Metin Yazarı Nasıl Olunur?

Metin Yazarı Kimdir? Nasıl Metin Yazarı Olunur?

Son Güncelleme Tarihi 10 Kasım 2020

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda metin yazarı olmak isteyenler için klavuz niteliğinde olan bir içerikle karşınızdayım.

Metin Yazarı Kimdir?

Geleneksel yada yeni medya ortamı için profesyonel olarak içerik üreten kişilere metin yazarı diyoruz. Metin yazarları her konuda içerik üretebildikleri gibi teknoloji, moda, sağlık ve eğitim gibi belli alanlarda da uzmanlaşmayı tercih edebilir.

Kimler Metin Yazarı Olabilir?

İnternet ortamının yaygınlaşması ile beraber içerik üretiminin önem kazanması metin yazarlığına olan ilgiyi arttırmış durumda fakat metin yazarlığı maalesef her isteyenin yapabileceği bir meslek değil! Metin yazarı olmak isteyen kişinin bu işi bir meslek olarak değil de bir hayat felsefesi, yaşam biçimi olarak görmesi ve bu işten zevk alması gerekir. Maalesef bu konuyu araştıran kişilerin bir çoğu metin yazarlığı mesleğini kariyerlerinin bir parçası olarak görmekten ziyade günlük ihtiyaçlarını karşılamanın kolay bir yolu olarak düşünmektedir. Bu yüzden bu işi sadece gelir elde etmek için yapmayı düşünüyorsanız bence kendinizi yormamanızda fayda var.

Metin Yazarı Nasıl Olunur?

İnternet ortamında bu meslek ile ilgili sorulan sorulardan bir tanesi “Metin Yazarı Nasıl Olunur? sorusudur diyebiliriz. Fakat metin yazarı olmanın standart bir kalıbı olduğunu söylemek çok doğru olmayabilir. Doğuştan bu konuda yetenekli olabileceğiniz gibi eğitim alarak yada kendi çabalarınız ilede metin yazarlığında başarılı olabilirsiniz.

Metin yazarı olabilmek için öncelikli olarak bilinmesi gereken bazı evreler mevcut. Bunlardan ilki başlangıç evresi diğeri ise gelişme evresidir. Gelişme evresi süreklilik arz eder ve sonu yoktur. Her yeni kelime ve cümlenizde gelişmeye devam edersiniz. Metin yazarlığında uzmanlaştıkça hem zevk anlamında hem de kazanç anlamında üst düzey seviyelere çıkılabilmeniz ise kaçınılmazdır.

Metin Yazarlığına Başlangıç

Metin yazarlığına başlangıç evresinde metin yazarlığının kişide bir yük haline gelmemesi gerekiyor. Bu yüzden kişinin kendini bilmesi oldukça önemli bir durum.  Metin yazarı adayının kendini iyi tanıması, nelerden hoşlandığını, ilgi alanlarının neler olduğunu bilmesi faydalı olacaktır. İlgi alanınız olan zevk aldığınız bir konuyu araştırmak diğer konuları araştırmaktan çok daha zevk ve heyecan vericidir. Bu yüzden başlangıç aşamasında önce kendimiz için yazacağımızı söylemek yanlış olmayacaktır. Kendiniz için üreteceğiniz içerikleri de açacağınız bir blog sayfasında değerlendirebilirsiniz. Bu içeriklerinizi ileride referans olarak kullanmanız bile mümkün.

İçeriğiniz ile ilgili yazıya başlamadan önce benzer başlıklarda daha önce ne gibi içerikler üretildiğini internet ortamında araştırmanız üreteceğiniz içeriklerin kalitesini arttıracak diğer bir unsur olduğunu unutmayın. Bu aşamada karşılaşacağınız en büyük sorun ise uzun içerikler üretememek olacaktır. Halbuki gelecekteki müşterileriniz sizden oldukça uzun metinler talep edebilir. Bunu aşmanın en kolay yolu soru/cevap olacak şekilde başlıklar oluşturmaktan geçer. Metinlerinizde ne kadar çok başlık kullanırsanız içeriğinizi o kadar uzatabilirsiniz.

SEO Uyumlu Metin Yazarı

Metin Yazarlığında Uzmanlaşma

İlgi alanlarınız hakkında üretebileceğiniz içeriklerin hepsini ya da bir kısmını tamamladıktan sonra gerçekten bu mesleğe karşı bir yeteneğiniz varsa farklı konularda yazma isteği duymaya başlayacaksınız. İşte bu nokta metin yazarlığında uzmanlaşmaya başladığınızın en büyük işaretidir. Yazdıkça yazma hevesiniz artacak ve müşteri taleplerini almaya başlayacak cesareti kendinizde bulacaksınız. Baştada belirttiğim gibi metin yazarlığında uzmanlaşmanın bir sonu bulunmuyor. Yazmaya devam ettikçe uzmanlığınız ve tecrübenizde artmaya sürekli olarak devam edecek.

Metin Yazarı Olmanın Püf Noktaları

Her meslek gurubunda olduğu gibi metin yazarlığında da çeşitli püf noktaları mevcut. Bunun yanında her yazar kendine göre çeşitli püf noktalar geliştirebilir ve bu durum aslında genel geçer püf noktalarından daha çok kişilerin işini kolaylaştıracak bir durum olarak karşılarına çıkar. Kendiniz için bulduğunuz taktik ve yöntemler çoğu zaman işinizi kolaylaştıracaktır.

  • Sadece müşterileriniz için değil kendiniz içinde içerik üretin.
  • İçerik üretimine geçmeden önce araştırma ve okuma yapın
  • İçerikleriniz giriş, gelişme ve sonuç düzeninde olsun.
  • Başlık kullanmaktan çekinmeyin.
  • Cümlelerinizi gereksiz uzatmayın.
  • Aynı manaya gelen kelimeleri yanyana kullanmayın.
  • Cümle tekrarı yapmayın.
  • Herkesin anlayabileceği bir dil kullanın.
  • Yazılarınızda kesinlikle kopya içerik kullanmayın

SEO Uyumlu Metin Yazımı

İnternet ortamı için içerik üretenlerin kendini gelştirmesi gereken en önemli konu SEO’dur. Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO gözetilerek üretilen içeriklerin internet ortamında yayılması çok daha hızlı olmaktadır. Bu yüzden web sitelerinde yayınlamak için içerik üretmenizi isteyecek olan müşterileriniz sizden SEO Uyumlu içerik talep edecektir. Bu konuda kendinizi geliştirmek için aşağıda sizinle paylaştığım blog yazılarımdan faydalanmanızı öneriyorum.

Arama Motoru Nedir?

SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO Uyumlu Makale Yazımı

Metin Yazarlığı Fiyatları

Genel itibari ile metin yazarları kelime başına ücret almaktadır. Her işte olduğu gibi kişisel network ağınız ve ürettiğiniz içeriklerin kalitesi size olan talebi arttırdığı gibi yazarlıktan elde edeceğiniz kazancıda aynı oranda arttıracaktır. Bu yüzden kaliteli yazmaktan ödün vermemenizi öneriyorum.

Metin Yazarlığı Eğitimi

Kendi kendinize bir noktaya geldiniz fakat yinede geldiğiniz nokta sizi tatmin etmiyor ise metin yazarlığı eğitimi konusunda kurum yada bu konuda uzman kişilerden eğitim almanız mümkün. SEO Uyumlu Metin Yazarlığı Eğitimi ile ilgili detaylı bilgi almak için benimle eğitime geçebilirsiniz.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

Metin Yazarı Kimdir? Nasıl Metin Yazarı Olunur?” üzerine 14 görüş

  1. SEO ile ilgilenen herkes aynı zamanda metin yazarı olmalıdır diye düşünüyorum. SEO uyumlu metin yazarlığını çözmek bir yerde SEO’yu çözmek demek..

  2. Merhaba..

    Ben Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim. Az önce metin yazarlığı başlıklı yazınızı okudum ve tek kelimeyle mükemmel katkı sağladı diyebilirim. Yazmayı çok seviyorum ve ileride beni en mutlu edebilecek mesleğin metin yazarlığı olduğunu biliyorum. Dergilere, gazetelere her zaman ilgim var okumayı ve yazmayı çok seviyorum. Hissettiğim her şeyi yazıyorum. Çok araştırma yaptım ama nasıl ilerlemem gerektiğini bilmiyorum sanırım yardıma ihtiyacım var. Yazılarımı bir şekilde insanlarla paylaşmak istiyorum bana bu konuda fikirlerinizi iletirseniz bir adım daha atmamı sağlarsınız ve beni çok çok mutlu edersiniz :)))

    1. Merhaba Nisa Hnm,

      Size burada ilk önerim yazılarınızı varsa kendi blog sitenizde yoksa size uygun bir web sitesinde yayınlamaya başlamanız olacaktır. Web siteniz yoksa da en kısa sürede bir web sitesi sahibi olmanız gerektiğini de belirtmeliyim. Bunun yanında internet de içeriklerinizin ön plana çıkabilmesi adına SEO Uyumlu Metin Yazarlığı konusunda kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim Bölelikle yazılarınızın çok daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

      Herhangi bir web sitesinde içeriklerinizi yayınlamanız mümkünkün değilse benle iletişime geçerseniz bu konuda size yardımccı olabilirim.

      Saygılarımla

  3. Metin yazarlığı oldukça önemli bir konu. Bu konuda ki tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

  4. Merhaba Metin Yazarlığı hakkında yazınızı okudum ve çok etkilendim. Kendim Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim yazmayı çok seviyorum bu alanda ilerlemeyi düşünüyorum en azından bunu şimdilik hobi olarak yapmayı düşünüyorum. Ne önerirsiniz yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim şimdiden

    1. Merhaba Büşra Hnm,

      Öncelkle yazımı beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti teşekkür ederim. Bu konuda benim ilk tavsiyem kendi blog sayfanızın olması olacak. Bunun yanında en kolay yazabileceğiniz içerklerin kişisel hobileri kaleme almak olduğunu söyleyebilirim. Üreteceğiniz içeriklerin SEO uyumlu olması yazılarınızın çok daha fazla kişiye ulaşmasını da sağlayacaktır. İçeriklerinizin başlarda beklediğiniz trafiği sağlamayacaktır biraz zamana ihtiyacınız olacak bunu unutmayın aksi takdirde motivasyonunuz kırılabilir. Kendinize yaklaşık bir sene zaman tanıyın ve bu süre içinde bir içerik hedefi koyun.

      Bu konuda faydalanabileceğiniz diğer makalelerimin linklerini aşağıda sizle paylaşıyorum.

      https://ertugrulmuyesseroglu.com/blog-nedir-neden-blog-acmalisiniz/
      https://ertugrulmuyesseroglu.com/seo-uyumlu-makale-yazimi/
      https://ertugrulmuyesseroglu.com/anahtar-kelime-nedir-nasil-bulunur/
      https://ertugrulmuyesseroglu.com/ders-kitaplari-seo-uyumlu-yazilmali/

      Saygılarımla

  5. Metin yazarı olmak istiyorum. Yazılarınızdan faydalanıyorum çok faydalı oluyor bu yüzden teşekkür etmek istedim.

  6. Bazı arkadaşlarım metin yazarlığı yaparak gelir elde ediyor. Bende öğrenciyim bende ek gelir elde etmek için bu konuya ilgi duyoyorum yazınız şuan benim için çok aydınlatıcı oldu çok teşekkürler..

  7. Merhabalar,

    Gıda Teknikeriyim, 2 dergide gıda, sağlıklı beslenme, doğal tarım, geri dönüşüm üzerine yazılar yazıyorum. Alanıma ilgili yazıları, haberleri, siteleri takip ediyorum. Telefonuma notlar alırım. Yazımın çıkacağı aya ait özel hafta/gün takvimine bakarım. Yazacağım konuyla ilgili fikir olabilir diye. Ya da yazacağım konu da o özel haftaya atıfta bulunabilirim diye… Onun dışında sizin de belirttiğiniz gibi içerik üretmeden önce ilham olacak kitaplar yazılar okurum, araştırmalar yaparım. 2 başlık kullanırım genelde. Ama sanırım uzun cümle kuruyorum:)

    Ayrıca yazarlık konusunda uzman değilim. Hele SEO uyumlu tanımını sizin dersinizde öğrendim. Daha derin şekilde ilerlemek ve geliştirmek isterim. Bu nedenle ayrı bir ders varsa mutlaka almak isterim.

    Teşekkürler

  8. Yazılan wep yazılarında Seo’nun önemini bir kez daha görmekteyiz. Makalenizde bu mesleği anlamaya öğrenmek isteyenlere faydalı bilgiler yer almakta gayet başarılı bir makale olmuş ellerinize sağlık

  9. Yazmanın yaratıcı ve dikkat içerikler üretmek için sizin de belirttiğiniz gibi bolca okumak ve araştırmak zorundayız. Hayat boyu öğrenmeden vazgeçmeyerek, kendimizi sürekli eğitmeliyiz.
    Yazıya başlanmadan önce iyi bir planlama yapmak yazının amacına hizmet etmesi için gereklidir.
    Özgün yazılar yazabilmek için kopya olmayan, kurallara uygun bolca içerik üretmeliyiz.
    Bu süreçte ilerleyebilmek zorlu bir yol ama pes etmediğimiz taktirde belki SEO uyumlu özgün makale yazarı olamasakta kendi içeriklerimizi üretebiliriz.
    Bu yolda Bize yol göstermesi için verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.

  10. Oldukça anlaşılır bir anlatım diliniz var. Metin yazarlığı ile ilgili anlattığınız birçok şeyi bizzat yazınızda uyguladığınızı farkettim elinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X