeklinde ikilem yaşanmaktadır. Fakat her iki kullanım şeklinin de doğru kabul edildiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında google’da yapılan arama istatistiklerine baktığımızda mentor kelimesinin mentör kelimesine nazaran daha çok tercih edildiğini görmekteyiz.

Mentor Nasıl Olunur?

Mentor olabilmek için öncelikle mentor olacağınız konuda bilgi, deneyim ve tecrübe sahibi olup uzmanlaşmanız gerekir. Fakat tüm bunlara sahip olmanız Mentor olabilmeniz için yine de yeterli olmayacaktır. Mentörlük hizmeti verebilmeniz için sahip olduğunuz bilgi, deneyim ve tecrübeyi bir yol gösterici olarak karşı tarafın anlayabileceği şekilde aktarabilmeniz gerekecektir. Bir mentor adayının bu konuda kendini geliştirmesi başarılı olabilmesi için oldukça önemlidir.

Bu amaç doğrultusunda diksiyon, beden dili, etkili sunum ve eğitim teknikleri gibi eğitimler almanız oldukça faydalı olacaktır. Tabi herkes bu eğitimleri almak zorunda değil doğuştanda bu yeteneklere sahip olabilirsiniz.

Tüm bunların yanında bir mentör hayat boyu öğrenmeye kendini adamalıdır. Hızla gelişen teknolojiye adapte olarak bu gelişmeler ışığında bilgi, deneyim ve tecrübesini sürekli geliştirerek canlı tutmalıdır. Aksi takdirde kendini yenilemeyen mentörün sahip olduğu bilgi, deneyim ve tecrübe her geçen gün değersizleşecektir.

Mentor Eğitimi

Profesyonel eğitim merkezleri tarafından mentörlük konusunda kendisini geliştirmek isteyenler için verilen ücretli bir eğitimdir. Mentor olmak için böyle bir eğitim alma zorunluluğu olmamakla birlikte alınması mentör adayına muhakkak  olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

Bu eğitimlerde genel olarak, mentorluk nedir?, mentörde bulunması gereken özellikler, mentörlüğün faydaları, başlangıç evresi, eğitim planlaması, liderlik, rehberlik vb içerikler bulunmaktadır.

Mentor Ne Yapar?

Mentör danışanı olduğu kişi yada işletmenin gelecekteki başarısına katkı sağlamak için;

  • – Danışanına sahip olduğu bilgi, deneyim ve tecrübeyi aktarır.
  • – Danışanına ilham verir.
  • – Danışanının motivasyonunu yüksek tutar.
  • – Danışanının güçlü yönlerini ortaya çıkartır.
  • – Danışanına yapıcı eleştiri ve tavsiyeler vererek kapasitesini arttırır.
  • – Danışanı ile yol arkadaşlığı yapar

Mentor Akıl Hocası Danışman

Böylelikle danışanının sahip olduğu imkanları doğru kullanmasını sağlayarak verimliliğini arttırır.

Mentorun Özellikleri

Mentor; bilgi, deneyim ve tecrübe sahibi güvenilir bir danışılan, rehber ve yol göstericidir. Mentörün bu hizmeti verebilmesi için bunun altını gerçekten doldurabiliyor olması gerekir. Sadece teorik bilgiler ve bu konuda alınacak eğitimler mentör olmak için yeterli olmayacaktır. Muhakkak mentörlük hizmeti verdiği konunun mutfağından geçerek uzmanlaşmış olması gerekir.

Mentörlük hizmeti veren kişi sadece mentörlük yapması da çok kabul edilebilir bir durum değildir. Steve Jobs vefatından 5 hafta öncesine kadar Apple’ın CEO’su olmaya devam etmiştir. Yaşamı boyunca iş hayatında faal olarak yer alan Steve Jobs’un birçok kişiye mentor olarak hizmet verdiğini biliyoruz. Yine Steve Jobs’un kariyerinin başında ve ileriki dönemlerde önemli isimlerden mentör desteği aldığını bilmenizi isterim.

Mentorda Bulunması Gereken Özellikler

Aşağıda belirteceğim tüm özelliklere aynı anda sahip bir mentör bulmanız oldukça zordur. Bulduğunuzu düşündüğünüz mentöründe bu özelliklerin hepsine sahip olması küçük bir olasılık olacaktır. Fakat ekseriyetine sahip olması yada bazılarından diğerlerine nispeten daha fazla sahip olması önemlidir.

    • Mentor hali hazırda iş hayatının içerisinde olmalı
    • Mentör yenilikçi ve inovatif olmalı
    • Mentor güvenilir olmalı
    • Mentör hayat boyu öğrenmeye inanmalı
    • Mentör insanlara değer vermeli
    • Mentör mütevazi olmalı
    • Mentör düşündüğü gibi yaşayan biri olmalı
    • Mentör her zaman istekli olmalı
    • Mentör araştırmacı olmalı
    • Mentör sorgulayıcı olmalı
    • Mentör ilham vermeli
    • Mentör önyargısız olmalı
    • Mentör sizinle arkadaş olabilmeli
  • Mentör pratik olmalıdır

Ters Mentörlük

Yeniliklerden haberdar olup adapte olmak isteyen 60 yaş üstü deneyimli şirket yöneticileri nispeten kendilerinden daha genç mentorlardan destek alabilmektedir. Bu şekilde gerçekleşen mentorluk hizmeti de ters mentorluk olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde birçok deneyimli yönetici ters mentörlük hizmeti alarak kendileri ve şirketleri için değer yaratabilmektedir.

(Menti) Mentee Nedir?

Girişimciliğe ilk adımını atmakta olan yada yeni bir sektöre yönelen kişi yada kurumun yöneldiği iş kolu ile ilgili yeterli bilgi, deneyim ve tecrübeye sahip olan kişiye (Mentör) yol gösterici olması için başvurarak mentörlük hizmeti alması onun danışan yada Mentee olarak anılmasına yol açar. Kısaca mentörlük hizmeti alan kişilere danışan, menti yada mentee denir diyebiliriz.

Mentee, farklı konular hakkında kendini geliştirmek için birden fazla yol gösterici yani mentöre sahip olabilir.

Neden Mentör Desteği Almalısınız?

Bilgi, deneyim ve tecrübe sahibi bir kişiden mentör danışmanlığı almak mentee (danışan) için önemli bir zaman tasarrufudur. Mentee böylelikle önceden ön göremediği bir çok konuda bilgi sahibi olup önceden reaksiyone geçebilir. Böylece mentee daha kısa sürede çok daha verimli çalışma fırsatını yakalar.

Mentee, mentörlük desteği sayesinde olası risklere karşı hazırlıklı olur. Böylelikle kendisini ve işletmesini olası zararlara karşı koruyabilir.

Mentör Seçimi Öncesi Yapılması Gerekenler

Mentör desteği almaya karar verdiniz fakat mentör seçimi yapmadan önce neler yapacağınız konusunda bir fikriniz yok ise aşağıda bahsedeceklerim işinize yarayabilir.

    • Öncelikle hangi konularda mentör desteğine ihtiyaç duyduğunuzu tespit edin.
    • Çalışacağınız mentörün beklentinizi daha iyi anlayabilmesi için kendiniz ve girişiminiz hakkında önceden kısa bir tanıtım içeriği hazırlayın.
    • Yaşınız çok önemli 60 yaşında mobil teknolojiler konusunda mentörlük yapacak birine ihtiyacınız var ise bu kişinin 30’lu yaşlarında olması sizin için daha avantajlı olacaktır.
    • Seçeceğiniz mentör neden sizinle çalışmalı? Bu sorunun cevabını kendinize ve mentörünüze verebilmelisiniz.
    • Mentörün bir melek yatırımcı olmadığını unutmayın. Farklı beklentilere girerek mentör arayışına girerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.
  • Mentör bir yol göstericidir verdiği tavsiyeleri dinlemeyeckesiniz boşuna hem kendinizin hemde mentörünüzün zamanını çalmayın.

Uygun Mentor Nasıl Bulunur?

İhtiyacınızı ve beklentilerinizi belirlediniz artık sıra size yol gösterebilecek en uygun mentör adayını bulmaya geldi.

Mentör ararken en büyük yardımcılarınızdan biri hemen hemen her konuda olduğu gibi yine google arama motoru olacaktır. Google sayesinde girişiminiz ile ilgili size mentorluk yapabilecek kişilere ulaşarak kendileri ile iletişime geçmeniz mümkün.

Google’ın yanı sıra ulusal ve uluslararası mentör ağlarını inceleyebilirsiniz. Bu ağlar sayesinde kolaylıkla destek almak istediğiniz konuda bir mentöre ulaşmanız yine mümkün.

Bir başka seçenekte kuluçka merkezleri, girişiminiz için bir kuluçka merkezinde faaliyet gösteriyorsanız kuluçka merkezinden mentorluk desteği talep edebilirsiniz. Birçok kuluçka merkezi kayıtlı girişimcileri ile onlara destek olabilecek mentorları bir araya getirmektedir.

Mentorluk Örnekleri

Günümüz dünyasının en büyük şirket ve yöneticilerinin başarıya ulaşırken mentörlük hizmeti aldığını görüyoruz.

Mentor Steve Jobs Facebook

  • Mark Zuckerberg (Facebook) – Steve Jobs
  • Larry Page (Google) – Micheal Bloomberg
  • Marc Benioff (Salesforce) – Larry Elisson
  • Warren Buffet (Berkshire Hathaway) – Benjamin Graham
  • Steve Jobs (Apple) – Robert Friedland, Robert Noyce, Bill Campell, Kobun Chino Otagowa

Tüm bu kişi ve kurumlar belki mentör desteği almasada başarılı olabilirdi. Fakat bunu hiçbir zaman öğrenmemiz mümkün olmayacak. Bunu yanında aldıkları bu karar sayesinde başarıya giden yolda mentor desteğinin bir katkısının olduğunu biliyoruz.

Mentor Ücretleri Ne Kadar?

Öncelikle burada bilmeniz gereken profesyonel manada mentorluk hizmetinin ücretli olduğudur. Tabiki destek amaçlı ücretsiz mentorluk hizmeti verenler bulunuyor fakat bu tip destek verenler ile yapılan çalışmalar kısıtlı olup maalesef uzun soluklu olamıyor.

Bunun yanında melek yatırımcı olan mentörler de bulunuyor. Bu mentorlar verdikleri hizmet karşılığında bir ücret talep etmesede danışanın girişimine ortak olmaktadır.

Diğer seçenek ise tamamen profesyonel ücretli bir mentor desteği almaktır. Profesyonel manada mentor desteği almak istediğinizde hizmetin kapsamı ve mentorun bu konudaki deneyim ve tecrübesi ödeyeceğiniz hizmet bedelini belirleyecektir.

Ertuğrul Müyesseroğlu – Mentorluk Hizmeti

Dijital Pazarlama, İnternet Reklamcılığı, Kurumsal Markalaşma, Kişisel Markalaşma, Dijital Markalaşma ve Yeni Medya konuları ile ilgili mentorluk hizmeti almak isteyen mentee adayları benimle iletişime geçebilir.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

Mentor Nedir? Nasıl Mentor Olunur?” üzerine 12 görüş

    1. Merhaba Mert bey,

      Startup ve üstü seviyedeki işletmelere uzmanlık alanlarımda mentorluk hizmeti vermekteyim.

      Saygılarımla

    1. Atabey ve lala hep duyduğumuz okuduğumuz şeyler molla gurani Akşemseddin hiç o zamanın yol göstericilerin bu zamanın mentorları olduğunu düşünmemiştim değişik bir yazi olmuş ellerinize sağlık

  1. Çankırı Vakfı ve Üsküdar Fikir Sanat Merkezi’nde Mentor olarak öğrencilere ve girişimcilere mentor olarak verdiğiniz destekten ötürü teşekkür ederiz. Bu makalenizde konuya ne kadar hakim olduğunuzu göstermişsiniz Elinie sağlık

  2. Yazınızı çok beğendim. Özellikle Atabey ve Lala müessesesini hiç bu şekilde düşünmemiştim. Aslında bu kültürün bizde de olduğunu farkettim keşke mentor yerine atabey yada lala kelimelerini kullansak..

  3. Konusunda uzmanlaşmış kişilerden Mentor yada Menti desteği almanın gerçekten birçok faydası olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X