Ücretsiz ve Güvenilir E-Ticaret Sitesi Analiz Araçları

Ücretsiz ve Güvenilir E-Ticaret Sitesi Analiz Araçları

Son Güncelleme Tarihi 8 Kasım 2020

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda yönettiğiniz yada sahibi olduğunuz bir e-ticaret sitesini tamamen ücretsiz ve güvenilir araçlar kullanarak nasıl analiz edebileceğinizi sizlerle paylaşıyorum. Burada sizinle paylaşacağım analiz araçları bir web sitesinin olmazsa olmaz analiz araçlarıdır diyebilirim.

Neden E-Ticaret Sitesi Analiz Araçlarını Kullanmalısınız?

E-Ticaret sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerinizin davranışları ile sitenizin gösterdiği performans bilgilerinin kayıt altına alınması, e-ticaret çalışmalarında başarılı olabilmenizi sağlayacak birçok veriyi elde edebilmenizi sağlar. Elde ettiğiniz veriyi doğru yorumlayarak alacağınız aksiyonlarla da e-ticaret çalışmalarınızın başarısını arttırabilirsiniz. Bu yüzden sitenizde gerçekleşen tüm aksiyonları takip edebilmenizi sağlayacak  analiz araçlarını kurulumunu gerçekleştirip kullanıyor olmanız gerekir.

Analiz araçlarını göz ardı ederek yapacağınız çalışmalar tabiri yerindeyse aydınlık bir sokakta gözleri kapalı yürümeye benzer. Yaptığınız çalışmaların gerçekten verimli olup olmadığını bilmenizin mümkünatı yoktur. Daha iyi performans elde edebileceğinizi yada herhangi bir sorunun kaynağının ne olduğunu bilemezsiniz. Bu yüzden sitenizin performansını takip eden site analiz araçlarını kullanarak sistemli şekilde elde ettiğiniz raporları inceleyip yorumlamalısınız.

Siteniz İçin Analiz Aracı Belirlerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sitenizi analiz etmek için kullanacağınız site analiz araçlarını belirlerken en çok dikkat etmeniz gereken husus kullanacağınız site analiz araçlarının güvenilir araçlar olup olmadığıdır. İnternet ortamında onlarca site analizi gerçekleştirdiğini iddia eden analiz sitesi bulunuyor. Bu sitelerden birçoğu ise analiz araçlarını kullanabilmeniz için öncelikle sitelerine kayıt olmanızı istemektedir. Bu tarz analiz siteleri kasıtlı olarak sitenizin gerçekte olduğundan daha düşük performans gösterdiğini belirten rapor sonuçlarını sizinle paylaşır. Akabinde de bu sahte analiz raporu üzerinden kayıt olurken verdiğiniz iletişim bilgileri sayesinde sizinle iletişime geçerek kendileri ile çalışmanız halinde e-ticaret sitenizin performansını arttırabilecek lerini belirtirler.

Gördüğünüz gibi bu tarz analiz siteleri aslında birer pazarlama tuzağıdır ve sizinle gerçek verilerinizi paylaşmazlar. Kendileri ile çalışmaya başladığınızda da performans arttırıcı çalışma yapmasalar dahi ileride gerçek verilerinizi size sunarak sitenizin performansını dahi arttırdıklarını iddia edebillirler.

Google Anaytics E-Ticaret Sitesi Analiz Aracı

Google Analytics ile Site Ziyaretçilerinizi Yakından Tanıyın!

Rahatlıkla bir web sitesinin bir numaralı analiz aracının Google Analytics olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik sitemizle ilgili oldukça detaylı verilere ulaşmamızı sağlayan bu analiz aracını ücretsiz olarak kullanabiliyoruz. Analiz araçları hakkında ilk bilmeniz gereken husus ise kurulumdan önceki verileri size sunamadıklarıdır. Bu yüzden kurulumlarının ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Fakat birçok web sitesi Google Analytics aracının kurulumunu maalesef ihmal edebiliyor. Benim size en baştaki tavsiyem henüz web siteniz yayına girmeden önce bu kurulumu tamamlamış olmanız yönünde olacaktır. 

Örnek vermek gerekirse yeni bir e-ticaret sitesi kurdunuz ve sitenize potansiyel müşterilerinizi çekebilmek için sosyal medya da altı ay boyunca reklam verdiniz. Bu sayede de sitenize ciddi ziyaretçi trafiği sağladınız. Sitenizi ziyaret eden internet kullanıcılarının davranışlarını incelemek istediğinizde ilk bakmanız gereken analiz aracının Google Analytics olduğunu öğrendiniz. Fakat bu aracı kurmayı ihmal ettiyseniz verilere ulaşabilmek için hemen kurmaya başlayacaksınızdır. Fakat artık çok geç, kursanız bile değişen hiçbirşey olmayacak çünkü analiz araçları kurulumdan önce gerçekleşen trafik ile ilgili verileri size maalesef sunamıyor.

Tabiki zararın neresinden dönerseniz kardır. Bu yüzden henüz kurmayanlar bu yazıyı okuduktan sonra ilk iş olarak Google Analytics aracını sitelerine kurmalıdır. 

Google Analytics Nasıl Kurulur?

Google Analytics’in web sitenizdeki verilere ulaşabilmesi için e-ticaret siteniz ile Google Analytics arasında bir bağlantı kurmanız gerekiyor. Bu bağlantıyı kurabilmek için öncelikle siteniz için bir Google Analytics hesabı oluşturmalısınız. Bu hesabı oluşturabilmeniz için ise öncelikle bir gmail e-posta adresine ihtiyacınızın olduğunu unutmayın. Sonrasında oluşturduğunuz Google Analytics hesabını sitenizle bağlamak için ise hesabınızın kurulum esnasında size sunacağı html kodunu web sitenizin <head> alanına ekleyerek doğrulama yapmanız yeterlidir. 

Web sitenizin teknik alt yapısı ile ilgili bilgiye sahip değilseniz bu işlemi e-ticaret sitenizi yaptırdığınız ajans ya da webmaster dan talep etmeniz yeterli olacaktır.

Google Analytics Size Size Neler Söyler?

Web sitenizle Google Analytics analiz aracını birbirine bağladığınız andan itibaren aşağıda belirttiğim konularda bilgi akışı başlayacaktır.

  • Google Analytics ile sitenizi günlük olarak kaç kişi ziyaret etmiş görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi cihazları kullanarak (mobil, masaüstü vb) geldiğini görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin yaş ve cinsiyetlerini görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin tekrar sitenizi ziyaret edip etmediklerini görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi ülkeden olduğunu ve konuştukları dili görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin ilgi alanlarını (medya, alışveriş, kitap vb) görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi sayfalarda daha çok vakit geçirdiğini görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin sitenizde geçirdikleri süreyi görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin açtıkları 2. 3. sayfaları görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi kanalları (reklam, sosyal medya, direk vb) kullanarak web sitenize ulaştığını görebilirsiniz. 
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi sosyal medya (youtube, facebook, instagram vb) mecrasından geldiğini görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi internet tarayıcısını kullanarak (chrome, safari, firefox vb) web sitenizi ziyaret ettiğini görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile web sitenizin hangi tarayıcıda daha hızlı açıldığını görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi internet servis sağlayıcısını (turkcell, superonline, türk telekom vb) kullandıklarını görebilirsiniz
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi marka cihaz ve modelleri kullandıklarını (iphone, xiaomi, samsung vb) görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile sitenizi ziyaret eden kişilerin kaçının sitenizden ürün alıp almadığını görebilirsiniz.
  • Google Analytics ile farklı mecralarda yayınlayacağınız reklam çalışmaları için UTM linkler üreterek mecraların reklam performanslarını ayırt edebilirsiniz.

Kimler Muhakkak Google Analytics Kullanmalı?

Google Analytics aracı en başta belirttiğimiz gibi bir web sitesinin olmazsa olmaz başlıca analiz aracıdır. Bu araçtan en çok faydalanacak olanlar ise web site yöneticileri, dijital pazarlama uzmanları ve arama motoru pazarlaması çalışmaları yürüten SEO Uzmanları ile Google Ads (AdWords) uzmanlarıdır.

SEO Uzmanlığı hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için “SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Google Search Console E-Ticaret Sitesi Analiz Aracı

Google Search Console ile Arama Motoru Performansınızı İzleyin!

Bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmaz analiz araçlarından biri de Google Search Console aracıdır. Bu araç sayesinde google arama motoru sorgularında gerçekleşen arama performansınızı takip ve analiz edebilirsiniz. Search Console aracı aynı zamanda sitenizde oluşan sorunları tespit ederek size e-posta ile gönderebilmektedir. Böylelikle oluşan sorunları hızlı bir şekilde tespit ederek giderir ve arama sonuçlarındaki sıralamanızın gerilemesinin önüne geçebilirsiniz

Google Search Console Nasıl Kurulur?

Google Analytics’de olduğu gibi Google Search Console’un web sitenizdeki verilere ulaşabilmesi için siteniz ile Search Console arasında bir bağlantı kurmanız gerekiyor. Bu bağlantıyı kurabilmek için öncelikle siteniz için bir Search Console hesabı oluşturmalısınız. Bu hesabı oluşturabilmeniz için ise öncelikle bir gmail e-posta hesabına ihtiyacınızın olduğunu unutmayın. Sonrasında oluşturduğunuz Search Console hesabını sitenizle bağlamak için ise hesabınızın kurulum esnasında size sunacağı html kodunu web sitenizin <head> alanına ekleyerek doğrulama yapmanız yeterlidir. 

Web sitenizin teknik alt yapısı ile ilgili bilgiye sahip değilseniz bu işlemi e-ticaret sitenizi yaptırdığınız ajans ya da webmaster iletmeniz yeterli olacaktır.

Search Console Size Neler Söyler?

Web sitenizle Search Console analiz aracını birbirine bağladığınız andan itibaren aşağıda belirttiğim konularda bilgi akışı başlayacaktır.

  • Anahtar kelimelerinizin google arama motorundaki ortalama konumlarını görebilirsiniz.
  • Anahtar kelimelerinizin farklı tarihlerdeki google arama motorundaki ortalama konumlarını karşılaştırabilirsiniz.
  • Anahtar kelimelerinizin toplam gösterimini, tıklanmasını ve tıklama oranını görebilirsiniz.
  • Organik arama motoru trafiğinizin hangi cihazlar (mobil, masaüstü, tablet) üzerinden geldiğini görebilirsiniz.
  • Organik arama motoru trafiğinizin hangi ülkelerden geldiğini görebilirsiniz.
  • Sitenizde bulunan hangi sayfanın size daha çok tıklama getirdiğini görebilirsiniz.
  • Web sitenizde oluşturduğunuz yeni sayfaların arama motorunda yer almasını manuel olarak sağlayabilirsiniz.
  • Web sitenize bağlantı (backlink) veren web sitelerini görebilirsiniz.
  • Zararlı bağlantı veren Web sitelerinin backlinklerini reddedebilirsiniz.
  • Site haritanızı ekleyebilirsiniz.
  • Arama motorunda görünmesini istemediğiniz web sayfalarınızı kaldırabilirsiniz.
  • Mobil cihazlardaki kullanılabilirliğinizi raporlayabilirsiniz.
  • Web sitenizde oluşan 404 gibi hataları tespit edebilirsiniz.

Kimler Muhakkak Search Console Kullanmalı?

Search Console aracı en başta belirttiğimiz gibi bir web sitesinin olmazsa olmaz araçlarından biridir. Bu araçtan en çok faydalanacak olanlar ise arama motoru pazarlaması çalışmaları yürüten SEO Uzmanları ile Google Ads (AdWords) uzmanlarıdır.

Google Search Console ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilmek için “Search Console Nedir? Etkili Nasıl Kullanılır?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Google My Store E-Ticaret Sitesi Analiz Aracı

E-Ticaret Siteniz İçin Google Grow My Store Raporunu Kullanın

Google’ın e-ticaret siteleri için sunduğu bir diğer ücretsiz analiz aracı ise Google My Store aracıdır. Bu analiz aracı ile mevcut e-ticaret sitenizin performansına ait bilgileri almakla beraber, sistemin sahip olduğu yapay zeka siteniz için yapabileceğiniz geliştirmelere dair önerilerde bulunuyor.

Google Grow My Store Raporu Nasıl Kullanılır?

Google Grow My Store analiz aracını kullanmak için Google Analytics ve Search Console araçlarında yapmak zorunda olduğunuz web sitenizle olan entegrasyon işlemini gerçekleştirmenize gerek yoktur. Tamamen web tabanlı çalışan bu analiz aracının web sayfasını ziyaret edip GMail e-posta hesabınızla oturum açmanız ve analizini gerçekleştirmek istediğiniz web sitenizin URL adresini tarama alanına girmeniz yeterli olmaktadır.

Bunun yanında sistem e-ticaret sitenizin daha iyi analiz edebilmek için işletmenizin faaliyet alanı ile ilgili bazı bilgiler paylaşmanızı isteyecektir. Bu bilgileri girdikten sonra kısa süre içerisinde raporunuz hazır hale geliyor..

Google Grow My Store Size Neler Söyler?

Google Grow My Store, yapacağı analiz ile sektörde rekabet halinde bulunduğunuz diğer e-ticaret sitelerinin ortalama performansını 1 ila 100 arasında puanlar. Aynı şekilde sahip olduğunuz e-ticaret sitenizin performans değerini sizinle paylaşır. Böylelikle sektör ortalaması ile kendi sitenizin performans değerini karşılaştırma şansınız olur.

Google Grow My Store, analiz ettiği işletme bilgilerinize dayanarak sahip olduğu sektördeki tüketici içgörülerini sizinle paylaşır. Böylelikle ürünlerinize ilgi duyan müşterileriniz hakkında rehber niteliğinde bilgilere sahip olmuş olursunuz. 

Google Grow My Store, e-ticaret sitenizde yer verdiğiniz ürün içeriklerinin yeterliliği hakkında size bilgi verir. 

Google Grow My Store, e-ticaret sitenizde fiziki mağazanız ile ilgili yeterli bilgi paylaşıp paylaşmadığınızı söyler.

Google Grow My Store, e-ticaret sitenizde müşterilerinizin profillerini yeterli derecede kişiselleştirip, kişiselleştiremediklerini size söyler.

Google Grow My Store, müşterilerinizin sanal ve fiziki mağazanızda sorunsuz bir şekilde teslimat ve iade yapılıp yapılamadığına dair bilgiyi sizinle paylaşır.

Google Grow My Store, e-ticaret sitenizde müşterilerinizin alışveriş yapmasını kolaylaştıracak imkanların yeterli olup olmadığını sizinle paylaşır.

Google Grow My Store, müşterilerinizin sizinle iletişime geçebilecekleri kanalların yeterli olup olmadığını sizinle paylaşır.

Google Grow My Store, e-ticaret sitenizin sahip olduğu güvenlik düzeyi ile alt yapısının yeterli olup olmadığını sizinle paylaşır.

Kimler Muhakkak Google Grow My Store Kullanmalı?

Google Grow My Store aracı e-ticaret sitesi sahibi yada yöneticisi olan herkes tarafından göz ardı edilmemesi gereken bir araçtır. Bu araçtan en çok faydalanacak olanlar ise web sitesi yöneticileri, SEO ve Google Ads uzmanlarıdır diyebiliriz.

Hotjar E-Ticaret Sitesi Analiz Aracı

Hotjar ile Ziyaretçilerinizin Davranışlarını İzleyin!

Hotjar için tamamlayıcı bir web sitesi analiz aracı olduğunu söyleyebiliriz. Sahip olduğu ısı haritası ve ziyaretçi kaydı özelliği sayesinde e-ticaret sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerinizin ürün sayfalarında sergiledikleri davranış ve hareketleri analiz etme şansına sahip olursunuz. 

Fakat Hotjar, ısı haritası ve ziyaretçi kaydı özelliği dışında sitenizle ilgili derinlemesine veriler paylaşan bir analiz aracı değildir. Bu yüzden Analytics yerine ben Hotjar kullanayım yaklaşımı sergilemek doğru olmayacaktır. Google Analytics ile birlikte tamamlayıcı olarak Hotjar analiz aracını kullanmalısınız.

Hotjar temel olarak ücretli bir site analiz aracı olmasına rağmen temel özelliklerini sınırlandırılmış bir şekilde ücretsiz kullanmanıza imkan vermektedir. Sınırlandırılmış versiyon dahi sitenizi ziyaret eden müşterinizin davranışlarını analiz edebilmeniz için yeterlidir. Günlük ziyaretçi trafiğiniz binlerle ifade edilir hale geldiğinde ücretli kısmı düşünmeye başlayabilirsiniz.

Hotjar Nasıl Kurulur?

Google Analytics ve Google Search Console’da olduğu gibi Hotjar’ın web sitenizdeki verilere ulaşabilmesi için siteniz ile Hotjar arasında bir entegrasyon yapmanız gerekiyor. Bu bağlantıyı kurabilmek için öncelikle siteniz için bir Hotjar hesabı oluşturmalısınız. Bu hesabı oluşturabilmeniz için ise öncelikle bir gmail vb e-posta hesabına ihtiyacınızın olduğunu unutmayın. Sonrasında oluşturduğunuz Hotjar hesabını sitenize bağlamak için ise hesabınızın kurulum esnasında size sunacağı html kodunu web sitenizin <head> alanına ekleyerek doğrulama yapmanız yeterli olacaktır.

Diğer analiz araçları içinde dediğim gibi web sitenizin teknik alt yapısı ile ilgili bilgiye sahip değilseniz bu işlemi e-ticaret sitenizi yaptırdığınız ajans ya da webmaster’a iletmeniz yeterli olacaktır.

Hotjar Size Neler Söyler?

Hotjar, sitenizi ziyaret eden internet kullanıcılarının davranışlarını film izler gibi izlemenizi sağlayan bir Analiz/kayıt aracıdır. 

  • Hotjar sahip olduğu ısı haritası sayesinde site ziyaretçilerinizin mouse hareketerinin ve tıklamalarının yoğunlaştığı bölgeleri görebilirsiniz. Isı haritasından yararlanarak e-ticaret sitenizin ürün sayfalarında vurgulamak istediğiniz görsel yada metinlerin konumlarını böylelikle optimize etme şansınız olur.
  • Hotjar‘ın ziyaretçi kayıtları özelliği sayesinde e-ticaret sitenizi ziyaret eden internet kullanıcılarının yaptıkları tüm mouse hareketlerini, tıklamları ve scroll hareketlerini video kaydı olarak izlemeniz mümkün olur. 

Kimler Muhakkak Hotjar Kullanmalı?

Kullanıcı deneyiminin önemini kavramış, e-ticaret sitesi sahipleri, yöneticileri, dijital pazarlama uzmanları ve web sitesi tasarımcıları muhakkak Hotjar analiz aracından faydalanmalıdır.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için “Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 135

Ücretsiz ve Güvenilir E-Ticaret Sitesi Analiz Araçları” üzerine 11 görüş

  1. Merhabalar,

    Müşteri davranışlarını, ürün ve pazarlamanın etkisini açıkça gösteren dijital analiz araçları; müşteri ihtiyaçları ve müşterilerin en çok nerelerde zaman geçirdiğine dair önemli veriler sunarken, site sahiplerine ne yönde aksiyon almaları gerektiğine dair yol gösterici oluyor. Derste de bahsettiğiniz ısı haritası ve mause hareketlerinin ölçülmesi ilgi çekici. (hotjar)

    Güvenilir analiz araçlarının ne olduğu ve ne zaman kurulması gerektiğine dair anlaşılır ve net bilgi için teşekkürler

    1. Web sitemiz için güvenilir analiz araçları kullanmamız gerektiği ve bu analizleri doğru biçimde yönlendirdiğimiz şekilde başarılı bir site oluşturabileceğimiz hakkında güzel bir yazı olmuş

  2. Daha detaylı ve kapsamlı tüm verilere ulaşmak için oldukça açıklayıcı olmuş dijital analiz doğru ilerlemek için oldukça önemli bir kez daha anladım teşekkürler

  3. Web sitesinin başarısını ölçmek için güvenilir analiz araçları kullanmak çok önemli,.
    Özellikle tüm işleri kendi yapan kişiler için kısa sürede veri elde edebilmek site kurulduktan sonra gelişim sağlamak ve büyümek için analizleri doğru değerlendirip aksiyonlar alabilmek adına gerekli ücretsiz analiz araçlarının sunulduğu bu değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

  4. E ticaret sitesi analiz araçları e ticaretde başarılı olmak için e ticaret sitesinin performans bilgilerini kayıt altıma alıp elde ettiğimiz veriyi doğru yorumlayarak ona göre aksiyon almalıyız. Analiz araçları google analytics, google search console. Google my grow store hotjar. Bu araçları doğru bir şekilde kurulumunu yapıp kullanmalıyız.

    1. Merhabalar, yine çok öğretici, açıklayıcı ve yönlendirici bir yazı olmuş. Basit bir şekilde e ticaret e başlayan şahıslar için yol gösterici ve ilerleyişi destekleyici bilgiler aktarılmış. Bazen e ticaret işte bi hesap aç evde kullanılmayanları sat üç beş kuruş gelsin diye düşünülebilir. Fakat ticaret alanında ilerlemek ve oturduğu yerden tabiri caizse yollar izlenerek müşteri portföyüne göre ürün satışı yapılarak, büyük kazançlar elde edilebilir.
      Teşekkürler Ertuğrul Bey 🙏🌼

  5. Kesinlikle her işletmenin okuması gereken bir makale. Kısa süreli işletmeler için ne kadar geliştiğini anlamaya yarayacaktır.

  6. Bence bir e ticaret sitesi için olmazsa olmaz. Satış yapma , müşteri takibi , yaş, cinsiyet vs. Gibi bir sürü konuda bizim için güzel bir yol gösterici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön