Online İtibar Yönetimi

Online İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?

Son Güncelleme Tarihi 9 Ekim 2019

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizler için online itibar yönetimi ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlıyorum.

Online İtibar Nedir?

Online itibar kişi, firma, marka, ürün, hizmet fark etmeksizin her somut yada soyut değerin dijital medya ortamında (Yeni Medya, İnternet) kendisi yada başkaları tarafından onun adına oluşturulan bilinçli bilinçsiz, iyi veya kötü tüm izlerdir.

Yani online itibarımız, dijital ortamda sahibi olduğumuz web sayfalarında (Blog, Sosyal Medya vb) ürettiğimiz içerik yada paylaşımlar ile diğer insanların yine dijital ortamda hakkımızda ürettiği yorum ve paylaşımlardan oluşur diyebiliriz.

Blog sayfaları hakkında daha detaylı bilgi için “Blog Nedir? Neden Blog Açmalısınız?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Online İtibar Yönetimi Nedir?

İnternet ortamında hakkınızda üretilen olumlu içerik sayısını arttırma, olumsuz içeriklerin oluşmasını önleme ve buna rağmen oluşmuş olumsuz içerikleri kaldırma yada olumlu hale getirme çabasına online itibar yönetimi diyoruz.

Çevrimiçi olarak da tabir edilen online yani internet ortamında bireysel yada kurumsal kimliğiniz ile ilgili üretilen içerikler neticesinde hakkınızda negatif yada pozitif bir algı (online itibar) oluşacaktır. Hakkınızda oluşan olumsuz içerik sayısının artması ise zamanla kişisel yada kurumsal imajınızın zedelenmesine sebep olmaktadır.

Bu tür içeriklerin artmasının ise temelde iki sebebi bulunuyor. Birincisi gerçekten yaptığınız işte yada sosyal hayatta olumsuz, yanıltıcı, kalitesiz davranışlar sergiliyorsunuz. Buna bağlı olarak da insanlar bu konudaki tepkilerini dijital ortamda dile getiriyor. İkinci seçenek ise rakipleriniz tarafından bilinçli bir strateji ile hakkınızda olumsuz içerikler üretilmesi sağlanılarak imajınızın zedelenmesi hedefleniyor. Bu durumu telafi etmek ise birincisine nazaran çok daha kolaydır.

Online İtibar ve Kişisel Markalaşma

Online İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

Gerçek bir online itibar yönetimi için Mevlana Celaleddin Rumi‘e ait olan “Olduğun Gibi Görün ya da Göründüğün Gibi Ol” sözünü kriter almamızda fayda var. Bireysel yada kurumsal yaptığımız işlerde kaliteli ve dürüst olduğunuz taktirde hakkımızda yapılacak yorumların büyük çoğunluğu doğal bir sonuç olarak pozitif olacaktır.  Böylelikle daha işin başında itibarımızı sağlam bir zemine oturtmuş oluruz. Bunun dışında biz ne kadar iyi olduğumuzu düşünürsek düşünelim muhakkak ki yaptığımız işler herkesi aynı seviyede memnun etmeyecektir. Burada önemli olan ise iletişime ve dinlemeye açık olmamızdır.

Hakkınızda yapılan olumsuz yorumların nedenini öğrenerek, varsa eksik kaldığınız yada hata yaptığınız noktaları ilgili kişi yada kurumla iletişime geçerek telafi edebilirsiniz. Böylelikle hakkınızdaki olumsuz içeriği olumlu hale getirerek itibarınızı arttırırken aynı hataları bir daha tekrar etmeme şansınız olur.

Bunun dışında hakkınızdaki asılsız ve kasıtlı bir şekilde üretilen olumsuz içeriklerin bulunduğu web sayfalarını konu ile ilgili bilgilendirerek yada yasal yollara başvurarak kaldırtmanız yine mümkün.

Yaptığım işte yada çalıştığım kurumda kalitesiz ve yanıltıcı olmaya devam ederek online itibarımızı yükseltmek istiyoruz diyorsanız. Gururla söyleyebilirim ki aradığınız tavsiyeler bu yazıda bulunmuyor.

Online İtibar Yönetiminin Önemi

İnternet ortamında hemen hemen her konu hakkında olumlu olumsuz birçok içerik üretilmektedir. Bugün bir işe girerken yada biri ile tanıştığınızda dahi karşınızdaki muhatabınız  öncelikle internet ortamında sizin hakkınızda bir araştırma yapıyor. Aslına bakarsanız bu araştırmayı günümüzde her internet kullanıcısı bilinçli yada bilinçsiz olarak yapıyor diyebiliriz.

Online itibar tercihlerimizi etkileyen en önemli unsurlardan biri değil mi?

Düşünün günümüzde bir veli çocuğunu hangi okula yazdıracağına karar vermeden önce okullar hakkında ne tür yorumlar yapıldığına ilk önce internet üzerinden bakmaktadır. Okullar hakkında elde ettiği olumlu yada olumsuz bilgiler ise aslında o okulların online itibarıdır.

Buna örnek vermek gerekirse, araştırılan X ve Y okullarından X okulu içi yapılan yorumlarda fiziki şartların kötü olduğu, öğretmenlerin çocuklar ile yeterince ilgilenmediği ve okul etrafında serseri görünümlü insanların olduğu gibi kötü yorumlar yapıldığını varsayalım. Y okulu için ise bakımlı sınıflar, spor salonu, kütüphane ve laboratuvar olduğu, öğretmenlerin idealist olup öğrencileri için elinden geleni yaptıkları, okul takımlarının sürekli turnuvalarda başarılar elde ettiği ve şehrin en iyi 5 okulu arasında olduğuna dair bilgi ve yorumlar olsun.

Sizce X ve Y okullarından hangisinin online itibarı daha yüksektir? Veli çocuğunu bu iki okul arasından hangisine kayıt ettirmek için çabalayacaktır?

Gördüğünüz gibi internet ortamında bulunan her bilgi oldukça önemlidir. İnsanlar günümüzde doğru yada yanlış bu bilgilere itibar ederek sizinle yada işiniz hakkında bir kanıya varmaktadır. Bu yüzden her kurum, kuruluş yada kişi kendisi hakkında dijital ortamda üretilen içerikleri takip etmeli ve kendisi hakkında ki olumsuz yada gerçek dışı olan içeriklere karşı önlem alıp kendisiyle ilgili olumlu içerikleri öne çıkarmalıdır.

Kişisel Markalaşma ve Online İtibar

Kişisel markalaşma çalışmalarının en önemli ayaklarından bir tanesi online itibar yönetimi çalışmalarıdır. Bu alanda yapılacak başarılı çalışmalar sayesinde kişisel markalaşma yolunda hedeflerinize çok daha hızlı ulaşmanız mümkün. Dijital ortamda hakkınızda yapılacak pozitif yorum ve paylaşımlar itibarınızı yükseltirken sizi güvenilir bir marka haline getirecektir.

Kişisel Markalaşma hakkında daha detaylı bilgi için “Kişisel Markalaşma Nedir? Nasıl Marka Olunur?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Online İtibar Araştırması Nasıl Yapılır?

Online itibarınızın ne durumda olduğunu öğrenebilmeniz için öncelikle bir online itibar araştırması yapmanız gerekir. Mevcut durumu tespit ettikten sonra ise sürekli olarak online görünümünüzün durumunu takip etmeniz gerekir. Bunu yapabilmeniz içinde bazı web araçlarını kullanmanız gerekir.

Online İtibar Araştırması için 5 Araç

Online itibar araştırması yapabilmenizi sağlayacak ücretli ve ücretsiz birçok araç ve yöntem bulunuyor. Ben bu araçlardan en çok kullanılan beş tanesini sizlerle paylaşacağım.

Arama Motorları

Google, Yandex, Bing, Yaani gibi arama motorlarında adınız, markanız, hizmetiniz yada ürününüz ile ilgili anahtar kelimeleri kullanarak yapacağınız aramalar neticesinde listelenecek sonuçlar sizinle ilgili oluşturulmuş içeriklerden oluşmaktadır. Bu içerikleri inceleyerek içlerinde bulunan olumlu yada olumsuz paylaşımları tespit edebilirsiniz.

Arama motorları ile ilgili daha detaylı bilgi için “Arama Motoru Nedir? başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

Google Haberler

Google haberler aracının içinde bulunan arama alanını kullanarak belirlediğiniz kelimeleri içeren haberler olup olmadığını görebilirsiniz. Bunu yanında belirlediğiniz anahtar kelimelerle ilgili haber içeriklerinin listelendiği bir sayfa oluşturabilirsiniz.

Google Trends

Google arama motorundaki eğilimleri takip edebileceğiniz bu web aracına abone olmanız halinde belirlediğiniz anahtar kelimelerdeki arama hacimlerinin artış yada azalışı ile ilgili raporları mail olarak almanız mümkün. Bu sayede sizin için önemli olan anahtar kelimelerdeki değişimleri takip edebilir ve içeriklerinizi buna göre düzenleyebilirsiniz.

Anahtar kelimeler ile ilgili daha detaylı bilgi için “Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Bulunur? başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

KeywordTool

KeywordTool.io anahtar kelime analizi yapan bir web aracıdır. Bu araç sayesinde belirlediğiniz anahtar kelime hakkında farklı ne tür aramalar yapıldığını görebilirsiniz.

Buffer

En popüler sosyal medya yönetimi araçlarından bir tanesi olan Buffer sayesinde tüm sosyal medya hesaplarınızı tek bir ekran üzerinden eş zamanlı olarak yönetebiliyorsunuz.

Online İtibarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

Başarılı bir online itibar yönetimi aynı zamanda başarılı bir dijital pazarlama çalışmasıdır. Bu yüzden dijital pazarlama ve online itibar yönetiminizin birbiri ile uyumlu olması başarı oranınızı arttıracaktır. Dijital Pazarlama çalışmalarınız kapsamında yapacağınız başarılı SEO, SEM ve Sosyal Medya çalışmaları online itibarınızı arttırmanızı sağlayacaktır.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında daha detaylı bilgi için SEO Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 135

Online İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?” üzerine 48 görüş

  1. Herkesin bir stalker olduğu günümüzde online ortamda yaptıklarımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.

    1. Genel anlamıyla pozitif ve yararlı bir konu fakat kişi ve kurumlar tarafından olumsuz yönde kullanılmaya da açık bir konu bence. Şöyle ki bir kurum ya da kişi hakkındaki internetteki olumsuz ayak izlerini kaldırmak (bu bir haber ise) sansür kategorisine girebilir. Elbette en saf haliyle itibar çalışmasıdır fakat büyük çerçevede böyle de yorumlanması olası. Ayrıca olumlu içeriklerin arama motorlarına ya da sosyal medya mecralarına sokulması da bazı durumlarda haksız rekabet ortamını oluşturabilir. Çünkü artık paralı içerik oldukça yaygın

  2. Online itibar konusu gün geçtikçe dikkatleri üzerine çekmekte.Kullanım araçlarıyla sürekli her an takip edilmesi elzem bir durum. Bilgilendirme için teşekkürler

    1. Online yapacağımız tanıtım reklam analizini hedef kitle beklentilerini pozitif negatif geri dönüşümleri ni takip ile hedef kitle beklentilerine istenilen cevap verilebilecektir.

  3. Online itibar çok artık çok önemli, insanlar sizi tanımadan dijital dünyada bıraktığımız izlerle yargıya varabiliyor.

    1. “Tek kelimeyle anlatmak gerekirse,sizinde dediğiniz gibi,Olduğun gibi görün,yada göründüğün gibi ol”bu kaliteli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

  4. Sanal bir ortamda kendini ya da markanı doğru yansıtabilmek ancak doğru iletişim ve güven ortamı ile sağlanabilir..

    1. Çok önemli detaylar hocam online itibar o kadar önemli ki vermiş olduğunuz okul arastirmasi örneği konuyu çok net açıklıyor ancak genelde olumsuz yorumlar (bazı siteler hariç) yönetici tarafından silinebiliyor.

      Emeğinize sağlık hocam, teşekkürler.

  5. Onlıne itibar vermiş olduğunuz kaliteli bilgi ve sunumlarla daha da çok itibar kazanır. Gereksiz paylaşımlar içeriğine inildikçe itibarsızlaşır.

    1. Her yol her çaba kişisel markalaşma icin. Öncelikle insan olmak gerekiyor, keşke Türkiye de herkes kişisel marka olmak için eğitim alsa. Online itibar araştırması için kullanılacak araçlarla ilgili Buffer vs. Hiç duymadığım terimler hakkında bilgi sahibi oldum. Teşekkür ederim.

  6. Hocam çok güzel bilgiler vermişsiniz fakat dediğim gibi inşallah başaracağım eğitimlerinizin sonunda 🙂

    1. Artık herşeyi dijital ortamdan yapar olduk bir ürün alırken de dediğiniz gibi yorumlar ve o markanın itibarı çok önemli teşekkürler verdiğiniz güzel bilgiler için hocam

  7. Online itibarın yolu kişisel markalaşma da anlattınız insan-i kamil olmaktan geçiyor kendin gibi olmak ne ekersen onu biçmek gibi.

  8. Şüphesiz markalaşmanın temelinde online itibar yatmaktadır. Pozitif yorumlar, paylaşımlar, destekler itibar yükseltecek ve markalaşmaya katkı sağlayacaktır. Kaliteli, dürüst ve işimizi olması gibi yaptığımızda itibarımızı pozitif yönde etkileyecektir. Bu konudaki paylaşımlarınız için teşekkürler.

  9. Sayın Ertuğrul hocam online itibar için verdiğiniz 5 platformu detaylı inceleyip fayda göreceğimizi düşünüyorum. Teşekkürler

  10. Kişisel markamızın yada ticari markamızın dijital ortamdaki itibarını iyi yönetmeniz gerekir. Sosyal medyadaki olumsuz itibar, markanız için negatif algı oluşturabilir. Online itibar dışarıdan nasıl göründüğümüz veya kendimizi nasıl ifade ettiğimizdir şeklinde düşünmekteyim.

  11. Online itibar şuan o kadar önem taşıyor ki artık herhangi bir hizmeti kullanıcı yorumlarını okumadan almıyoruz. Tabiki kişisel markalaşmanın en kritik noktalarından birisi online itibar. Ne kadar güzel bir marka oluşturursanız oluşturun itibarınızı koruyamazsanız kimse size bir şans verip yarattığınız markaya dönüp bakmayacaktır bile. Emeğinize sağlık hocam

  12. Dürüstlük her şeyin önünde geliyor. Kullanıcıya boş vaatler sunmamak gerekiyor. Bir hizmet ya da ürün gereğinden fazla mükemmelleştiriliyorsa oradan uzaklaşmak lazım.

  13. Anladığım kadarıyla başarılı bir dijital pazarlama = SEO,SEM ve Sosyal Medya çalışmaları

  14. İnternetteki imajınız, dijital saygınlığınız kişisel markalaşmada online itibar ile sağlanıyor. Ancak web sitesi olanlar bu itibarı ve ulaşılabilirliği seolar arama optimizasyonları ve verdiği reklamlar ile öne çıkmak, google da birinci sırada olmak olarak görüyorlar. Bu elbette çok önemli ancak bu sizin ulaşmak istediğiniz kitleye karşı iyi bir itibar göstergesi kazandığınız anlamına gelmez. Ancak bunlara ilave oluşturduğunuz bir web sitesinin ya da sosyal medya ortamının yorum bölümünü açık bırakarak, verdiğiniz hizmetin ya da sattığınız ürünün olumlu ya da olumsuz yorumlarda görmek de bir online itibar göstergesi sayılabilir diye düşünüyorum.Mesela Şu anda Trendyol ve hepsiburada gibi bir cok web sitesinde satış yapan firmaların güvenilirliği, kalitesi, imajı…tamamen ürüne ve satıcıya yapılan yorumlara bağlı gibi… Yazınız için teşekkürler, ayrıca böyle güzel anlatımlı bu yazının altında oluşturulan bu yorumlar da sizin online itibar çalışmanız diyebiliriz sanırım 🙂

  15. yazınız için çok teşekkürler, yine yazınıza istinaden bir kaç örnek vermek istiyorum, son bir kaç yılda, gerek belediyeler olsun, gerek kurumsal diğer firmalar olsun, kısaca otorite farketmeksizin, sosyal medyada bir ciddiyet düşüşü yaşandığı kanısına vardım.. örnek vermek gerekirse çok yakından bildiğimiz bir çikolatalı kreması firmasının geçtiğimiz yıllarda yaşadığı “palm yağı” skandalı… yine aynı firmanın yakın bir zamanda twitter’dan “helal değiliz” paylaşımı yapmaları, hemen ardından kaldırmaları… bazı x belediyelerin kurumsallık dışına çıkıp twitter’dan 14 şubat gibi günlerde mizah içeriği paylaşmaya başlamaları… bence tüm bunlar, tıpkı yazınızda bahsettiğiniz gibi, itibar düşürücü hareketler, zira fazla samimiyet saygısızlığı, insanların her düşüncesini filtresiz aktarabilecekleri düşüncesini doğuruyor, teşekkürler

  16. Freelence biçimde bir kaç işletmenin dijital pazarlama işlerini yönetirken ve aynı zamanda şu an çalıştığım kurum için Google Trends, Google search, Google benim işletmem ve sosyal medya mecralarını düzenli bir biçimde inceliyoruz. buffer ve keyword tool’u da katarak inceleme alanımızı genişletmeyi deneyeceğim. teşekkürler.

  17. Online itibar konusunda olumlu görüşler genellikle sorun olarak görülmezken olumsuz yorumlar son derece can sıkıcı olabilir. Kontrolümüz haricinde gelişen (propaganda faaliyetleri olabilir) bu gibi durumlarda yapılacak doğru adımlar son derece önemli.
    Online kanallarda sürekli olarak marka ismini aratmak ve kontrolü sağlamak marka bilinirliğinin doğru ilerlemesi açısından faydalı olacaktır.
    İçerik yine yol gösterici ve bakış açısını genişletici olmuş Hocam, teşekkürler.

    1. Markalasmanin en önemli adımlarindan biri de online itibardır bence. Eğer ki kaliteli ürün yapıp ve müşteri memnuniyeti yüksek olursa başarı ya giden yoldayız demektir. Karşılaştığımız her bir musteriye ilgili ve anlayışlı davranırsak bu bizim olumlu bir itibar olur ve bunun bize geri dönüşü çok daha olur. Elbette ki olumsuz yorumlarda olacaktır ve bunu anlayışla karşılayıp kendimizi buna göre geliştirmeliyiz.

  18. Kişisel markalaşma zorlu bir süreçtir.
    Sonrasında en önemli süreç ise markayı korumak online tarafta hep olumlu müşteri memnuniyeti sağlamak esas olmalıdır.
    Problemli müşteri dahi olsa ; unutmamalı ki her problemli müşteri bir fırsattır. Memnun ederseniz size bağımlı müşteri yaratırsınız.
    İnternette bilgiler kaybolmaz bu sebeple sosyal medya vs çok dikkatli olmalı gereksiz yazı reklam bilgi girilmemeli
    yol haritası iyi hesaplanmalıdır.

  19. Online itibar kişisel markalaşma sürecinde oldukça önemli. Özellikle sosyal medyayı doğru ve aktif kullanmak gerekiyor. Her gün binlerce içerik üretiliyor ancak düşünülmeden yapılmış paylaşımlar kişiye zarar verebilmekte.

  20. Bir iş görüşmesine gideceğimde görüşeceğim kişiye sosyal mecralardan bakıyorum, nasıl biri? ne işler yapıyor? vb. veriler elde etmeye çalışıyorum.
    Bunu tabi ki benim içinde yapıyorlardır.

    Aynen dediğiniz gibi bilinçli ya da bilinçsiz itibarımızı kendimiz oluşturuyoruz. Faydalı bir yazı teşekkürler.

  21. Yapılan en ufak araştırmada yapılan yorumlarda olumluluk ne kadar pozitif etken ise olumsuzlukta bir o kadar negatif etken yaratiyor verimli bir yazı oldu bizim için teşekkürler

  22. Bir alışveriş yaparken, gideceğimiz yeri seçerken ve gündelik yaşamımızda bir çok noktada online itibara göre hareket ediyoruz.Negatif yorumların verdiği etki çok fazla iken online itibar her markanın ilgilenmesi gereken bir alan olduğunu düşünüyorum.

  23. Günümüzde e-ticaretin hızla büyümesi ve sosyal medya araçlarını aktif kullanıcı sayısının artmasıyla beraber online itibar son derece önemli bir yere sahip hale geldi. Biriyle tanışırken bile karşımızdakinin söylediklerini bir yana sosyal medyada bize gösterdiği paylaşımları, profili daha çok fikirlerimizi şekillendiriyor. Yine bir ürün ve hizmet açısından bakarsak; daha önce tecrübe etmiş kişi veya kurumların yorumları kendi fikrimizi oluşturmamıza etken oluyor. Makalenizden kişisel online itibarım için olumlu çıkarım olarak; paylaşacağım içerikleri imajımı, markamı yansıtacak içerikler olarak tercih edeceğim. Teşekkürler

  24. Eğer dijital dünya içerisinde yer almak istiyorsak “online itibarımızı” sürekli kontrol etmeliyiz. Mutlaka rutin gün içerisinde yukarıda belirtilen yöntemlerle hakkımızda veya markamızla ilgili çalışmaları yapıp geri dönüşler yapmalıyız.

    1. İtibarimizin artması için ugrastigimiz isin kalitesi müşteri veya tüketici yorumlarına göre değişir. İşimizde kaliteli ve müşterilerin yorumlarına göre hareket alırsak itibarimiz referans ve yorumlara bağlı olarak artar

  25. “Oldugun gibi gorun ya da gorundugun gibi ol” sozu Online Itibar kavramini cok iyi ozetlemis. Gunumuzde gercekten cok onemli. Digitalde biraktigimiz izleri akillica yonetmeliyiz.

  26. İnternet ortamında kendimizi nekadar iyi anlatıp tanıtırsak bize dönüşü herzaman doğru ve iyi olacaktır

  27. Online itibarımızın düzenli olarak kontrolünü yapmalıyız. Fikir ve yorumlara göre öz eleştirimizi yapıp, yerinde yapılan eleştirileri dikkate alıp değiştirmeye çalışmalıyız.

  28. Yazınızda belirtiğiniz gibi ya olduğunuz gibi ya da göründüğünüz gibi olun kısmına çok katılıyorum. Faydalı ve sağlıklı bir internet ağı yani online marka oluşturursak karşılığını alacağımızı düşünüyorum.

  29. Online itibar ile ilgili yazınızdaki bilgiler çok faydalı oldu hocam.Bunu takip edebildiğimiz mecralarin varlığından haberin dahi yoktu.Bu yazıdan sonra ilk yapacağım şey online itibarımı kontrol etmek olacak.Sosyal medyada dahi dürüstlük ve samimiyetin ve dahi ozelestirinin ne kadar önemli olduğu.Elestiriilere de ne şekilde dönüş yaptığın da önemliymiş, bu marka değerini ne kadar etkiliyormuş bunu öğrenmiş oldum .Emeğiniz için teşekkürler

  30. Bu makaleyi okurken aklıma ilk gelen, herhangi bir ürün alırken satıcı yorumları, olumsuz bir durum yaşandığında satıcının kriz yönetimi geldi. Sadece dijital ortamda değil mahalle bakkalında bile itibar, güvenilirlik çok önemli.

  31. Günümüzde herkesin sahte yüzleriyle açtığı hesaplardan sonra çok faydalı bir makale olmuş.
    Bundan hiç haberim yoktu inanılmaz faydalı oldu. Sosyal medyada samimiyet ve dürüstlüğün ne kadar önemli karşı tarafa nasıl geçtiğini sizin sayeniz öğrenme taktikleriyle öğrendik. Tşk..:))

  32. Online itibar çok önemlidir hem sosyal mecralar da hem reklam açısından çok önemli çünkü markanın gelişmesi için önce bir itibar bir saygı görmemiz gerekir çünkü bu değerleri göremezsek gelişmemiz zor olur insanlar artık internetten tanınıyor ve bu yüzden ne kadar iyi blog vb şeylerde gelişirsek ve iyi bir şekilde tanınırsak itibarimiz o kadar artar ve marka değeri de bı o kadar yükselir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön