Yılın Kelimesi 2018

Yılın Kelimesi Açıklandı (2018)

Son Güncelleme Tarihi 3 Ocak 2020

Alexa’nın küresel sıralamasında 707. sırada bulunan ABD merkezli ünlü dictionary.com tarafından her yıl Aralık ayında açıklanan “yılın kelimesi” 2018’de misinformation yani “yanlış bilgi” oldu.

Yeni medya (dijital medya) ortamının hayatımızın bir parçası haline gelmesi ile birlikte dezenformasyon amaçlı paylaşılan yanlış bilgilerin hızla yayılım göstermesi ve akabinde toplumsal olaylara yön vermeye başlaması üzerine birçok sosyal medya platformu bu konuda tedbirler almaya başlamış durumda.. Fakat alınan tedbirlerin bugüne kadar istenilen başarıyı göstermemiş olması ve yanlış ile doğrunun birbirine karışması yeni medya ortamına olan güveni zedelemeye devam ediyor.

Yeni medya ortamına olan güven bunalımı ve dolaşımda olan yalan bilginin her geçen gün artması 2018’de “yanlış bilgi” kelimesinin farkındalık yaratmak için yılın kelimesi seçilmesine neden olduğunu söyleyebiliriz.

Yanlış Bilgi ve Türkiye

Reuters Enstitüsü 2018 Dijital Haber raporundaki bilgilere göre Türkiye raporda değerlendirilen 37 ülke arasında yalan habere en çok maaruz kalan ülke durumunda.. Öyle ki ülkemizdeki her iki internet kullanıcısından biri haftada en az 1 kez yalan habere maaruz kalmakta..

Bunun yanında Open Society Institute (Açık Toplum Enstitüsü) tarafından yayınlanan 2018 Medya Okuryazarlığı Endeksine göre ülkemiz araştırma yapılan 37 ülke arasında yalan habere karşı en dirençsiz 2. ülke.. Yani hem en fazla yanlış bilgi içeren habere maaruz kalıyoruz hemde bunun farkında değiliz..

Sahte Haber

Yanlış Bilgi ile Mücadele

Yalan haber ve bilgilerin hızla yayılması üzerine toplumsal farkındalığı arttırmak adına ülkemizde 6, 7 ve 8. sınıflarda eksikliği hissedilen medya okuryazarlığı dersinin seçmeli ders olarak müfredata alınması önemli bir gelişme olarak görülebilir.

Bunun yanında ülkemizde yanlış bilgi ile mücadele eden yeni medya platformlarının ortaya çıktığını da görmekteyiz. Bunlardan ilk akla gelen iki tanesi ise teyit.org ile dogrulukpayi.com bu iki web sitesi internet ortamında yayılmakta olan bilgilerin doğru olup olmadığı konusunda takipçilerini bilgilendiriyor. İki yılı aşkın bir süredir yayın yapmakta olan teyit.org ise İBB’nin işlettiği toplu taşıma araçlarının ekranlarında yayın yapmakta olan ModyoTV ile yaptığı anlaşma ile araçlarda bulunan 7 bin 600 ekranda teyit.org içeriklerinin paylaşacağını duyurdu. Böylelikle gün içerisinde milyonlarca kişinin kullandığı toplu taşıma araçlarında yanlış bilgi ile mücadelede önemli bir mesafe alınacağı söylenebilir.

Teyit.Org

Geçmiş Yıllarda Seçilen Kelimeler

Aşağıda son 4 senedir dictionary.com tarafından yılın kelimesi olarak açıklanan kelimeleri sizlerle paylaşıyorum. Gördüğünüz gibi seçilen kelimelerden yeni medya ortamındaki durumun son 4 senedir pekde iç açıcı olmadığını söyleyebliriz.

2018 Yanlış Bilgi
2017 Suç
2016 Yabancı Düşmanı
2015 Kimlik

Dictionary’nin 2019 için açıkladığı yılın kelimesine ulaşmak için tıklayınız.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X