Google Search Console Nedir?
SEO

Search Console Nedir? Etkili Nasıl Kullanılır?

Son Güncelleme Tarihi 21 Ekim 2019

Merhaba arkadaşlar bu yazımda SEO ile ilgilenen web sitesi sahiplerinin Google Search Console aracını etkili nasıl kullanabileceğini anlatıyorum.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console, web sitenizin google arama motoru sonuçlarında gösterdiği performansı ölçen, performans arttırıcı öneriler sunan web tabanlı ücretsiz google araçlarından biridir.

Search Console’un size sunduğu verileri web sitenizin check up sonucu olarak da düşünebilirsiniz. 

Search Console Kurulumu

Bir web sitesi sahibi iseniz, web sitenizle ilişkilendirmeniz gereken araçlardan bir tanesi de Search Console aracıdır. Bu aracı web sitenize kurabilmek için öncelikle https://search.google.com adresinde gmail e-posta hesabınızla bir oturum açmanız gerekiyor.

Giriş yaptıktan sonra açılan sayfada “URL Ön Eki” kısmına web sitemizin adresini girdikten sonra devam butonunu tıklıyoruz.

Açılan sayfada search console ile web sitemizi ilişkilendirebilmemiz için karşımıza 4 farklı seçenek çıkacak ( HTML Etiketi, Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi, Alan Adı Sağlayıcı). Biz bunlardan “HTML Etiketi” seçeneğini seçiyoruz. Burayı tıkladığımızda açılan pencerede bulunan HTML kodu web sitemizin <HEAD> kısmına ekledikten sonra doğrula butonuna basıyoruz.

Kodu başarılı bir şekilde web sitenize eklemeniz durumunda sahipliğiniz doğrulanarak search console ile web siteniz ilişkilenecektir. Ben burada örnek yaptığım için sistem doğrulanamadı uyarısı verdi.

Kodu nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız web sitenizi yaptırdığınız kişi ya da ajans ile görüşmeniz gerekecektir.

Google Search Console Özellikleri

Search Console’un web sitesi sahiplerine sunduğu birçok özellik bulunuyor. Bu özelliklerin en çok kullanılanlarını sizinle tek tek paylaşmak istiyorum.

Site Haritası Ekleme

Bir web sitesi kurduğunuzda yapmanız gereken başlıca işlerden bir tanesi de siteniz için site haritası oluşturmaktır. Site haritası sayesinde arama motorları sitenizin sayfa yapısını, içeriklerinizin birbiri ilişkisini yaptığı taramada daha iyi anlar. Site haritası aynı zamanda google arama motoru optimizasyonunun önemli kriterlerinden biridir. Bu yüzden oluşturduğumuz site haritalarını Search Console vasıtası ile google‘a bildirmemiz gerekir.

Web sitenizde oluşturduğunuz site bağlantısının bağlantısını aşağıdaki gibi search console’a ekliyoruz.

Search Console ile Arama Performansını İzleme

Search Console’un muhtemelen en çok kullanılan menüsü web sitemizin arama (anahtar kelime) performansını gösteren, performans menüsüdür. Bu menü sayesinde web sitemizin üç farklı arama türünde ki (web, görsel, video) performansını izlemeniz mümkün.

Performans menüsü sayesinde web sitenizi ziyaret eden ya da ziyaret etmesi muhtemel google arama motoru kullanıcılarının hangi anahtar kelimeleri kullanarak içeriklerinize ulaştığını görebilmektesiniz. 

Biraz daha detay vermek gerekirse, arama yapan kullanıcıların kullandığı anahtar kelimelerde ki konumunuzu, bu kelimelerde ki gösterim ve tıklanma sayısını, kullanıcıların bulunduğu ülke, kullandığı cihaz gibi birçok ayrıntıyı görmeniz mümkün.

Ayrıca elde edilen sonuçları search console’un tarih aralığı özelliğini kullanarak farklı tarihlerde web sitenizin gerçekleştirdiği performansı da karşılaştırmanız mümkün. 

URL Denetimi Menüsü ile
İçeriklerinizin İndekslenmesini Sağlayın

URL Denetimi menüsü sayesinde web siteniz ve web sitenize ait içeriklerin google arama motoru tarafından indekslenip indekslenmediğini kontrol edebilirsiniz. Yeni ürettiğiniz içeriklerin hızlı bir şekilde indekslenmesi için URL Denetimi menüsünü kullanarak dizine eklenmesini isteyebilirsiniz. 

URL Denetimi menüsü aynı zamanda ilgili sayfalarınızın kapsam sorunu ile geliştirmeye ihtiyacı olup olmadığını size bildirmektedir.

Search Console Bağlantılar Menüsü (Backlink)

Bağlantılar menüsü ile web sitenize hangi web sitelerinin bağlantı (backlink) verdiğini görebilirsiniz. Yine bu bağlantıların hangi içeriklerinize verildiğini görmeniz mümkün. Bu sayede web sitenize gelebilecek zararlı bağlantıları tespit ederek bunları engelleyebilirsiniz.

Bağlantılar menüsü aynı zamanda yaptığınız iç bağlantılarının detaylarını da size gösteriyor. 

Spam Bağlantıları Reddetme (Hacklink)

Bağlantıları Reddet menüsü sayesinde tespit ettiğiniz zararlı dış bağlantıları (hacklink) reddederek web sitenize zarar vermelerinin önüne geçebilirsiniz.

İndeks Almasını İstemediğimiz URL’leri Kaldırma

URL’leri Kaldır menüsü sayesinde google tarafından indekslenmesini istemediğiniz sayfalarınızın indeks almasını engelleyebilir siniz.

Kapsam Menüsü ile Sayfalarınızla ilgili Sorunları takip Edin

Kapsam menüsü web sitesi sahiplerine, sayfalarını ziyaret eden site ziyaretçilerinin yaşadığı sorunlar ile ilgili bilgi verir. Böylelikle 404 vb hata veren sayfaları tespit etmeniz mümkün olur.

Unutmayın web sitenizde hata veren sayfaların sayısını artması ve süreklilik göstermesi arama sonuçlarınıza olumsuz yönde etkileyecektir.

Web Spam Bildirimi

Web Spam Bildirimi menüsü sayesinde spam yaptığını tespit ettiğiniz kötü niyetli web sitelerini google’a bildirerek şikayette bulunabilirsiniz.

Google Search Console SEO İlişkisi

Search Console, web sitesi için (SEO) arama motoru optimizasyonu yapan kişiler (SEO Uzmanı) için en önemli araçlardan biridir. Search Console sayesinde SEO Uzmanları web sitesinin arama motoru performansını yakından takip edebilir. Search Console’un sağladığı veriler ışığında gerekli optimizasyon işlemlerini hızlıca hayata geçirerek sitesini performansını daha da arttırabilir.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

Search Console Nedir? Etkili Nasıl Kullanılır?” üzerine 11 görüş

  1. İndekslenmesini istemediğimiz URL’leri nasıl google dan kaldırabileceğimizi gösterdiğiniz kısım çok işime yaradı teşekkür ederim.

  2. Anlatımınızı detaylı görseller ile desteklemiş olmanız çok iyi olmuş. Elinize sağlık.

  3. Merhaba, google search console ile ilgili bir sorum var.. Web sitesine HTML etiketini eklememe rağmen sahiplik doğrulanmıyor. Bu konuda bir öneriniz var mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X