Son Güncelleme Tarihi 30 Kasım 2018
Şanlıurfa’da bulunan Harran Üniversitesi Bilişim Topluluğu tarafından bu sene 4. sü düzenlenen Harran Üniversitesi Bilişim Günleri etkinliği 18-19 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. Davetlisi olduğum bu etkinlikle ilgili deneyimlerimi bu yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle böylesine güzel bir organizasyona konuşmacı olarak beni davet eden Harran Üniversitesi Bilişim Topluluğu üyelerine teşekkür etmek istiyorum.
Şanlıurfa’ya Yolculuk
Yaklaşık iki hafta öncesinden etkinlik için benimle iletişime geçen Harran Üniversitesi Bilişim Topluluğu üyelerinden Handan Gümüş’ün daveti ile oldukça mutlu olduğumu söylemek istiyorum. İçinde öğrenmeye açık gençlerin olduğu her organizasyon benim için ayrı bir öneme sahip bu yüzden hiç düşünmeden daveti kabul ettiğimi belirtmeliyim. Öyle ki İstanbul ve Urfa arasındaki mesafeyi ve uçak yolculuğunu hesaba bile katmamıştım halbuki uçak yolculuğundan hiç hoşlanmayan biriyim. Bu yüzden yolculuğumu yaklaşık 17 saat süren kara yolu ile yapmayı tercih etmek zorunda kaldım. Pişman mıyım? Tabiki hayır! Fakat sigara kullanımı ile ilgili ülkemizde çok önemli mesafeler kat edilmiş olunmasına rağmen Metro Turizm’in otobüs şoförünün araç içerisinde sigara içmesi oldukça rahatsız ediciydi. Böylelikle firmanın oldukça kötü olan imajının nedenlerinden birine bizzat bende tanıklık etmiş oldum. Dönüş yolunda tercih ettiğimiz ASTOR firmasının aracı konforlu olmasının yanında oldukça kaliteli bir hizmete sahipti diyebilirim. Tavsiyem İstanbul’dan Urfa’ya yolculuklarınızda METRO ve ASTOR firmaları arasında gidip geliyorsanız ASTOR’u tercih etmeniz yönünde olacaktır.
Harran Üniversitesi
Bilişim Günlerinin ikinci gününün ilk konuşmacısı olduğum için 17 saatlik yolculuğu Çarşamba sabahı Urfa’ya ulaşacak şekilde planlamıştık ve sabah 07:30’da Şanlıurfa’ya vardım. Burada beni yine Bilişim Topluluğu üyelerinden Yunus Emre Sandıkçı kardeşim karşıladı. Otogardan etkinliğin 2. gününün uçakla gelen konuşmacılarını alarak Harran Üniversitesi yerleşkesine doğru yola çıktık. (Birgün Harran Üniversitesine gitme şansınız olursa Üniversitenin Urfa şehir merkezine 20-25 km mesafede olduğunu bilmeniz zaman planlamanız açısından faydalı olacaktır.) 15-20 dk’lık bir yolculuğun ardından oldukça geniş bir alana yayılmış olan Harran Üniversitesi yerleşkesine vardık.
Üniversitenin içerisinde ilk dikkatimi çeken kampüs içerisinde bulunan büyük yapay göller oldu. Bu göller yerleşkeye çok güzel bir hava katmış diyebilirim. Burada ilk olarak bizim için hazırlanan kahvaltı salonuna götürüldük. Burada bizi Harran Üniversitesi Bilişim Topluluğunun diğer üyeleri ile birlikte Harran Üniversitesi Bilişim Topluluğu Danışman Hocası Sn. Mehmet Umut Salur bey karşıladı. Aslen de Urfalı olan Salur Bey oldukça güler yüzlü ve samimi biri, öğrenciler kendilerine gerçekten iyi bir danışman bulmuşlar diyebilirim. Burada kahvaltımızı yapıp kısa ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdikten sonra etkinliğin düzenlendiği binaya geçtik.
Harran Üniversitesi Bilişim Günleri 2. Gün
Bilişim Günlerinin gerçekleştiği konferans salonu yaklaşık 400 kişilik bir kapasiteye sahip ferah bir alan, teknik hazırlıkların ardından Ülkemizdeki Dijital Potansiyeli ile Google AdWords Reklamcılığını anlattığım sunumumu gerçekleştirdim. Yaklaşık bir saat süren sunum sonrasında öğrenciler ile soru cevap yapma fırsatımda oldu. Sunumum sonrasında 4. Bilişim Günleri etkinliğini organize eden Harran Üniversitesi Bilişim Topluluğu Danışmanı ve aynı zamanda Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi olan Sn. Mehmet Umut Salur bey tarafından tarafıma içinde Urfa’nın meşhur bakır işçiliğine sahip kahve fincanlarının bulunduğu bir hediye takdim edildi. Bir kahve tiryakisi olarak benim için oldukça güzel bir hediye oldu diyebilirim.
Benden sonraki konuşmacı olan Webtures’den Onur Hançer ise sunumunda Kullanıcı Deneyimi, Temel SEO ve Google Analytics alanlarında salondakileri bilgilendirdi. Bu sunumdan sonra ise öğle arası vererek sabah kahvaltı yaptığımız salona bu sefer öğle yemeği için döndük. Burada Urfa’nın olmazsa olmazı Urfa Kebabı ikram edildi. Hani imrendirmek gibi olmasın ama oldukça lezzetliydi. Aradan sonra öğleden sonraki oturumlar için tekrar konferans salonuna döndük. Öğleden sonraki ilk konuşmacı aramızdaki en genç isim olan Aldenard kurucusu Anıl Gündoğandı. Gündoğan sunumunda kendi girişimcilik deneyimini anlatarak gençlere yol gösterdi. Bu sunumdan sonra ise 15 dk’lık kısa bir ara verdik. Aranın ardından son olarak İNG Bank Kıdemli Yazılım Danışmanı Sn. Burak Selim Şenyurt sunum için kürsüye geldi. Sayın Şenyurt oldukça zevkli geçen sunumunda bir yazılım dili olan Ruby ile ilgili deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı. Bu sunumun ardından etkinliğin aile fotoğrafı için tekrar kürsüye gelerek son pozlarımızı verdik. Böylelikle bu sene 4.sü düzenlenen Harran Üniversitesi Bilişim Günleri sona ermiş oldu.
Şanlıurfa Misafirperverliği
Sona eren Bilişim Günleri etkinliği sonrasında Harran Üniversitesi Bilişim Topluluğu üyeleri ve topluluk danışmanı Mehmet Umur Salur beyin davetlisi olarak önce Harran Üniversitesi yerleşkesini gezdik akabinde de Urfa’nın meşhur restoranlarından Dedecan Ocakbaşında akşam yemeğine geçtik. Oldukça güzel bir bahçeye sahip olan Dedecan Ocakbaşı aynı zamanda oldukça başarılı bir sunuma sahip, tadı damağımızda kaldı desek yalan olmaz. Yemeğin üstüne yediğimiz şıllık tatlısı ise tam anlamıyla enfesti yolunuz Urfa’ya düşerse muhakkak gidin derim.
Yemeğin ertesinde kalan 2-3 saatlik zamanda ise Balıklı Göl ve etrafını gezme fırsatımız oldu. Hz. İbrahim’in Zalim Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak bilinen balıklı göl ve etrafı maneviyatı yüksek oldukça huzurlu bir yer. Bu alan aslında birbirine bağlı iki gölden oluşmakta Hz. İbrahim’in düştüğü yer Halil-ür rahman, Nemrut’un kızı olan ve Hz. İbrahim’e inanan Zeliha’nın Hz. İbrahim’in peşinden atlayarak düştüğü yere Aynzeliha Gölü olarak adlandırılıyor.
Aynzeliha gölünün etrafı çay bahçeleri ile çevrelenmiş ve gölde bulunan iki kayık ile gezinti yapabilmektesiniz. Halil-ür Rahman Gölü ise kutsal balıkları ile meşhur, gölün yanında bulunan Halilürrahman Camii ve medresesi ise günümüzde dahi faal durumda ve eğitimlerine devam ediyor. Gölün karşısında bulunan tepelik alanda ise Urfa kalesi bulunuyor. Kale surlarının üzerinde bulunan iki sütun ise eşsiz görüntüsü ile büyüleyici bir görüntüye sahip. Tabi zaman yetersizliğinden dolayı kaleyi gezme fırsatımız olmadı. Fakat bunun yerine yolumuzun üzerinde bulunan tarihi çarşıyı gezdik. Birçok baharatçı, kuyumcu ve bakırcının bulunduğu çarşı bana İstanbul’da bulunan Mısır çarşısını andırdı. Kısa çarşı gezintimiz sonrasında ise vedalaşarak ben refakatçim olan Yunus Emre ile Otogara diğer konuşmacılar ise refakatçileri ile birlikte havalimanına doğru yola çıktı. Oldukça yoğun geçen günün ardından ucu ucuna otobüsüme yetişerek geri dönüş yolculuğuma başlamış oldum.
Son olarak özellikle belirtmeliyim ki Urfa insanının misafirperverliğini en azından hayatınızda bir kez deneyimlemelisiniz. Bu deneyim kaybettiğimiz ya da unutmaya başladığımız insanlık değerlerinin içimizde yeniden yeşermesine olanak sağlayacaktır.
Eğitim, Konferans, Seminer vb talepleriniz için benimle ertugrul@muyesseroglu.net e-posta adresi ile iletişime geçebilirsiniz.