Etkiler Hiyerarşisi Modeli ile Kişisel Markalaşma

Etkiler Hiyerarşisi Modeli ile Kişisel Markalaşma

Son Güncelleme Tarihi 11 Aralık 2018

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda pazarlama ve satış alanında kullanılan etkiler hiyerarşisi modelini Kişisel Markalaşma için nasıl kullanabileceğinizi anlatıyorum.

Kişisel Marka Nedir?

Kişisel Marka, kişinin sahip olduğu bilgi, deneyim ve yetenek gibi öne çıkan özelliklerini kullanarak aktardığı mesajların diğer insanlar üzerinde yarattığı olumlu ya da olumsuz etkidir.

Kişisel bir marka olmak istiyorsanız sahip olduğunuz tüm özellikleri bir ürün gibi düşünmeli ve bu ürünü geniş kitlelere pazarlamayı başarmalısınız.

Kişisel Markalaşma Süreci Nedir?

Marka olabilmeniz ya da bir marka değeri yaratabilmeniz için sahip olduğunuz ayırt edici özelliklerinizin diğer insanlar tarafından bilinip kabul edilmesi gerekir. Bunu sağlamak için yapacağınız reklam, tanıtım ve pazarlama çalışmalarına harcayacağınız zamana Kişisel Markalaşma Süreci diyoruz.

Kişisel Markalaşma ile ilgili daha detaylı bilgi için “Kişisel Markalaşma Nedir? Nasıl Marka Olunur?” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Kişisel Markalaşmanın Amacı Nedir?

Kişisel markalaşmanın amacı, kişinin sahip olduğu bilgi deneyim ve uzmanlığın pozitif anlamda bilinilmesini sağlayarak marka olma niyetindeki kişiyi hedeflediği konularda tercih edilen hale getirmektir.

Etkiler Hiyerarşisi Nedir?

Etkiler hiyerarşisi modeli, Robert Lavidge ve Gary Steiner tarafından 1961’de ortaya konan bir kuramdır. Bu kuram ile reklamcılar, yayınladıkları reklamların tüketici tarafından algılanma süreci ve etkilerini baştan sona 6 aşamada ele almaktadır.

Etki Hiyerarşisi Aşamaları

  • Farkındalık
  • Kavrama – Bilgi Verme
  • Beğeni Sağlama
  • Tercih Edilme
  • İkna Etme – Satınalma Niyeti
  • Satınalma

Etkiler Hiyerarşisi Modeli ile Kişisel Markalaşma

Yazımızın bu kısmında etkiler hiyerarşisi modeli aşamalarına bağlı kalarak kişisel markalaşma sürecimizi aşamalı olarak nasıl yönetbileceğimizi değerlendireceğiz.

Etkiler Hiyerarşisi Modeli Kişisel Markalaşma Piramidi

Kişisel Markalaşma Farkındalık Aşaması

Farkındalık aşaması, etkiler hiyerarşisi piramitinin başlangıç noktası konumundadır. Bu aşamada kişi sahip olduğu deneyim ve uzmanlık alanlarını vitrine koyacak şekilde reklam ve tanıtım çalışmalarına başlar ve markasının varlığı hakkında farkındalık oluşturmaya çalışır. Örn. “Dijital Pazarlama Uzmanı Ertuğrul Müyesseroğlu

Kişisel Markalaşma Kavrama – Bilgi Verme Aşaması

Piramitin ikinci basamağında bulunan kavrama aşamasında yapılacak reklam ve tanıtım çalışmalarında hedef kitlenin kişi hakkında detay bilgilere sahip olması hedeflenerek marka özellikleri hedef kitleye aktarılır. Örn. Uzmanlık alanı ile ilgili detaylar “AdWords Uzmanı, SEO Uzmanı, Sosyal Meyda, Blogger, Reklam Yazarı, Eğitmen” vb.

Kişisel Markalaşma Beğeni Sağlama Aşaması

Üçüncü aşamada kişi, markasının hedef kitle tarafından beğenilip sevilmesine yönelik reklam ve tanıtım çalışmaları yapmalıdır. Bu aşamada gerçekleştirilen reklam ve tanıtım çalışmalarında kitlesini samimi ve güvenilir olduğuna, konusunda yeterli ve başarılı olduğuna inandırmalıdır.

Kişisel Markalaşma Tercih Edilme Aşaması

Dördüncü aşamada kişi, benzer özellikte diğer kişiler (rakipler) içerisinden neden kendisinin tercih edilmesi gerektiğini hedef kitlesine anlatacak reklam ve tanıtım çalışmaları yapmalıdır. Kişi bu aşamada yapılacak çalışmalarda rakiplerinden görece üstün olduğu özelliklerini vitrine koymalıdır.

Kişisel Markalaşma İkna Etme – Satınalma Niyeti Oluşturma Aşaması

Beşince aşama olan ikna aşamasında kişi hedef kitlesinin harekete geçirecek reklam tanıtım ve pazarlama çalışmalarında bulunmalıdır. Bu aşamada bir dijital pazarlama uzmanı hedef kitlesine ücretsiz eğitim, seminer, sınırlı analiz ve raporlama imkanı sunarak bilgi, deneyim ve uzmanlığı konusunda hedef kitlesini ikna edebilir.

Kişisel Markalaşma Satınalma Aşaması

Etkiler hiyerarşisi modelinin son aşaması olan satınalma aşamasında kişi ulaşılabilir olmalıdır. Telefon, web sitesi, ofis vb iletişim kanalları ve ödeme koşulları ile hedef kitle size ve sunduklarınıza kolaylıkla ulaşabilmedir. Bu aşamada kişi tanıtım ve reklam çalışmalarında bu noktaları önceliklemelidir.

Açılmayan telefonlar, ağır çalışan web sitesi ve muallak adres bilgileri gibi durumlar kişisel markanıza zarar vererek sunduğunuz hizmetin satın alınmasını engelleyecektir.

Etkiler Hiyerarşisi Değerlendirme

Etkiler hiyerarşisi modeli ile kişisel markalaşma süreci kapsamında yapacağınız çalışmaların bütünleşik yapıda ve birbirini tamamlayan nitelikte olması gerekiyor.

Kişisel markalaşma çalışmalarının başında dahi hedef kitleniz etkiler hiyerarşisi aşamalarından herhangi birinde olabilir. Bu yüzden 1. 2. 3. 4. 5. ya da 6. basamakta bulunan hedef kitlenize aynı anda yayın yapmak durumundasınız ve planlamanızı buna göre yapmalısınız. Durumu böyle ele aldığınızda kullandığınız tüm kişisel markalaşma araçlarının bu basamakların her birinin kapsaması gerektiğini göreceksiniz. Örnek vermek gerekirse kişisel blog sayfanızda 6. basamakta belirttiğim ulaşılabilir olmanız için gerekenleri yerine getirmediğiniz taktirde hedef kitleniz sizi tanıyacak fakat size ulaşamayacaktır. Bu yüzden web site içeriğinizi tüm bu basamaları göz önünde bulundurarak oluşturmalısınız.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

Etkiler Hiyerarşisi Modeli ile Kişisel Markalaşma” üzerine 20 görüş

  1. Kişisel Markalaşma üzerinden etkiler hiyerarşisi kuramını ele almanız çok güzel olmuş. Böyle farklı bakış açılarına ihtiyacımız var.

  2. Etkiler hiyerarşisi konusu aöf de çıkıyor. AÖF kitaplarında yazanı anlayamadığım için internet’e bakayım dedim yazınızla karşılaştım. Elinize sağlık konu yazınız okuduktan sonra oturdu teşekkürler..

    1. Etkiler Hiyerarşisi ile farklı bir bakış açısı sunmanız çok güzel olmuş. Fazla bilinen ve konuşulan bir nokta değildi, aydınlatıcı yazı için teşekkür ederiz.

      1. Çok Beğendimi Belirtmek İsterim Kısa Ve Anlaşılır Reklam Çok Önemli Bir Faktör Burda Güven Kazanılması Şart

    2. Etki Hiyerarşisi Aşamalarının tümünü zaten is görüşmelerinde gerçekleştiriyorsunuz. Ya da gerçekleştirmeye çalışıyorsunuz diyebiliriz. Bu asamalarin altini ne denli doldurabildiyseniz sizi basariya götürüyor. Dolayisi ile “ben oldum” demeden, ogrenmeye ve istikrarli olmaya devam.

  3. Kişisel markalaşmayı farklı bir bakış açısı ile ele almanız çok güzel olmuş.

    1. Teşekkür ederiz hocam inşallah emeklerinizin karşılığını vericez 🙋🏼‍♀️

  4. Etkiler hiyerarşisi modeli gerekli basamakları ile amlatılmış ve burdan çıkardığım sonuç ise her bir bsamağın doğru strateji ve etkili bir planlama ile yapılması gerektiği ve her bir basamağın kendi içinde kendine has kuralları olduğu aynı zamanda bu kuralların mutlak suretle doğru uygulanması gerektiği. Basamaklardaki eksiklikler ise bizi hedefe götürmeyeceği gibi bizi hedefimizden de çıkarabilir.

  5. Etkiler hiyerarşisi modeli ile kişisel markalaşma çalışmalarını bir araya getirerek konuyu ele almanızı çok başarılı buldum emeğiniz sağlık.

  6. Etkiler hiyerarşisi modeli pratik uygulamaya çok uygun zemin oluşturan bir model. Yazı çok güzel olmuş emeğinize sağlık

    1. Ek bir basamak olarak da geri dönüşler alınıp sürecin tekrar başına dönen bir ok hayal ettim. Satınalma’dan sonra geri dönüşler göre ürünü yani kendimizi ve basamakları revize ettiğimiz bir ok.
      Elinize sağlık.

  7. Kişisel marka olmak için eksik gördüğümüz yönlerimiz tam giderilmeden bu aşamalara başlanabilir mi?
    Örnek olarak iletişim yönü eksik olan biri bu konuda kendini geliştirdikten sonra mı başlamalı?

  8. Kişisel markalaşma aşamalarını en sade ve anlaşılır biçimde sunmuşsunuz hocam teşekkür ederiz.

  9. Konuyu aşama aşama anlatan detaylı ve bir o kadar kaliteli bir makale. Teşekkürler hocam.

  10. Bu Hiyararşi modeli markalaşma da ilerlemeyi çok iyi anlatıyor ve gidişati iyi sağlarsak gelişim kaçınılmaz olur teknik açıdan ve yönetim de iyi olmalıyız ve en iyi hizmeti sunmak için hep çabalama içerisinde olmaliyiz

  11. Etkiler hiyerarşisinin ne olduğu, kişisel markalaşma da nasıl verimli kullanılabileceğini ve bu 6 basamağının önemini detaylı bir şekilde sunduğunuz için teşekkürler 🙏

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X