X

McDonald’s’ın Göndermeli Kahve Reklamını Nasıl Okumalı?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda McDonald’s’ın 3 farklı yaklaşımla yayına soktuğu “McDonald’s’ta iyi kahve, iyi fiyata!” reklamları ile ilgili değerlendirmemi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle TBWA reklam ajansı tarafından hazırlanan McDonald’s reklamları izlerken büyük keyif aldığımı belirtmek istiyorum.

McDonald’s Filtre Kahve Reklamı

McDonald’s’ta iyi kahve, iyi fiyata! reklam serisinden ilk olarak ele alacağım filtre kahve reklamı olacak. Toplamda 34 saniye süren reklamda McDonald’s da filtre kahvenin hem nefis hemde 1₺ olduğu akıllara kazınıyor. Her 3 reklamda da aslında fiyat üzerinden tüketicide bir farkındalık oluşturmak istendiği görülüyor.

McDonald’s’ın filtre kahve reklamında Starbucks’ın kişiye özel kahve bardaklarına gönderme yapılıyor. Müşterinin Y Kuşağı bir erkek çalışan olduğu reklamda, aslında sadece 1₺ olması gereken filtre kahveye, sırf bardağa müşterinin adı yazıldığı için gerçek değerinden çok daha fazla ödeme yaptığımız söyleniyor.

Starbucks Filtre Kahve Fiyatı: 7,5₺

McDonald’s Americano Reklamı

Aynı yaklaşımın bir farklı versiyonu da Americano kahve üzerinden yapılıyor. Fakat burada orta boy vurgusu ile tabiri caizse Starbucks çalışanlarının biscolata erkeği tarzına gönderme yapılmış. 

Burada ki müşteri tipinin ise üniversite öğrencisi bir çift olduğu görüyoruz. Reklamda sırf havalı ve bakımlı çalışanlar servis yaptığı için kahveye fazladan ödeme yaptığımızın mesajı verilmiş. Burada bayanlara yönelik sanki ekstra bir göndermede var gibi.. Enfes tada sahip Americano kahvenin de McDonald’s da 4,5₺ olduğu da akıllara kazınıyor.

Starbucks Americano Fiyatı: 8,75₺

McDonald’s Latte Reklamı

Son olarak Latte kahve üzerinden Starbucks’a gönderme yapıldığı görülüyor. Bu reklamda ise müşterinin Y Kuşağına mensup yalnız bir bayan olduğu görülüyor. Kahve köpüğüne yapılan çizimlerde ise sanki romantizm (çiçek, gül, lale, lavanta, kalp) vurgusu yapılıyor. Burada da Starbucks insanların duygusal ihtiyaçlarına yönelerek fazladan gelir elde ettiği işleniyormuş gibi duruyor. Sonuç olarak tadına doyulmaz Latte kahve de McDonald’s da sadece 5₺..

Starbucks Latte Fiyatı: 9,5₺

McDonald’s Kahve Reklamı Hakkında Aklıma Takılanlar

Yazının başında da belirttiğim gibi McDonald’s’ın “McDonald’s’ta iyi kahve, iyi fiyata!” reklamlarını izlerken büyük keyif aldım. Aynı zamanda aklıma bu reklamların Starbucks’a da bir fırsat sunabileceği geldi. Düşünün, Starbucks’a hizmet kalitesi standartlarının yüksekliği üzerinden gönderme yapan McDonald’s’a, Starbucks karşılık olarak McDonald’s’ın hizmet kalitesinin ne kadar düşük olduğu yönünde gönderme yapamaz mı?

Kişisel deneyimlerimden yola çıkarak düşündüğümde aklıma McDonald’s çalışanlarının ter içinde canhıraş çalışma ortamı geliyor. Aynı zamanda çoğu zaman üstleri kirli.. Yemek masalarının üstleri yapış yapış, çocuk oyun alanlarında olması gereken görevliyi şimdiye kadar hiç görmedim. Hamburgerlerin hiçbiri reklamlarda yada restoranlarında bulunan görsellerde göründüğü gibi dolgun değil. 

Şimdi bunları düşününce Starbucks’ın yaşattığı müşteri deneyimi ile McDonald’s’ın yarattığı müşteri deneyimi arasında hatırı sayılır bir fark bulunuyor. Müşteri deneyimi farkını ŞikayetVar’da bulunan müşteri ilişkileri yönetimini incelediğimizde de görüyoruz. 

McDonald’s ŞikayetVar Performansı

Öncelikle McDonald’s’ın Türkiye’de 260 restoranda hizmet verdiğini belirtmek istiyorum. ŞikayetVar.com’da McDonald’s ile ilgili şikayetleri aradığımızda son bir yıl içinde 1.291 şikayet olduğunu görüyoruz. Yapılan 1.291 şikayetin 82’si olumlu sonuçlanmış ve memnuniyet düzeyi %27 olarak gözüküyor.

Starbucks ŞikayetVar Performansı

Starbucks’ın Türkiye’de 470 şubesi bulunuyor. Bu rakam neredeyse McDonald’s’ın iki katına denk geliyor. Buna rağmen ŞikayetVar.com’da Starbucks ile ilgili son bir yılda 1.345 şikayet olduğu görülüyor. Bu şikayetlerin 226 tanesi olumlu sonuçlanmış ve memnuniyet düzeyi %47 olarak gözüküyor.

Tüm bunları alt alta koyduğumuzda müşteri deneyimi ve müşteri memnuniyeti açısından Starbucks’ın çok daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bununda bir fiyatının olması gayet normal! 

Burada McDonald’s Starbucks’a gönderme yaparak kendi adına kaş yapayım derken göz çıkarmış olabilir! Tabi bu Starbucks’ın bu durumu fırsata çevirip çevirmeyeceğine de bağlı..

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.


emuyesseroglu:

Yorumları Görüntüle (45)

  • Yine bir global firma atışması, Starbucks tarafından esprili bir karşılık gelmesi işi daha eğlenceli hale getirecektir. Bkz: McDonalds vs Burger King

  • Türkiye'deki en ucuz kahvenin kilosu yaklaşık 50 liradır ve bu fiyattaki kahveler gerçekten kötüdür. Starbucks'ta orta boy bir kahveye ortalama 12-15 gram kahve koyarlar ve bu da 1 bardak kahvenin sadece kahve maliyetini ortalama 1 lira yapar. Bunun yanında işçilik, kira ve diğer giderleri söylemiyorum bile. McDonald’s 1 liraya hangi kalitede ne satacak gerçekten merak ediyorum. Sosyal medyanın linç heyecanına katılıp reklam çekmişler gibi duruyor. Bakalım Starbucks cephesinden bir hamle gelecek mi...

  • Bence reklam filmi çok isabetli olmuş ve dünya genelinde yaygın olan starbucks' ın uyguladığı kapitalist düzene farkındalık oluşturmuş. Emin Çapa bu soruyu starbucks'ın sahibine bir kahveyi nasıl bu fiyata satabiliyorsunuz diye sorduğumda dediki; o kahvenin fiyatı değil kahveyi içenlerin bir kahveye o parayı veremeyenlerle aynı yerde olmak istemedikleri için ödedikleri bedel diye cevaplamış. Aslında bu minvalde bakınca kendini elit tabakada ve diğer insanlardan üstün gören bu zihniyete müstehak diyorum bu durum.

  • MC Donalds'ın reklamını çok beğendim. Ancak şunun da altını çizmek lazım senin de belirttiğin gibi Starbucks'ın memnuniyet oranı daha yüksek. Her şeyi para üzerinden düşünmemek lazım. Mekanın bıraktığı algı ve konfor paranın da ötesinde olabiliyor.

    • McDonald's aslinda burada gel gel yapacağı bir ürün olussun istemiş.İyi ürünü belirtirken de Starbucks elestirisi yaparak aslinda rakibini de beraberinde parlatmış.Sturbuck in cevap icin prim vermeyecegini düşünüyorum.

  • 🙂👍... kahve ile ilgili devam etsen... bir yazi dizisi mesela. Çok beğendim kalemine sağlık ayrıca. Bizde de bir kahve endüstrisi var, kendi çapında. Ancak ne kadar efektif ve bu kadar veriye sahip mı!?

  • Bence buradaki asıl bedel Starbucks ta içilen bir bardak kahveden ziyade, Starbucksta kahve içmeyle kişinin kendine kazandırdığını düşündüğü kimliğe ödeniyor. Bir süre sonra da duygusal bağ kurduğu markaya yönelik sadakat geliştiriyor.

    Ha bunu söylerken tabiki kahvesi ve yapılan servis de fena değil bir yandan :) Lezzetli ve pratik. Özellikle bazı oturma salonları da iş görüşmeleri bile yapılabilecek kadar konforlu.

  • Starbucks marka değeri olarak Mc Donald's'dan
    daha farklı elit bir kitleye seslenmekte. Belki de bu kadar tercih edilmesinin sebebi, kahve tadı çok iyi olduğu için değil giden kisiye pisikolojik bir doyum sağladığı içindir. Bence bu konuda zaten rakipsiz şuan. Mc Donald's sadece "bizimde artık içilecek kahvemiz var" diyebilmek için durumunu en vurucu halde bu sekilde sunmayı seçmiş.

    Starbucks'ın bu düelloya gireceğini düşünmüyor, Mc Donalds, kahve içmek icin starbucks'a karşı tercih edileceğini sanmıyorum.

  • Çok güzel bir değerlendirme yazısı olmuş. Starbucks'ın kişiye özel yaklaşımı insanların kendini özel hissetmesini sağlıyor. Bunu sağlamak içinde emek gösterilmesi gerekiyor, doğal olarak da bu emeğin bir maliyeti var..

    • Gerçek kahveseverlerin tercihi belli ucuz diye tercihini değiştirmeleri söz konusu olamaz bence mcD kahve kültürü olmayanlara kahve ikraminda da bulunuyoruz der gibi olmuş, bilgiler için teşekkürler

  • Bence iki firmanın da belli bir kitlesi var ve iki firma birbiri ile rekabete gireceğini düşünmüyorum. Kimse kimsenin kitlesini etkileyemez diye düşünüyorum.

  • Pepsi nesli, yeni bir içecek alıp içmekten çok yeni bir şey hissetmek için yeni bir yol arıyorlardı.

    Bizim neslimiz, kendimiz hakkında nasıl hissetmek istediğimizi hissettiren markalarca belirlenecektir. Hatta çoğu zaman hatta çoğu zaman kendimiz hakkında nasıl hissetmek istediğimiz, dışarıdan nasıl algılanmak istediğimizden başka bir şey değildir. Starbucks’ın Unicorn Frappuccino'su gibi, hemen hemen her şey için dış algılamaya öncelik veriyoruz. Aşadıka konuyla ilgili tercüme bir yazım var:

    https://www.linkedin.com/pulse/apple-samsung-ve-starbucks-pepsiden-neler-%C3%B6%C4%9Frendi-soydan-%C5%9Fahin/

    Mc Donalds ın reklamda eleştirdiği hususları, Starbuck zamanında pazarlama kampanyasının ve şirket kimliğini omurgası olarak tuttu. Görünüşe bakılırsa ynalış yapmış gibi görünmüyorlar. Sanırım Mc Donalds pazarlamacıları Pepsi, Apple, Samsung stratejilerine bakmamışlar.