X

Kahoot Nedir, Nasıl Kurulur ve Nasıl Oynanır?

Merhaba Arkadaşlar bu yazımda kendi eğitimlerimi daha renkli hale getirmek için sıklıkla kullandığım online öğrenme/yarışma platformu Kahoot hakkında en çok sorulan sorular olan Kahoot nedir, nasıl kurulur ve nasıl oynanır? gibi birçok soruya sizler için cevap vermeye çalıştım.

Kahoot Nedir?

Kahoot internet bağlantısı olan herhangi bir akıllı cihaz vasıtası ile erişilebilen oyun ve eğlence tabanlı öğrenme portalıdır. Aynı zamanda Kahoot’un öğrenmeyi oyunlaştırarak kolaylaştıran bir online bilgi yarışması platformu olduğunu söyleyebiliriz.

Kahoot ile yer ve zamandan bağımsız olarak dünyanın herhangi bir noktasında bulunan kişilere oluşturduğunuz yarışmalar vasıtasıyla ulaşarak öğrenmelerini kolaylaştırabilirsiniz.

Kahoot Ne Zamandır Hayatımızda?

Kahoot, Norveç’li üç kafadar olan Johan Brand, Jamie Brooker ve Morten Versvik’in Norveç Teknoloji ve Bilim Üniversitesinde gerçekleştirdikleri bir proje olarak Mart 2013’den beri hayatımızda.

Kahoot Kullanımı Ne Kadar Yaygın?

Kahoot’un ne kadar başarılı ve yaygın bir platform olduğunu, hali hazırda 180’den fazla ülkede aylık ortalama 50 milyon kişinin Kahoot bünyesindeki 20 milyondan fazla oyundan faydalandığını öğrendiğimizde daha iyi anlıyoruz.

Kahoot ile Neler Yapabiliyoruz?

Kahoot ile bilgi yarışması (Quiz), tartışma (Discussion), anket (Survey) ve karıştırma (Jumble) olmak üzere 4 farklı kategoride oyunlaştırılmış eğitimler hazırlayabiliyoruz.

Kahoot Kullanmak için 6 Neden

Öğrenmek, öğretmek yada eğlenmek isteyen herkes Kahoot’un sunmuş olduğu olanaklardan yararlanabilir.

  1. Esnek Yapı: Kahoot ile belirlediğiniz herhangi bir konuda hakkında eğlenceli oyunlar oluşturabilirsiniz.
  2. Basit: Kahoot’da hesap oluşturan herkes kolayca test, anket, tartışma vb oluşturabilir. Bunun yanında katılımcıların ayrıca bir hesap oluşturup giriş yapmasına gerek yoktur.
  3. Çeşitlilik: Kahoot oyunlarına internet bağlantısı olan bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi farklı cihazlardan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
  4. İlgi Çekici: Kahoot sahip olduğu oyunlaştırılmış altyapısının yanında zengin ses ve görsel yapısı sayesinde oldukça ilgi çekici olup öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır.
  5. Ücretsiz: Kahoot ile oyun oluşturmak ve oyunlara katılmak herkes için ücretsizdir.
  6. Raporlama İmkanı: Düzenlediğiniz oyunlar hakkında katılımcıların performanslarını analiz edebileceğiniz raporlar alabiliyorsunuz.

Kahoot Ücretli Mi?

Kahoot kullanıcılar için 4 farklı paket türü (temel, profesyonel, Avatajlı, Avantajlı+) sunuyor. Temel özelliklerin bulunduğu paket kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmakta. Bunun yanında Profesyonel paket aylık 3$, Avantajlı paket 6$, Avantajlı Plus paket ise 9$ olarak fiyatlandırılmış durumda. Kahoot ücretli paketlerin her birini 7 gün ücretsiz olarak kullanmanıza izin veriyor. Yedi gün sonunda memnun kaldığınız tatirde ücretli pakete geçebileceğiniz gibi ücretsiz paketten de devam etmeniz mümkün.

Temel (Ücretsiz) Kahoot Paketinin Özellikleri

Kahoot tarafından ücretsiz olarak sunulan temel paketin öne çıkan özelliklerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Paketlere ait özellikleri daha detaylı incelemek için paketler sayfasının aşağısına inebilirsiniz.

  • Canlı yüz yüze Yarışma imkanı
  • Video konferans aracılığı ile yarışma imkanı
  • Metin cevap şıkları oluşturabilme
  • Resim cevap şıkları oluşturabilme
  • Gelişmiş raporlama
  • Takma ad oluşturabilme
  • Müzik ekleme ve değiştirebilme
  • 8 kişilik 1 adet öğretmen grubu oluşturabilme
  • Kahoot veri tabanına kayıtlı hazır oyunları kullanabilme
  • Kahoot veri tabanına kayıtlı soru bankasını kullanabilme
  • Oluşturduğunuz soruları e-tablo’ya aktarabilme

Kahoot Hesabı Oluşturma

Kahoot ile online bilgi yarışması (Quiz) düzenleyebilmeniz için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesap oluşturabilmek için kahoot.com adresini ziyaret edip sayfanın sağ üst trafında bulunan Kaydol (Sign Up) butonunu tıklıyoruz.

 

Sisteme üye olmak istediğinizde Kahoot size platformu ne amaçlı (iş, öğretmen, öğrenci, sosyal) kullanmak istediğinizi 4 farklı seçenek sunarak soruyor. Bu seçeneklerden sadece iş seçeneğinde ücretsiz versiyonun yanında birde ücretli plus seçenek sunulmaktadır.

 

Öğretmen Olarak Kahoot Hesabı Oluşturma

Ben bir dijital pazarlama eğitmeni olarak karşıma gelen seçeneklerden öğretmen (teacher) olanı seçerek size hesap oluşturmayı anlatmaya devam edeceğim. Öğretmen seçeneğinden sonra karşınıza çıkan ekranda Kahoot bizden çalışmakta olduğumuz iş yerini tanımlamamızı isteyecek ve bu konuda bize okul, yüksek öğretim, okul idaresi, iş ve diğer olmak üzere 5 seçenek sunacak. Ben burada diğer (other) seçeneğini seçiyorum.

 

Sonrasında oldukça basit olan kullanıcı adı vb bilgilerinizi girmemiz gerekiyor. Hesabınızı isterseniz direk google profilinizle eşleştirebilir yada farklı bir e-posta hesabı ile profilinizi oluşturmaya devam edebilirsiniz. 

Açılan ekranda kullanmak istediğimiz paketi seçiyoruz. Ben burada ücretsiz (free) olan temel (basic) paketi seçiyorum. Paketlerin detaylarını görmek için sayfanın alt kısmında bulunan özellikler kısmını inceleyebilirsiniz.

Son olarak gerçek adınızı isterseniz kullanıcı adınızı, bulunduğnuz ülkeyi ve görev yaptığınız okulun adını girerek hesap kurulum işlemlerini tamamlıyorsunuz.

 

Kahoot ile Online Bilgi Yarışması Nasıl Hazırlanır?

Kahoot hesabımızı oluşturduk artık kendimiz için eğlenceli bir bilgi yarışması (Quiz) hazırlayabiliriz. Benim hazırlayacağım bilgi yarışması düzenlemekte olduğum kişisel markalaşma eğitimi için olacak. Böylelikle düzenlemekte olduğum kişisel markalaşma eğitimlerini katılımcılar için daha renkli hale getirmiş olacağım.

Öncelikle oluşturduğumuz Kahoot hesabımızın giriş ekranının sağ üst tarafında bulunan oluştur (create) butonuna basıyoruz.

Açılan ekranda karşımıza gelen üç seçenekten biri olan yeni kahoot (New Kahoot) seçeneğini tıklıyoruz.

Açılan ekranda soru ve cevaplarımızı eklemeye başlamadan önce hazırlayacağmız bilgi yarışmasına ait özet bilgisini eklemeliyiz. Bunun için ekranın sol üst tarafında bulanan ayarlar (settings) butonunu tıklıyoruz.

Açılan ekranda hazırlayacağımız bilgi yarışması için bir tanıtım içeriği oluşturuyoruz. Tanıtım içeriğimize kapak görseli (Cover Image), başlık (Title), açıklama metni (Description), dil (Language), lobi müziği (Lobby Music), görünürlük (Visibility) ve varsa tanıtım videonuzun URL adresini (Lobby Video) ekleyip bitti (Done) butonunu tıklıyoruz.

Açılan soru hazırlama ekranında sorumuzu yazıyoruz varsa sorumuz ile ilgili kapak görseli yada video ekleyebiliyoruz. Eklediğimiz görsele üç farklı efekt (Image Reveal) eklememiz mümkün. Bunun yanında sorumuzun zaman sınırını (Time Limit) belirleyebiliyoruz. Sorumuza puan (points) değeri verebilmekteyiz. Sorumuzun şıklarının tekli yada çoklu (Answer Options) seçilip seçilemeyeceğini belirleyebiliyoruz. Son olarak da sorumuz için doğrular ve yanlışlar olmak üzere toplamda 4 adet şık ekleyip doğru şıkkı yada şıkları işaretliyoruz. İsteğe bağlı olarak da şıklarımıza görsel eklememizde mümkün.

İlk sorumuzu hazırlamayı tamamladık. Bundan sonra soru hazırlamaya devam edeceksek ekranın sol tarafında bulunan soru ekleyin (Add Question) butonunu tıklayarak 7 farklı soru türünden istediğimizi seçerek soru eklemeye devam edebilirsiniz.

Soru ekleme işlemlerini tamamladıktan sonra ekranın sağ üst tarafında bulunan bitti (Done) butonuna basıyoruz.

Soru ekleme işlemini tamamlayıp bilgi yarışmamızı kaydettikten sonra sistem bizi anasayfaya yönlendirecektir. Hazırladığımız Online Kahoot Bilgi Yarışmasına ulaşmak için akranın üstünde bulunan “Kahoots” menüsünü tıklamamız gerekiyor. 

Gelen ekranda bulunan seçeneklerde ister yarışmamızı yeniden düzenleyebilir, mevcut haline göz atıp tekrar düzenleyebilir (Edit), başkaları ile paylaşabilir yada hazırsanız direk oyna (Play) butonuna basarak katılımcılarınızla birlikte oynamaya başlayabilirsiniz.

Kahoot Oynamak İçin Gereken Teknik Gereksinimler

Kahoot bir web teknolojisi ürünü olduğu için her ne kadar hesap ve yarışma oluşturmuş olsak da uygulayacağımız ortamda bazı teknik gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Endişelenmenize gerek günümüzde aşağıda belirttiğim gereksinimleri sağlamak oldukça kolay.

Cihaz: Eğitmenin oyunu açıp başlatabilmesi, katılımcılarında oyuna dahil olabilmesi için yanlarında internete bağlanılabilen bilgisayar, akıllı telefon yada tablete ihtiyaç bulunmaktadır.

İnternet Bağlantısı: Bilgi yarışmasının bulunduğu mekanda katılımcıların bağlantı sağlayabileceği bir wifi noktası olması gerekiyor. Aksi taktirde yanında akıllı cihaz olsa bile internet paketi olmayan katılımcılar oyuna dahil olamayacaktır.

Ekran ve Ses: Katılımcıların rahatlıkla soruları görebilmesini sağlamanız için bulunduğunuz ortamda ya bir projeksiyon cihazı ve perdesi yada büyük bir ekran olması gerekiyor. Aynı zamanda yarışmanın gerçekleştiği ortama yeterli olacak seviyede bir ses sisteminin olması oyununuzun kalitesini arttıracaktır.

Bu teknik gereksinimlere sahip olunan bir ortamda rahatlıkla bir kahoot yarışması düzenleyebilirsiniz.

Kahoot ile Online Bilgi Yarışması Nasıl Oynanır?

İlk önce bir eğitmen/öğretmen için Kahoot hesabımızı oluşturduk. Ardından da Kişisel Markalaşma eğitimimiz için bir bilgi yarışması (Quiz) hazırladık. Şimdi sıra hazırladığımız bilgi yarışması oyununu katılımcılarla birlikte oynamaya geldi. Bu kısmı sizlere daha iyi anlatabilmek için oluşturduğum bilgi yarışmasını, düzenlediğim gerçek bir eğitimden örnek vererek anlatacağım.

Kişisel markalaşma eğitimimize başladık ve eğitim öncesi yada arasında kullanıcılara eğitim sonunda Kahoot.it ile küçük bir bir ödüllü bilgi yarışması yapacağınızı duyuruyoruz. Düzenleyeceğimiz bilgi yarışmasının sonunda küçük bir ödül/havuç olması oyunu daha heyecanlı hale getirecektir. Sonrasında da Kahoot hakkında biraz teknik birazda içerik bilgisi (eğlenceli, basit, online vb) verdik. Böylelikle eğitime katılanların daha iyi odaklanmasını da sağlamış olduk.

Düzenlediğimiz eğitim sonrasında katılımcılarımıza bilgi yarışmamızı tekrar hatırlatıp sahip oldukları cihaz vasıtası ile kahoot.it web adresine girmelerini rica ediyoruz. Bir yandan da kendi Kahoot.com’dan hesabımızı açıyoruz.

8 Adımda Kahoot Nasıl Oynanır?

Açtığımız hesabımızda daha önce hazırladığımız Kişisel Markalaşma başlıklı bilgi yarışmasına ulaşmak için ekranın üst tarafında bulanan Kahootlar (Kahoots) menüsünü tıklıyoruz. Açılan sayfada hazırladığımız bilgi yarışmasının sağ tarafında bulunan oyna (Play) butonuna basıyoruz.

Kişisel Markalaşma hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için “Kişisel Markalaşma Nedir? Nasıl Marka Olunur?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Açılan ekranda hazırladığınız Kahoot yarışmanız için iki farklı oynatma türünden birini seçmeniz gerekiyor. Ben soldaki online yada yüzyüze yarışma yapma olanağı sunan seçeneği tercih ediyorum.

Gelen Ekranda Klasik (classic) yada Takım Modundan (Team Mode) birini seçiyoruz. Ben burada klasik mod ile devam ediyorum. Ayrıca yine bu ekranda bulunan oyun seçenekleri (Game Options) kısmında soru ve yanıtları rasgele hale getirebilme gibi seçenekler bulunuyor.

Klasik mod ile devam ettikten sonra gelen ekranda oyuna katılacaklar için Game Pin ekranı gelmektedir. Ekranda beliren ve rakamlardan oluşan pin numarasını katılımcıların kahoot.it web adresinde bulunan Game Pin kısmına girip (Enter) tuşuna basması gerekiyor.

Pin numarasını girdikten sonra kullanıcıların kendileri için bir takma ad (Nick Name) belirleyerek oyuna dahil olmaları gerekiyor

Tüm katılımcılar oyuna dahil olduktan sonra hesap sahibi yani eğitmen başla (Start) butonuna basarak bilgi yarışmasını başlatabilir.

Oyunun başlaması ile birlikte sistem melodi eşliğinde ilk sorumuzu ekrana yansıtıyor. Sorumuzun cevap şıkları ise A, B, C, D yerine şekil ve renklerden oluşuyor. Katılımcılar cevaplarını ise belirlenen süre içinde giriş yaptıkları cihazlarından şekil ve renkleri kullanarak veriyor. Uygulanan bu soru cevap metodunu deneyimlediğinizde göreceksiniz ki oldukça eğlenceli, özellikle takılan ve şaşıranlar renkli anlar yaşanmasına sebep oluyor.

Cevaplama süresi sona erdiğinde doğru cevap ve katılımcıların kaçının hangi şıkları işaretledikleri ekrana yansıyor. Bu ekranda yarışmayı düzenleyen eğitmen ileri (Next) butonuna bastığında katılımcıların sıralamasını görüyoruz. Bu sıralama doğru ve en hızlı cevaplayanlardan başlayarak sistem tarafından oluşturuluyor.

Hazırladığınız tüm sorular cevaplandığında bilgi yarışmanızda ilk üçe giren katılımcılar açılan podyum sayfasında kürsüye çıkıyor. Artık başarılı yarışmalarınızı sahneye davet edip tebrik ederek ödüllerini verebilirsiniz.

Kahoot ile Öğrenmeyi Zevkli Hale Getirin

Bir eğitmen yada eğitmen adayı iseniz sizin için en önemli hususlardan bir tanesi eğitim içeriklerinizi katılımcılar için anlaşılır ve zengin hale getirmektir. Ancak böylelikle katılımcılarınızın kaliteli bir eğitim almasını sağlayabilirsiniz. Eğitim içeriğini zenginleştirmek isteyen birçok eğitmen içeriklerinde görsel, video, özlü söz, soru/cevap gibi etkileşimi arttıran içerik zenginleştiricileri kullanmaya hali hazırda özen gösteriyor.

Fakat siz eğitimlerinizi katılımcılarınız için daha kaliteli hale getirmek için bir arayış içindeyseniz içerik zenginleştirici olarak kullandığınız soru/cevap kısmını Kahoot ile daha eğlenceli hale kolaylıkla getirebilirsiniz.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Kategori: Blog
emuyesseroglu:

Yorumları Görüntüle (61)

  • lise de okuyan 2 oğlumla 4 kişilik aileyiz. Kahoot için yeni başlıyoruz. Çocuklarımın sosyalleşmesi için boş zamanlarda beraber bilgi yarışmalarına katılmak istiyoruz. Bunun için hazırlanmış yarışmalar varmıdır, bundan (hazır) bizde yararlanabilirmiyiz. Kısaca yapmamız gerekenlerle ilgili bilgi verebilirmisiniz. Teşekkürler.

    • Merhaba Ertuğrul Bey,

      Kahoot uygulamasının ücretli kısmında hazır quizler vs bulunmakta fakat bunların çoğu yabancı dilde.. Benim size tavsiyem kendi quizlerinizi hazırlamanız yönünde olacak.. Hatta bunu kendi aranızda dahi oyunlaştırabilirsiniz. Her aile bireyi kendi yarışmasını hazırlayarak bu konuda da rekabet edebilir.

      Saygılarımla

  • Merhaba ertuğrul ben yanlislikla ücretli üye oldum galiba. Üyeliğimi nasil iptal edebilirim. En kısa sürede dönerseniz sevinirim

    • Merhaba Sevde hnm

      Kredi kartı bilgilerinizi girdiyseniz bu bilgileri kaldırmanız gerekiyor.

      Saygılarımla

    • Gayet güzel anlatmışsınız. Ben de Türkçe dersim için kullanmayı düşünüyorum. Teşekkürler

  • Merhaba,

    Soruları ve cevapları aynı anda kendi ekranlarında göremiyorlar mı? Örneğin bir kişi Erzurum'da bir kişi Sivas'ta diğeri Ankara da yarışmak isterlerse soru ve cevapları göremiyorlar mı?

    • Merhaba Hakan bey,

      Göremiyorlar sadece cvp şıkları kendi ekranlarında gözüküyor. Soruları siz kendiniz sisteme giriş yaparak ekrana yansıtıyor ve oyunu başlatıyorsunuz. Bu yüzden dediğinizi sistem üzerinden gerçekleştirmek mümkün görünmüyor. Fakat internet üzerinden farklı lokasyonlarda kendi ekranınızı paylaşarak gerçekleştirmeyi deneyebilirsiniz.

      Saygılarımla

  • Merhaba böyle güzel anlaşılır bir şekilde kahootu anlattığınız için çok teşekkürler.. ben de bir eğitimciyim, yarın arkadaşlarıma okulda bir etkinlikte kahoot kullanacağım. Emek verip adım adım anlattığınız için teşekkürler

  • Ertuğrul Bey Merhaba,
    Bende Kurumsal Danışmanlık Ve İş Geliştirme Eğitimleri düzenliyorum.Ve bu basit , açıklayıcı aktarımınız için teşekkür ederim 👍

  • Bu güzel anlatım içn öncelikle teşekkür ederim. Bu uygulamayı sizin vesilenizle tanıdım. Gerçekten çok faydalı öğrenmeyi heyecanlı hale getirmesi ayrı bir güzellik..Bu tarz uygulamaların mevcut eğitim sistemine alınması gerekliliğini düşünüyorum. Saygılar

  • bilgi yarışması olusturdum fakat link gönderip cocukların evde istediği zaman yapmaları gerekiyor fakat dogru cevaplarla birlikte görünüyür bu sekilde ne yapmalıyım

    • Merhaba,

      Hesap ayarlarınızı nasıl yaptığınızı bilemediğim için maalesef bu konuda size yardımcı olamayacağım.

      Saygılarımla

  • Merhaba Ertuğrul Bey,
    Bu uygulamayı sınıfça kullanmayı düşünüyoruz. Sonuçları nasıl görünüyor? Yani herkes sadece kendi sonucunu mu görüyor yoksa tüm katılımcıların da sonucunu görebiliyor mu?

    • Merhaba Hülya Hnm,

      Sonuçları admin projeksiyon vasıtası ile tahtaya yansıtıyor.

      Saygılarımla