X

Kişisel Markalaşma Nedir? Nasıl Marka Olunur?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda kişisel markalaşma yolunda olanlar için kılavuz niteliğinde olacak bir içerikle karşınızdayım. Bu yazımdan kendi kişisel markasını yaratmak isteyenler hemde kişisel markalaşma konusunda danışmanlık hizmeti veren pazarlama profesyonelleri yararlanabilir. Umarım benim yazarken aldığım keyfi siz de okurken alırsınız.

Marka Nedir?

Kişisel markalaşmaya girmeden önce kafamızda marka kavramını oturtmamızda fayda var. Fazla detaya girmeden ifade etmek gerekirse bir ürün yada hizmeti benzer ürün ve hizmetlerden farklılaştırmak için kullanılan her türlü ayırt edici sembol ve işarete marka diyoruz. Grafik tasarımcı arkadaşlarımız için bu tanım logonun tanımına çok yakın gelecektir.

Bu yazımızın konusu olmasa da markaların fonksiyonlarına göre ticari, hizmet, garanti ve ortak markalar olarak dörde ayrıldığını bilmemizde fayda var.

Kişisel Marka Nedir?

Kişisel marka, kişinin sahip olduğu bilgi, deneyim ve yetenek gibi öne çıkan özelliklerini kullanarak aktardığı mesajların diğer insanlar üzerinde yarattığı olumlu yada olumsuz etkidir.

Kişisel bir marka olmak istiyorsanız sahip olduğunuz tüm özellikleri bir ürün gibi düşünmeli ve bu ürünü geniş kitlelere pazarlamayı başarmalısınız.

Kişisel Markalaşmanın Amacı

Kişisel markalaşmanın kişiye maddi ve manevi olmak üzere birçok katkısı bulunuyor. Kişisel markalaşma sonucunda tanınıp fenomen olabilir, taktir edilen bir rol modele dönüşebilir yada şimdikinden çok daha iyi gelir elde edebilen tam bir profesyonel olabilirsiniz. Bunun yanında alacağınız manevi haz ve tatmin oldukça mutlu olabileceğiniz bir hayat sürmenize neden olabilir.

Markalaşma vizyonunuz doğrultusunda bunların hepsine sahip olabileceğiniz gibi sadece belirlediğiniz konularda da hedefinize ulaşabilirsiniz.

Kişisel Markalaşmanın Sağladığı 7 Önemli Fayda

Kişisel markalaşmanın bireye maddi ve manevi olmak üzere birçok faydası bulunduğu aşikar. Ben bu faydalardan önde gelen yedi tanesini sizlerle paylaşarak bu konudaki motivasyonunuzu arttırmak istiyorum.

Markalaşmayı başaran kişi;

  1. Ünlenir
  2. Talep edilen olur
  3. Kalıcı olur.
  4. Daha iyi gelir elde eder.
  5. Güven verir.
  6. Saygı görür.
  7. İnsanlar için Rol Model yada Fenomen olabilir.

Kişisel Farkındalık (Güçlü ve Zayıf Yönler)

Kişisel markalaşma sürecine girmeden önce kişinin öncelikle bireysel özelliklerinin güçlü ve zayıf yanlarını net bir şekilde tespit etmesi gerekir. Böylelikle belirlemiş olacağınız güçlü yönlerinizi markalaşma sürecinizde ön plana çıkarırken tespit etmiş olduğunuz zayıf yönlerinizi de geliştirme şansınız olacak.

Güçlü ve Zayıf Yönleriniz Neler Olabilir?

Hepimizin güçlü ve zayıf yönleri bulunuyor. Markalaşma çalışmalarınızı doğru bir zemine oturtabilmemiz için bu yönlerimizi samimiyetle kabul etmemiz gerekir. Bunu kabul ettiğimiz ölçüde markamızın konumlandırmasını sağlıklı yapabiliriz.

Size bir fikir vermesi açısından güçlü ve zayıf olabilecek yönlerinizi aşağıda paylaşıyorum. Siz benim paylaştıklarıma kendi yetenekleriniz doğrultusunda eklemeler yapabilirsiniz. Bunun yanında her özelliğiniz için 1 ila 10 arasında puanlama yapmanız güçlü ve zayıf yönlerinizi analiz etmenizi kolaylaştırabilir.

  • Enerji / Motivasyon
  • Planlama yeteneği
  • Kültür
  • Eğitim
  • Deneyim
  • İletişim becerileri
  • Liderlik
  • Diksiyon bilgisi
  • Hitabet gücü
  • Empati yeteneği
  • Objektif bakış
  • Araştırma
  • Tutarlılık
  • Öz güven
  • İnisiyatif alabilme

Kişisel Marka Kimliği

Güçlü ve zayıf yönlerimizi tespit ettikten sonra marka kimliğimiz üzerine düşünmeye başlayabiliriz. Bunu yaparken de marka kimliğinin size yön, hedef ve anlam kazandıracak olan en önemli öğelerden bir tanesi olduğu aklınızın bir köşesine bulunsun.

Üzerinizde taşıdığınız kimliğinizde bulunan bilgiler sizi nasıl diğer insanlardan ayırıyorsa marka kimliğinizde sizi diğer rakiplerinizden ayıracak en önemli unsur olacaktır. Bu yüzden kendinizi çok iyi tanımanız gerekir.

Marka kimliğinizi oluşturmakta zorlanıyorsanız işinizi kolaylaştıracak aşağıdaki iki soruyu kendinize sormanız faydalı olabilir.

1- İsminizin geçtiği ortamlarda hangi konuda uzman olduğunuzdan bahsediliyor?

2- Hangi konularda bilgi deneyim ve uzmanlığınız var?

Bu iki soruya verdiğiniz cevaplar üzerine düşündükten sonra marka kimliği öğelerinizi oluşturmaya başlamanız çok daha iyi bir marka kimliği inşa etmenize yardımcı olacaktır.

Kişisel Marka Kimliği Öğeleri

Aşağıda marka kimliğinizi oluştururken belirlemeniz gereken öğeleri sizlerle paylaşıyorum.

Marka İsmi

Yapacağınız çalışmaların hepsini temsil edecek olan adınız.

Logo

Marka kimliğinizi tanımlayan en önemli unsurlardan bir tanesi, harf, işaret ve resim kullanarak oluşturabilirsiniz.

Ünvan

Deneyim ve uzmanlığınızın durumunu gösterir. (Yönetici, Danışman vb)

Yazı Karakteri

El yazınız nasıl karakterinizi yansıtıyorsa, oluşturacağınız yazılı dokümanlar da kullanacağınız yazı karakterinizde marka kimliğinizin bir parçası olacak.

Renkler

Renklerin insan üzerindeki etkisini bilmeyeniniz yoktur. Logonuzda ve görsellerinizde kullanacağınız renkleri belirlerken bunu göz ardı etmeyin.

Slogan

Kendinize has özgün bir slogan belirlemeniz etkileyici olacaktır. (Marka gibi düşün, marka gibi hareket et)

Müzik

Düzenlediğiniz eğitim ve seminerlerde kullanacağınız müziklerin marka kimliğinize olumlu yada olumsuz etki yaptığını bilmelisiniz. Bu yüzden gelişi güzel müzik belirlememenizi öneririm.

Kişisel Markalaşma ve Online İtibar

Yeni medya (internet/Sosyal Medya) ortamında hakkınızda üretilen tüm içerikler online itibarınızın bir parçasıdır. Hakkınızda üretilen içeriklerin bir bölümü kişisel markanıza olumlu yönde etki edebileceği gibi bir bölümü de olumsuz yönde etki edebilir.

Bu yüzden kişisel markalaşma çalışması yapan kişiler sadece kendi ürettiği içeriklerden sorumlu değildir diyebiliriz. Kişisel bir marka olmak isteyen kişi kendi kontrolü dışında üretilen içerikleride yakından takip etmeli ve markasına zarar verebilecek yanıltıcı içeriklere gerektiğinde müdehale edebilmelidir.

Şunu unutmamak gerekir ki herşeyi mükemmel yapmak ya da herkesi memnun etmek mümkün değildir. Fakat yaptığımız işlerde ekseriyetle hakkımızda iyi yorum yapılıyorsa cüzzi miktarda gelebilecek eleştirileri absorbe etmek mümkün olacaktır. Burada önemli olan hakkımızda üretilecek içeriklerin olumlu bir ağırlığa sahip olmasını sağlamaktır. Bunun da yolu sadece kariyerimizde değil, hayatımızın her alanında, marka gibi düşünüp marka gibi hareket etmekten geçmektedir.

Online itibar yönetimi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için “Online İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Kişisel Marka İmajı

İmaj, markanızın insanlar tarafından algılanma biçimidir. Bu yüzden imajınızı ürettiğiniz somut ve soyut değerlerin karması oluşturur. Bilgi ve deneyiminizin yanı sıra duruş ve giyim tarzınızdan hatta kullandığınız parfüm dahi marka imajınıza olumlu yada olumsuz katkı sağlayan unsurlardır. Bu yüzden bazı durumlarda marka imajınız deneyim ve uzmanlığınızın önüne geçebildiği gibi bazı durumlarda geriye de düşebilir.

Tüm bunların yanı sıra yarattığınız imaj yada algı sayesinde uzmanlık alanınız olmayan konularda dahi görüş ve düşüncenize başvurulabilir. Bu durum hoş olduğu kadar bazı riskleri de içerir. Kontrolsüzce yarattığınız imajınız sizden beklentileri arttıracağı gibi bu beklentileri karşılayamadığınız noktada hem yarattığınız imajınız hemde buna bağlı olarak da kişisel markanız telafisi zor alan yaralar alabilir.

Bu yüzden imaj ve algınızın sınırlarını iyi belirlemeniz yararlı olacaktır. Yönetebildiğiniz ölçüde marka imajınızın bilgi ve becerinizin nispeten önüne geçmesine izin verebilirsiniz. Fakat kesinlikle gerçekte olmadığınız biri gibi gözükerek imajınızın kontrolden çıkmasına izin vermeyin.

Kişisel Markalaşma Süreci

Size has yeteneklerinizin olması yada işinizi çok iyi yapıyor olmanız maalesef sizi tek başına bir marka haline getirmiyor. Marka olabilmeniz yada bir marka değeri yaratabilmeniz için sahip olduğunuz bilgi ve uzmanlığınızın diğer insanlar tarafından bilinip teyit edilmesini sağlamanız gerekir. Bunu sağlamak için harcayacağınız emek ve zamana da Kişisel Markalaşma Süreci diyoruz.

Unutmayın sonucu ne olursa olsun bu süreç de yaşadıklarınız sizin için harika bir deneyim olacak.

Kişisel Markalaşma Düşüncesi Nasıl Ortaya Çıkar?

Kişisel markalaşma düşüncesinin bireylerde nasıl ortaya çıktığını en iyi tarif eden batılı kaynak Maslow’un İhtiyaçlar Hiyararşisi diyebiliriz. Buna göre insan nefes alma, yeme içme, barınma ve kendini güvende hissetme gibi temel ihtiyaçlarını sağladığında başarı, itibar gibi markalaşma öğelerini içeren ihtiyaçlara yönelmektedir.

Kişisel markalaşma açısından bakabileceğimiz tasavvuf temelli bakış açısına ise İnsan-ı Kamil olmak diyebiliriz. İnsan-ı Kamil olmak ihtiyaçlar hiyerarşisinde kullanılan pramit yerine altı çıtalı (doğum, can, güç, ikrar, adalet, kemal, insan-ı kamil) bir uçurtma ile ifade ediliyor. Bu çıtalardan biri eksik ise uçurtma uçamaz yani insan kamil olamaz. İnsan-ı Kamil olan insan hırslarını, arzularını, kavgalarını bir kenara bırakabilmeyi ve insanlara adil, olgun ve erdemli davranabilmeyi ifade ediyor.

Bu iki görüşü değerlendirdiğimizde birnin insanın fiziki ve maddi ihtiyaçlarına odaklandığını diğerinin ise ahlak, erdem ve adalet temelinden yaklaşım sergilediğini görüyoruz. Biz her iki yaklaşımdan da faydalanarak markalaşma sürecimize katkı sağlayabiliriz.

Nasıl Kişisel Marka Olunur?

Güçlü ve zayıf olan kişisel özelliklerimiz ile öne çıkaracağımız bilgi deneyim ve uzmanlık alanlarımızı belirledik. Sonrasında marka kimliğimiz ile imajımız hakkında çalışarak amaç ve hedeflerimizi tespit ettik.

Artık markalaşma sürecindeyiz sahip olduğunuz bilgi, deneyim ve uzmanlığınızdan insanları haberdar etmelisiniz. Bunun içinde kendi tanıtımınızı yani pazarlamanızı yapmanız gerekiyor. Bu açıdan çok şanslı olduğunuzu söyleyebilirim elimizin altında geniş kitlelere ulaşabilmemizi sağlayacak birçok araç bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise internet ve internetin bizlere sağladığı iletişim olanaklarıdır.

Ben bu yazımda muhakkak kullanmanızı önerdiğim 5 kişisel markalaşma aracına yer vereceğim.

Olmazsa Olmaz 5 Kişisel Markalaşma Aracı

Hemen yukarıda bahsettiğim gibi günümüzde kendimizi tanıtabileceğimiz birçok araç ve mecra bulunuyor. Kişisel markalaşma sürecinde tüm bu pazarlama kanallarını birlikte ve uyum içerisinde kullanmamız çok önemli aksi taktirde ortaya çıkan müzik kulağa pek hoş gelmeyebilir.

Kişisel bir blog sayfanız olsun

Olmazsa olmazların en başında kişisel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz bir blog sayfası sahibi olmanız geliyor. Oluşturacağınız içerikler sayesinde google, yandex gibi arama motorlarında uzmanlık alanınızla ilgili konularda arama yapan kişilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Blog sayfanızın dışında ki web sayfalarında da köşe yazılarınızın bulunması yine markanıza büyük katkılar sağlayacaktır.

Günümüzde ücretsiz blog sayfası açabileceğiniz gibi tamamen kendinize ait bir blog sayfası da oluşturmanız mümkün. Benim size tavsiyem kendinize ait bir blog sayfasına sahip olmanız yönünde olacaktır. Bu sizi daha ciddi ve kurumsal gösterecektir.

Blog sayfaları hakkında daha detaylı bilgi için Blog Nedir? Neden Blog Açmalısınız? başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Sosyal medyayı bilinçli ve aktif kullanın

Yanlış anlaşılmasın sosyal medyayı aktif kullanmaktan kastım tüm mecralarda olun anlamına gelmiyor. Tüm sosyal medya mecralarında hesap açıp aktif olmaya çalışırsanız muhtemelen başka hiçbir şeye vakit ayıramazsınız. Benim size önerim uzmanlık alanınıza en uygun 2 yada 3 mecrayı belirleyip bu mecralarda aktif olmanızdır. Burada da aktif olmanın sadece paylaşım yapmak olduğunu düşünmeyin. Burada ki başarınız takipçilerinizle etkileşime geçebilmenizden geçiyor.

Konferans, seminer ve workshoplar düzenleyin

Kişisel markalaşma sürecinizde size en büyük katkıyı konuşmacı yada eğitici olarak katılacağınız konferans, seminer ve workshoplar olacaktır. Bunların yanında online olarak gerçekleştirilen webinarlar da düzenleyebilirsiniz. Buralarda yapacağınız konuşmaların birçok mecrada paylaşılacağını unutmayın. Bunun yanında bu faaliyetleriniz blog ve sosyal medya paylaşımlarınızı çeşitlendirmenizi sağlayarak dikkatleri üzerinizde toplayacaktır.

Sivil toplum faaliyetlerine katılın

Size uygun ve gerçekten katkı sunmak istediğiniz bir alanda bulunan sivil toplum kuruluşuna üye olun ve bu stk’nın çalışmalarına samimiyetle katkı sağlayın. Yine burada yapacağınız çalışmaları sahibi olduğunuz mecralarda takipçilerinizle paylaşın. Bu size inanamayacağınız pozitif bir imaj katkısı sağlayacaktır.

Kartvizit

Sahip olduğunuz kartvizit bağlantı kurmanızı kolaylaştırırken size kurumsallık, ciddiyet ve güven kazandırmaktadır. Bu yüzden kartvizit tasarımınızın kurumsallığa uygun olarak güven ve ciddiyet vermesine özen göstermelisiniz.

Kişisel Marka Yönetimi

Markalaşma sürecinde gerçekleştireceğiniz tüm çalışmaları planlı bir şekilde yönetebilmenizin çok önemli olduğunu unutmayın. Kendinizi planlamaz ve bu konudaki çalışmalarınızı aksatırsanız hedefinize ulaşmanız oldukça zor olacaktır. Bu yüzden her zaman önem derecesine göre günlük, haftalık ve aylık olacak şekilde bir yapılacaklar listesi hazırlamanızı öneririm. Fakat bu liste yapamayacağınız kadar çok görevle doldurulmamalı, bu yüzden kendinize günlük ve haftalık sınır koymanızda yarar var. Markalaşma sürecinize günlük 2 yada 3 sabit ve değişken görevle başlamanız kişisel marka yönetiminizi kolaylaştıracaktır.

Kişisel Markanın Korunması

Kişisel markamızı belli bir seviyeye getirmemiz markamızın hep o seviyede kalacağı anlamına gelmiyor. markamızın konumunu korumak yada daha da ileri taşımak için eskisinden bile çok çalışmanız gerekebilir.

Özellikle kişisel markanızı koruyabilmek için değişim ve yeniliklere açık olup rakiplerinizi izlemelisiniz. Hatta modayı bile takip etmeniz gerekebilir. Ancak böylelikle kendinizi yenileyerek geliştirebilirsiniz. Unutmayın insanların istek ve talepleri sürekli olarak değişmektedir. Eğer bu değişime ayak uydurup kendinizi yenileyemezsiniz markanız her geçen gün eriyecektir.

Kişisel Marka Değeri

Kendinizi tanımladıktan sonra ortaya koyacağınız değerler ve bu değerler üzerinden diğer insanlara sağlayacağınız faydalar size olan talebi belirlerken de marka değerinizi oluşturacaktır.

Kendi belirlediğiniz çerçeve dahilinde istediğiniz ölçüde yada üzerinde tercih edilen bir kişi olduğunuz taktirde yarattığınız kişisel markanızın yüksek bir değere sahip olduğunu düşünebilirsiniz.

Kişisel Markalaşma Konulu Filmler

Kişisel markalaşma konusunda ilham alabileceğiniz filmleri sizler için bir araya getirdim. Umarım izlerken hem keyif hemde ilham alırsınız.

Para Avcısı – The Wolf Of Wall Street (IMDB 8,2)
Gandhi (IMDB 8)
Padman (IMDB 7,9)
Kör Nokta / The Blind Side (IMDB 7,7)
Şike / Quiz Show (IMDB 7,5)
Yeni Bir Başlangıç / Jerry McGuire (IMDB 7,3)
Asılsız Haber / Shattered Glass (IMDB 7,2)
Zirveye Giden Yol / The Ides of March (IMDB 7,1)
Başkanın Adamları / Wag The Dog (IMDB 7,1)
Hancock (IMDB 6,4)
Bizim Adımız Kriz / Our Brand is Crisis (IMDB 6,1)

Sonuç

Siz farkında olsanız da olmasanız da markalaşma süreciniz doğumunuzla başlar. Doğduğumuz andan itibaren ilk temasımızı gerçekleştirdiğimiz ailemiz vasıtasıyla elde ettiğimiz kazanımların bile kişisel markalaşma sürecimizin temellerini oluşturduğunu bilmeliyiz.

Büyüdüğümüz ortam, yaşadığımız şehir, okuduğumuz okullar, yaptığımız spor ve sahip olduğumuz hobiler kişisel markamızın temellerini oluşturmaktadır. Bu yüzden kişisel markalaşmanın önemini ne kadar erken kavrarsanız sizin için o kadar iyi olacaktır.

Kişisel Markalaşma Eğitimi

Kişisel markalaşma eğitimi hakında bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

emuyesseroglu:

Yorumları Görüntüle (129)

    • Hocam kişisel markalaşma ile ilgili yazınızı sunum olarak ayrıca sizden ayrıntılarıyla dinleme fırsati bulduğum için çok mutluyum. Empatinin ve kibarliğin da markalaşma da önemli unsurlardan biri oldugunu düşünüyorum. 9 yaşında bir oğlum var ve bu yazınızı okurken Z kuşağı olan oğlumu düşündüm, basketbol kursuna gitmesinin ne kadar doğru olduğunu düşündüm. Ben de kaligrafi ile ilgileniyorum, marka unsurlarından biri olan logo çalışmaları için aklımda güzel projeler var, benzersiz logo tasarımları beni heyecanlandiriyor. Tekrar teşekkür ederim.

    • Kisisel markalasma sürecinin tum evrelerine katılıyorum. Ozellikle bu sürecin doğdumuzda basladigi gercegi yadsinamaz. Evet, cografya kaderdir bir noktada. Bunu degistirmek ise, bireylerin elindedir. Dolayisi ile kisisel markalasma zemininin daha çocukluktan saglanamadigi, bilincli ve destekleyici ebeveynligin olmadigi bir dunyada; isin buyuk kismi bireylere dusuyor. Eger bireyin markalasmak gibi bir derdi var ise, mutlaka bu uğurda buyuk emekler vermeli. Bu metinde de yazan tum aşamaları yılmadan, bıkmadan adım adım gerçekleştirmeli.

    • Bu konuda benim gibi bilgi sahibi olmayanların dahi, kolaylıkla anlayıp uygulamaya geçebilcekeleri bir yazı olmuş.çok tşk.

  • Başta siyasetçilerin, doktorların vb meslek dallarında faaliyet gösterenlerin muhakkak okuması gereken bir yazı olmuş.. Kendi adıma birçok not aldığımı söyleyebilirim.

  • Merhabalar ben Noyan.

    “Kişisel markalaşma nedir, nasıl kişisel marka olunur?” adlı yazınızı okudum, çok beğendim ve bu yüzden sizinle iletişime geçiyorum.

    Ben İzmir’de Elektronik&Haberleşme mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim, okulumuzun Girişim Topluluğunda başkanlık yaptım, yazılımla ilgileniyorum ve şu an ortağımla birlikte bir girişim kurmaya çalışıyoruz. İlerde profesyonel hayatımda girişimci ve yönetici olmak istiyorum, bunun için kişisel marka oluşturmanın önemini biliyorum ama nasıl uygulanacağım hakkında bir fikrim yok.

    Sizce üniversite yıllarımızdan bu markayı oluşturmaya nasıl başlayabiliriz? Çünkü birçok aktivitede bulunmama rağmen çok fazla tanındığımı düşünmüyorum ve sosyal medyayı da çok fazla zaman harcadığı için kullanmıyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar..

    • Kişisel markalaşma adına faydalı bi yazi değişik bir bakış açısı kazandırıyor benimde bir Instagram sayfam var onu geliştirirken dikkat etmem gereken şeylerin bu kadar kapsamlı olduğunu düşünmemiştim ayrıca tasavvuf açısından konuya bakış ayri bi lezzet katmış teşekkürler

  • Merhaba

    Bu konuda okuduğum endoyurucu içerik emeğinize sağlık yazılarınızı takipteyim.

    • Kişisel marka bence insanın kendisi ile olan dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile doğru orantılıdır. Her gün yeni olaylar yeni gelişmeler oluyor makalede bahsedildiği gibi yeniliğe açık ve yeniliği yakalayan olmalı kişisel markasını yukarı taşımak isteyenler. Dersten sonra burada okumak keyif vericiydi. Teşekkürler hoca .

  • Kişisel markalaşma gerçekten yükselen bir trend. Yazınızı çok beğendim elinize sağlık

    • Merhaba Ali bey,

      Kişisel Markalaşma ve Kurumsal Markalaşma ile ilgili bireysel ve kurumsal danışmanlık vermekteyim.

      Saygılarımla

  • Daha önce kişisel markalaşma seminerinize katılmıştım. Şimdide yazınıza denk geldim bu konuda açık ara teksiniz.

    • Kendisini dijital pazarlamada geliştirmek isteyen herkesin okuması gereken bir yazı olmuş,emeğinize çok teşekkür ederiz.

  • Kşisel markalaşma ile ilgili dğer yazılarınızı da okudum. İnsan-ı Kamil Olmak ilk defa duyduğum bir olgu. Halbuki bizim kültürümüze aitmiş okullarımızda Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinden bahsedilirken bu konunun atlanması ne kadar üzücü...

  • Kariyerinde ilelemek isteyenler için önümüzdeki yılların en önemli konusu kişisel markalaşma olacak gibi görünüyor. Kurumlar eğer gerçek bir marka olmak istiyorsa önce çalışanlarını birer marka haline getirebilmeli..