Sosyal Medyada Seçim Kampanyası

Sosyal Medyada Seçim Kampanyası Nasıl Olmalı?

Son Güncelleme Tarihi 14 Şubat 2019

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sosyal medyada seçim kampanyası nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli, avantajları neler gibi birçok soruya detaylı cevaplar vermekteyim.

Sosyal Medya Nedir?

Sosyal medya, online kullanıcıların çift kanallı iletişim kurabildiği yeni medya (internet) ortamıdır.

Sosyal Medya Mecrası Nedir?

Sosyal medya mecrası ya da mecraları internet kullanıcılarının kendi içeriklerini üretip (makale, resim, video, yorum vb) yayınlayabildiği sosyal paylaşım ağlarının tümüne verilen addır. Bu mecralara örnek olarak facebook, youtube, blog, haber sitesi vb ağlar örnek gösterilebilir.

Sosyal Medyada Seçim Kampanyası Yapmak Neden Önemli?

2019 başı rakamlarına göre ülkemizde 54,3 milyon kişi internet kullanıcısı bulunmaktadır. Bu kullanıcılar günlük ortalama 7 saat internette vakit geçirmektedir. Geçirilen bu sürenin 3 saati ise sosyal medya mecralarında geçirilen süredir. Aynı zamanda ülkemizde 51 milyon kişi de aktif sosyal medya kullanıcısı durumundadır. Bunun yanında mobil sosyal medya kullanıcısı sayımız ise 44 milyon kişidir.

Sosyal Medyada Etkin Seçim Kampanyası Nasıl Yürütülür?

Başarılı bir dijital seçim kampanyası yürütebilmek işinde uzman bir ekibin bir araya gelmesiyle mümkün olur. İlgili aday, skm, teşkilat, sosyal medya ekibi vb tüm birimler bir bütünün parçası olarak uyumlu bir çalışma ortaya koyabilmelidir. Sosyal medyada etkin seçim kampanyası yürütebilmenin ise dört önemli ayağı bulunuyor diyebiliriz. Bu ayakları kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sosyal Medya Mecrası Seçimi

Sosyal medya mecralarında seçim kampanyası yürütmeye başlamadan önce hangi mecralarda çalışma yapılacağına karar verilmelidir. Aksi takdirde stratejisi olmayan plansız bir çalışmaya başarılı olmak mümkün olmayacaktır. Yapılacak olan mecra seçimleri aynı zamanda üretilecek içeriklerinde ilgili mecralara göre hazırlanmasını gerektirecektir. Twitter’da oluşturacağınız bir mesaj ve içeriği aynı şekilde facebook ya da linkedin de paylaşmaya kalkmak yine bir hata olacaktır. Bu yüzden her sosyal medya mecrası bir bütünün parçası olarak ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

İçerik Stratejisi

İkinci önemli ayak ise sosyal medya mecraları için oluşturulacak içeriklerdir. İçerik planlaması yapılırken sosyal medya mecralarını en aktif kullananların gençler olduğunu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kapsamda siyasi parti ve adaylar tarafından bu mecralar için üretilecek içeriklerin gençlere hitap eden sosyal medya diline uygun, etkileşim sağlayacak, doğru ve samimiyet içermesi oldukça önemlidir.

Spam İçerik Takibi

Üçüncü önemli ayak ise sosyal medya mecralarında manipülasyon amaçlı yapılan kaynağı belirsiz yalan ya da spam içeriklerin takip edilmesidir. Açık toplum enstitüsü (Open Society Institute) tarafından yayınlanan medya okuryazarlığı (2018) araştırmasına göre Türkiye, yalan habere en çok maruz kalan ülke durumundadır. Bu yüzden bu tarz yanıltıcı içerikler ciddiyetle takip edilerek bilgi kirliliğine sebeb olan paylaşımlar için gerekli aksiyonlar hızlıca alınmalıdır.

X,Y ve Z Kuşaklarının Önemi

24 Haziran seçimlerinde oy kullanan seçmenin %24’ü (13 milyon 970 bin kişi) 18 – 29 yaş aralığındaki gençlerden oluştu. 31 Mart yerel seçimlerinde ise bu rakama ilk kez oy kullanacak 1 milyon kişi (Z Kuşağı) daha ekleniyor. Yani 31 Mart seçimlerinde kayıtlı 57 milyon seçmenin yaklaşık 15 milyonunun genç seçmenlerden oluşacağı anlamına geliyor.

Ülkemizde seçim sonuçlarını belirleyen 1965-1980 (X Kuşağı) ve 1980-2000 (Y Kuşağı) arası doğumlulardır. Son iki senedir de 2000’den sonra doğan Z Kuşağı, yeni seçmen profili olarak göze çarpmaktadır. Sosyal Medyayı en aktif kullanan kuşakların Y ve Z kuşağına mensup internet kullanıcıları olduğu dikkate alınmalı ve kuşaklar arası farklılıklar iyi tahlil edilerek sosyal medyada seçim kampanyası yürütülmelidir.

Sosyal Medyada Etkin Seçim Kampanyası

Sosyal Medyada Seçim Kampanyası Yürütmenin Avantajları

Sosyal medyada seçim kampanyası yürütmenin aşağıda belirttiğim birçok faydası bulunmaktadır.

  • Sosyal medya mecraları düşük bütçeyle etkin seçim kampanyası yürütülmesine olanak sağlar. Oldukça ekonomik bir tanıtım ve iletişim aracıdır.
  • Sosyal medya mecralarında yaş, cinsiyet, konum, ilgi alanlarına göre farklı mesajlar içeren mesajları muhataplarına iletebilirsiniz.
  • Seçim kampanyanız kapsamında gerçekleştirdiğiniz çalışmaların kaç kişi tarafından görüldüğünü, kaç kişi tarafından tıklandığını, kaç mesaj aldığınızı raporlayabilirsiniz.
  • Yine sosyal medya aktivitelerinizin hangi gün ve saatlerde daha çok ilgi gördüğünü, hangi mesajlarınızın etkileşiminin daha yüksek olduğunu tespit edebilirsiniz.
  • Sosyal medya üzerinden sağladığınız etkileşim tek seferlik olmaz, sizinle daha önce etkileşime girmiş sosyal medya kullanıcılarına özel yeni içerikler üreterek aranızdaki bağın kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Yeni gelişmeler olduğunda birkaç saat içinde mesajınızı değiştirebilir ya da yeni bir kampanya kurgulayıp on binlerce kişiye ulaşabilirsiniz.
  • Sosyal medya mecraları elde tutulan (e-posta, telefon vb) dataların kullanımına olanak sağlar.
  • Kullanacağınız bütçe ile kampanyaya başlamadan önce tahmini olarak kaç kişiye ulaşabileceğinizi görebilirsiniz.
  • Sosyal medya mecralarında gerçekleşecek kampanya çevre ve gürültü kirliliği yaratmaz.
  • Fiziken erişemediğiniz noktalara sosyal medya mecralarını kullanarak ulaşabilirsiniz. (e-miting, canlı yayın vb)
  • Sosyal medyada erişim sağladığınız destekçilerinizi hem sosyal medyada hemde sahada kampanyanızın bir gönüllüsü haline getirebilirsiniz.
  • Paylaşımlarınız (video, resim, makale vb) siz kaldırmadığınız sürece ilgili mecralarda kalmaya devam eder. Böylelikle birkaç gün, hafta, ay ya da yıl sonra bile takipçileriniz tarafından izlene bilme şansı olur.
  • Farklı konumda olan binlerce kişiye aynı anda ulaşabileceğiniz gibi farklı zaman dilimlerinde eriştiğiniz binlerce kişiye aynı mesajı iletebilirsiniz.

Dijital Seçim Kampanyalarında En Çok Yapılan Hatalar

Sosyal medyada dijital seçim kampanyası yürüten parti ve adayların en çok yaptığı hataları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Sosyal medyayı yok farzetmek.
  • Youtube, Facebook, Instagram, Linkedin vb tüm sosyal medya mecralarının aynı dinamiklere sahip olduğunu sanmak.
  • Karar vericinin kendi aktif olduğu mecrayı en etkili mecra olarak görmesi.
  • Tek taraflı iletişim kurmak, gelen yorum ve soruları cevapsız bırakmak.
  • Sosyal Medya Danışmanlığı almamak.
  • Sosyal Medya Danışmanlığını eşe dosta vermek.
  • Dijital seçim kampanyasını tek bir kişinin yürütebileceği bir iş olarak görmek.
  • Sosyal medya mecralarında yürütülecek farklı içerik çalışmalarını bir bütünün parçasına uygun olacak şekilde planlamamak.
  • Hep aynı mesajı vermek.
  • İkili münakaşaya girmek.
  • Reklam bütçesi ayırmamak.
  • Bot (sahte) takipçi satın almak, troll hesaplar kullanmak.
  • Sosyal medya çalışmalarını seçim dönemi ile sınırlı tutmak.
  • Sosyal medya hesaplarının güvenliğini zayıf tutmak.
  • Sosyal medya mecralarını tek dijital seçenek olarak görmek.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

Sosyal Medyada Seçim Kampanyası Nasıl Olmalı?” için bir görüş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X