Son Güncelleme Tarihi 24 Aralık 2018
SEO Çalışması, internette daha görünür olmak isteyen web sayfalarının yapması gerektiği en önemli çalışmalardan biridir. Bende bu yazımda SEO çalışması kapsamında neler yapabileceğinizi sizlerle paylaşacağım.
SEO Çalışması Nedir?
SEO çalışması, (arama motoru optimizasyonu) web sitenizin arama motorlarının belirlediği kriterlere uygun hale getirilmesi için yapılan çalışmaların tümüdür.
Ülkemizde açık ara en yaygın olarak kullanılan arama motoru Google arama motoru olduğu için, yapılan SEO çalışmalarının merkezinde Google Arama Motoru bulunur. Google arama motorunun ise 200’de fazla SEO kriteri bulunmaktadır.
SEO Çalışmasının Önemi
İnternet kullanıcılarının milyonlarca web sayfası içerisinde aradıkları bilginin bulunduğu web adreslerini bilmelerinin imkanı yoktur. Bu yüzden internet kullanıcıları arama motorları aracılığı ile ihtiyaç duydukları bilginin bulunduğu web sayfalarına ulaşmayı tercih eder.
Arama motoru kullanımı internet kullanıcıları arasında o kadar yaygınlaşmıştır ki günümüzde web siteleri internet trafiklerinin %85’den fazlasını arama motorları aracılığı ile sağlar duruma gelmiştir.
SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?
SEO çalışması uzun soluklu düşünülüp planlanması gereken bir çalışmadır. Bu çalışma bir web sayfasına sahip olmaya karar verdiğiniz andan itibaren başlayarak, web siteniz yayından kaldırılıncaya kadar devam eder. Maalesef ki SEO çalışmalarındaki en büyük eksiklikte bunun yeterince kavranamamasından kaynaklanır. Bu yüzden birçok kişi ve kurum SEO çalışmalarını dönem dönem yapmaktadır. Bu da beklenen başarının yakalanamamasındaki en büyük faktördür.
SEO Çalışmasının Avantajları
SEO çalışmasının web sitesi sahiplerine maddi ve manevi birçok avantajı bulunmaktadır.
Yapacağınız SEO çalışmaları;
- İnternet görünürlüğünüzü yani trafiğinizi arttırır.
- Sizi yada firmanızı ulaşabilir yapar.
- Size yada firmanıza olan güveni arttır.
- Ulaşılabilir ve güvenilir olmanız prestijinizi arttırır.
- Artan prestijiniz sayesinde Kurumsal yada Kişisel Marka değeriniz artar
- Ürün ve hizmet satışı yapan bir e-ticaret sitesi sahibi iseniz tüm bu gelişmeler satışlarınızın artmasını sağlayacaktır.
SEO Çalışması Türleri
SEO çalışmalarının, site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere iki temel türü bulunmaktadır.
Site İçi SEO Çalışması
Sahibi olduğunuz web sitesinin teknik alt yapısı ile içeriklerinin arama motoru kriterlerine uygun hale getirmeye yönelik yapılan çalışmalar site içi SEO çalışması olarak adlandırılmaktadır.
Site içi SEO çalışması, web sayfanızın başlığı (title), açıklama metni (description), anahtar kelimeleri (keywoord), dil seçeneği, site haritası, mobil uyumluluğu, tasarımı ve içeriği gibi alanları kapsar.
Site Dışı SEO Çalışması
Site dışı SEO çalışmasını, web sayfanızın dijital dünyadaki marka değerini arttırmaya yönelik yapacağınız çalışmalar olduğunu düşünebilirsiniz. Site dışı SEO çalışması, sektörünüzle ilgili web sayfalarında sitenizle ilgili alakalı içerikler oluşması ve backlink denilen referans linklerinin sağlanmasına yönelik yapacağınız çalışmaları kapsar.
Backlink çalışmaları hakkında daha detaylı bilgiye “Backlink Nedir? Backlink Çalışması Nasıl Yapılır?” başlıklı blog yazımdan ulaşabilirsiniz.
SEO Çalışmasında İçeriğin Önemi
Site içi SEO çalışmalarının başarısı web sayfanızın sahip olduğu içerik kalitesi ile doğru orantılıdır. Unutmayın! arama motorları kullanıcılarına benzersiz, en güncel ve doğru bilgiyi ulaştırmak için yapılandırılan sistemlerdir. Doğal olarak bunu sağlayan web sayfalarına da arama sonuçlarında öncelik verirler. Bu yüzden SEO kriterlerinin bir çoğu içerik ile alakalıdır.
Sitenizin içeriklerinizin SEO dostu olmasına önem gösterirken, düzenli olarak sektörünüz ile alakalı kaliteli içerikler üretmeyi ihmal etmeyin. Bunun yanında eskiyen ve geçerliliğini yitiren yazılarınızı yenilemeyi unutmamalısınız.
SEO Çalışmasında Kullanabileceğiniz Google Araçları
SEO çalışmalarınızı bilgi ve veriye dayalı olarak yapabilmenizi sağlayacak birçok ücretli ve ücretsiz araç bulunmaktadır. Çalışmalarınızın odağında Google arama motoru olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ise yine ön planda Google’ın ücretsiz olarak kullanıcılara sunduğu araçlar bulunmaktadır. Gelin şimdi ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz bu araçlara birlikte göz atalım.
Google Analytics
Google’ın ücretsiz olarak sunduğu en önemli site analiz araçlarından biri olan Google Analytics sayesinde ziyaretçilerinizin sitenizde sergilediği davranışları ayrıntılı bir şekilde raporlayap analiz edebilirsiniz.
Search Console
Search Console Google’ın bir başka ücretsiz aracıdır. SEO çalışması yapacak olan site yöneticilerinin mutlaka kullanması gereken araçların başında gelir. Search Console sayesinde site yöneticileri site ziyaretçilerinin hangi arama terimlerini kullanarak sitelerine ulaştıklarını, farklı sitelerden gelen bağlantıları ve sitedeki teknik sıkıntıları görebilir. Bunun yanında içeriklerini daha hızlı indekslenmesi yine Search Console vasıtası ile sağlanabilmektedir.
Keyword Planner
Keywords Planner yani anahtar kelime planlayıcı yine Google’ın AdWords paneli üzerinden kullanıcılara sunduğu ücretsiz bir araçtır. Anahtar kelime planlayıcı sayesinde sektörünüz ile ilgili belirlediğiniz anahtar kelimelerin arama hacimlerini tespit ederek web sitenizin anahtar kelime ve içerik planlamasını yapabilirsiniz.
Arama hacmi yüksek anahtar kelimeleri kullanarak yapacağınız SEO çalışmaları sayesinde web sayfanıza kısa sürede çok daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlayabilirsiniz.
PageSpeed Insights
SEO çalışması yapacak site yöneticilerinin kullanması gereken bir başka başarılı Goolge aracı PageSpeed Insights sayesinde web sayfamızın masaüstü ve mobil cihazlardaki açılış hızlarını test edebiliyoruz. Yine bu araç bize yaptığı testin sonucunda web sayfamızı nasıl hızlandırabileceğimiz konusunda öneriler getiriyor.
Mobile Frendly
Mobile Frendly, Google’ın web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test edebilmenizi sağlayan bir diğer ücretsiz aracıdır. Mobil uyumluluğun öneminin hat safhada olduğu bu dönemde elimizin altında bulunması gereken araçlardan biridir. Bu araca aynı zamanda Search Console sayfanızdan da erişim sağlayabilirsiniz.
AMP Test
AMP (Accelerated Mobile Pages) yani hızlandırılmış mobil sayfalar da artık bir SEO kriteri olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda hızlandırılmış mobil sayfalara sahip olan web sitelerinin responsive tasarıma sahip mobil uyumlu sitelere nazaran daha avantajlı olacağını düşünebiliriz. Bu kapsamda web sayfanızın AMP olup olmadığını öğrenmek için yine Google’ın ücretsiz olarak sunduğu AMP Test sayfasını kullanabilirsiniz.
Google Trends
Google’ın ücretsiz araçlarından biri olan Google Trends sayesinde popüler olan konuları takip ederek internet kullanıcılarının ilgisini çekecek benzer içerikler üretebilirsiniz.
Teşekkürler
Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlarla daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar,
SEO kriterlerine uymanın yanı sıra site içeriğimizin de doğru ve kaliteli olması gerekli. İkisi bir bütün. Seo çalışmasında Google araçlarından faydalanabilir. Bu anlamda web sayfamız için yaptığımız çalışmaların etkinliğini test edebiliriz.
Alanımızla ilgili hangi anahtar kelimenin ne kadar arandığını, sayfamızın hızını ve mobil cihazda açılıp açılmadığı kadar test edebileceğimiz araçlar var. Konumuzla en etkili olacak ve en çok aranan anahtar kelimeye göre içeriğimizi planlamamız bilinirliğe etki edecektir.
Ayrıca burada verilen bilgiler bu konuda desteğe ihtiyaç duyulduğunda tekrar tekrar girilip okunacak kadar iyi.
Teşekkürler
SEO çalışması web sitesi sahiplerine cok büyük katkı sağlamaktadır. Seo çalışmaları ile gelmek istediğimiz hedefe daha kolay ulaşabiliriz. Dış Seo ile dijital dünyadaki marka değerimizi arttırabiliriz.
İleride wep sitesi kurarsam mutlaka makalelerinizden yararlanıcam.
Makaleniz bu konuyu kavramama yardımcı oldu teşekkürler ederiz 😊