Son Güncelleme Tarihi 2 Aralık 2018
Google’ın başarı hikayesi hiç kuşkusuz yaşadığımız dönemin en büyük birkaç başarı hikayesinden biridir. Günümüzde google ve ürünlerinin olmadığı bir internet ortamı neredeyse düşünülemez, hemen hemen hepimiz Google’ın günlük hayatımızı kolaylaştıran bir veya birkaç ürününü kullanmaktayız. Gelin hep beraber google’ın başarı hikayesinin ayrıntılarına birlikte bakalım.
Google’ın Kısa Kuruluş Hikayesi
Google’ın kuruluş hikayesi ABD’nin Kaliforniya kentinde bulunan Stanford Üniversitesinde henüz doktora öğrencisi iki genç olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1996’nın Ocak ayında bir araştırma projesi olarak başladığını biliyoruz. Google yine aynı sene içerisinde Stanford üniversitenin alt alan uzantısını kullanarak google.stanford.edu olarak ilk yayınına başlamıştır. 1997 senesine geldiğimizde ise Larry Page ve Sergey Brin www.google.com alan adını alarak araştırma projelerini bir adım daha ileri taşımış ve 4 Eylül 1998’de de resmi olarak şirketleşmişlerdir. Şirketin sloganı ise Kötü Olma! olarak belirlenmiştir. 21 Eylül 1999’da ilk geliştirme süreci tamamlanan Google BETA yazısını kaldırmış ve hızla büyümüştür.
Google Adı Nereden Geliyor?
Larry Page ve Sergey Brin’in araştırma projelerinin ilk adı sitelerin geri bağlantılarının takibinin önemini vurgulamak için BackRub’du. Fakat daha dikkat çekici bir isim arayışı onları Googol kelimesinin üzerinde değişiklik yaparak Google ismini kullanmaya başlamalarına neden oldu. Googol büyük sayılardan biri olup matematik karşılığı 10100’dür.
Google’ın Kurucuları
Yukarıda da bahsettiğim gibi Google’ın başarı hikayesi 1996 yılında Stanford Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından başlatılmıştır. Şimdi günümüzün marka değeri en büyük şirketlerinden olan Google’ın kurucularını biraz daha yakından tanıyalım.
Larry Page
Bu başarı hikayesinin iki önemli aktöründen biri olan Larry Page’in tam adının Lawrence Page olduğunu genel kültür açısından bilmeliyiz. Bizim bildiğimiz adı ile Larry Page 26 Mart 1973’de ABD’nin Michigan şehrinde dünyaya gelmiştir. Bilgisayar Mühendisi olan Larry Page evli ve 2 çocuk babasıdır. (2017) Bilgisayar Mühendisi olmasında anne ve babasının Michigan Üniversitesi‘nde Bilgisayar Mühendisliği derslerine giren birer akademisyen olmasının etkisi olduğunu düşünebiliriz. 2013’de yakalandığı bir hastalıktan ötürü sesi ince ve az çıkmakta buna bağlı olarak da artık kendisi maalesef uzun konuşmalar yapamıyor.
Kendisi 56.2 milyar $’lık kişisel serveti (2018) ile Forbes listesinde Dünyanın en zengin 12. kişisi durumunda. Larry Page şuan 7 milyon $’lık ekolojik malikanesinde hayatını sürdürüyor ve bunun yanında 45 milyon $’lık mütevazi bir yata sahip. Günümüzde iş hayatına 2015’de kurulan ve Google’ı da bünyesinde barındıran Alphabet (Alfabe) şirketinin CEO’su olarak devam etmektedir.
Sergey Brin
Bu başarı hikayesinin diğer önemli aktörü Sergey Brin’in hayatı Larry Page’ göre biraz daha ilginç diyebilirim. Sergey Brin aslen Yahudi asıllı bir Rus, kendisi 21 Ağustos 1973’de Moskova’da dünyaya gelmiş. 1978’de yani 5 yaşında ailesi ile birlikte Rusya’dan ABD’ye göç etmiş, aslına bakarsanız o yıllarda Rusya’nın Sovyetler Birliği olduğunu düşünürsek bunun bir göçten çok kaçma olabileceği akla daha yatkın geliyor. Sergey Brin yüksek öğrenimini Marylan Üniversitesinde matematik ve bilgisayar mühendisliği okuyarak tamamlamış ve Stanford Üniversitesinde yüksek lisans ve doktorasını yapmıştır. Kişisel birkaç detay vermek gerekirse lise ve üniversite yıllarında jimnastik ile ilgilenmiş, 2007’de Çinli bir hanımla evlenip 2015’de boşanmış bu evlilikten 2 çocuğu bulunuyor boşanma nedeni ise çapkınlık. Tüm bunların dışında Dünya’da kendi tırnaklarıyla dolar milyarderi olan 4 kişiden biri, kendisine ait olmayan kiralık bir evde oturuyor ve işe paten sürerek gidiyor.
Kendisi 54.7 milyar $’lık kişilik serveti (2018) ile Forbes sıralamasında gezegenimizin en zengin 13. Kişisi, bunun yanında iş yaşamına 2015’de Larry Page ile kurdukları Alphabet (Alfabe) şirketinin Başkanı olarak devam ediyor.
Google ve Alphabet’in Şirket Yapısı
Google’ın şirket yapısını ele alırken ilk önce 2015 yılında kurulan ve Google’a ait diğer şirketleri bir çatı altında toplayan Alphabet yani Türkçe Alfabe şirketinin yapısına bakmamız gerekiyor. Çünkü Google artık Alphabet’in altında bulunan şirketlerden sadece bir tanesi olmuş durumda tabi yine Google’ın altında da Google’a bağlı birçok şirket bulunuyor.
Alphabet Inc (Alfabe)
Google ve Google’ın bünyesinde barındırdığı şirketleri bir çatı altına almak için 2015 yılında kurulan Alphabet’in şuanki CEO’su Google’ın iki kurucusundan biri olan Larry Page’dir. Şirketin Başkanı ise Google’ın bir diğer kurucusu olan Sergey Brin’dir. Alphabet bünyesinde CEO ve Başkanın yanında birde Yönetim Kurulu Başkanı bulunmaktadır. Bu görevi şuan Eric E. Schmidt yürütmektedir. Eric E. Schmidt ayrıca Google’ın ilk CEO sudur. Bünyesinde Google’ı barındıran Alphabet’in piyasa değeri 2017 itibari ile 500 milyar $’ın üzerinde olup çalışan sayısı 65 bin civarındadır.
Alphabet Bünyesindeki Şirketler
Alphabet bünyesinde faaliyet gösteren birçok şirket bulunuyor. Bu şirketlerin her biri ayrı ayrı bir başarı hikayesine sahip ve bu hikayeye her an yenilerinin eklenebileceğini tahmin etmek bizim için zor olmayacaktır. Şimdi bu şirketlere göz atalım.
Google bu başarı hikayesi içerisindeki en önemli şirket olup Alphabet’in amiral gemisidir. İçinde Android, Arama Motoru, Youtube, Haritalar, reklamcılık gibi hizmetleri barındırmaktadır.
Google X
Google X, Google içinde kurulan gizli/devrimsel projeler birimi
Google Capital
Alphabet’in uzun soluklu yatırımlar ve danışmanlıklardan sorumlu şirketi
Google DeepMind
Alphabet’in yapay zeka teknolojilerine odaklanan birimi
Nest
Alphabet’in akıllı ev teknolojilerine odaklanan birimi
Access & Energy
Google’ın enerji ve internet erişimi işlerini yürüten birimi
Verily
Alphabet’in sağlık ve hastalıkları önleme konusunda çalışan birimi
Calico
Alphabet’in daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmenin yollarını arayan birimi
Side Walk Labs
Alphabet’in yenilikçi şehir projelerine ve şehirlerin yaşadığı sorunlara odaklanan birimi
Jigsaw
Alphabet’in jeopolitik meydan okumalar yapan bir teknolojik kuluçka merkezi
Waymo
Alphabet’in otonom araç geliştirme birimi
GV
Google Ventures, Alphabet’in yeni girişimleri fonlayan yatırım birimi
Google Inc
19 Ağustos 2004’de tarihinde halka arz edildiğinde hisse değeri 85$ olan Google’ın 4 Mayıs 2017 tarihindeki hisse değeri 931,66$ olarak gözükmektedir. Google’ın marka değeri ise 2017 itibari ile 109,5 milyar$’a ulaşmıştır. Bu rakamla Google Dünyadaki en değerli marka konumuna gelmiş durumda ayrıca Google tek başına üst şirketi olan Alphabet’in gelirlerinin %90’nını oluşturmaktadır. Şirketin merkezi Kaliforniya Mountain View’de bulunan Googleplex’dir Tabi GooglePlex Google’ın tek merkezi değil Google’ın Dünya üzerine yayılmış birçok merkez ve ofisi bulunuyor. 2015 ‘de gerçekleşen şirket yapılanması sonrası Google’ın yeni CEO’su Hintli Sundar Pichai olmuştur. Sundar Pichai 2004’de ürün yöneticisi olarak işe başladığı Google’da CEO olana kadar birçok önemli görevde bulunmuş ve Google bünyesinde yarattığı kendi başarı hikayesi ile bugünkü konumuna yükselmiştir.
Google Bünyesindeki Şirketler
Alphabet’de olduğu gibi Google’ın bünyesinde de birçok birim bulunmaktadır. Bu yapı Google’ın tüm geleneksel ürünlerini içinde barındırmaktadır. Şimdi de bu birimlere bakalım.
G – Google Arama Motoru
Orijinal çekirdek Google arama motoru
Youtube
Google bünyesine 2006 yılında dahil olan Youtube video barındırma sitesinin 2013 yılındaki aylık izlenme süresi 6 milyar saatti. Bu muazzam rakam 2017 itibari ile aylık 30 milyar saat izlenme süresine ulaşmış durumda. Bu rakamı yıl olarak hesaplamak istersek 30 milyar saat = 3 milyon yıla eşittir. Böylesine büyük bir başarı hikayesine sahip Youtube’un 23 Nisan 2005’de yayınlanan ilk videosu Me at the zoo‘yu izlemek ister misiniz?
Google Android
Google Android bir mobil işletim sistemi olup tüm Dünyadaki mobil cihazların %70’i bu işletim sistemini kullanmaktadır. Böylesine muazzam bir platformu 2005’yılında sadece 50 milyon $’a satın alınmış olması ise ancak ve ancak Google’ın sahip olduğu vizyon ile açıklanabilir. Bir dip not, Android işletim sistemine sahip ilk akıllı telefon 2008 yılında satışa sunulan HTC Dream’dir
Google AdSense
Google AdSense ve Google Ads (AdWords), Google gelirlerinin büyük bölümünü sağlayan reklamcılık hizmetidir. Fakat AdSense sistemi ile Google Ads (AdWords) sistemi birbirinden farklı bir reklamcılık modeline sahiptir.
Not: Google, Adwords hizmetinin adını 24 Temmuz 2018 itibari ile Google Ads olarak değiştirmiştir. Bu değişiklikten ötürü, AdWords Uzmanı olan reklam yöneticileri Google Ads Uzmanı olarak anılmaya başlanmıştır.
Google Haritalar
Google haritalar, Google’ın ücretsiz çevrimiçi haritalama servisidir.
Google Apps For Work
Google dökümanlar gibi uygulamaların bulunduğu birim
Google For Work
Google’ın işletme birimi
Technical Infrastructure
Alphabet haricindeki diğer birimlere alt yapı sağlayan teknik birim
ATAP
ATAP, Google’ın ileri teknoloji projelerinin araştırma laboratuvarı
Google Tarafından Satın Alınan Şirketler
Google’ın projelendirildiği andan itibaren genç, gelişen ve genişleyen bir yapıya sahip olduğunu görmekteyiz. Bu yapıya bağlı olarak da Google kuruluşundan kısa bir süre sonra kendi geliştirmelerine ek olarak farklı şirketler satın almaya yöneldiğini görüyoruz. Bu satın almaların bazılarının milyar dolarlık satın almalar olduğunu düşünürsek Google yöneticilerinin cesaretlerini kutlamamız gerekir. Risk alınarak gerçekleşen bu satın almalar Google’ın sahip olduğu vizyon ile birleştiğinde birer başarı hikayesine dönüşmektedir.
Google ilk satın almasını 12 Şubat 2001’de Deja adlı bir şirketi satın alarak gerçekleştirmiştir. Google’a entegre edilen Deja şirketi ile Google’ın yeteneklerine Google Gruplar eklenmiştir. Tabi bu satın alma Google için sonu gelmeyen bir başlangıç oldu ve günümüze kadar 100’ün üzerinde birçok şirketi ve bu şirketin yeteneklerini bünyesine kattı.
Google’ın En Büyük 4 Satın Alması
Yukarıda da bahsettiğim gibi Google vizyonu gereği kendisine değer katacağını düşündüğü hiçbir şirketi bünyesine katmaktan çekinmeyen bir şirket konumundadır. Bugüne kadar 100’ün üzerinde yapmış olduğu satın almalardan en değerli 4 tanesini sizlerle paylaşacağım.
-
Motorola Mobile
Android işletim sisteminin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla 15 Ağustos 2011’de tam 12,5 milyar dolarlık bir bedelle Motorola Mobile’ı satın aldı.
-
Nest Labs
Programlanabilir ev otomasyonu teknolojileri konusunda çalışan Nest Labs’ı Google 2014’de 3,2 milyar $’a satın aldı.
-
DoubleClick
AdSense reklam ağını geliştirmek için yapılan bu satın alma için Google 2007 yılında 3,1 milyar dolarlık bir ödeme yapmıştır.
-
Youtube
İnternet kullanıcılarının yakından tanıdığı Dünya’nın en büyük video izleme sitesi olan Youtube’u Google 2006 yılında 1,65 milyar $’a satın alması herkes için bir sürpriz olmuştu. 2006’da henüz kar etmeyen Youtube için Google’ın bu bedeli nasıl ödeyeceği dahi soru işaretleri taşıyordu diyebiliriz. Fakat daha öncede bahsettiğim gibi bu satın almada Google’ın vizyonu devreye girdi ve Youtube’un mevcut durumu değil aslında gelecekteki potansiyeli satın alınmış oldu. Kısa sürede de bu satın alma kararının ne kadar doğru bir adım olduğunu tüm Dünya görmüş ve 2006’da 1,65 milyar $’a satın alınan Youtube’un 2016 yılı piyasa değeri 80 milyar $’ı geçmiştir.
Google Hikayesinin Sonu
Yazımın sonunda dramatik bir başlık kullanmak istedim. Fakat şuan için elimde bu başlığa uygun bir içerik bulunmuyor. Yaşam sürem içerisinde de böyle bir gelişme olması zor bir ihtimal gibi görünüyor. Tabi Titanik içinde zamanında batmaz denmiş bu ihtimalide unutmamak gerek.
Yazının Sonu
Google’ın başarı hikayesi yazmakla bitmeyecek kadar uzun, doğal olarak birçok ayrıntıya tek bir yazıda yer vermek maalesef mümkün değildi. Fakat elimden geldiğince sizi sıkmayacak Google hakkındaki popüler bilgileri tek bir çatı altında toplamaya çalıştım. Bu yazının ülkemizdeki girişimci gençlerin motivasyonunu arttırmasını dilerim. Umarım böylesine muazzam bir başarı hikayesine sahip Türk şirketlerini görmek biz Y kuşağına da nasip olur.
Teşekkürler
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.