SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme Tarihi 24 Aralık 2018

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda web site sahiplerinin en çok merak ettikleri konuların başında gelen SEO nedir? Nasıl yapılır? gibi pek çok sorunun cevabını sizler için veriyorum.

SEO Nedir?

SEO ingilizce Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. SEO (arama motoru optimizasyonu) web sitelerini google, yandex, bing, yaani gibi arama motorlarının belirlediği kriterlere (200 civarı) uygun hale getirmeye yönelik yapılan çalışmalardır. Yapılan bu çalışmaların neticesinde belirlenen anahtar kelimelerde web sayfaları arama motorları sonuçlarında ilk sıralarda yer alarak ziyaretçi sayılarını arttırabilmektedir.

Ülkemizde en çok kullanılan arama motoru Google olduğu için yapılan optimizasyon çalışmalarının büyük bir bölümü Google Arama Motoru kriterlerine uygun bir şekilde yapılmaktadır.

Arama motorları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Arama Motoru Nedir? başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

Neden SEO Yapmalısınız?

Ticari olsun yada olmasın web sitesi kurup içerik paylaşmamızın amacı diğer internet kullanıcılarının paylaştığımız bu içeriklerden faydalanmasını sağlamaktır. Paylaştığımız içeriklerin de doğal olarak olabildiğince çok kişiye ulaşmasını isteriz. Bunu sağlamanın en etkili yolu da arama motorları sonuçlarında ön sıralarda olmaktan geçiyor. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için ise SEO çalışması yapmamız gerekiyor.

Yapacağınız bu çalışmalar sayesinde sitenizin içeriği ile ilgilenebilecek potansiyel ziyaretçilerinizin kolaylıkla web sayfanıza ulaşmasını sağlar ve bu sayede alakalı ziyaretçi sayınızı arttırırsınız.

SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?

SEO çalışmaları hakkında en çok sorulan sorulardan biri de yapılacak çalışmanın ne kadar süreceğine yönelik sorulardır. Bu soruya verilen cevapların hemen hemen hepsinin esnek yada ucu açık olduğunu belirtmeliyim. Bu yüzden açık sözlü olup bu konuda ki en net ve doğru cevabı sizinle paylaşacağım. Optimizasyon çalışmaları web sayfanızı yayına almaya karar verdiğiniz andan itibaren başlayıp web sitenizi kapattığınız ana kadar devam eder.

Öyle ki web sayfanızda bilerek yada bilmeyerek yaptığınız her çalışmanın SEO’ya negatif yada pozitif bir etkisi vardır.

SEO Çalışması Etkisini Ne Zaman Gösterir?

Hangi web sayfası için olursa olsun planlı ve programlı yapılacak bir SEO çalışmasının başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur. Belli bir strateji izleyerek planlı bir şekilde yapacağınız çalışmanın başarısı sadece zamana ve sabrınıza bağlıdır. Başarılı bir plana sahip birçok SEO çalışması gerekli sabır gösterilemediği için maalesef sonlandırılarak sonuçsuz kalmaktadır. Bu yüzden siz siz olun başladığınız SEO çalışmasını yarım bırakmayın.

SEO Arama Motoru Optimizasyonu

Bu konuyu teknik olarak değerlendirmek gerekirse disiplini elden bırakmadığınız taktirde site içi ve site dışı SEO çalışmalarının etkisini üçüncü ayda görmeye başlarsınız. Altıncı ayda ivmenin hızlandığını göreceksiniz bir yıl sonunda ise oldukça mutlu olacağınızı söyleyebilirim. Burada yakalayacağınız başarı, optimizasyon çalışmalarınızı kesintisiz bir şekilde sürdürmeniz için size gerekli olan motivasyonu sağlayacaktır.

Bunun yanında bilmeniz gereken en önemli husus SEO çalışması yapan tek web sayfası olmadığınızdır. Rakipleriniz arasında sizden önce SEO çalışmalarına başlayıp halen devam etmekte olanlarla beraber sizle beraber ve sizden sonra başlayacak olanlarda bulunmaktadır. Bu rekabet koşullarında göstereceğiniz sabır ve azim SEO çalışmanızda ki başarı kriterlerinizden biridir.

SEO Çeşitleri

Arama motoru optimizasyonu çalışmaları site içi ve site dışı SEO olmak üzere iki çeşittir. Şimdi site içi ve site dışı arama motoru optimizasyonu nasıl yapılır? bunlara bakalım.

Site İçi SEO Nedir?

Web sitesi için seçilecek hosting ve belirlenecek domain adı, web sayfasında kullanılacak alt yapı ile yapılacak tasarım yada tema seçimi bunlara bağlı olarak site hızı, site haritası, siteye yerleştirilecek meta-tag etiketleri, paylaşılacak metin, görsel, video vb içerikler ve bu içerikler için belirlenmesi gereken anahtar kelimeler ile alt etiketler yine bunlara bağlı olarak ziyaretçi deneyimi ve hemen çıkma oranları için yapılan optimizasyon çalışmaları Site İçi SEO (On Page SEO) olarak adlandırılmaktadır.

Yapacağınız çalışmaların başarısı, siteniz için üreteceğiniz içeriklerinizin özgünlüğü ile doğru orantılı olacağını unutmayın. Sitenizin alt yapısı yada tasarımı mükemmel olsa dahi paylaştığınız içerikler eğer kopyala yapıştır ise hiçbir başarı sağlayamazsınız.

Site Dışı SEO Nedir?

Sitenizden bağımsız olarak, farklı sitelerden web sitenize referans almak için yapacağınız çalışmalara Site Dışı SEO (Off Page SEO) çalışmaları diyoruz. Referanstan kastın nedir diye sorarsanız; Diğer sitelerin kendi sayfalarında ki içeriklerinde sitenize atıfta yada yönlendirmede bulunulması sitenize olan referansı göstermektedir. Böylelikle diğer web siteleri üzerinden referans sağlamak için alacağınız backlink (geri bağlantı) sayısı ne kadar çok olursa sitenizin arama motorları gözündeki değeri de o kadar artmaktadır.

Backlink için yapacağınız çalışmalarda referans alacağınız sitelerin web sayfanızın içeriğiniz uyumlu olmasına özen göstermeniz gerekir. Konusu dijital pazarlama olan bir web sayfası için konusu diyet olan bir web sayfasından referans (backlink) almanız faydalı olmayacaktır. Bunun yanında backlink almak için facebook, youtube vb sosyal medya sitelerinden faydalanabileceğiniz gibi forum, blog ve haber sitelerinin siteniz ile alakalı olan içeriklerinden de referans (backlink) alabilirsiniz.

Backlink çalışmaları hakkında daha detaylı bilgiye “Backlink Nedir? Backlink Çalışması Nasıl Yapılır?” başlıklı blog yazımdan ulaşabilirsiniz.

Anti SEO Nedir?

Başarılı bir şekilde SEO çalışmalarımızı yapıyoruz ve bunun sonucunda da arama motorlarında hızla yükselmeye başladık ve gözle görülür biçimde sitemizin trafiği hızla artıyorken aniden sayfa trafiğimizin hızla düştüğünü gördük peki ne oldu da sayfa trafiğimizde bu derece bir düşme oldu?

Her şeyi kitabına göre yapıp başarılı sonuçlar almanız rakiplerinizi rahatsız etmiş olabilir. Rahatsız olan rakiplerinizin bu durumda iki seçeneği bulunuyor. Ya sizin gibi çok çalışacaklar yada yaptığınız çalışmaları sabote edecekler. Maalesef kötü olan ikinci yolu seçecek olan (ahlaksız) kişiler bulunuyor.

Anlaşıldığı üzere yaptığınız başarılı optimizasyon çalışmalarını sabote edip arama motorlarında ki sıralamanızı düşürerek trafiğinizi azaltmaya yönelik yapılan ahlak dışı çalışmalara Anti SEO çalışması diyoruz.

Anti SEO Çalışması Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda da biraz bahsettiğim gibi sebepsiz yere yaşayacağınız trafik kaybı yada yaptığınız çalışmaların pozitif yönde etki etmemesi Anti SEO çalışmalarına maruz kaldığınızın bir işareti olabilir.

Anti SEO çalışmasına maruz kalıp kalmadığınızı netleştirmeniz için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz.

İlk olarak sitenizin içeriği ile alakası olmayan kelimelerde bir artış olup olmadığını Search Console’da kontrol edebilirsiniz. Eğer bu tarz alakasız kelimelere rastlıyorsanız yapılan saldırıda sitenizi alakasız içerik sayfaları ile doldurmuş olabilirler. Bu sayfaları tespit etmek için Google Chrome tarayıcınızın adres çubuğunda site://www.siteadiniz.com şeklinde arama yapabilirsiniz. Tespit ettiğiniz indexlenmiş sayfaları Search Console vasıtası ile google arama motorundan kaldırmanız mümkün.

Anti SEO Nasıl Etkisizleştirilir?

Anti SEO çalışması ile karşı karşıya olduğumuzu netleştirdikten sonra hızla bu saldırıyı önlememiz gerekir. Bunun için saldırı alan sayfalarımızın indexlerini ilgili arama motorundan (google) kaldırmalıyız. Bu indeksleri search console aracında bulunan Google Dizini menüsü altındaki URL’leri kaldır kısmından gerçekleştirebilirsiniz. Bunun işlemden sonra gelen zararlı backlinkleri search console vasıtası ile tespit ederek yine search console aracılığı ile bu bağlantılar reddetmemiz gerekir.

SEO Uyumlu Makale Nedir?

SEO çalışmalarının en önemli unsuru web siteniz için üreteceğiniz makalelerdir. Bu makalelerin arama motoru kriterlerine uygun olması için ise bazı kriterlere dikkat edilerek yazılıp paylaşılması gerekir.

Web sayfanızda bulunan özgün makale miktarı, makalelerinizin içerik bakımından zenginliği (video, görsel vb) ve okuyucuya sunduğu fayda ile sitenizde gerçekleşecek düzenli makale paylaşımı en önemli arama motoru kriterleridir. Bu yüzden siteniz için üreteceğiniz makalelerin SEO çalışmanıza katkı sağlamasını istiyorsanız bu kriterlere özen göstermelisiniz.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu makale yazımı için bir takım temel teknik gereksinimleri bilmeniz gerekir. Yalnız bu teknik gereksinimlere aşırı yoğunlaşmanız makalelerinizin okuyucu tarafından anlaşılmaz hale gelmesine neden olmamalı aksi taktirde okuyucunun fayda sağlayamayacağı bir makale çalışmalarınız için faydalı da olmayacaktır.

SEO Uyumlu Makale İçin Teknik Gereksinimler

SEO uyumlu bir makale için gerekli olan teknik gereksinimleri sizler için toplam altı başlıkta açıklamaya çalışacağım.

Makale Başlığı

Makalemizin başlığında anahtar kelime olarak belirlediğimiz kelimenin başlığın en başında olması gerekir. Bunun yanında başlığımız en az 3 kelimeden oluşmalı ve 66 karakteri geçmemelidir.

URL Alanı

Makaleniz için oluşturacağınız URL alanında anahtar kelimenizi geçirmelisiniz. Örnek: Anahtar Kelime Nedir? başlıklı bir yazımızın anahtar kelimesinin “Anahtar Kelime Nedir” olduğunu varsaydığımızda URL alanımız www.domainadiniz.com/anahtar-kelime-nedir olması uygun olacaktır.

Meta Açıklaması

Makalemizin arama motorlarında görünecek olan açıklama kısmı anahtar kelimemizle başlayıp en fazla 160 karakterden oluşmalıdır.

Makale Başlığı ve Alt Başlıklar

Makale içerisinde bulunacak  H1, H2, H3 etiketli başlıklarda makaleniz belirlediğiniz anahtar kelimenin bulunması gerekir.

Headings (H) Tagları Nedir?

İngilizce Headings (Başlıklar) etiketinin kısaltması olup kod olarak kullanıldığında H olarak yazılmaktadır. Başlıklarımızın önem derecesini belirlediğimiz headings etiketleri önem sırasıyla h1, h2, h3, h4, h5 ve h6 olmak üzere toplam altı adettir. Google için en değerli etiket h1 etiketidir.

Makale İçeriği

SEO uyumlu yazacağımız makalelerimizin içeriği en az 300 kelimeden oluşmalıdır. Fakat siz sakın en az dan yola çıkarak makalelerinizi kısıtlamayın. Benim size önerim 500 ila 1000 kelimeli arasında ve her 200-300 kelimede bir alt başlık olacak şekilde okuyucuyu doyuracak yani sayfanızda tutacak bir makale yazmanız yönünde olacaktır.

Bunun yanında anahtar kelimeniz içeriğinizin ilk ve son paragrafında olmalı ve toplam kelime sayınızın içinde %2,5 ila %3 arasında geçmelidir. Ayrıca anahtar kelimenizi yazınızın içerisinde kalın, italik ve altı çizgili olarak geçirmelisiniz.

Makalenizin içeriğinde muhakkak 1 görsel bulunmalı ve görselinizin alt etiketlerinde anahtar kelimeniz geçmelidir.

Son olarak makalenizde giriş ve çıkış linkleri bulunması gerekir.

Eğer web sitenizde WordPress alt yapısı kullanıyorsanız makalelerinizin arama motoru uyumluluğunu kontrol edebileceğiniz eklentiler kullanabilirsiniz. Böylelikle yazdığınız makalelerin eksik yanlarını görüp düzeltme şansınız olur.

SEO uyumlu makale yazımı hakkında daha detaylı bilgi için “SEO Uyumlu Makale Yazımı” başlıklı blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Çalışmalarımızı yaptık ve sıra yaptığımız çalışmanın sonuçlarını analiz etmeye geldi. Analiz çalışmanızı yeterince teknik bilginiz yoksa ücretli yada ücretsiz araçlar kullanarak yapmanızda mümkün. Bu araçlar vasıtası ile sitenizin açılış süresini, hemen çıkma oranlarını, hangi sayfalarınızın trafiğinin daha yoğun yada az olduğunu ve backlink durumunuz gibi birçok parametreye bakabilirsiniz.

En İyi 4 Ücretsiz SEO Analiz Aracı

Web sayfanızda yaptığınız SEO çalışmalarınızı analiz etmek için aşağıda paylaştığım dört analiz aracını kullanmanız başlangıç için fazlasıyla yeterli olacaktır. Bu araçların her biri bir makale konusu olduğu için bu yazımda maalesef kısa kısa bilgiler verebileceğim.

Google Analytics

Bir web sayfası olup da Google Analytics’i duymayanınız yoktur sanırım. Bu araç ile web sitenize girenin çıkanın kaç dakika durduğunu, nereden gelip nereye gittiğini, yaşını, cinsiyetini, bulunduğu yere kadar tüm detaylarını görebilirsiniz.

Google Search Console

Bir diğer almazsa olmaz site analiz aracımız Google Search Console bu aracı Google Analytics ile bağlayabiliyoruz. Bunun yanı sıra bu araç sayesinde hangi arama terimleri kullanılarak web sayfamızın ziyaret edildiği gibi bir çok bilgi elde etmemiz mümkün.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google AdWords panelinde bulunan bu araç vasıtası ile belirlediğiniz anahtar kelimelerin ayrıntılı arama hacimleri ile rekabet düzeylerini görmeniz mümkün.

Google Page Speed

Google Page Speed web sitenizin mobil ve masaüstü performansını test ederek size önerilerde bulunan çok kullanışlı bir araç.

SEO Uzmanı Nedir?

Bu yazıda belirttiğim çalışmaları bir ücret karşılığında sizin adınıza eksiksiz yürüterek, google, yandex ve yaani gibi arama motorlarında web sitenizin yükselmenizi sağlayarak trafiğini arttıran kişiye SEO Uzmanı diyoruz. Eğer web siteniz için bu kriterleri siz yerine getiriyorsanız sizde bir SEO uzmanısınız. 🙂

Değerlendirme

SEO nedir? Nasıl yapılır? başlığı verdiğim bu yazımda arama motoru optimizasyonu için bilmeniz gereken birçok konuya değinmeye çalıştım. Bu yüzden umarım yazının uzunluğu SEO çalışmalarına başlamak için gözünüzü korkutmamıştır. Bunun yanında optimizasyon çalışmalarına başlamak için hiçbir zaman geç kaldığınızı düşünmeyin. Yapacağınız çalışmalardan sonuç almaya başladığınızda alacağınız keyif sayesinde artık bu çalışma sizin için bir hobi haline gelecek ve isteseniz de bırakamayacaksınız.

Teşekkürler

Arkadaşlar yazılarım hakkında olumlu yada olumsuz görüşlerinizi yorum kısmına bırakacağınız mesajlarınızla bana ulaştırırsanız çok memnun olurum. Yapacağınız yorumlar ile daha kaliteli içerikler üretmeme katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yazı oluşturuldu 134

SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır?” üzerine 13 görüş

  1. Muhteşem bir makale olmuş, Seo’nun neyi varsa her şeyini açıklamışsınız. Yanlız makaleyi seoya uydururken, makalenin özünden sapmamak gerekir…

    1. Seo’nun ne oldugunu bilmezken eğitimlerde ve makalelerde cok güzel şeyler öğreniyorum harika 👍

  2. anti seoyu ilk defa duyduğum çok faydalı bir içerik oldu. yine kaydedilenlere ekledim. teşekkürler!c

  3. 1 kere okumak yetmez denilen türden bir makale.. Bir kaç kez okunup notlar alınmalı.. Yazıyı okurken dikkatimi çeken bir konuda seo’ya uygun bir makale olması için sizde bazı kelimeleri sıklıkla kıllanmışsınız.. yapmayın denileni yaparak öğretmek 😂

  4. SEO, arama motoru optimizasyonudur. Yani aslında web sitelerin arama motorları sonuçlarında ilk sıralara geçme yarışıdır. Bu yarışı kazanmak ve arama motorlarında üst sıralarda yer almak için SEO çalışmaları yapmak gerekmektedir. Böylece web sayfanı çok kullanıcıya ulaşır ve ziyaretçi sayısı arttırılır. İyi bir SEO oluşturmak için web sayfasında üretilen makalelerin özgün ve içerik olarak zengin olması gereklidir. Tüm bilgiler için teşekkürler, emeğinize sağlık.

  5. Adım adım olması gerekenlere değinmiş, iş akışını çıkartmışsınız resmen Hocam 🙂 sürece yeni yeni hakim olmaya çalışanlar için oldukça anlaşılır ve sıralı bir bütün olmuş. Emeğinize sağlık.

  6. Tanıtım ve satışını yaptığımız ürün ve/veya hizmetlerin, paylaştığımız içeriklerin olabildiğince çok kişiye ulaşması, azami etkileşimin yaratılması adına doğru kurgulanmış “SEO” olmazsa olmazımızdır.
    Tşk.

  7. “Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Bulunur?” makalenizde sorduğum sorunun cevabını bu yazınızda buldum 🙂 ayrıca yeni bilgiler de öğrendim. Anahtar kelimenin kalın, italik ve altı çizgili olması ve mutlaka konu ile ilgili en az bir resim eklememiz gerektiği gibi. Aydınlatıcı makaleleriniz için teşekkür ederim.

  8. maksadım yağ çekmek değil, gerçekten bu yazıyı okuyan herkes, artık sektör için potansiyel bir seo uzmanı, sektöre yeni elemanlar kazandırmış olabilirsiniz, çünkü aynı bilgilerin toplu şekilde sunulduğu pek yazı bulunmamakta, en az 300 kelime konusunda zaman zaman altına düşülmeli diye düşünüyorum, çünkü makale içerik anlamında detay içerecek bir konudan türemiyorsa, devamı flood’dan başka bir şey olmuyor diye düşünmekteyim.

  9. Merhabalar,

    SEO nedir? SEO, arama motorunun işleyişi göz önünde bulundurularak web sayfanızın kaliteli hale getirilmesidir.

    Ve web sayfamız devam ettiği sürece, arama motorlarındaki yeniliklere adapte olmak, rakiplerin gerisinde kalmamak gibi etkileri de göz önünde bulundurarak sürekli seo uygulaması ile çalışmalıyız. Basitçe çıkardığım yorumum bu:)

    SEO uzmanı belki olamam ama en azından bu konuda uzmanlık almamın web sayfası kaliteme ve bulunurluğuma etki edeceğini, sormam gereken soruları, oluşturmam gereken başlıkları, değerlendirme yapacağım uygulamaları, daha birçok aşamaları ve bu uzmanlığı verecek kişiyle bilir kişi olarak iletişim kurma gibi birçok fayfayı sağlayacaktır.

    Teşekkürler

  10. SEO konusunda gayet net açıklayıcı bilgileri bulduğumuz için bu yazınız için teşekkür eder ve makaleyi okuyan arkadaşlarımın sizden bu eğitimi de almalarını kesinlikle tavsiye ediyorum.
    SEO konusunda e-ticaretin olmazsa olmazı sitemizin aile arkadaş ve tanıdık müşteriler dışında ki insanlara ulaşabilmemizin anahtarıdır diyebiliriz.
    Çok yoğun çalışma gerektiren bir süreç olduğunu bilmek gerekiyor.

  11. Tarifi ve tanımı zor bir kavram ve meslek olsa gerek. Açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim. İçinde bulunduğumuz dijital çağda anahtar bir terim bir iş bir süreç sanırım. Dijital reklamcılığın, tanınırlığın, markalaşmanın olmazsa olmazı olduğunu geçen sürelerde net olarak anladım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
X