E-Posta Pazarlaması E-Mail Marketing

E-Posta Pazarlama (E-Mail Marketing) Nedir?

Son Güncelleme Tarihi 30 Ekim 2019

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda e-posta pazarlama (e-mail marketing) ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerini kaldıracak bir içerik hazırladım.

E-Posta Pazarlama Nedir?

Firmanıza ya da size ait, yasalara uygun bir şekilde izin alınmış e-mail adreslerine toplu şekilde atılan tanıtım amaçlı e-posta gönderilmesine e-mail marketing yani e-posta pazarlama denmektedir.

E-Posta Pazarlamasının Önemi

Dijital pazarlamanın en önemli ayaklarından biri olan E-Mail Marketing, çağın iletişim teknolojilerine uygun olarak reklam ve tanıtım yapmayı sağlayan başlıca dijital pazarlama unsurlarından biridir. Hemen bu konu ile ilgili bir kaç rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yapılan araştırmalara göre günümüz dünyasında 4,02 milyar internet kullanıcısı bulunuyorken, bir e-posta adresine sahip kişi sayısı 3,7 milyar kişiyi aşmış durumda bunun yanında aktif tüketici durumundaki yetişkinlerin %92’si e-posta adresine sahip olmakla beraber %61’i günlük olarak e-posta hesaplarını en az 1 kez kontrol ediyor. Gördüğünüz gibi e-posta kullanımının gelmiş olduğu nokta, pazarlama faaliyetlerini dijital kanallar üzerinden yapan ya da yapacak olanlar için dikkate alınması gerektiğini bize gösteriyor.

E-Posta Pazarlama Hukuki Boyutu

Türkiye’de mailing yaparak e-posta pazarlaması (e-mail marketing) yapacak olan işletmeler öncelikle 15 Temmuz 2015’de “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik” adıyla Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği incelemelidir. Aksi taktirde yapılacak e-mail marketing çalışmaları kapsamında hukuki sorunlar yaşayabilirsiniz.

Yönetmelikteki en önemli husus e-mail marketing yapılacak e-posta adreslerinin onaylı olması gerektiğidir. E-Posta hesabının sahibinin onayı alınmayan e-posta adreslerine mailing yapılması hukuken suç teşkil etmektedir.

Yönetmelik Kapsamı Dışında Olanlar

Vakıf üniversiteleri, kamu kurumları, siyasi partiler ile kamu yararı güden dernek ve vakıfların ticari amaç taşımayan e-posta gönderimleri yönetmelik kapsamı dışında tutulmuştur.

E-Posta Pazarlaması Çeşitleri

E-posta pazarlaması yaparken belirleyeceğiniz hedefe göre farklı gönderim çeşitleri bulunmaktadır.

Hoş Geldiniz Maili

Web sitenize kayıt olan yada bülteninize abone olan internet kullanıcılarına gönderilen hoş geldiniz maillerini kapsar.

Duyuru ve Bilgilendirme Mailleri

Yaptığınız kampanya ve indirimleri, fiyat değişikliklerini, yapılan etkinlikleri vb konulardaki gönderilerinizi kapsar.

E-Posta Pazarlaması Örneği

Makale ve Haber Bültenleri

Sitenizin blog ve haberler kısmında yayınlanan ilgi çekici içeriklerin gönderimini kapsar.

Video İçerikli E-Mail

Video içerik üreticilerinin ve ürün videoları üreten e-ticaret sitelerinin gönderimlerini kapsar.

Etkileşim Arttırıcı E-Posta Gönderimleri

Pasif durumda bulunan ve bugüne kadar etklileşimde bulunmayan aboneleriniz ile etkileşim ve bağ kurabilmeyi hedefleyen harekete geçirici mesajlar içeren e-posta gönderimlerini kapsar.

Teşekkür Gönderimleri

Sizin için değerli bir aksiyonu gerçekleştiren kullanıcılara gönderilen e-postaları kapsar.

Ödeme Onayı Gönderimleri

Web siteniz üzerinden gerçekleştirilen ödemenin sorunsuz bir şekildiğini tamamlandığını gösteren gönderimleri kapsar.

Özel Gün Gönderimleri

Datanızın kalitesine göre doğum günü gibi özel günlerde gönderilen içerikleri kapsar.

E-Posta Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Tamamen yasal ve izinli bir şekilde pazarlama amaçlı e-posta adreslerini toplamaya başladık ve artık e-posta pazarlaması yapmaya kendimizi hazır istiyoruz. Fakat nasıl ve neye göre yapacağız? Sadece e-posta adreslerine sahip olmak bizim için yeterli mi? Nelere dikkat etmeliyiz?

E-Posta Gönderirken Nelere Dikkat Edilmeli?

E-Posta pazarlaması yapmadan önce dikkat etmemiz gereken birçok unsur bulunuyor. Bu unsurları biraz detaylandıralım.

Data Kalitesi

Mailing yapacağımız datanızın kaliteli olması ilk dikkate almanız gereken unsur. Bu yüzden datanızda e-posta adresinin yanı sıra ad/soyad, cinsiyet, Şehir, Yaş, vb bilgilerinde bulunması gerekir. Aksi taktirde bir erkek datasına bayan çorabı veya alaksız başka bir içerik ile mailing yapma olasılığınız oldukça yüksek.

Platform Seçimi

Toplu mail gönderimi yapabilmenizi sağlayan ücretli ve sınırlı kullanımı ücretsiz olan birçok firma bulunuyor. Burada tercih edeceğiniz firmanın maillerinizi spama düşürmeyen, segmantasyon imkanı sunan ve güvenilir raporlama yapan bir firma olmasına özen göstermelisiniz.

E-Postanın Kimden Geldiği

E-posta göndericisinin kim olduğu net bir şekilde ifade edilmeli alıcıların spam olarak algılayabileceği gönderici adları güven vermediği için açılma oranları oldukça düşük olmaktadır.

E-Posta Gönderim Gün ve Saati

Mailing yapacağınız gün ve saat oldukça önemli ilk e-posta gönderimlerinizi internet trafiğinin ençok arttığı gün ve saatlerde yapabilirsiniz. Fakat her datanın kendi dinamikleri olduğunu unutmayın birkaç denemeden sonra raporlardan sizin için hangi gün ve saatlerin verimli olduğunu dikkate almanız gerekir.

E-Posta Başlığı

E-postanızın başlığı en çok önem vermeniz gereken kısım, doğru ve harekete geçirici mesajı veremediğiniz taktirde e-postanızın açılma oranın düşük olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden e-posta başlığınızın içeriğinize giden en önemli basamak olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bütün herşeyi doğru yapsanız bile başlığınız doğru mesajı içermiyorsa tıklanmayacak ve yapılan tüm diğer çabalar boşa gidecektir.

E-Posta Tasarımı

Gmail, Hotmail ve Yahoo dünyada ve ülkemizde en çok kullanılan elektronik posta servisi hizmeti sağlayıcılarıdır. Bu yüzden e-posta gönderimlerinizin bu servis sağlayıcılarında doğru görünüp görünmediğini önceden kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

Mobil Uyumlu E-Posta Tasarımı

Mobil cihazların kullanımının artması e-posta kullanımını da etkilemiş durumda, günümüzde e-posta açılma oranlarının mobil cihaz kullanıcılarında daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu yüzden gönderim yapacağınız e-posta tasarımlarının mobil uyumlu olması oldukça önem taşımakta.

E-Posta İçeriği

E-Posta içeriğiniz sizi sonuca götürecek olan en önemli kısım, bu kısmı farklı ve dikkat dağıtıcı mesajlar veren içeriklerden uzak olacak şekilde hazırlamalısınız. Verdiğiniz mesaj net ve anlaşılır olmalı, bunun yanında içeriğinizi mutlak suretle görsel ve mümkünse video ile desteklemeniz oldukça faydalı olacaktır.

Açılış Sayfası

Herşey mükemmel gitti yaptığımız gönderimin açılma oranı ve içeriğin tıklanma oranı oldukça yüksek fakat kullanıcılar yönlendirme yaptığımız web sayfamızda bir aksiyonda bulunmuyor. Muhtemelen hazırladığımız e-posta içeriği ile yönlendirme yaptığımız web sayfamızın içeriğinin alak düzeyi düşük ya da açılış hızı gibi teknik sıkıntılar bulunuyor. Bu yüzden toplu e-posta gönderimimizi gerçekleştirmeden önce web sayfmızın durumunu incelemeli ve gerekiyorsa gerekli revizyonları gerçekleştirmeliyiz.

Örnek E-Posta Pazarlama Stratejisi

Peki mailing yapmaya başlamak için nasıl bir yol izlemeliyiz? Aklımıza estiği gibi istediğimiz konuda e-posta göndermek mi? yoksa bir strateji kapsamında belli hedefleri bulunan içeriklere sahip e-postalar göndermek mi?

Size ilham olması için basit bir e-posta pazarlama stratejisi örneği vermek istiyorum. Diyelim ki bir güzellik merkezinde sağlıklı bir şekilde müşterilerimizin datasını tutuyoruz. Tuttuğumuz bu datamız sayesinde bacak epilasyonu yaptırmakta olan ve son iki seansı kalan müşterilerimizi filtreleyebiliyoruz. Filitrelediğimiz bu dataya çapraz satış hedefli olarak kol epilasyonu kampanyası kurgulayarak mailing yapabiliriz.

E-Posta Pazarlaması Nasıl Yapılmaz?

E-posta pazarlaması yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hüsuslar bulunmaktadır. Özellikle herhangi bir hedefi ve stratejisi olmayan gönderimler yapmamalısınız. Bu tarz e-posta gönderimleri sonucunda marka imajınız zarar görebilir. Bunun yanında çok sık gönderim yapmak yine abonelerinizi sıkacak ve abonelikten çıkmalarına neden olacaktır. Kullanıcı için bi değer yaratmayan ve sadece satış ve reklam odaklı gönderimler yine abonelerinizin duyarsızlaşmasına ve abonelikten çıkmalarına neden olacaktır.

E-Posta Pazarlama Yapmanın Avantajları

E-Posta pazarlamasının aşağıda belirttiğim birçok avantajı bulunmaktadır.

  • E-Posta pazarlaması en düşük maliyetli dijital pazarlama kanallarından biridir.
  • E-posta gönderimlerinden elde edeceğiniz datalar müşterilerinizi daha yakından tanımanıza olanak sağlar.
  • E-posta pazarlaması sayesinde tamamlayıcı hizmet ve çapraz satış adetinizi arttırabilirsiniz.
  • E-posta gönderimleri sayesinde müşteri sadakati ile marka bilinirliğinizi arttırırsınız.
  • Müşteri segmantasyonu ile kişiselleştirilmiş mailler gönderebilirsiniz.
  • Ürün ve hizmetiniz ile ilgili oluşturduğunuz anketleri mailing yaparak müşteri deneyimi kalitenizi arttırabilirsiniz.
  • E-posta gönderimleri kalıcıdır kullanıcı silmediği sürece posta kutusunda kalmaya devam edecektir.

E-Posta Reklamcılığı

Sahip olduğumuz izinli e-posta dataları üzerinden ya da çeşitli reklam platformlarını kullanarak e-posta kutularının içerisinde firmamız ile ilgili reklam gösterebilmekteyiz.

Özellikle en çok tercih edilen arama motoru olan google’ın elektronik posta hizmeti GMail kullanıcılarına yine google’ın internet reklamcılığı hizmeti olan Google Ads aracılığı ile e-posta reklamları gösterilebilmektedir. Elinizde hiçbir e-posta datası olmasa dahi ilgi alanı ve demografik hedeflemeler yaparak Gmail Hesabı kullanıcılarının posta kutularında e-posta reklamları yayınlamanız mümkün olmaktadır.

GMail E-Posta Reklamları

MailChimp E-Posta Pazarlama Servisi

MailChimp dünyada en çok tercih edilen e-posta pazarlama servislerinden bir tanesidir. Bu platforma yazımda yer verme sebebim ise ücretsiz kullanım olanağı sunmasıdır. MailChimp kullanıcılarına bir kerede ikibin ve ayda toplamda onikibin gönderimi ücretsiz bir şekilde yapılabilmesine olanak veriyor. Bunun yanında spam oranının düşük olması birçok e-posta şablonuna yer vermesi avantajları arasında gösterilebilir. MailChimp ile ilgili daha detaylı bilgiye MailChimp Nedir? Nasıl Kullanılır? başlıklı blog yazımdan ulaşabilirsiniz.

MailChimp Nedir? Nasıl Kurulur?

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

E-Posta Pazarlama (E-Mail Marketing) Nedir?” üzerine 19 görüş

    1. Sürekli kullandığım bir pazarlama yöntemi son birkaç aydır çok daha fazla gönderilerim oluyor. Doğru kullanıldığında gerçekten son derece hızlı, etkili ve maliyetsiz. Pek çok potansiyel müşteriye ulaştım ve bazılarına ürün satışı gerçekleştirdim…
      Dersinizde ve yazınızda yer verdiğiniz Ticari İletişim kanunuyla farkındalığım daha da arttı ki bundan böyle azami dikkat edeceğim.
      Tşk.

  1. halen daha gelen maillerdeki indirimleri girer incelerim. “modası geçmiş” gibi gözükse de halen milyonlarca insan bu şekilde satın alma davranışı gösteriyor. bu sebeple faydalı bir içerik olmuş, teşekkürler

    1. E mail marketing çağın iletişim teknolojilerine uygun reklam ve tanıtım yapmayı sağlayan başlıca dijital pazarlama ağaçlarından biridir.E mail marketing hukuki boyutu dikate alınarak yapılmalıdır.Avantajları.Düşük maliyet.müşteriyi yakında tanıma.çapraz satış adeti artırma müşteri sadakati ve marka bilinirliği.e marketing hakında çok verimli ve eğitici bir makale yazarın eline sağlık.

  2. E_posta pazarlama konusu üzerinde çalışarak doğru gönderilerle geri dönüşü sağlanabilir bir çalışma. Yazınız çok faydalı oldu. Yasal prosedürleri hakim olmanın önemini yazınızla daha da iyi anladım.. Ama şunu belirtmeden geçemeyeceğim, maillerini günlük kontrol eden biri olarak, e posta ile gelen kampanyalar vb lerin müşterisi olmadım ben hiç 🙂

  3. Gönderilen e-postaların kesinlikle ilgi çekici ve reklam spotu gibi kısa ve öz olmasında hem fikirim. Kişisel e-posta hesabıma da onlarca tanıtım maili geliyor ve bir çoğunu açmadan siliyorum. üşenmezsem abonelikten çıkıyorum. ama bazı kayıtlı olduğum siteler var ki onları okumadan geçmiyorum. Doğru bir gruplandırma yapılması şart. Belirttiğiniz gibi hedef kitlenin tamamına aynı e-postayı göndermek şirket imajını zedeleyecek bir unsur.

  4. Günümüzde internet kullanıcılarının neredeyse hepsinin bir e-posta adresi bulunmaktadır ve bu kullanıcıların büyük bir çoğunluğu her gün e-posta adreslerini kontrol etmektedirler. Genellikle pazarlama konusunda aldığımız e-postaların çoğunluğu duyuru, kampanya ve indirim mailleridir. Gönderilen e-postanın dikkat çekmesi gereklidir. Bunun için kimden geldiği, gönderim saati, e-posta başlığı çok önemlidir. E-posta reklamcılığının en büyük avantajı düşük maliyet ve bir anda tüm müşteriler eş zamanlı ulaşabilmektir. Tüm bilgiler ve ilginiz için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.

  5. En önemli avantajı düşük maliyet belki de. Hukuki boyutu çoğu zaman gözardı edilir fakat en dikkat edilmesi gereken kısım da bu bence. Özellikle bu konuda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

  6. reklam gibi olmasın, zaten bir alakamda yok fakat, yazının üstüne söylemek istedim, aposto gibi günlük yayın yapan servisleri takip etmek, gazete okumaktan 5 – 0 önde hissettiriyor,
    sonuçta basılı iletişimde olmadığından ötürü, son dakika golü gündemleri dahi sabahtan mail adresinizine bırakmış oluyorlar, güzel bir hizmet açıkcası

  7. Pandemi ile birlikte iyi bir içerikli e-mailin başarı yolunun çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Özellikle 30-40 yaş arası çalışan bireylerin günde birçok kez e-maillerini kontrol etmeleri gerekiyor.Öğretici yazınız için teşekkür ederim.

  8. Yönetmelikte yayınlanan e-mail marketing yapılacak e-posta adreslerinin onaylı olması gerekiyor.
    Yönetmelik yayınlanmadan önce dataya kayıt edilen e-maillerden yazılı olarak onay alma süreci maalesef e-posta pazarlama konusunda firmaları sıkıntıya sokmuştur. Kurumsal bir firmanın sadece bu operasyon üzerine personel ihtiyacı olmuştu.

  9. Daha önce e-mail marketing çalışmaları yaptık ve çok verimli olmadı. Mail açılma oranları ve alışverişe dönüşü oldukça düşüktü. Ayrıca izinli data konusu hem e-mailing hem de sms müşterilerine gönderi yapma konusunda firmaları zor duruma düşürdü.

  10. Açıkçası ben iş ve başvurularım dışında e-postama gelen duyuru, indirim ve kampanya maillerine bakan biri değilim. Zaten mail kutunuzda önemli, reklam, sosyal, tanıtım diye bir kategori oluyor Öyle ki kimleri spam olarak düşüyor. Zaten mail dışında sosyal platformlarda gezinirken sürekli reklam çıkıyor. Ayrıca ilgili olduğum ürün ve hizmetlerşn site ve sosyal medya sayfalarına girip özellikle bakıyorum.

    Ancak şunu anladım ki ben bakmıyor olsam da sanırım belli bir oranda göz ardı etmeyenler var. Ve ne kadar demode gibi görünse de aslında bir pazarlamacı her alanı takip etmeli gelen reklam tanıtım mailine bile bakmalı. Kim ne şekilde uygulama yapıyor vb. Ayrıca bir anda kendi firma olduğunda bunu da kullanmam gerektiğini düşündüm 🙂

    Yazı e-posta reklam, duyuru, kutlama vb pazarlama karşı farkındalık yarattı ben de, özellikle hukuki boyutuyla ilgili de bilgi verdiğiniz için de teşekkürler.

  11. Özellikle bana yakından takip ettiğim maillerini kesinle spam işaretlemediğim firmaların son zamanlarda birçok mailinin spama düşmesi son zamanlarda dikkatimi çekti bu durumda da sizinde özellikle belirttiğiniz Platform Seçimi konusunun aslında ne kadar önemli olduğunu anlamış oldum.
    Spama düşen bir tek mail bile hem müşteriye hem de size para kaybettirebiliyor.

  12. Merhabalar, pazarlama da az maliyetle, kaliteli, hızlı ve doğru reklam yapabilme seçeneklerinin en başında yer alan pazarlama çeşidi hakkında, nasıl hazırlanmalı, ne şekilde yol alınmadı gerektiği, hukuki boyutu, ücretsiz ve ücretli nasıl yol izlenmesi konusunda aydınlatıcı, açıklayıcı bir yazı .
    Emeğinize sağlık 🙏🌼

  13. Spam haline gelmesiyle, etkileyici olması arasında ince bir çizgi olan bu yöntemin nasıl doğru kullanılması gerektiğini gösteren bir el kitabı niteliğinde…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X